Odkamienianie ekspresów — czym i jak odkamieniać?

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
piotrka1975
Posty: 3
Rejestracja: wt 31 sty 2012, 22:05
Sprzęt: DeLonghi ECAM23.450

Re: Odkamienianie ekspresów - czym odkamieniać?

Postautor: piotrka1975 » czw 02 lut 2012, 13:53

Witam!
Od 2 tygodni posiadam DeLonghi ECAM 23.450. Po tygodniu (ok 40 kaw) pojawił się komunikat dotyczący wykonania odkamieniania - wykonany zgodnie z instrukcją przy pomocy dołączonego preparatu. Minął 2 tydzień (77 kaw) i ekspres żąda ponownego odkamieniania. Nie zamierzam się z nim kłócić, tylko że jak tak dalej pójdzie, to preparaty do odkamieniania wyniosą mnie drożej niż sama kawa... :wink: Póki co ekspres mam ustawiony na najtwardszą wodę (bo taka faktycznie jest). Czekam na filtr do wody (brita) i pewnie jak będę wlewał wodę z filtru to zmienię ustawienia ekspresu. Patrzyłem na allegro ceny dedykowanych odkamieniaczy - 19 zł + wysyłka. Pytanie: czy faktycznie konieczne jest stosowanie zalecanego przez producenta odkamieniacza? Czy ekspresowi coś grozi jeżeli zastosuję np. jakiś Kamyk? (odkamieniacz za ok 6 zł)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
premium
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: pn 03 sty 2011, 20:12
Sprzęt: Fiorenzato Bricoletta Electronic (E61/hx)
Ascaso I-2 mini, Tiamo Skerton
moka, aeropress, french press
szukam taniego i dobrego używanego młynka :)
Lokalizacja: Poznań

Re: Odkamienianie ekspresów - czym odkamieniać?

Postautor: premium » czw 02 lut 2012, 21:21

Sprawdź w instrukcji czy przypadkiem Twój automat nie sygnalizuje potrzeby odkamieniania po określonej liczbie wykonanych cykli robienia kawy, spieniania itp. Jeśli tak, to możesz wykonywać odkamienianie np. raz na 3 miesiące i nie przejmować się komunikatami...

piotrka1975
Posty: 3
Rejestracja: wt 31 sty 2012, 22:05
Sprzęt: DeLonghi ECAM23.450

Re: Odkamienianie ekspresów - czym odkamieniać?

Postautor: piotrka1975 » pt 03 lut 2012, 9:00

W instrukcji podano, że częstotliwość odwapniania uzależniona od ustawienia twardości wody w ekspresie . Oczywiście zaleca się tylko odwapniacz DeLonghi. Ponadto, gwarancja traci ważność, jeżeli nie wykonuje się regularnie odwapniania... ;(

Attibassi_fan
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 31 gru 2011, 10:38
Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Odkamienianie ekspresów - czym odkamieniać?

Postautor: Attibassi_fan » pn 06 lut 2012, 14:07

Coś za szybko woła.. Ale polecam jakiś sensowny środek można inne firmy, ale tylko do ekspresów bo szkoda sprzętu.. Z tych do domu to np. do Nivony mają jedną butelkę na 5 razy.. inne są na jeden raz więc ten chyba wychodzi najtaniej. I normalnie to czyszczenie jest co 2-3 miesiące.. w innych podobnych...

Michau80
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 22:16
Sprzęt: Nuova Simonelli Appia 2gr / Faema 2gr

Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: Michau80 » czw 23 lut 2012, 22:25

Witam,

Jakiś czas temu kupiłem używaną Faemę 3gr. Niestety nie robi dobrego espresso więc domyślam się, że maszyna była źle traktowana i jest zakamieniona.
Chcę ją rozebrać na części i wymoczyć w "jakimś" płynie około 5dni tak jak to się robi w serwisach.
Moje pytanie. W czym się moczy te wszystkie rurki, bojler itp.
Zaznaczam iż przeczytałem wątek o odkamienianiu ekspresów ale nie sądzę, że to ma być kwasek cytr. no chyba że się mylę.
Mój kolega który zajmuje się kawą ponad 10lat mówił że oni używają płynu Johnson Johnson D5 Diversey ale nie mogę go nigdzie znaleźć.

Pomoże ktoś?

Pozdr Michał

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Re: Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: Joanna T. » czw 23 lut 2012, 22:32

Według mojej wiedzy używają kamixu.
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

Michau80
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 22:16
Sprzęt: Nuova Simonelli Appia 2gr / Faema 2gr

Re: Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: Michau80 » czw 23 lut 2012, 22:52

Dzięki za podpowiedź zaraz sobie sprawdze co to ten kamix:-)

Hmm wiesz może w jakich proporcjach z wodą go przygotować ??;-)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: antonio » czw 23 lut 2012, 23:22

Zaznaczam iż przeczytałem wątek o odkamienianiu ekspresów ale nie sądzę, że to ma być kwasek cytr. no chyba że się mylę.
Mylisz się, Michale. Dlaczego nie miałby to być zwykły kwasek cytrynowy? Ma to być zwykły kwasek cytrynowy. Możesz go kupić w dużych ilościach w hurtowni spożywczej. Żaden kamix, żadne markowe chemikalia.
Tutaj możesz poczytać o moim przypadku tego typu. Gdzieś się zapodziały fotografie, ale pozostały linki do podobnych wątków na innych forach.

Michau80
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 22:16
Sprzęt: Nuova Simonelli Appia 2gr / Faema 2gr

Re: Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: Michau80 » czw 23 lut 2012, 23:29

Czyli zwykły kwasek cytrynowy..?? Nie wierze hehe:-) kiedyś nim odkamieniałem samowar do herbaty i był super efekt także jestem skłonny uwierzyc.
Dzięki

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: antonio » czw 23 lut 2012, 23:38

Co to za FAEMA? Diplomat?

Michau80
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 22:16
Sprzęt: Nuova Simonelli Appia 2gr / Faema 2gr

Re: Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: Michau80 » czw 23 lut 2012, 23:42

nie nie taka jak tu:

http://www.google.pl/imgres?q=faema+mac ... 29,r:9,s:0


tylko 3 grupowa

Michau80
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 22:16
Sprzęt: Nuova Simonelli Appia 2gr / Faema 2gr

Re: Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: Michau80 » czw 23 lut 2012, 23:44


antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: antonio » czw 23 lut 2012, 23:53

A to chyba nawet bardziej mi się podoba :).

Michau80
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 23 lut 2012, 22:16
Sprzęt: Nuova Simonelli Appia 2gr / Faema 2gr

Re: Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: Michau80 » pt 24 lut 2012, 0:02

fajna jest tylko bardzo mi zależy żeby doprowadzic ją do stanu "świetności" nie musi byc piękna z zewnątrz ale żeby trzymała parametry i wyparzała dobre espresso.
Znam nawet miejsce gdzie mają w Warszawie taką maszynę i aż łezka się kręci żeby tak działała jak tam.
Na początek wykręcę bojler i zobaczę co w nim się dzieje, jeśli bedzie zabetonowane kamieniem rozkręci się całośc, jeśli nie to odkamienie chyba sam bojler i zobaczymy, ewentualnie rozbiorę też grupy i tam wyczyści się wszystko. Mam już nową pompę, sitka, uszczelki do niej także nic tylko działac

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Faema 3gr rok ok 2000

Postautor: antonio » pt 24 lut 2012, 0:39

Najlepiej rozkręcić wszystko. To raptem kilka rurek...


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość