Gaggia Classic — pytania, problemy

spolok
Posty: 1
Rejestracja: pt 15 kwie 2011, 13:45
Sprzęt: brak

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: spolok » pn 11 wrz 2017, 23:47

Jeden obraz wart 1000 słów. Jeśli wśród akcesoriów masz sitko z jedną dziurką to jak go chcesz użyć to musisz plastikowy ciuplik do kolby (zwanej Porta Filter PF) wsadzić (jak na zdjęciu). Nazywa się to crema perfecta czy jakoś tak. Bez niego z PF poleci kawa wszędzie tylko nie do filiżanki. Jak używasz zwykłych sitek to nie musisz tego używać.
A przy okazji. Czy jest jakiś preparat do wyczyszczenia mojego PF. Czy to już od używania tak pociemniał?[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201709 ... 090fcb.jpg[/IMG]

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


peludito
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: śr 29 kwie 2009, 20:21
Sprzęt: Gaggia Classic, Demoka Mini Moka, Bialetti Aeternum Allegra
Lokalizacja: W-wa

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: peludito » wt 12 wrz 2017, 21:37

Hej, mam od wczoraj Classic II. Kilka lat temu przeszedłem przez piekło tanich automatów, potem przez kilka lat używałem Bialetti. Z mokki da się uzyskać bardzo przyzwoitą kawę, ale to jest zupełnie inna kawa, niż ta z kolby, więc bardzo się cieszę, że wreszcie mam kolbę. W zestawie dostałem dwa portafiltry - fabryczny od tego ekspresu i drugi, ponoć od Baby, pewnie jest od starszego modelu, bo ma metalowe skapniki. Mam 3 sitka - dwa te z jedną dziurką (pojedyncze i podwójne) i jedno podwójne standardowe. To mój pierwszy poważny ekspres i pierwszy poważny młynek (Demoka GR-0203). Zmarnowałem trochę kawy, zanim ustawiłem młynek, bo ma bardzo mały skok na pokrętle regulacji i trzeba zrobić trochę prób, żeby go wyczuć. Bardzo szanuję ten młynek, dobre żarna i precyzyjna regulacja dają dobry efekt . Tak czy owak lecę po tym wątku od początku, jestem na nastej stronie i w zasadzie nie mam żadnych problemów z tych tu opisywanych - nic nie przecieka ani nie pluje, nie mam błota w sitku, czasy w normie, kawa pyszna, nawet mleko się pieni bez najmniejszych problemów. Mam za to kilka pytań:

1. Moja wersja nie ma rurki prowadzącej do kratki - tej, którą inne wersje Classików pozbywają się ciśnienia po zatrzymaniu pompy. Jak tutaj ten temat jest rozwiązany?

2. W jednym portafiltrze pod pojedynczym sitkiem z jedną dziurką znalazłem taki charakterystyczny, plastikowy mały lejek, czarny z brązowymi elementami, którego czubek wchodzi w ujście z porta. Mam też ten mały, wzgardzony dzyndzel plastikowy, ale nie używam, za to tego lejka nie wyjmuję na czas użycia porta z pojedynczym sitkiem. Czy ten lejek to jakaś mutacja tego dzyndzla, czy co innego i czemu służy? Jakby mi się chciało strzelić z drugiego, dużego sitka "z jedną dziurką" też mam pod nie włożyć ten lejek?

3. Czy żeby zafundować maszynie backflush koniecznie trzeba mieć ślepe sitko? Widziałem gdzieś nagranie, na którym facet zakładał do zwykłego sitka zamiast kawy coś, co wyglądało na spożywczą folię i tak działał. Nie mam pewności czego używał, czy jest jakiś wałek, żeby nie kupować tego ślepego sita?

4. Czy baskflush w sytuacji, w której nigdy nie był robiony grozi czymś maszynie? Nie mam pojęcia, w jaki sposób poprzedni właściciel dbał o ekspres. Wygląda nienagannie, ale wiadomo - czasami na zewnątrz jedno, pod maską drugie. Nie chcę z ciekawości rozbierać maszyny, skoro działa elegancko.

4. Gdzie kupię uszczelkę między portafiltr a grupę? Co prawda ja nie mogę się dopatrzeć żadnych wad, ale sprzedawca utrzymywał, że porta potrafi się wykręcić podczas parzenia i prawdopodobnie ta uszczelka jest do wymiany. Chętnie wymienię niedługo, choćby profilaktycznie, tylko muszę wiedzieć, na którą i gdzie ją kupić, żeby nie przepłacić.

To w zasadzie tyle ze spraw, które mi teraz przychodzą do głowy, będę wdzięczny za pomoc, miłego wieczora!

qaq3
Posty: 2
Rejestracja: wt 03 paź 2017, 21:12
Sprzęt: Gaggia Classic II + Demoka Minimoka 203

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: qaq3 » wt 03 paź 2017, 21:20

Cześć. Mam identyczny zestaw jak ty czyli GC2 RI9403/11 18/2015 oraz demokę 203. Z tego co wyczytałem ta ggaia nie ma zaworu trójdrożnego i nie wykonuje się beckflusha, gdyż może to spowodować uszkodzenie sprzętu. Stąd zapewne brak tej rurki spustowej. Sitka wyrzuciłem i zamieniłem na klasyczne podwójne ze starej gaggi i dokupiłem NPF. Wychodzi całkiem nieźle po kilkunastu próbach piękny miodowy sopel.

qaq3
Posty: 2
Rejestracja: wt 03 paź 2017, 21:12
Sprzęt: Gaggia Classic II + Demoka Minimoka 203

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: qaq3 » wt 03 paź 2017, 21:25


malone
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 64
Rejestracja: ndz 08 lip 2012, 20:12
Sprzęt: Gaggia Classic, Graef cm 80
Hario V60
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: malone » śr 03 sty 2018, 23:21

Witam, miałem trochę problemów z ekspresem. Oddałem do naprawy w ascaso.pl z Łodzi. W każdym razie po 8 miesiącach ekspres oddaje parę z bolera. Leci jak z parowozu, od góry. Widzę, że na śrubie jest jakaś podkładka. Nie wiem skąd wzięła się, może zamontował ją serwis. Zastanawiam się czy to jest powodem problemu. Też taką macie u siebie?
IMG_7690.JPG
Planuję wymienić uszczelki. Tylko nie wiem co za niespodzianki kryją się pod podkładką.
Opis widzę tutaj: https://gaggiaclassicmods.blogspot.com/ ... ie_83.html

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 306
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jareczek36 » czw 04 sty 2018, 16:48

Pod śrubą nie powinno być podkładki.Chyba ze śruba była za długa.Albo ktoś podłożył i liczył ze uszczelni wyciek.To faktycznie,renomowany serwis?Modu zaworu,raczej nie rób,stracony czas.Ostatecznie można jak by uszkodzeniu uległ oring na trzpieniu.

malone
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 64
Rejestracja: ndz 08 lip 2012, 20:12
Sprzęt: Gaggia Classic, Graef cm 80
Hario V60
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: malone » czw 04 sty 2018, 18:52

dzięki za odpowiedź w temacie podkładki. Skorzystałem z serwisu Janusza od Ascaso, który jest aktywnym userem i ma tu dobre opinię. Niestety żałuję tej współpracy. W mojej opinii jakoś wykonanej pracy bardzo słaba. Sposób obsługi klienta wczesne lata 90-te :) W każdym razie dalej planuję samodzielnie podziałać na podstawie opisów z https://gaggiaclassicmods.blogspot.com

quant
Posty: 2
Rejestracja: wt 23 wrz 2014, 10:13
Sprzęt: Gaggia RI9403/11
Macap M2M

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: quant » pn 15 sty 2018, 11:54

1) Kupiłem sitko IMS 12/18 g. Dopiero przy 19 g przestaje mi się w nim robić błoto. Przy mniejszych ilościach próbowałem i ubijać mocno tamperem i słabo (tylko polerowanie) i zawsze błoto. Próbowałem różnych poziomów zmielenia (młynek Macap M2M). Gdzieś znalazłem informację, aby błotem się zbytnio nie przejmować, ale nie sądzę, żeby świadczyło ono o dobrej ekstrakcji. Więc się przejmuję. Mam młynek Macap M2M (tak na marginesie).
2) Czy możliwe jest, aby w modelu 9403/11 była pompa solenoidalna ? Jej usunięcie w wersji II Gaggii Classic uznawane jest za jej największą wadę (ciśnienie jest regulowane za pomocą sprężyny...). Tymczasem rozmawiałem z serwisantem, który usuwał w ramach gwarancji przeciek z mojego ekspresu i powiedział, że w moim ekspresie jest pompa solenoidalna. Czy to możliwe ?

Janisław
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: pt 29 lis 2013, 22:04
Sprzęt: Gaggia Classic RI8161

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Janisław » pn 15 sty 2018, 19:56

Modu zaworu,raczej nie rób,stracony czas.Ostatecznie można jak by uszkodzeniu uległ oring na trzpieniu.
Czemu stracony czas?
Mnie już właśnie wkurzył trzeci zawór, z którego cieknie jak z kranu przy spienianiu, a każda nowa sztuka to 150 zł i max rok spokoju.
Dwa poprzednie właśnie rozebrałem, zrobiłem gwint i czekam na nakrętki żeby skręcić (strach że komuś poza mną może strzelić jak za bardzo odkręci) - w jednym oringu nie było praktycznie wcale, w drugim twardy i sparciały. Trzpienie oba zasyfione i już oczyszczone. Jak się sprawdzi ta modyfikacja, to wydaje mi się że opłacalny zabieg - wymiana oringu i czyszczenie trzpienia to będzie kilka minut roboty i 50 groszy w hydraulicznym.

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 306
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jareczek36 » pn 15 sty 2018, 22:42

Daj znać jak założysz zawór,co z tego wyszło.

quant
Posty: 2
Rejestracja: wt 23 wrz 2014, 10:13
Sprzęt: Gaggia RI9403/11
Macap M2M

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: quant » pn 22 sty 2018, 10:45

Nowo zakupiony niedawno ekspres Gaggia Classic 9403/11 od razu przeciekał i w związku z tym wymieniono w nim grzałkę i wykonano w serwisie ekspertyzę. Był kupiony w amazon.it, więc zamiast bawić się w zwroty wolałem zgłosić tutaj reklamację w kraju, tym bardziej, że jakość Gaggii podobno jest gorsza i obawiałem się, że kolejny egzemplarz też może być nie OK. To tylko tytułem wstępu.

Temperatura kawy wychodzącej z kolby 84+/-5 stopni (zgodnie z ekspertyzą wydawaną przy wydawaniu sprzętu z serwisu). Pytałem się serwisanta, jak ta temperatura ma się do temperatury wchodzącej do kawy. Powiedział, że może to być o kilka stopni więcej. Powiedziałem, że temperatura zaparzająca kawę jest więc niższa niż prawidłowa 92 stopnie. Na to serwisant, że temperatura 84+/-5 jest zgodna z tym, co rekomenduje serwisom sama Gaggia/Philps (będący właścicielem Gaggii). Czy to możliwe ?

Kawa wychodzi mi niesmaczna. Próbowałem różnych poziomów zmielenia na różnych kawach. Jedna z lidla, a ostatnio kupiłem w carrefour taką kawę "Montmartre Creme Ziarnista Arabica" (Etiopia)
https://www.ecarrefour.pl/artykuly-spoz ... bica-500-g
ważną do grudnia 2019, więc biorąc pod uwagę 2 letni okres przydatności, wypalana niedawno.
Wiem, że kawę można kupić lepszą, ale do eksperymentowania nie chcę używać kawy za 100 PLN, a nie sądzę, żeby z marketowej świeżo palonej kawy nie dało się zrobić czegoś pijalnego. To co mi wychodzi, to zazwyczaj gorzkawa kawa. Próbowałem różnych stopni zmielenia, różnych dóz 14-20 g do sitka IMS 12/18 g. Efekt zawsze niesmaczny.

Janisław
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: pt 29 lis 2013, 22:04
Sprzęt: Gaggia Classic RI8161

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Janisław » pn 22 sty 2018, 13:35

W weekend była chwila więc zaworki skończone, jeden już siedzi w ekspresie.
Generalnie działa jak nowy, koszt około 10 zł plus godzina roboty (zakładając że ma się narzędzie i jako takie zdolności manualne). W porównaniu do nowego zaworu za 150zł i perspektywie wywalenia go po roku - uważam że się opłacało :D
Po południu jak znajdę chwilę to wrzucę zdjęcia.

Z minusów: nie da się założyć tego plastikowego pierścienia od środka, bo nie wchodzi na nakrętkę. Ja złożyłem ekspres bez tego, bo nie chciało mi się wyłamywać / szlifować takich wsporników w środku, ale można i taki mały mod zrobić.

Potestuję jak się sprawdza zawór w perspektywie czasu, jak będzie OK to dwa pozostałe pójdą na allegro.

Passo
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pn 17 wrz 2012, 23:41
Sprzęt: Gaggia Classic, młynek Zelmer rocznik 77:)

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Passo » wt 08 maja 2018, 12:27

Hej,

tym razem naprawdę nie jest dobrze. Ostatnio używam plastikowego, zastępczego ekspresu, ale ile można.

Gaggia przestała kompletnie lać wodę z grupy. Para i woda z pary leci normalnie.
Zaczęło się mniej więcej od któregoś odkamieniania. Zapomniałem, że podczas niego powinno się przepuszcać wodę przez dyszę właściwie cały czas i większość przepuściłem przez grupę.
Potem po bardzo krótkim czasie ekspres dawał coraz mniej wody i odkamnieniałem go wtedy ze dwa razy, już poprawnie.
W końcu woda przestała lecieć kompletnie. Jakoś bałem się go zanieść do serwisu bo to chyba coś poważnego/drogiego.
To może być pompa? Coś innego ? Zanim dam do serwisu chciałbym zasięgnąć Waszej opinii, bo nie chcę, żeby mnie naciągali.
Czy mogłem coś s...olić przez to odkamienianie przez grupę ?

Wielkie dzięki.

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 306
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jareczek36 » wt 08 maja 2018, 16:36

Wychodzi ze jest zatkany zawór trójdrożny.Ja przy odwapnianiu,większą cześć przepuszczam przez grupę.To czym ekspres odwapniałeś,też ma znaczenie jak długi okres nie był odwapniany.Teraz to tylko roztwór kwasku,może pomóc.Ostateczność to wymontowanie zaworu trójdrożnego i jego rozebranie,wyczyszczenie.W serwisie pewnie będą chcieli wymienić cały zawór,znając życie.Koszt ok.350 zł.

Passo
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pn 17 wrz 2012, 23:41
Sprzęt: Gaggia Classic, młynek Zelmer rocznik 77:)

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Passo » śr 09 maja 2018, 10:26

Odkamieniałem uczciwymi środkami. Roztwór kwasku cytrynowego? Jakieś duże stężenie ?
Jeśli chodzi o ten zawór, to ciężko się do niego dostać ? Może mógłbym to sam zrobić, to jakieś trudne ?

A jakie są objawy awarii pompy btw ?


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość