Domowe palenie kawy z Gene Cafe

Profesjonalne i domowe metody palenia kawy
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pt 03 gru 2010, 18:01

Trochę praktyki, dobre ziarno i włoskie mieszanki już nie robią takiego wrażenia jak kiedyś - niestety :roll:.
No nie robią, i stety ;). Problemem jednak pozostaje surowe ziarno. Np. w Londynie jest go pod dostatkiem. Nie stanowią problemu zakupy w Londynie czy gdziekolwiek na świecie, ale bardzo to jest trudne w naszym kraju, choćby ze względu na uwarunkowania ekonomiczne i wycenę produktów. Pamiętam, że nie tak dawno pojawiły się narzekania na wysokie ceny u BCR. A ziarna jego były bardzo dobre. Być może da się pogodzić dobre ceny z wysoką jakością ziaren... na razie jednak trudno o dobre warunki u polskich pośredników, bo mają albo drogie i dobre ziarna, albo tanie i kiepskie.

Tacyt
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: wt 31 sie 2010, 16:35
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Postautor: Tacyt » sob 04 gru 2010, 19:53

Czym można czyścić szklany pojemnik do palenia w palarce zbrązowiały od wewnątrz od palenia?

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » sob 04 gru 2010, 20:30

Pianką do czyszczenia piekarnika(ostrożnie, nia za długo).

ferdek77
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: pt 13 lis 2009, 10:17

Postautor: ferdek77 » śr 08 gru 2010, 15:06

witam,mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak wypalić etiopie Yirgacheffe,próbuje na różne sposoby,niestety z nieciekawym skutkiem
Obrazek
Tą akurat wypalałem w 170 st. przez 9min. po czym szybkie chłodzenie i s powrotem do 245 st. do 12min. 1 crak i 3 min. na 210.Jak widać jest nierównomiernie wypalona i jakich bym ustawień nie stosował,wychodzi mniej więcej to samo,chyba że dopalę jeszcze raz to wtedy łapie ładny równomierny kolorek,ale zanika kwaskowy posmak cytrusów,który tak lubię

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 08 gru 2010, 17:04

Opisz bardziej szczegółowo przebieg Twoich poczynań. Nie zrozumiałem, czy dwukrotnie te ziarna puszczasz w piec?

ferdek77
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: pt 13 lis 2009, 10:17

Postautor: ferdek77 » śr 08 gru 2010, 17:47

Tak dobrze Zrozumiałeś,wypalam jakby na dwa razy,ponieważ zauważyłem, że akurat przy tej kawie efekty są trochę lepsze.Jak pale w jednym ciągu, to ziarna nie zwiększają swojej objętości, nie gubią "łusek" pozostają małe,krnąbrne :) czarna-we,a jak potrzymam je dłużej to najzwyczajniej się przypalają.

marand8
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 113
Rejestracja: ndz 10 sty 2010, 22:28
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Postautor: marand8 » śr 08 gru 2010, 18:37

Ostatnio stosuję metodę Helmuta (ten post na końcu strony)
http://www.rohkaffeebohnen.de/catalog/p ... a5e7c37064

efekty są bardzo ładne i co najważniejsze smaczne.

Druga metoda jaką używam, ale raczej do mieszanek:
210 C i 5 - 6 min, podkręcenie do 235C i na tej temp. do tego co ci się podoba.

Jeszcze tutaj :
http://scottoscoffeeandtea.blogspot.com ... l/Ethiopia
ale nie używałem.
Izzo Alex Duetto II + Mazzer Mini E typ A

ferdek77
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 57
Rejestracja: pt 13 lis 2009, 10:17

Postautor: ferdek77 » śr 08 gru 2010, 19:42

Też stosuje Twoją drugą metodę z powodzeniem ,ale przy etiopi u mnie się nie sprawdza.Następnym razem wypale jak radzi Claus,a próbowałeś może NICARAGUA - Monte Cristo Cup of Excellence

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 10 gru 2010, 9:34

Paląc w Gene Cafe zawsze po wysypaniu upalonej porcji włączałem chłodzenie do 60 stopnii przez co paląc kolejną porcję nie mogłem zejść z pierwszym crackiem poniżej 11 minuty - ostatnio spróbowałem wsypać ziarno bez chłodzenia i udało się mi uzyskać pierwszy crack pomiędzy 9 a 10 minutą przy ok 240 stopniach. Testy trwają.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pt 10 gru 2010, 9:59

Czy crack późniejszy niż w 11-tej minucie jest niepożądany?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pt 10 gru 2010, 13:18

U mnie wychodzi tak, że jak wcześniej wejdą w pierwszy crack to nim zakończę proces nie będą jeszcze zbyt ciemne.
Jednocześnie będą miały dość energii by cię porozciągać nieco i dać równe jasne palenie.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 10 gru 2010, 14:41

Chodzi o to by czas między punktem wysuszenia ziarna (zmiana koloru na słomkowo-żółty) a początkiem pierwszego cracka nie był zbyt długi bo wtedy redukują się cukry (reakcja Maillarda) a my chcemy zachować jak najwięcej słodyczy ;-) i dodatkowo tak ja napisał kawcio możemy wyciągnąć pierwszy crack bez wchodzenia w mocniejsze wypalenie kawy.

W wątku padło pytanie o czyszczenie Gene Cafe - ja bębna w środku nie czyszczę ale zwracam uwagę na czystość filtra od spodu Gene oraz w pojemniku na łupiny - kiedyś szwankował mi czujnik i grzałka włączała/wyłączała się co kilka sekund - myślałem, ze grzałka będzie do wymiany ale wystarczyło staranne czyszczenie i wszystko wróciło do normy.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pt 10 gru 2010, 18:23

Jak długo trwa zatem cały proces palenia na gene np. w przypadku, gdy pożądamy czegoś jasnego? Ciekawe jak się ma gene do małego probata?

Ostatnio zaskoczyły mnie ziarna stosowane w wielu kawiarniach w Warszawie. Są dość jasne, a przy tym niemiłosiernie ociekające olejem... Jak to możliwe?

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pt 10 gru 2010, 19:40

Szybkie palenie w tych nowych piecach daje takie efekty, czy może oliwią je z zewnatrz?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » sob 11 gru 2010, 8:13

Jak długo trwa zatem cały proces palenia na gene np. w przypadku, gdy pożądamy czegoś jasnego? Ciekawe jak się ma gene do małego probata?....
Przy nierozgrzanym Gene pierwszy crack jest u mnie ok 11-12min. Całe palenie to 14-16min od C+ do FC i nie wchodzę zasadniczo w drugiego cracka, chyba że coś palę akurat pod wysokie ciśnienie, to coś może strzeli na sitku w czasie chłodzenia....
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Palenie kawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość