Artykuły, ciekawostki nt. kawy
- miszka44
- zagląda całkiem śmiało
- Kontaktowanie:
Artykuły, ciekawostki nt. kawy
Dzisiaj taki tekst się był ukazał:
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/fi ... a_a_1.html
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/fi ... a_a_1.html
Artykuły nt. kawy
W Polityce ukazał się ciekawy artykuł na temat historii klubokawiarni w Polsce:
Kraina kawą płynąca
Kraina kawą płynąca
Fajne, mamy tu rozwiązanie zagadki p.t. polska kawa po turecku :
W tym osobliwym dokumencie z końca lat 60. możemy przeczytać: „Najbardziej właściwym sposobem przyrządzania kawy jest parzenie jej w ekspresach. Z uwagi jednak na stosunkowo nieduży popyt na napoje gorące – zakup ekspresów dla większości klubów nie wydaje się konieczny. W związku z tym do parzenia kawy najbardziej celowe będzie zastosowanie termosów bądź też parzenie kawy w szklankach”.
W tym osobliwym dokumencie z końca lat 60. możemy przeczytać: „Najbardziej właściwym sposobem przyrządzania kawy jest parzenie jej w ekspresach. Z uwagi jednak na stosunkowo nieduży popyt na napoje gorące – zakup ekspresów dla większości klubów nie wydaje się konieczny. W związku z tym do parzenia kawy najbardziej celowe będzie zastosowanie termosów bądź też parzenie kawy w szklankach”.
"All those moments will be lost in time...like tears, in rain"
-
- zagląda śmielej
- Kontaktowanie:
W wersji papierowej artykułu są jeszcze dwa przepisy na napar z instrukcji dotyczącej " sposobów i technik parzenia kawy". Oto jeden z nich:
Technika parzenia kawy w termosie, normatyw na 4 porcje kawy w cenie po 4.40zł: 48 gramów kawy i 880 ml wody wrzącej(sic!), 4 gramy cukru.
Sposób przyrządzania:
termos wyparzyć wrzątkiem, wsypać kawę, zalać wrzątkiem, zatkać
- po kilku minutach kawę porcjować do szklanek lub filiżanek.
Smacznego.
Technika parzenia kawy w termosie, normatyw na 4 porcje kawy w cenie po 4.40zł: 48 gramów kawy i 880 ml wody wrzącej(sic!), 4 gramy cukru.
Sposób przyrządzania:
termos wyparzyć wrzątkiem, wsypać kawę, zalać wrzątkiem, zatkać
- po kilku minutach kawę porcjować do szklanek lub filiżanek.
Smacznego.
- jarma
- kawa w żyłach
- Kontaktowanie:
może by w tym wątku wrzucać linki do znalezionych artykułów o kawie? Ja właśnie natknęłam się na coś takiego, hehe widać co jest popularne u nas 

Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera 

- Piru
- zagląda całkiem śmiało
- Sprzęt: Gaggia Classic PID + Eureka Mignon
Kawa - smoła z anioła
Najlepsze jest na sam koniec:

Najlepsze jest na sam koniec:
Prawie z krzesła spadłem!puryści kawowi sami palą kawę np. w piekarniku lub na patelni.[/url]

Czarną dziurkącrema ciemnobrązowa z czarną dziurką w środku – (oznacza) że kawa jest za mocna.

Projekt Raspresso
Piszą "z czarną dziurką", bo "z czarną dziurą" to może być obecnie tylko Wielki Zderzacz Hadronów.
Edward
Demoka M-203, Rancilio Silvia
Demoka M-203, Rancilio Silvia
Niedawno, też w Polityce temat kawy poruszył Piotr Adamczewski. Ale chyba nie poczytał dokładnie naszego forum 
http://www.polityka.pl/archive/do/regis ... id=3360427

http://www.polityka.pl/archive/do/regis ... id=3360427
- blackcoffeeroasters
- kawa w żyłach
- Sprzęt: ekspres
Pan już się potknął na pierwszej "tajemnicy":
Kiepski młynek pomylił mu się z "profesjonalnymi" oświeżaczami powietrza do kawiarni, instalowanymi w celu zwabienia klientów.Otóż, jeżeli w kawiarni już od drzwi czuć intensywny zapach mielonej kawy, to znaczy, że mają kiepski młynek i olejki eteryczne bezużytecznie ulatują w powietrze, zamiast znaleźć się w moim espresso.
- Wit
- Consigliere
- Sprzęt: '
a opowieści o natchnionych pastuchach zaczynają już mnie wnerwiać, zresztą kombinacja koza-kawa jakoś nie ponudza mojego apetytu. Pomyślcie tylko, gdyby wynalezienie kawy spóźniło się o te kilkanaście setek lat, to by pewnie w ogóle do niego nie doszło, bo dziś dominują pastuchy elektryczne.
Szkoda, że dziennikarz, zabierając się za tekst, nie sprawdził, ile razy pisano już o tych baraszkujących kozach.
Szkoda, że dziennikarz, zabierając się za tekst, nie sprawdził, ile razy pisano już o tych baraszkujących kozach.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie