Domowe palenie kawy z Gene Cafe

Profesjonalne i domowe metody palenia kawy
ferdek77
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: pt 13 lis 2009, 10:17

Domowe palenie kawy z Gene Cafe

Postautor: ferdek77 » czw 08 kwie 2010, 20:28

Witam,właśnie jestem po pierwszym paleniu,
serdeczne dzięki MARAND8
tylko nurtuje mnie jedna rzecz,czy przed paleniem trzeba nagrzać palarke-bęben,a później wsypać kawę i rozpocząć wypalanie,czy startować od razu z pełnym pojemnikiem ?

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » czw 08 kwie 2010, 20:48

Można startować bez rozgrzewania. Nie polecam przekraczania 230g na jedno palenie. Jakie macie czasy pierwszego, drugiego cracka i całego palenia?

marand8
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: ndz 10 sty 2010, 22:28
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Postautor: marand8 » czw 08 kwie 2010, 20:54

może to ci trochę pomoże
http://www.youtube.com/watch?v=4kEiJEz1 ... re=related

a jak palić czyli na jaki "kolor" to masz na paczce z kawą a u Helmuta z grubsza opisane w którym momencie wyłączyć
http://www.rohkaffeebohnen.de/index.php?section=31

u mnie 1 krak przy mieszance "Stradivari Blend" to 235 C i po (muszę policzyć te ich dzikie sekundy koreańskie) ok. 14min. 20sek
a dzisiaj przy "Brasilia Daterra Espresso Colection" to 235 C i 15 min.
oczywiescie maszyna zimna

jeszcze raz uzupełnienie
Stradivari - początek 2 kraka (dosłownie 2 pierwsze trzaski to 18 min temp. dalej tylko 235 C (taka zalecana przez całe palenie)
a Brasilia już tak bliżej środka 2 kraka to 18 i 1/2 min. w temp. ok 245 C
Izzo Alex Duetto II + Mazzer Mini E typ A

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » czw 08 kwie 2010, 21:19

Ponieważ użytkowników gene przybywa z dnia na dzień, proponuje założyć osobny wątek np "wypalanie w gene" z czasami poszczególnych etapów, temperaturami, crackami itd. Na pewno będzie to pomocne dla obenych i przyszłych palaczy.

danny
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: śr 14 mar 2007, 10:41

Postautor: danny » czw 08 kwie 2010, 22:34

Ja również chciałbym oficjalnie podziękować marand8'owi za zakup palarki.

Dziś otrzymałem i na próbę wypaliłem trochę kawy Salvator, na opakowaniu której było palić "Full City" lub "French Roast".
Wybrałem Full City i korzystając z instrukcji Gene Cafe ustawiłem 250st. na 19 minut i włączyłem. Obawiam się jednak, że jak dla mnie to trochę za mocno.
Chyba z czymś (temp./czas) przesadziłem. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak palić i co to ten "crack"

Co do nowego wątku jestem "za" ale nie chcę zakładać takowego i od razu pytać. Niech ktoś założy, kto wpisze tam kilka instrukcji. My potem np. będziemy dodawać "przepisy" na konkretne gatunki/mieszanki.
pozdrawiam wszystkich nieskrytokawopijców :)
Gaggia Classic, Demoka M-203, Gene Cafe

marand8
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: ndz 10 sty 2010, 22:28
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Postautor: marand8 » czw 08 kwie 2010, 23:40

no to danny przez te 19 minut to faktycznie z lekka "przypaliłeś" kawusię, 17,5 do max 18 minut to wszystko, przypuszczam że już wpadłeś w "Dark French".
I pamiętaj że każda 1/10 na liczniku minutowym to, to jest 6 sekund.
Krak to musisz przyłożyć ucho do kolektora plew i po jakiś ok. 14 min będziesz słyszał takie jakby pęknięcia ziarna (takie strzały), póżniej to ucichnie i za chwilę rozpocznie się drugie strzelanie + o wiele więcej dymu.
Na razie to ja też pierwszy wsad Stradivari usmażyłem dość ostro (piękne krople oleju na ziarnie), ale już drugie pieczenie wyszło prawie dobrze, a jutro posmakuję 3 palenie, które mi się wydaje już jako bardzo dobre.
Dużo dobrych rad znajdziesz na stronie Helmuta.

No chyba zaraz nas pogonią z tego wątku.
Już to zrobili.Iadurobros
Izzo Alex Duetto II + Mazzer Mini E typ A

ferdek77
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: pt 13 lis 2009, 10:17

Postautor: ferdek77 » pt 09 kwie 2010, 11:59

Na jak długo dać "odpocząć" ziarnom(Stradivari Blend) po paleniu?,na stronie Niemca akurat przy tej mieszance nie pisze,przy innych już tak 72h

Awatar użytkownika
spinka2
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 357
Rejestracja: pt 22 sie 2008, 11:07
Lokalizacja: Tarnów

Postautor: spinka2 » pt 09 kwie 2010, 13:05

Z tego co gdzieś czytałem generalna zasada mówi o 3 dniach (choć spotkałem się też z 24h).
GeneCafe -> Mazzer Mestre -> La Nuova Era Cuadra -> filiżanka

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pt 09 kwie 2010, 13:58

Więcej... tydzień :-). Ale gdy człowiek jest niecierpliwy, można od razu :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pt 09 kwie 2010, 14:05

Jak najlepiej w tym okresie po paleniu przechowywać te ziarna przez ten okres kilku dni, powiedzmy trzech czy tygodnia?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Arti
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: wt 16 paź 2007, 14:55
Lokalizacja: Wałbrzych

Postautor: Arti » pt 09 kwie 2010, 14:15

Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak palić i co to ten "crack".
Cześć,
poczytaj tu: http://www.sweetmarias.com/roasting-VisualGuideV2.php

Pozdr.
Arti

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pt 09 kwie 2010, 14:16

Jak najlepiej w tym okresie po paleniu przechowywać te ziarna przez ten okres kilku dni, powiedzmy trzech czy tygodnia?
Najlepiej w szczelnym opakowaniu z eurozaworkiem.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pt 09 kwie 2010, 14:36

Na tej stronie co wspomniał Arti piszą jeszcze coś takiego...
http://www.sweetmarias.com/roastedcoffeestorage.php
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

marand8
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: ndz 10 sty 2010, 22:28
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Postautor: marand8 » pt 09 kwie 2010, 22:46

a czy ktoś wie gdzie można kupić coś z tym eurozaworkiem, bo wszędzie szukam i tylko znajduję euro-zaworek ale kulowy.
Izzo Alex Duetto II + Mazzer Mini E typ A

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pt 09 kwie 2010, 23:40

Z tego co się dowiedziałem od właściciela pewnej palarni, to rynek opakowań do kawy w Polsce wygląda bardzo mizernie. Oni sami importują takowe z USA. Ja używam tych, które mi zostały z zakupionej u nich kawy (mają patent wielokrotnego otwierania/zamykania).


Wróć do „Palenie kawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość