Jestem nowy na forum ale czytam go od dłuższego czasu i nurtuje mnie jedna rzecz. Bardzo często spotykam się na forum z naciskiem tampera na kawę. Jako umysł ściśle naukowy chciałbym w tej kwesti przedstawić swoje spostrzeżenia.
Otóż według mnie określenie nacisku na tamper, np 25 kg, nie jest do końca precyzyjne z tego względu, że w przypadku ekspresów kolbowych mamy do czynienia z różnymi średnicami sitek. Jakie to ma znaczenie? Otóż bardzo duże. Wyobraźcie sobie że trzymacie na otwartej dłoni 1kg cukru. Teraz wyobraźcie sobie że pomiędzy cukier a dłoń wkładacie śrubokręt ostrą stroną do dłoni

p=F/A
w naszym przypadku F to siła wytwarzana przez nacisk na tamper:
F=m*g
Natomiast A to pole powierzchni tampera równe polu koła czyli Pi*r^2 (pi-er-kwadrat);-)
Teraz zastanawiałem się jak zmienia się to ciśnienie dla różnych pól przekroju sitek oraz dla różnych nacisków na tamper. Niestety zakres średnic sitek jest trochę strzelony z głowy na podstawie tego co czytałem na forum, nie spotkałem się z sitkami mniejszymi niż 40mm i większymi niż 60mm więc taki zakres uznałem za stosowny.
Można z tych wykresów wyciągnąć kilka interesujących wniosków:
* im większe sitko tym większej siły musimy użyć naciskając na tamper aby uzyskać to samo ciśnienie ubicia kawy. Dla przykładu: naciskamy 20kg na tamper o średnicy 50mm, wytwarzamy ciśnienie około 1 bar. Aby uzyskać to samo ciśneinie ubicia kawy na sitku i tamperze o srednicy 60mm musimy użyć nacisku około 29kg - różnica jest dość spora,
* większe średnice sitek i tamperów są mniej wrażliwe na zmiany nacisku, tzn. różnice w nacisku na tamper i sitko 60mm powodują mniejsze różnice ciśnienia ubicia niż w sitku 50mm (widać jak krzywe się zbiegają wraz ze wzrostem śrdnicy). Dla sitka 60mm różnica nacisku 5kg powoduje różnicę w ciśnieniu ubicia około 0,17 bar.
* mniejsze sitka są bardziej wrażliwe na zmiany nacisku: dla sitka 40mm różnica nacisku 5kg powoduje zmianę ciśnienia ubicia o około 0,4 bar czyli ponad 2x większą niż dla sitka 60mm.
* ten sam nacisk na sitka o różnych średnicach powoduje zupełnie inne ciśnienie ubicia, np nacisk 25kg na tamper i sitko o średnicy 60mm wytwarza ciśnienie około 0,87 bar. Te same 25kg naciskające na tamper i sitko o średnicy 40mm daje cisnienie ponad 2x wyższe czyli 1,95 bar.
Bardziej odpowiednie byłoby podawanie prawidłowego ciśnienia ubicia ale wymagałoby to przeliczeń co mija się z celem. Dobrym rozwiązaniem byłoby podawanie nacisku w połączeniu ze średnicą sitka gdyż tylko wtedy taka informacja ma sens i daje pełny obraz o stopniu ubicia kawy. Krótko mówiąc: nacisk na tamper nie jest miarodajnym stopniem ubicia kawy gdyż stopień ubicia kawy zmienia się nie tylko ze zmianą nacisku na tamper ale i ze średnicą tampera i sitka.
Nie wiem czy kogoś te wywody zainteresowały, to tak tylko w ramach ciekawostki