Palarka Melitta/MODA

Profesjonalne i domowe metody palenia kawy
Awatar użytkownika
Maciolus
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 198
Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast
Lokalizacja: Kraków

Palarka Melitta/MODA

Postautor: Maciolus » wt 27 lis 2012, 17:52

Stałem się szczęśliwym :?: palaczem kawy!

Dotarła do mnie palarka MODA, rebrandowana Melitta AromaRoast. Wynalazek najprawdopodobniej z początku lat osiemdziesiątych. Trafiłem na nówkę na Alledrogo. Urządzenie nie cieszy się w sieci dobrą sławą z powodu nieosiągania znamionowej mocy 1000W przez egzemplarze amerykańskie oraz wycofania go z produkcji w atmosferze afery dotyczącej naruszenia jakiegoś patentu/praw autorskich. Proces palenia odbywa się z pomocą nagrzanego powietrza, omywającego ziarenka od spodu urządzenia.

Szybka wizyta w zaprzyjaźnionym Kelleranie i 2 zielone single Brasili czekają na moje pierwsze eksperymenty.

Pierwsze palenie i pierwsza wpadka - potencjometr reguluje obroty wiatraczka. 6 odpowiada jednak najwyższej temperaturze palenia, a nie największym obrotom. Druga - nerwowe zaglądanie do środka skutkowało rozsypaniem łusek i przedłużeniem palenia. Rezultat - nierównomiernie wypalona kawa. Całość procesu zajęła około 9 min, pierwszy crack około 4 min, w drugi się wsłuchiwałem - wyszło ciemnawo.

Drugie palenie ziarna palone już mniej nerwowo, koniec przy początku drugiego cracka. Ziarna bardziej cynamonowe.

Trzecie palenie długie, wysłuchałem cracka, ziarna kończyły strzelać na sicie, pojawiły się olejki. Włosko, ciemno, akceptowalnie. Ziarna rozgryzione smakują wyśmienicie.

Maszynka, kuchnia, wyciąg i cierpliość mojej żony dały radę ;) Pierwszy cupping pewnie koło piątku. Hmmm... długa nauka przede mną, ale jaka satysfakcja ;)

Zdjęcia dostępne tu:
https://picasaweb.google.com/1004866246 ... alenieKawy

Awatar użytkownika
pytlakos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 03 mar 2007, 1:00
Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: pytlakos » wt 27 lis 2012, 18:27

Pewnie jak jeszcze parę innych osob jeszcze nią palę, za to z przyjemnością poczytam doświadczenia początkującego palacza. Czekamy na dalszy ciąg.
Spoko, możesz się rozpisywac ;)

Ps. Z linkiem coś jest chyba nie tak, bo kieruje do 404.

Awatar użytkownika
Maciolus
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 198
Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast
Lokalizacja: Kraków

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: Maciolus » śr 28 lis 2012, 17:53

Jakiś problem z Picasą :/

Tutaj bezpośrednie linki do zdjęć:

Palarka + zielone kawy
https://lh3.googleusercontent.com/-qkiT ... G_7307.JPG

Wnętrze palarki:
https://lh6.googleusercontent.com/-IFpN ... G_7311.JPG

Rezultat:
https://lh4.googleusercontent.com/-Jbve ... G_7309.JPG

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: kawcio » śr 28 lis 2012, 18:24

Nie wygląda tak źle, a ile można jej na raz zasypać?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Maciolus
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 198
Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast
Lokalizacja: Kraków

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: Maciolus » śr 28 lis 2012, 21:37

Zasyp około 80g. Do urządzenia dołączona jest miarka. Przy następnym paleniu zważę ziarna przed i po.

Ależ mnie korci żeby je spróbować ;)

Jeszcze jedna ciekawostka - zbiorniczek na łuski da się dopasować do maszynki do robienia popcornu (2 x większy wsad).

Awatar użytkownika
Maciolus
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 198
Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast
Lokalizacja: Kraków

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: Maciolus » pt 30 lis 2012, 20:48

W trakcie dzisiejszego palenia zważyłem kawę. Weszło 66g po brzegi miarki, wyszło 50g, dałoby się wypalić pewnie około 80g wsadu. Paliłem ponownie FC+/V. Muszę się zaprzyjaźnić z regulatorem wiatraczka, brakuje podglądu ziaren, mniej uświniłem kuchnię, żona jeszcze nie wyrzuciła mnie na balkon ;)

Pierwsze trzy strzały z własnej produkcji, w rękę wpadło akurat drugie palenie - FC+/V. Już przy trzecim mieleniu wstrzeliłem się w optimum. Strzały 25-30s, z NPF'a nie pryska na boki, piękna crema (ale nienajobfitsza), tygrysek, boski aromat w kuchni. Smakowo wyrazista, karmelkowo-popielista, w espresso zbyt "wytrawna", wyśmienita w cappucino. Niezły rezultat jak na początek zabawy :) Bezcenna motywacja do dalszych eksperymentów.

Następne palenia Brasilia Santos, będę próbował trafić w FC lub FC+. Zobaczymy co się uda osiągnąć :D Czas zacząć robić notatki.

adams3
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: czw 15 lis 2012, 12:32
Sprzęt: DeLonghi EC 152.CD, Niewiadów 630, Moda.
Lokalizacja: Kielce

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: adams3 » wt 01 sty 2013, 0:34

Jestem trochę zielony odnośnie palenia kawy i maszynki. O co chodzi z crack 1 i 2. Czy palarka wyłącza się sama automatycznie. Objaśnij mi wszystko o paleniu kawy i palarce :?:

Awatar użytkownika
Maciolus
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 198
Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast
Lokalizacja: Kraków

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: Maciolus » wt 01 sty 2013, 9:59

Palarka nie wyłącza się automatycznie. Odnośnie do reszty pytań niestety muszę uprzejmie, acz stanowczo odesłać do forumowej wyszukiwarki oraz konsultanta Google i YouTube.

Kilkanaście kolejnych paleń za mną i kolejne uwagi/spostrzeżenia:
- Samodzielne palenie kawy to kolejny krok milowy w mojej przygodzie kawowej, równorzędny z zakupem porządnego młynka i przesiadką na wysokojakościowe kawy komercyjnie palone w Polsce. Dzięki samodzielnemu paleniu piję kawę zawsze w jej optymalnym okienku smakowym, a wypalanie w partiach po 250g gwarantuje brak problemów z wietrzeniem. Ponadto palę kawę pod swój gust smakowy, rezygnuję z kwaskowo-owocowo aromatów na rzecz czekoladowo-owocowych do espresso. Do kaw mlecznych mieszam czasem palenia French z City około 3:1 ilościowo.
- Mały wsad działa deprawująco - 250g zielonej kawy w 4 podejściach.
- Najbardziej równomierne wypalenie uzyskuję przy pierwszym paleniu (po wstępnym nagrzaniu), kolejne są krótsze i bardziej nerwowe. Muszę ochładzać maszynkę. Muszę wygrzebać z narzędzi modelarskich termometr na podczerwień.
- Nawiew powietrza od spodu utrudnia równomierne nagrzanie ziaren. Kawę należy nieustannie mieszać i potrząsać.
- Brak przeszklonego elementu w palarce utrudnia obserwację ziaren. Konieczne podniesienie zbiornika na łuski skutkuje ich rozsypywaniem w strumieniu gorącego powietrza.
- Muszę zoptymalizować chłodzenie ziaren. Przesypywanie ich na metalowym sicie jest niewydajne.
- Mimo palenia pod wydajnym wyciągiem i przy otwartym oknie kuchennym w mieszkaniu utrzymuje się przez co najmniej dobę nieprzyjemny zapach. I tutaj pojawił się zonk. Żona, obiektywnie, nienajlepiej znosi zapach i dym. Zdecydowałem się wstrzymać samodzielne palenie do czasu gdy będę mógł je prowadzić na balkonie :/

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: jan_bar » wt 18 mar 2014, 23:22

Żona, obiektywnie, nienajlepiej znosi zapach i dym. Zdecydowałem się wstrzymać samodzielne palenie
Moja natomiast twierdzi, że nie jest to aż tak nieprzyjemne, choć do perum tego nie zalicza - palę na parapecie w kuchni przy uchylonym oknie. Co prawda nigdy nie przekraczam
Full City ++, nawet w doświadczeniach paranaukowych. :)
קפה

Awatar użytkownika
Maciolus
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 198
Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast
Lokalizacja: Kraków

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: Maciolus » śr 19 mar 2014, 7:16

Idzie wiosna. Palenie pewnie rozpocznę na nowo na balkonie :)

andrzejt
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: pt 05 paź 2018, 10:39
Sprzęt: nie mam

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: andrzejt » pt 05 paź 2018, 10:42

czyli polecasz tą palarkę?

Awatar użytkownika
Maciolus
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 198
Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast
Lokalizacja: Kraków

Re: Palarka Melitta/MODA

Postautor: Maciolus » pn 08 paź 2018, 5:46

Do zabawy i przekonania się do poważniejszego palenia


Wróć do „Palenie kawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości