Domowe palenie kawy z Gene Cafe

Profesjonalne i domowe metody palenia kawy
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 11 gru 2010, 9:39

To wygląda to dość podobnie. Ale jakiegoś sensora nie da się w środku zamontować, żeby poznać przebieg temperatury?

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » sob 11 gru 2010, 9:54

Nie trzeba montować, bo one tam są ( 2 - o ile mnie pamięć nie myli) jeden na wlocie, drugi na wylocie z bębna.Gene podaje temperaturę (uśrednioną z tych dwóch pomiarów?) więc można śledzić przebieg temperatury w każdej sekundzie palenia.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » sob 11 gru 2010, 10:13

Jest to bardzo wygodne i choć wydajność elementu grzewczego nie jest w każdym egzemplarzu taka sama, to i tak mamy możliwość śledzenia profilu.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 11 gru 2010, 12:06

Rysujecie sobie wykresy? ;)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » sob 11 gru 2010, 12:27

Oczywiście ;) bardzo uproszczone (w formie tabelki)...
Mam nadzieję, że też to robisz? :lol:
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » sob 11 gru 2010, 12:47

Zapiski to podstawa ;). Ja rysuje prosty wykres na osi XY - temperatura, czas.
Do tego kilka informacji: Data palenia, rodzaj kawy, źródło, gramatura, t.otoczenia, t. początkowa wypału, 1 crack, 2 crack (jeśli jest), ubytek wagi, stopień upalenia, no i uwagi przy spożywaniu. Jest jakieś punkt podparcia przy następnym paleniu.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » sob 11 gru 2010, 12:53

Ja już tylko zmysły 8) :wink:

Awatar użytkownika
Albert33
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: śr 20 paź 2010, 11:39

Postautor: Albert33 » pn 27 gru 2010, 21:24

Ja też kiedyś zapisywałem ale teraz palę z pamięci, że tak się wyrażę.

elizalang
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: pt 13 mar 2009, 18:03
Lokalizacja: Spod Londynu

Postautor: elizalang » pn 03 sty 2011, 21:00

Witam użytkowników,
Dziś miał miejsce mój pierwszy raz z Gene. Użyłam mieszanki Mediterranean Espresso zakupionej w mojej ulubionej palarni kawy w UK. Nie zagłębiałam się szczególnie w instrukcję, sugerując się raczej Waszymi wypowiedziami na forum, zwłaszcza Zamka - dzięki, naprawdę przydatne.
Jestem ogromnie zadowolona z efektu - paliłam 3x, myślę, że pierwsze dwa wyszły C, a ostatni FC? Niestety funkcja makro w moim aparacie jest do niczego.

Nie miałam zamiaru palenia do jakiegoś konkretnego stadium, bardziej chodziło mi o to, żeby kawy nie spalić.
Ustawienia musiałam na bieżąco modyfikować, bo dziś temperatura na zewnątrz wynosi 4C, a dymiłam w ogrodzie. Trudno mi powiedzieć, jak długo to wszystko trwało. W każdym bądź razie jeden cykl około 18-20 min bez chłodzenia. Temperaturę ustawiłam na 160 - pierwsze 4 min, potem na 242C, ale osiągałam max tylko 238C. Pierwszy crack zaczynał się od 234C. Przy trzecim razie wydarzyła się katastrofa, bo przepalił się bezpiecznik w gniazdku i maszyna nagle się zatrzymała na stadium 4 wg Sweet Maria coffee(taki wczesnosłomkowy kolor, 165C). Zanim znalazłam przedłużacz, żeby podłączyć do sieci w domu minęło dobre 5 minut. Z tego co przeczytałam powinno się dążyć do jak najszybszego osiągnięcia pierwszego cracka, bo to w przeciwnym razie grozi to redukcją cukrów :? Najważniejszy test przede mną - smakowy, w ten weekend. http://picasaweb.google.com/eliza.langner Tu wrzuciłam wszystkie zdjęcia, nawet te nieudane.
----------------------------------------------------------
<<
[__]D
----------------------------------------------------------

Ascaso Dream w serwisie, moka Bialetti, I-2, Gene Roaster juz ze mna jest :)

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pn 03 sty 2011, 21:13

Noo masz...
Dziewczyny wzięły się za palenie kawy.!
I co dalej... :wink:
A tak w ogóle, to powodzenia w wypalaniu (w wypalaniu, czy paleniu ziaren...??)
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Albert33
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: śr 20 paź 2010, 11:39

Postautor: Albert33 » pn 03 sty 2011, 21:19

Miłego smakowania.
Ja bym optował przy cyklu 15-16min.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pn 03 sty 2011, 21:24

Dziś, przy drugim wsadzie, kiedy nie studziłem Gene, Costa Rica Finca de Licho weszła mi w FC w 8:20, cały proces do C+ trwał 12:40.
220_2:55_245_9:00->10:00_235
Znacznie szybciej nabierał temperatury w porównaniu do startu na zimno, 245 osiągnął o 1:20min szybciej, przy FC ziarna były jeszcze stosunkowo jasne.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

elizalang
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: pt 13 mar 2009, 18:03
Lokalizacja: Spod Londynu

Postautor: elizalang » pn 03 sty 2011, 21:57

Noo masz...
Dziewczyny wzięły się za palenie kawy.!
I co dalej... :wink:
A tak w ogóle, to powodzenia w wypalaniu (w wypalaniu, czy paleniu ziaren...??)
Czas już przełamać męską dominację w tej dziedzinie. :lol:
Dzięki za odzew, będę się starać nie palić ziaren do stopnia czystego węgla. Póki co nie cieszyłam się tak z nowej zabawki od czasu, kiedy dostałam rower na komunię :wink:
----------------------------------------------------------
<<
[__]D
----------------------------------------------------------

Ascaso Dream w serwisie, moka Bialetti, I-2, Gene Roaster juz ze mna jest :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 22 lut 2011, 12:34

Gene z czujnikiem wewnątrz versus jego wskazanie na pulpicie.

>Gene/Miernik<

96/140
140/172
170/198
195/213
213/230
224/238
234/245
242/252
247/257

Wygląda na to, że w rzeczywistości Gene przykłada wyższą temperaturę, niż wskazuje jego wyświetlacz, chyba że coś zwaliłem przy tym pomiarze.... :roll:
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » wt 22 lut 2011, 13:08

Hmm, a może gene pokazuje temperaturę ziarna? :roll: ono też absorbuje ciepło. Kawcio, mógłbyś dokonać pomiaru podczas pieczenia ? Ciekaw jestem, czy wynik wygląda jakoś inaczej.


Wróć do „Palenie kawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość