Swoją drogą jestem 40+, mama miała glinianą... gliniastą... glinową... ALUMINIOWĄ patelnię, nigdy nawet nie pomyślałem, że chciała mnie zabić

Palenie cokolwiek nierówne, ale do przyjęcia, z tego co widać częściowo City.Dzisiaj odebrałem paczuszkę z zieloną Arabiką Peru HB i miałem okazję przetestować Popcorn Pooper z Lidla. Czas palenia 6,5min.
Efekty wizualne na fotkach poniżej.
Jak na pierwszy raz to świetnie.Zamierzaniem było palenie na full city ale pierwszy raz to robiłem i tak trochę "na oko"
Zapomniałem dodać, że na fotach są ziarna z dwóch paleń/zasypów i stąd może być różnica w stopniu palenia bo nie były palone identyczną ilość czasu. Była różnica między nimi ok 20-30s.Palenie cokolwiek nierówne, ale do przyjęcia, z tego co widać częściowo City.
Ważyłeś przed i po wypaleniu?
Nie, FullCity masz wtedy, gdy ziarno jest ciemno brązowe, jego powierzchnia błyszcząca gładka (przy City jest jeszcze trochę pomarszczone), ale nie oleista.Moim celem jest palenie Full City ale kurde jak wpisuje w necie, żeby wzorzec pozyskać to na zdjęciach mi wyświetla różne stopnie palenia i za cholerę nie wiem, które jest prawidłowe
Znalazłem coś takiego ale nie wiem czy jest prawidłowe bo z tego zdjęcia wynika, że oleiste ziarenka są dopiero od Light French/Vienna
dzięki za filmik, skorzystałem z instrukcji, trochę ją zmodyfikowałem bo paliłem z użyciem pokrywki i... całkiem fajnie wyszło. Patent z przesypywaniem świetny. Kawa zaraz po paleniu ma intensywny zapach, natomiast zmielona i zaparzona zaraz po paleniu smak jakby słabszy od takiej z palarni. Ciekawe jak będzie smakować za jakiś czas.Nie jest to profesjonalna produkcja, ale przynajmniej w pełni mojego autorstwa. Czekam na opinie i sugestie
http://www.youtube.com/watch?v=fbI-sWdaXFU
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość