Bezzera Unica — problemy, pytania

essewissa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: pt 28 lis 2008, 9:04
Lokalizacja: Nibycja

Bezzera Unica — problemy, pytania

Postautor: essewissa » wt 30 paź 2012, 12:09

W ofercie Bazzery pojawił się nowy model, Bazzera Unica.
http://www.bezzera.it/index.php?option= ... 75&lang=en
Ekspres z bojlerem 0,5l i pidem, bez hx, cena skalkulowana rozsądnie, w Niemczech kosztuje około 3500zł. Unica może być ciekawą alternatywą dla osób, które chcą się przesiąść z mniejeszych domowych eskpresów na maszynę zapewniającą większą stabilość tempertatury przy strzale. Jeżeli ktoś robi 2-3 kawy dziennie i nie uważa za celowy zakup hx, czy db to Unica moim zdaniem może być dobrym wyborem. Trochu mało info na forach o tym sprzęcie bo maszyna, "świeża", ale będę śledził tematy bo jestem zainteresowany kupnem tegoż.

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Bezzera Unica

Postautor: Wyspiarz » wt 30 paź 2012, 16:06

Kurde wygląda fajnie, no istny rocket :), PID w sumie SPORY boiler bo na domowe warunki 0.5l to w sumie hulaj duszo piekła nie ma, PID, design cena wszystko jak najbardziej poprawne z każdej strony, jak dla mnie to bier, testuj i pisze jak to działa, pomału szukam czegoś na przyszłość, a to w sumie pod każdym względem mi się podoba.

pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: Bezzera Unica

Postautor: Twolipan » pn 05 lis 2012, 21:31

To jakaś mutacja BZ09 który ma taki sam bojler, lub BZ07 który przy większym 1,5 bojlerze ma takie samo oPiD-owanie.
Największa różnica to Faema E61 z wajchą do przeprowadzania ekstrakcji z wyższych modeli, co daje pre-infuzję.
Nie znalazłem info o automatycznym wyłączaniu przy braku wody, mam nadzieję, że nie zamienili tego na w/w rozwiązanie.

Biorąc pod uwagę, że BZ09 można kupić za 690 euro, a BZ9 z PiD em za 1080 e to cena 850 euro za Unicę wydaje się być ciekawa.
To będzie konkurencja dla ZAFFIRO, VIBIEMME DOMOBAR NERO, ECM CLASSIKA, zwłaszcza, że one nie mają PiD-ów.
Ostatnio zmieniony pn 05 lis 2012, 22:57 przez Twolipan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Bezzera Unica

Postautor: Metiu » pn 05 lis 2012, 21:55

Właściwie na szybko jedynym opidowanym E61 bez HX-a jest chyba Isomac Tea Elettronica (nie pamiętam czy on ma tam HX-a w tum bojlerze 1,2l),
To ma HXa czy nie ?
Moja Tea II nie-elektroniczna HXa ma i też posiada bojler 1,2 l. Jaki cel miałoby zakładanie PIDa do HXa ?
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: Bezzera Unica

Postautor: Twolipan » pn 05 lis 2012, 22:22

Metiu, toż piszę, że nie pamiętam. A więc ten Isomac ma HX-a i wypada z konkurencji.

Co zaś do sensu zakładania PiD-a?
Może ekspres ma udawać DB, albo nim jest? :wink:

Niemieccy użytkownicy piszą, że na parę czeka się 2 min. :shock:
PS. I uwarzają, że lepszym wyborem małego jednobojlerowca jest RS :lol:
http://www.kaffee-netz.de/espresso-und- ... unica.html

nix_on
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 02 sty 2009, 13:00
Lokalizacja: Warszawa, coraz rzadziej Kraków

Re: Bezzera Unica

Postautor: nix_on » pt 09 lis 2012, 16:25

Z tego co się dowiedziałem u jednego z dystrybutorów Bezzera Unica nie ma HX-a.
nix_on

pzdr

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Bezzera Unica

Postautor: Wyspiarz » pt 09 lis 2012, 16:31

W 1 poście jest to napisane :)

pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

essewissa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: pt 28 lis 2008, 9:04
Lokalizacja: Nibycja

Re: Bezzera Unica

Postautor: essewissa » pt 09 lis 2012, 16:32

Polska język trudna język. Przecież napisałem w pierwszym poście:
"Jeżeli ktoś robi 2-3 kawy dziennie i nie uważa za celowy zakup hx..."
BAZZERA UNICA JEST EXPRESEM BEZ HX!

pure_gonzo
Posty: 2
Rejestracja: ndz 11 wrz 2011, 19:25
Sprzęt: -

Re: Bezzera Unica

Postautor: pure_gonzo » czw 29 lis 2012, 11:07

Panowie, jak uważacie czy Unica jest dobrym wyborem?
Może lepiej wejść w maszynę z HX np. Miticę, Julię?
Rożnicę w cenie przeznaczona by została na wypasiony młyn :)
Pijam wyłącznie epsresso (żona również) :) ... i nie sądzę bym kiedykolwiek spieniał mleko ;)

Budżet ... około 7000 PLN +-10% :)
pure_gonzo
pure_gonzo

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Bezzera Unica

Postautor: WojSob » pt 30 lis 2012, 15:58

Jeśli nie będziesz spieniał mleka, to ekspres z HXem nie jest ci potrzebny. Są to wydajne i stabilne maszyny, pozwalające na przemienne parzenie kawy i spienianie mleka, wadą jest brak dokładnego ustawienia żądanej temperatury. Ale skoro spienianie mleka ciebie nie interesuje, to Bezzera Unica jest świetnym rozwiązaniem. Ma profesjonalną grupę E61, bojler mógłby być trochę większy, ale ten powinien wystarczyć na zrobienie dwóch doppio bez istotnego spadku temperatury. No i jest Pid, który pozwoli ustawić żądaną temperaturę. Ma to kapitalny wpływ na smak kawy i umożliwi dostosowanie się do konkretnych mieszanek. A przy takim budżecie, po kupnie ekspresu, zostanie ci jeszcze kupa forsy na młynek.

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bezzera Unica

Postautor: Zyniek » ndz 30 gru 2012, 15:10

Ostatnio na YT pojawiły się dwa filmiki z Unicą w roli głównej. http://www.youtube.com/watch?v=zAaMGI4MOf4 ; http://www.youtube.com/watch?v=JYSangga35I

Nie trudno zobaczyć jak podczas ekstrakcji temp. spadła o 4 stopnie. 0,5l bojler i taki spadek. Czy to normalne przy takiej pojemności?
Boję się pomyśleć jaki spadek temp ma G. Classic bez PID-a :shock:

Na początku roku mam zamiar zmienić ekspres, wybór padł na Unicę ale czy nie lepiej dołożyć do np. Julii?

A jak to jest w innych maszynkach tej klasy?
Jeśli macie jakieś konkretne doświadczenia, miło mi będzie się z nimi zapoznać...

Pozdrawiam...
Niech moc będzie z kawą...

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Bezzera Unica

Postautor: Maciej1 » ndz 30 gru 2012, 17:52

Spadek temp. na Pidzie nie oznacza braku stabilności esktrakcji. Grupa E61 to kawał metalu, która zapewnia stabilność i może być tak, że na ciastko spływa woda o bardzo stabilnej temperaturze. Pamiętaj, że w przypadku małych jednobojlerowców, PID nie służy do zapewnienia stabilności podczas ekstrakcji, ułatwia tylko rozpoczęcie ekstrakcji w odpowiedniej temperaturze.
Ja osobiście wybrałbym HX-a.
_, w kolejce _

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bezzera Unica

Postautor: Zyniek » wt 01 sty 2013, 23:10

Dzięki Maciej za pomocne sugestie :szampan:
Niech moc będzie z kawą...

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Bezzera Unica

Postautor: Wyspiarz » śr 02 sty 2013, 9:54

Szkoda, że żaden producent nie wpadł na pomysł umieszczenia sondy w grupie, jest dziurka, wystarczy wkręcić tam czujnik i nawet na kablu dodać do wyświetlacza temp na grupie podczas ekstrakcji, oraz sprawdzić i podać informację ile mniej jest na ciastku, z doświadczenia i pomiarów innych osób na "świecie" jest to około 1.5-2*C mniej niż to co pokazuje termometr na grupie.

PID pidem ale ciekawe jak to wygląda w praktyce tzn co się dzieje na grupie z temp podczas ekstrakcji, albo druga opcja :D oni wiedzą ale celowo nie dają tam czujnika :D.
Mnie odkąd mam termometr w grupie zastanawia NA ile to co jest na PIDe odpowiada temu co jest podczas ekstrakcji na grupie i jaki jest spadek/wzrost, i czy nie trzeba jednak zrobić jakiegoś flusha.


pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

nix_on
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 02 sty 2009, 13:00
Lokalizacja: Warszawa, coraz rzadziej Kraków

Re: Bezzera Unica

Postautor: nix_on » wt 19 mar 2013, 23:32

Kupiłem. Używam. Jest naprawdę dobrze ... nawet bardzo dobrze
Słodycz. Brak goryczki. Tzn. może się pojawić, ale w innym miejscu języka (porównuję do Gaggia Dose).

Wysoka, jeżeli nie 100% powtarzalność.
PID, jeżeli wierzyć temu co jest na wyświetlaczu kontroluje temperaturę, która:
a. zwykle spada o jeden stopień
b. rzadko o 2
c. raz na 10 strzałów spada o 3 stopnie.

Co ciekawe. Manometr pokazuje 12 bar. Swoją drogą to wygodne, bo mogę zmielić drobniej a ekspres daje radę ...

No i duża tacka ociekowa. Wystarcza na cały dzień ...
Jeden mały minus za wyłącznik, który jest w takim miejscu, że wrrrrrr.
nix_on

pzdr


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość