Pani Jagoda i mistrzostwo w parzeniu kawy !!
- Joanna T.
- kawa w żyłach
- Posty: 924
- Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
- Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro
Ja w ogóle nie wiem, o co Wam chodzi.
Szukamy baristów z pasją? Oto barista z pasją! Przecież ta kawka w literatce z bitą śmietaną polaną ludwikiem... Piękna, na mistrzostwach murowane 5/6 za wygląd! No i oczywiście tyleż za prezentację.
Serio: Do wikipedii, żeby ja poprawić w dziedzinie kawy, chciałam się wziąć już dawno... To, co tam wisi, to o pomstę do nieba woła, i zdjęcia i tekst...
"Expresso" robi tyle złego: ludzie myślą, że tak jak pociąg jest ekspresowy, tak ta "kawka" też jest ekspresowa. I dziwią się, że trzeba na nią poczekać (jakby na pociągi nie trzeba było), że musi być zrobiona. I najlepiej niech ekstrakcja trwa 5 sekund, to dopiero ekspresowa kawa!
"nazwa nawiązuje do czegoś specjalnie przygotowywanego (expressly)" (E. Illy) Tego o kawie w Polsce nie wiadomo.
V. ma z tym wspólnego tyle: dzięki tej pani pokazano niekompetencję całej tej firmy. Oby za tym poszła fama: nie bierzcie kawy V. Na szczęście i dla laika p. Jagoda będzie na pierwszy rzut oka robiła wrażenie niedouczonej, plączącej się w zeznaniach, a nie profesjonalisty. Komentarze pod jej filmikami mówią wiele
O ile (to z Schomera dla odmiany, z tego co pamiętam) "barista jest tak dobry, jak ostatnie zrobione przez niego espresso", tak firma szkoleniowa jest tak dobra, jak ostatni wypuszczony przez nią barista.
Szukamy baristów z pasją? Oto barista z pasją! Przecież ta kawka w literatce z bitą śmietaną polaną ludwikiem... Piękna, na mistrzostwach murowane 5/6 za wygląd! No i oczywiście tyleż za prezentację.
Serio: Do wikipedii, żeby ja poprawić w dziedzinie kawy, chciałam się wziąć już dawno... To, co tam wisi, to o pomstę do nieba woła, i zdjęcia i tekst...
"Expresso" robi tyle złego: ludzie myślą, że tak jak pociąg jest ekspresowy, tak ta "kawka" też jest ekspresowa. I dziwią się, że trzeba na nią poczekać (jakby na pociągi nie trzeba było), że musi być zrobiona. I najlepiej niech ekstrakcja trwa 5 sekund, to dopiero ekspresowa kawa!
"nazwa nawiązuje do czegoś specjalnie przygotowywanego (expressly)" (E. Illy) Tego o kawie w Polsce nie wiadomo.
V. ma z tym wspólnego tyle: dzięki tej pani pokazano niekompetencję całej tej firmy. Oby za tym poszła fama: nie bierzcie kawy V. Na szczęście i dla laika p. Jagoda będzie na pierwszy rzut oka robiła wrażenie niedouczonej, plączącej się w zeznaniach, a nie profesjonalisty. Komentarze pod jej filmikami mówią wiele

O ile (to z Schomera dla odmiany, z tego co pamiętam) "barista jest tak dobry, jak ostatnie zrobione przez niego espresso", tak firma szkoleniowa jest tak dobra, jak ostatni wypuszczony przez nią barista.
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
i jeszcze kilka rad pani Jagody 
http://expertia.pl/strefa/material/wied ... arzalnym-s
http://expertia.pl/strefa/material/w-ja ... -smak-kawy
http://expertia.pl/strefa/material/wied ... oskich-kaw
http://expertia.pl/strefa/material/wied ... zenia-kawy
http://expertia.pl/strefa/material/wied ... toria-kawy

http://expertia.pl/strefa/material/wied ... arzalnym-s
http://expertia.pl/strefa/material/w-ja ... -smak-kawy
http://expertia.pl/strefa/material/wied ... oskich-kaw
http://expertia.pl/strefa/material/wied ... zenia-kawy
http://expertia.pl/strefa/material/wied ... toria-kawy
re
Witam,
Pozdrawiam,
dsc.
Samo slowo expressly oznacza tez cos wykonanego bardzo szybko, zdecydowanie, wiec nie jestem pewien czy faktycznie chodzilo o specjalne przygotowanie."nazwa nawiązuje do czegoś specjalnie przygotowywanego (expressly)" (E. Illy)
Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne
- Long Johnny
- ojciec chrzestny
- Posty: 2234
- Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
- Lokalizacja: Wrocław
Expressly nie ma praktycznie nic wspólnego z szybkością w sensie tempa, prędkości. Ze zdecydowaniem tak. Jest tu ładunek intencjonalności, rozmyślności, celowości, konkretności, jednoznaczności, zdecydowania, ew. wyjątkowości.expressly oznacza tez cos wykonanego bardzo szybko, zdecydowanie, [...]
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem
.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.
.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.
re
Witam,
chodzilo mi bardziej o pojecie gwaltownosci, niz szybkosci. Fakt, ze chodzi bardziej o zdecydowanie niz predkosc ruchow;)
Nadal jednak, ani jedno, ani drugie tlumaczenie nie pasuje mi zbytnio do espresso, szczegolnie expressly rozumiane w sensie czegos wykonanego specjalnie dla jakichs potrzeb, w okreslonym celu.
Pozdrawiam,
dsc.
chodzilo mi bardziej o pojecie gwaltownosci, niz szybkosci. Fakt, ze chodzi bardziej o zdecydowanie niz predkosc ruchow;)
Nadal jednak, ani jedno, ani drugie tlumaczenie nie pasuje mi zbytnio do espresso, szczegolnie expressly rozumiane w sensie czegos wykonanego specjalnie dla jakichs potrzeb, w okreslonym celu.
Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne
- Joanna T.
- kawa w żyłach
- Posty: 924
- Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
- Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro
To coś takiego, jak to, że człowiek ma czekać na kawę, a nie kawa na człowieka. Wykonuję ją na zamówienie, specjalnie dla gościa. Tak to zawsze rozumiałam...
W Londynie widziałam taką sieć Pret-a-manger. Kojarzyła mi się ona z sałatką przyrządzoną rano, która od dziesięciu godzin leży w ladzie chłodniczej.
To ta sałatka NIE JEST przygotowana tak, jak jest przygotowywane espresso.
W Londynie widziałam taką sieć Pret-a-manger. Kojarzyła mi się ona z sałatką przyrządzoną rano, która od dziesięciu godzin leży w ladzie chłodniczej.
To ta sałatka NIE JEST przygotowana tak, jak jest przygotowywane espresso.

Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
Kurczę, ale mam zaległości na forum!
Po obejrzeniu filmów z P. Jagodą nasuwają mi się pewne przemyślenia.
1. Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że kobieta lubi to co robi... problem w tym, że nie wie jak robić. Duży problem.
2. Sanepid nie odwiedza?!
3. Myślę, że forum i komentarze na expertii zrobiły niezłą antyreklamę dla Vergnano. Sam nigdy nie piłem ich kawy, nie wiem jaka powinna być. Odstrasza mnie tylko wizerunek firmy, która totalnie nie przejmuje się jakością wydawanej kawy przez swoich pośredników.
4. Nie rozumiem jak można nie czyścić dyszy do mleka. Taki syf i malaria, miliardy bakterii i to konsumują klienci. blee!
5. Niech ktoś nauczy tę Panią robić macchiato i spieniać mleko. Ja wiem-spienianie nie jest moją dobrą stroną, ale robię niewielkie postępy. Jednakże taka czapa z mleka do mnie nie przemawia!
6. Kawa miętowa?! Chyba smakuje jak słodka pasta do zębów :/
7. Kawa 'Latte Jagoda' winna być nowym wynalazkiem. Takie... hm.. Jagodzianki pewnie byłby popularne
8. Bulwers-jak można robić dolewkę z tej samej porcji?!
Reasumując- na szkolenie czem prędzej!!!!!
Po obejrzeniu filmów z P. Jagodą nasuwają mi się pewne przemyślenia.
1. Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że kobieta lubi to co robi... problem w tym, że nie wie jak robić. Duży problem.
2. Sanepid nie odwiedza?!
3. Myślę, że forum i komentarze na expertii zrobiły niezłą antyreklamę dla Vergnano. Sam nigdy nie piłem ich kawy, nie wiem jaka powinna być. Odstrasza mnie tylko wizerunek firmy, która totalnie nie przejmuje się jakością wydawanej kawy przez swoich pośredników.
4. Nie rozumiem jak można nie czyścić dyszy do mleka. Taki syf i malaria, miliardy bakterii i to konsumują klienci. blee!

5. Niech ktoś nauczy tę Panią robić macchiato i spieniać mleko. Ja wiem-spienianie nie jest moją dobrą stroną, ale robię niewielkie postępy. Jednakże taka czapa z mleka do mnie nie przemawia!
6. Kawa miętowa?! Chyba smakuje jak słodka pasta do zębów :/
7. Kawa 'Latte Jagoda' winna być nowym wynalazkiem. Takie... hm.. Jagodzianki pewnie byłby popularne

8. Bulwers-jak można robić dolewkę z tej samej porcji?!

Reasumując- na szkolenie czem prędzej!!!!!

"Ranek... Błyszczy rosa na liściach. Przemijamy srebrzyście nierealni jak sen..."
- buki
- @dmin
- Posty: 2492
- Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
- Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
- Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
- Kontaktowanie:
Tu skoczę na pomoc P. Jagodzie. Nie zgodzę się z Tobą - robiłem kiedyś osobiście napój na bazie espresso, mleko i listek mięty... mleko z miętą wstrząśnięte w shakerze, potem dolane espresso. Napój podawany na zimno - rewelacyjnie orzeźwiający.6. Kawa miętowa?! Chyba smakuje jak słodka pasta do zębów :/
Fakt, że tutaj ta mięta inaczej dodana... hm. no ale...
kawa krzepi 
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 89
- Rejestracja: wt 28 sie 2007, 15:29
- Lokalizacja: Tarnów
- Kontaktowanie:
Tak, ale z w przepisie Pani J. to jest zupełnie inna kawa. W upalny dzień to z chęcią bym się napił twojego wynalazku... ale tamto :/ No nic... będę w Katowicach we wtorek to podskoczę i sprawdzę... tylko nie wiem czy zamówić "kawę ludwika" czy "latte z czapeczką" 

Ascaso Dream :: Ascaso I-mini I-2 black, alu :: Demoka M-781 :: Bialetti Susy
I nadal sąJagodzianki pewnie byłby popularne


- Joanna T.
- kawa w żyłach
- Posty: 924
- Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
- Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro
OT taaak, i popije kubusiem... jasne.
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość