Domowe palenie kawy z Gene Cafe
- piovit
- Consigliere
- Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne. - Lokalizacja: Kraków
Zapiski to podstawa
. Ja rysuje prosty wykres na osi XY - temperatura, czas.
Do tego kilka informacji: Data palenia, rodzaj kawy, źródło, gramatura, t.otoczenia, t. początkowa wypału, 1 crack, 2 crack (jeśli jest), ubytek wagi, stopień upalenia, no i uwagi przy spożywaniu. Jest jakieś punkt podparcia przy następnym paleniu.

Do tego kilka informacji: Data palenia, rodzaj kawy, źródło, gramatura, t.otoczenia, t. początkowa wypału, 1 crack, 2 crack (jeśli jest), ubytek wagi, stopień upalenia, no i uwagi przy spożywaniu. Jest jakieś punkt podparcia przy następnym paleniu.
Witam użytkowników,
Dziś miał miejsce mój pierwszy raz z Gene. Użyłam mieszanki Mediterranean Espresso zakupionej w mojej ulubionej palarni kawy w UK. Nie zagłębiałam się szczególnie w instrukcję, sugerując się raczej Waszymi wypowiedziami na forum, zwłaszcza Zamka - dzięki, naprawdę przydatne.
Jestem ogromnie zadowolona z efektu - paliłam 3x, myślę, że pierwsze dwa wyszły C, a ostatni FC? Niestety funkcja makro w moim aparacie jest do niczego.
Nie miałam zamiaru palenia do jakiegoś konkretnego stadium, bardziej chodziło mi o to, żeby kawy nie spalić.
Ustawienia musiałam na bieżąco modyfikować, bo dziś temperatura na zewnątrz wynosi 4C, a dymiłam w ogrodzie. Trudno mi powiedzieć, jak długo to wszystko trwało. W każdym bądź razie jeden cykl około 18-20 min bez chłodzenia. Temperaturę ustawiłam na 160 - pierwsze 4 min, potem na 242C, ale osiągałam max tylko 238C. Pierwszy crack zaczynał się od 234C. Przy trzecim razie wydarzyła się katastrofa, bo przepalił się bezpiecznik w gniazdku i maszyna nagle się zatrzymała na stadium 4 wg Sweet Maria coffee(taki wczesnosłomkowy kolor, 165C). Zanim znalazłam przedłużacz, żeby podłączyć do sieci w domu minęło dobre 5 minut. Z tego co przeczytałam powinno się dążyć do jak najszybszego osiągnięcia pierwszego cracka, bo to w przeciwnym razie grozi to redukcją cukrów
Najważniejszy test przede mną - smakowy, w ten weekend. http://picasaweb.google.com/eliza.langner Tu wrzuciłam wszystkie zdjęcia, nawet te nieudane.
Dziś miał miejsce mój pierwszy raz z Gene. Użyłam mieszanki Mediterranean Espresso zakupionej w mojej ulubionej palarni kawy w UK. Nie zagłębiałam się szczególnie w instrukcję, sugerując się raczej Waszymi wypowiedziami na forum, zwłaszcza Zamka - dzięki, naprawdę przydatne.
Jestem ogromnie zadowolona z efektu - paliłam 3x, myślę, że pierwsze dwa wyszły C, a ostatni FC? Niestety funkcja makro w moim aparacie jest do niczego.
Nie miałam zamiaru palenia do jakiegoś konkretnego stadium, bardziej chodziło mi o to, żeby kawy nie spalić.
Ustawienia musiałam na bieżąco modyfikować, bo dziś temperatura na zewnątrz wynosi 4C, a dymiłam w ogrodzie. Trudno mi powiedzieć, jak długo to wszystko trwało. W każdym bądź razie jeden cykl około 18-20 min bez chłodzenia. Temperaturę ustawiłam na 160 - pierwsze 4 min, potem na 242C, ale osiągałam max tylko 238C. Pierwszy crack zaczynał się od 234C. Przy trzecim razie wydarzyła się katastrofa, bo przepalił się bezpiecznik w gniazdku i maszyna nagle się zatrzymała na stadium 4 wg Sweet Maria coffee(taki wczesnosłomkowy kolor, 165C). Zanim znalazłam przedłużacz, żeby podłączyć do sieci w domu minęło dobre 5 minut. Z tego co przeczytałam powinno się dążyć do jak najszybszego osiągnięcia pierwszego cracka, bo to w przeciwnym razie grozi to redukcją cukrów

----------------------------------------------------------
<<
[__]D
Ascaso Dream w serwisie, moka Bialetti, I-2, Gene Roaster juz ze mna jest
<<
[__]D

- kawcio
- S Z A M A N
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Dziś, przy drugim wsadzie, kiedy nie studziłem Gene, Costa Rica Finca de Licho weszła mi w FC w 8:20, cały proces do C+ trwał 12:40.
220_2:55_245_9:00->10:00_235
Znacznie szybciej nabierał temperatury w porównaniu do startu na zimno, 245 osiągnął o 1:20min szybciej, przy FC ziarna były jeszcze stosunkowo jasne.
220_2:55_245_9:00->10:00_235
Znacznie szybciej nabierał temperatury w porównaniu do startu na zimno, 245 osiągnął o 1:20min szybciej, przy FC ziarna były jeszcze stosunkowo jasne.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
Czas już przełamać męską dominację w tej dziedzinie.Noo masz...
Dziewczyny wzięły się za palenie kawy.!
I co dalej...![]()
A tak w ogóle, to powodzenia w wypalaniu (w wypalaniu, czy paleniu ziaren...??)

Dzięki za odzew, będę się starać nie palić ziaren do stopnia czystego węgla. Póki co nie cieszyłam się tak z nowej zabawki od czasu, kiedy dostałam rower na komunię

<<
[__]D
<<
[__]D

- kawcio
- S Z A M A N
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Gene z czujnikiem wewnątrz versus jego wskazanie na pulpicie.
>Gene/Miernik<
96/140
140/172
170/198
195/213
213/230
224/238
234/245
242/252
247/257
Wygląda na to, że w rzeczywistości Gene przykłada wyższą temperaturę, niż wskazuje jego wyświetlacz, chyba że coś zwaliłem przy tym pomiarze....
>Gene/Miernik<
96/140
140/172
170/198
195/213
213/230
224/238
234/245
242/252
247/257
Wygląda na to, że w rzeczywistości Gene przykłada wyższą temperaturę, niż wskazuje jego wyświetlacz, chyba że coś zwaliłem przy tym pomiarze....

Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza