Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: RE: Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: piomic » pt 30 mar 2018, 10:02

PID będzie robił robotę
Tak. Jeśli nie bierzesz pod uwagę kaw mlecznych jeden boiler z pidem będzie ok.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 108
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » pt 30 mar 2018, 10:10

Temat o stabilności temperatury jest wielkim problemem dla producentów ekspresów nawet tych gastro znanych firm. Na takie coś jak PID w tam małym układzie cyrkulacyjnym wody to ja bym nie liczył.
Co do wody ekstrakcyjnej, grzałka w bojlerze kontra wymiennik, smak kawy z wymiennika powinien być zauważalnie lepszy.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: majri » pt 30 mar 2018, 10:23

Możesz rozwinąć ten temat o smaku kawy z bojlera z grzałką kontra wymiennik ciepła?

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 108
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » pt 30 mar 2018, 10:46

Zakładam, że wiesz jak wygląda grzałka gdy przychodzi czas na np. odkamienianie bojlera. :roll: Praktycznie wszystko się jej trzyma, co miesza się z wodą z której robisz kawę.
W realu wygląda to tak. Zakładam, ekspres jest używany przez okres 5 lat bez czyszczenia. W wymienniku często nawet po tak długim okresie jest czysto, w bojlerze z parą syfu jest od groma. :(

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: majri » pt 30 mar 2018, 11:57

Nigdy się na tym nie zastanawiałem pytanie czy to ma wpływ na smak, albo inaczej czy będzie miało wpływ w taki stopni żeby to rozpoznać aczkolwiek brzmi logicznie.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 108
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » pt 30 mar 2018, 13:13

Praktycznie wszystko z człowiekiem włącznie ma wpływ na smak kawy. :wink: Dodatkowo mając na uwadze fakt, że ja robię espresso z zaczynając od średnio, a kończąc na ciemnym paleniu ziarna, woda odgrywa dużą rolę. Raz, żeby była ona nie przegrzana przed ekstrakcją, a dwa, max nastawa z presostatu gwarantowała wartość nie przekraczającą temperaturę wody przy ekstrakcji kawy. Powiedziałem to w wielkim skrócie. Szczegółowo, potrzebny konkrety model ekspresu plus pomiary temperatury wody i grupy.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: majri » pt 30 mar 2018, 14:02

Ten wątek pozostawię bo to tak jak ze słuchaniem muzyki ilość miedzi w kablu głośnikowy ma znaczenie (Co akurat pewnie jest prawdą ).
A gdyby przyjrzeć się jakości wykonania Ecm classica w porównaniu do np. Profitec 500, to czy jest jakaś różnica znacząca w użytych komponetach / osprzęcie?

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: majri » pt 30 mar 2018, 15:47

No i tak w ECM bojler 0.75 Profitec 2 litry
Mogę założyć że ECM będzie szybciej gotowy do zrobienia espresso

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: RE: Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: piomic » ndz 01 kwie 2018, 1:28

Nigdy się na tym nie zastanawiałem
I dalej się nie zastanawiaj - Tedi to fizyk alternatywny, zawsze tu wpada jak tam dostanie bana za snucie teorii z mchu i paproci. Tu bezpiecznie bo moderacja hibernuje.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 108
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: RE: Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » ndz 01 kwie 2018, 8:50



I dalej się nie zastanawiaj - Tedi to fizyk alternatywny, zawsze tu wpada jak tam dostanie bana za snucie teorii z mchu i paproci. Tu bezpiecznie bo moderacja hibernuje.

Piomic, wiesz o robieniu kawy tylko tyle ile wyczytałeś na pewnym forum. Czyli niewiele wiesz. :roll:

Być może przyda się Tobie garść cennych informacji. Co jak co, ja w tym temacie o tym wspominam. Dla Ciebie moje słowa to bzdura, a dla mnie to minimum jakie każdy robiący espresso powinien wiedzieć. :roll:

http://caffeprego.com.pl/artykuly/o_kaw ... 1_pol.html

Teraz wracając do tego pewnego forum które daje bany za mówienie prawdy.
W jaki sposób opisują tam smak kawy z ciemno palonego ziarna?
Ja odpowiem. Smak smoły, błota, ziemi, spalenizny itp.
Co ciekawe, strzelam 99% procent wypowiadających użytkowników zgadza się z tym.

Moja propozycja. Żeby coś skrytykować z sensem, to wypadałoby umieć/mieć czym zrobić poprawne espresso, co przekłada się automatycznie na smaczną kawę.

http://caffeprego.com.pl/wszystko_o_kawie/espresso.html

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: piomic » pn 02 kwie 2018, 20:42

Całuski, Mistrzu Teorii Niepraktycznej.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: majri » pn 09 kwie 2018, 18:40

Gdybym się zdecydował na ECM classica Pid gdzie najlepiej kupić?

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 108
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » wt 10 kwie 2018, 12:10


packam
Posty: 1
Rejestracja: wt 15 maja 2018, 10:44
Sprzęt: Rancilio Silvia, MACAP M2D

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: packam » wt 15 maja 2018, 10:47

@majri, zakupiłeś ECM? ciekaw jestem jak się sprawuje

kasiakre12345
Posty: 2
Rejestracja: wt 22 maja 2018, 17:05
Sprzęt: nie mam

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: kasiakre12345 » wt 22 maja 2018, 17:51

o dzięki za informajce o promocji! na pewno skorzystam!


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości