Artykuły, ciekawostki nt. kawy

Dyskusje o problemach związanych z krzewieniem kultury picia kawy w Polsce
Awatar użytkownika
miszka44
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 87
Rejestracja: wt 17 sty 2006, 10:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Artykuły, ciekawostki nt. kawy

Postautor: miszka44 » pt 23 lut 2007, 14:26

Dzisiaj taki tekst się był ukazał:
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/fi ... a_a_1.html

Awatar użytkownika
broz
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 311
Rejestracja: pt 29 gru 2006, 22:49
Lokalizacja: Poznań

Postautor: broz » sob 03 mar 2007, 20:23

Kolejny artykuł w Rzeczpospolitej. Raczej dla bardzo początkujących.

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Cyborg
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: śr 04 lip 2007, 8:37
Lokalizacja: Kraków

Artykuły nt. kawy

Postautor: Cyborg » śr 09 sty 2008, 15:22

W Polityce ukazał się ciekawy artykuł na temat historii klubokawiarni w Polsce:
Kraina kawą płynąca

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » śr 09 sty 2008, 16:36

Fajne, mamy tu rozwiązanie zagadki p.t. polska kawa po turecku :
W tym osobliwym dokumencie z końca lat 60. możemy przeczytać: „Najbardziej właściwym sposobem przyrządzania kawy jest parzenie jej w ekspresach. Z uwagi jednak na stosunkowo nieduży popyt na napoje gorące – zakup ekspresów dla większości klubów nie wydaje się konieczny. W związku z tym do parzenia kawy najbardziej celowe będzie zastosowanie termosów bądź też parzenie kawy w szklankach”.
"All those moments will be lost in time...like tears, in rain"

cervarius
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: sob 24 lis 2007, 19:26
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: cervarius » śr 09 sty 2008, 19:11

W wersji papierowej artykułu są jeszcze dwa przepisy na napar z instrukcji dotyczącej " sposobów i technik parzenia kawy". Oto jeden z nich:
Technika parzenia kawy w termosie, normatyw na 4 porcje kawy w cenie po 4.40zł: 48 gramów kawy i 880 ml wody wrzącej(sic!), 4 gramy cukru.
Sposób przyrządzania:
termos wyparzyć wrzątkiem, wsypać kawę, zalać wrzątkiem, zatkać
- po kilku minutach kawę porcjować do szklanek lub filiżanek.
Smacznego.

andrzej
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 76
Rejestracja: ndz 08 lip 2007, 13:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: andrzej » śr 09 sty 2008, 21:24

Orwell- Rok 1984.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » sob 12 sty 2008, 21:29

rzućcie okiem na linki pod ww. artykułem. Tam też jest sporo fajnych bzdurek
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » czw 09 paź 2008, 23:36

może by w tym wątku wrzucać linki do znalezionych artykułów o kawie? Ja właśnie natknęłam się na coś takiego, hehe widać co jest popularne u nas :)
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

bartoromero

Postautor: bartoromero » pt 10 paź 2008, 9:08


Awatar użytkownika
Piru
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 56
Rejestracja: wt 29 sty 2008, 17:10
Sprzęt: Gaggia Classic PID + Eureka Mignon
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Piru » pt 10 paź 2008, 11:18

Kawa - smoła z anioła

Najlepsze jest na sam koniec:
puryści kawowi sami palą kawę np. w piekarniku lub na patelni.[/url]
Prawie z krzesła spadłem! :lol: :lol: :lol: :lol:
crema ciemnobrązowa z czarną dziurką w środku – (oznacza) że kawa jest za mocna.
Czarną dziurką :D
Projekt Raspresso

Awatar użytkownika
e_t_k
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: wt 27 maja 2008, 22:41

Postautor: e_t_k » ndz 12 paź 2008, 22:51

Piszą "z czarną dziurką", bo "z czarną dziurą" to może być obecnie tylko Wielki Zderzacz Hadronów.
Edward
Demoka M-203, Rancilio Silvia

Awatar użytkownika
reason
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: ndz 25 mar 2007, 22:16
Lokalizacja: małopolska

Postautor: reason » pt 17 paź 2008, 10:43

Niedawno, też w Polityce temat kawy poruszył Piotr Adamczewski. Ale chyba nie poczytał dokładnie naszego forum ;)

http://www.polityka.pl/archive/do/regis ... id=3360427

Awatar użytkownika
blackcoffeeroasters
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 326
Rejestracja: pt 06 paź 2006, 14:57
Sprzęt: ekspres

Postautor: blackcoffeeroasters » sob 18 paź 2008, 11:02

Pan już się potknął na pierwszej "tajemnicy":
Otóż, jeżeli w kawiarni już od drzwi czuć intensywny zapach mielonej kawy, to znaczy, że mają kiepski młynek i olejki eteryczne bezużytecznie ulatują w powietrze, zamiast znaleźć się w moim espresso.
Kiepski młynek pomylił mu się z "profesjonalnymi" oświeżaczami powietrza do kawiarni, instalowanymi w celu zwabienia klientów.

radeqm

Postautor: radeqm » sob 18 paź 2008, 11:55

Espresso należy sporządzać z 30 g kawy zmielonej w młynku żarnowym (nie uwalnia olejków, bo nie przecina, lecz zgniata ziarna) i zaparzanej w temperaturze ok. 90 stopni przez 20 sekund.

Hardcore ;-)

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » sob 18 paź 2008, 13:13

a opowieści o natchnionych pastuchach zaczynają już mnie wnerwiać, zresztą kombinacja koza-kawa jakoś nie ponudza mojego apetytu. Pomyślcie tylko, gdyby wynalezienie kawy spóźniło się o te kilkanaście setek lat, to by pewnie w ogóle do niego nie doszło, bo dziś dominują pastuchy elektryczne.
Szkoda, że dziennikarz, zabierając się za tekst, nie sprawdził, ile razy pisano już o tych baraszkujących kozach.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek


Wróć do „Kultura kawowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości