Bezzera Unica — problemy, pytania

Awatar użytkownika
Silesius
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 343
Rejestracja: pn 04 lut 2008, 2:59
Sprzęt: BEZZERA / EUREKA / HARIO / AEROPRESS
Lokalizacja: Górny Śląsk / OberSchlesien
Kontaktowanie:

Re: Bezzera Unica

Postautor: Silesius » śr 20 mar 2013, 15:11

Jakoś umknął mi ten temat (ostatnio zaniedbaliśmy CP.. :( ).
Bezzera UNICA jest już oczywiście dostępne w Café Silesia, w wyjściowej cenie 3850,00 zł brutto.
Dla Forowiczów oczywiście taniej :)

http://www.sklep.cafesilesia.pl/Ekspres ... C-439.html

Polecamy!
Gryfny Kafyj na Fejsbuku: Lubisz? ;)
Profesjonalny sklep z kawą (i nie tylko!): www.CafeSilesia.pl

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bezzera Unica

Postautor: Zyniek » czw 21 mar 2013, 10:13

Ja swoją testuję od prawie dwóch tygodni (dzięki CS :szampan: ) W porównaniu do GC jest lepiej ale bez jakiegoś wielkiego WOW!!!
GC używałem przez ok 2 lata więc kontrolę temperatury i technikę spieniania miałem opanowaną...

Pierwsze shoty na Unice były pijalne, takie średniaki od Gaggii. Po paru dniach, po dokładnym dopasowaniu młynka zaczęła coraz częściej pojawiać się nutka słodyczy i taki fajny posmaczek który w espresso uwielbiam a w Gaggii pojawial się raz na 50:D
I skończyła się kawa ( 100%arabika Agust) :(
Teraz testuję na Mesecie 70/30 i tego posmaku nie mogę uzyskać ale goryczka robustowa nie doskwiera tak jak na GC

W porównaniu do GC muszę sporo drobniej mielić, fakt, że staram się dopasować do 14-15g (GC 16-17g)

Od włączenia ekspresu czekam ok 30 min, wtedy wszystko jest dobrze rozgrzane włącznie z filiżankami na tacce.
Preinfuzjii narazie nie testowałem.

PID - dziwna sprawa ustawiam np. 90 stopni, wszystko się nagrzało, wyświetlacz wskazuje rządaną temp.
Zmniejszam temp o jeden stopień a po chwili wyświetlacz wskazyje już 94 i stygnie do zadanej 89. Dziwne :idea:
Pomijając tą przypadłość czuć różnicę w filiżance wyraźnie.
Problem miałem natomiast ze spienianiem mleka. Na początku była masakra, a miało być tak pięknie :oops:
Trochę obycia z dyszą(dwie dziurki), mocą pary i zmianą temp. na 115 dało zadowalające rezultaty.

Jeden minus - za krótka tacka ociekowa, flush i kilka kropel wody na blacie...

Wykonanie - klasa, dystrybutor - podwójna klasa, zadowolenie po przesiadce z GC - bezcenne...

Pozdrawiam...
Niech moc będzie z kawą...

Awatar użytkownika
Silesius
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 343
Rejestracja: pn 04 lut 2008, 2:59
Sprzęt: BEZZERA / EUREKA / HARIO / AEROPRESS
Lokalizacja: Górny Śląsk / OberSchlesien
Kontaktowanie:

Re: Bezzera Unica

Postautor: Silesius » czw 21 mar 2013, 13:05

Miło słyszeć.. :)

Będziemy rozwijać współpracę z BEZZERĄ bo to szacowna i solidna marka.
W wolnej chwili wrzucimy na fanpejdża foto z fabryki - naprawdę ciekawa sprawa, bo mało która firma robi wszystko "od A do Z" u siebie (od dosłownie śrubek :) ).

Natomiast - fakt: czasem robią takie bezsensowne błędy, typu krótkie tacki.. i to nie jest tylko Twoja opinia Zyniec. Sami też to doskonale widzimy w naszych ekspresach serwisowych i pokazowych. Niestety tu już sugestie nie idą tak łatwo.. :). To jednak duża fabryka, z potężnym cyklem produkcyjnym, więc sporo się tych opinii musi zebrać (przede wszystkim z Niemiec - najwięksi odbiorcy BEZZERY na Świecie) by wprowadzili realne zmiany.
Ale.. kropla drąży skałę :).
Gryfny Kafyj na Fejsbuku: Lubisz? ;)
Profesjonalny sklep z kawą (i nie tylko!): www.CafeSilesia.pl

vincent
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: śr 03 lut 2010, 0:15
Sprzęt: szklana filiżanka z paczką filtrów + "konewka" z wylewką
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bezzera Unica

Postautor: vincent » czw 21 mar 2013, 14:02

Czy ktoś mierzył, może dystrybutor? Jak jest z zużyciem prądu przez Unicę, tzn. mniej więcej ile minut pobiera te ponad 1000 W na rozgrzanie się i jak wygląda później pobór jak jest podłączona do sieci i włączona?
Zastanawiam się nad wymianą HX-a (mój organizm niestety nie toleruje już mleka), a Bezzera wygląda zachęcająco i zachowałaby kompaktowe wymiary mojego Izzo Vivi.

Jeszcze jedno: czy ktoś mierzył jaki jest spadek temperatury w Bezzerze po uzyskaniu przez wodę ustawionej na PIDzie temperatury? Tzn. ile stopni temperatura spada, żeby znowu dociągnąć do żądanej temperatury, oczywiście nie pytam się o zapewnienia producenta, bo te wiadomo jakie są.

Na początku wątku ktoś zastanawiał się po co PID w HX-ie, mam właśnie HX z PIDem i chyba nie ma lepszego sposobu naustawianie ciśnienia w bolerze niż przez PIDa, co przydaje się jeżeli z góry wiemy, czy chcemy mlecznego drinka, czy espresso, przy niższym ciśnieniu (powiedzmy 0,9-1,0) nie ma potrzeby zrzucania tyle wody ile np. przy ciśnieniu 1,4 - 1,5 koniecznym do ładnego spieniania mleka, co w praktyce robi sporą różnicę, czasem jednego dnia kilka razy zmieniam w ten sposób ciśnienie w bojlerze.
Używam też GC i dochodzi w sumie do zabawnej sytuacji, że jeżeli na GC zaparzam mieszankę z dużą zawartością robusty to spuszczam wody niewiele mniej niż z HX-a ustawionego na ciśnieniu 0,8-0,9; inaczej jest jak jest mieszanka czystej arabiki, wtedy z GC w ogóle nie zrzucam wody , a na HX-ie troszkę trudniej się wstrzelić
Problem miałem natomiast ze spienianiem mleka. Na początku była masakra, a miało być tak pięknie :oops:
Trochę obycia z dyszą(dwie dziurki), mocą pary i zmianą temp. na 115 dało zadowalające rezultaty.
Jak pięknie z mleczkiem .... to tylko HX, albo porządna dwubojlerowa maszyna, na HX-ie spieniając byle jak i od niechcenia ma się to co np. na GC czy Dreamie nie wiem czy jest w ogóle osiągalne, a jeżeli już to przy bardzo dobrej technice (żeby nie wszczynać dyskusji to tylko moja prywatna subiektywna opinia)

nix_on
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 02 sty 2009, 13:00
Lokalizacja: Warszawa, coraz rzadziej Kraków

Re: Bezzera Unica

Postautor: nix_on » sob 23 mar 2013, 22:40

Jeszcze jedno: czy ktoś mierzył jaki jest spadek temperatury w Bezzerze po uzyskaniu przez wodę ustawionej na PIDzie temperatury? Tzn. ile stopni temperatura spada, żeby znowu dociągnąć do żądanej temperatury, oczywiście nie pytam się o zapewnienia producenta, bo te wiadomo jakie są.
Nie wiem o co dokładnie pytasz, tj.: czy o spadek temperatury podczas czuwania, czy podczas ekstrakcji.
Podczas czuwania temperatura nie spada NIGDY o więcej niz jeden stopień.
Podczas ekstrakcji, w zależności między innymi od tego jak zimno masz w pomieszczeniu oraz od - nazwijmy to "cyklu grzałki", temperatura sprada zwykle o jeden stopień, rzadko o dwa i raz na 10 razy o 3 stopnie. Mówię o espresso doppio, czyli jakieś 50 ml robione przez 30-35 sekund, liczone od uzyskania 12 barów na manometrze. Jest bowiem od uruchomienia pompy kilkusekundowy odcinek nabierania ciśnienia, którego nie liczę do czasu ektrakcji ...
nix_on

pzdr

fasola70
Posty: 3
Rejestracja: wt 24 mar 2009, 18:37

Re: Bezzera Unica

Postautor: fasola70 » śr 17 kwie 2013, 7:24

Jest super. Robi to co chcę :)

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Bezzera Unica - pytania, problemy

Postautor: Zyniek » ndz 04 sie 2013, 9:56

Witam, od kilku dni mam problem z ekspresem. Podczas ekstrakcji ciśnienie "faluje” między 11-10 barów. Pompa w tym czasie warczy głośniej, ciszej, głośniej, ciszej itd...

Przy ślepym sitku ciśnienie wzrasta do ok 10 barów i pompa zupełnie cichnie ale ciśnienie utrzymuje się na stałym poziomie ok. 10-11 barów. Zrzut do tacki ociekowej w sumie wygląda normalnie.

Zaznaczę jeszcze, że ekspres odkamieniłem a grupę potraktowałem cafizą ok tydzień temu. Z parą nic złego się nie dzieje. :


Pomocy... :kwiat:
Niech moc będzie z kawą...

koziol
Posty: 1
Rejestracja: czw 16 maja 2013, 10:01
Sprzęt: Ekspres: Rocket Espresso Cellini Plus v2 2012

Re: Bezzera Unica — problemy, pytania

Postautor: koziol » ndz 04 sie 2013, 23:02

A czy to nie są przypadkiem oznaki kanałowania? Ja zauważyłem podobne objawy w swoim Rockecie właśnie przy kanałowaniu.
Sprawdź ciastko czy nie ma śladów kanałowania.

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bezzera Unica — problemy, pytania

Postautor: Zyniek » ndz 04 sie 2013, 23:57

Też tak myślałem na początku. Próba ze ślepym sitkiem rozwiała przypuszczenia...
Niech moc będzie z kawą...

nix_on
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 02 sty 2009, 13:00
Lokalizacja: Warszawa, coraz rzadziej Kraków

Re: Bezzera Unica - pytania, problemy

Postautor: nix_on » śr 11 wrz 2013, 22:26

Witam, od kilku dni mam problem z ekspresem. Podczas ekstrakcji ciśnienie "faluje” między 11-10 barów. Pompa w tym czasie warczy głośniej, ciszej, głośniej, ciszej itd...

Przy ślepym sitku ciśnienie wzrasta do ok 10 barów i pompa zupełnie cichnie ale ciśnienie utrzymuje się na stałym poziomie ok. 10-11 barów. Zrzut do tacki ociekowej w sumie wygląda normalnie.

Pomocy... :kwiat:
Hmm.
Ja też zanotowałem podobne objawy kilka dni temu. Po odkamienianiu podczas czyszczenia za pomocą ślepego sitka manometr dochodzi do 10 bar i pompa "prawie" wyłącza się a cićśnienie na manometrze nie dochodzi do 12bar i faluje w okolicach 7-9. W sumie to nie szkodzi. ale jest inaczej niż przez podczas czyszczenia przez ostatnie pół roku.
Druga sprawa, to od jakiegoś czasu dźwignia w trakcie włączania i wyłącznia skrzypi i naprawdę ciężko chodzi. Zdarza się, że po odkamienieniu i ślepym sitku problem ustaje, ale powraca i narasta po 2-3 dniach (i około 15 kawach) - do tego stoponia, że trzeba włożyć odrobinę wysułku w przesunięcie dźwigni. Czy to może być jakiś paproch z kawy lub kawałek oderwanego kamienia po odkamienianiu?
nix_on

pzdr

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Bezzera Unica — problemy, pytania

Postautor: Zyniek » czw 12 wrz 2013, 11:05

Filmiki z moim problemem: http://www.youtube.com/watch?v=Vua5yMrJbK0 ; http://www.youtube.com/watch?v=FaBT-uUzPbo

W ekspresie winna była pompa. Rozkręciłem pompę na czynniki pierwsze, wyczyściłem, delikatnie ponaciągałem sprężynki, zkręciłem. Od ponad tygodnia wszystko dziła jak powinno, ciśnienie przy ślepym sitku dochodzi do 12bar i tak trzyma.
Jeszcze jedno, pompa umiejscowiona jest bardzo blisko obudowy/ramy ekspresu, warto ją odizolować kawałkiem np. filcu... U mnie dotykała i obudowa wchodziła w niepotrzebne wibracje.
Wcześniej OPV ustawiłem na 11 bar, zresztą wedle zaleceń samego szefa Bezzery : http://www.youtube.com/watch?v=E4y4-E2aL3U
ale jak pojawiły się problemy wróciłem do 12bar.

Co do dźwigni to bez smaru spożywczego się nie obejdzie (google).
Kilka tygodni temu nasmarowałem ale chyba za mało bo poprawa jest ale nie tak jak powinna być...

Pozdrawiam Rafał
Niech moc będzie z kawą...

maxwell
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)

Re: Bezzera Unica — problemy, pytania

Postautor: maxwell » czw 12 wrz 2013, 22:03

Kto smaruje ten ... ma posmarowane :).
Smarowanie grupy E61 to konieczność, same olejki wytopione z kawy nie dają rady. TU link jak to robić.
TU z kolei można nabyć polecany Molykote 111.

Kedziart
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: czw 01 sie 2013, 21:18
Sprzęt: Bezzera Giulia, Fiorenzato F64 EVO

Re: Bezzera Unica — problemy, pytania

Postautor: Kedziart » wt 22 paź 2013, 10:17

Mam pytanie do użytkowników ekspresu Unica lub może do samego dystrybutora Cafe Silesia bo coś mnie zaciekawiło.

Czy model Unica posiada czujnik poziomu wody?

Bo niby na stronie jest napisane:
- automatyczna blokada grzałki w przypadku braku wody w bojlerze;

Ale chyba w instrukcji gdzieś widziałem, ze koniecznie trzeba pilnować żeby woda była bo inaczej się spali?

A rugie pytanie mam o PFy dodawane do zestawu, na stronach niemieckich na zdjęciach widać, że są to nowe modele z ładnym logo na rączce, czy teraz takie PFy to standard także jeśli zamówimy ekspres u dystrybutora w Polsce czy PF jest taki jak na zdjęciach?
http://www.sklep.cafesilesia.pl/Ekspres ... C-439.html

Awatar użytkownika
Silesius
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 343
Rejestracja: pn 04 lut 2008, 2:59
Sprzęt: BEZZERA / EUREKA / HARIO / AEROPRESS
Lokalizacja: Górny Śląsk / OberSchlesien
Kontaktowanie:

Re: Bezzera Unica — problemy, pytania

Postautor: Silesius » śr 23 paź 2013, 17:46

Kedziart:
Ekspres nie ma czujki i automatycznego dopuszczania wody do bojlera. Jest przełącznik P - pompa, którym dopuszczamy wodę do bojlera. Przy pierwszym włączeniu urządzenia przed włączeniem ekspresu należy włączyć przełączką P, aby od pierwszej chwili ekspres doprowadził wodę do bojlera. Przepraszamy za nieścisłości, uzgodniliśmy szczegóły z działem technicznym fabryki i w oparciu o schemat budowy urządzenia. W instrukcji obsługi jest wyraźnie napisane jak należy zmieniać tryby pracy i wytłuszczono w celu zwiększenia uwagi użytkowników procedurę obsługi ekspresu, tak, aby nie doprowadzić do pracy grzałki bez należytej ilości wody w bojlerze.

Za nieścisłości bardzo przepraszamy, opis na sklepie został uaktualniony.
Ekspres dostępny na bieżąco :) :
http://www.sklep.cafesilesia.pl/Ekspres ... C-439.html

ps: a już niedługo bardzo ciekawa nowość z fabryki BEZZERA... , w podobnym przedziale cenowym :).
Gryfny Kafyj na Fejsbuku: Lubisz? ;)
Profesjonalny sklep z kawą (i nie tylko!): www.CafeSilesia.pl

W_W
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: wt 03 lip 2012, 12:44
Sprzęt: Barazza, Unica, bialetti venus, fp, Hario

Re: Bezzera Unica — problemy, pytania

Postautor: W_W » ndz 10 kwie 2016, 17:27

Witam
Mam ten ekspres "już" 3 dni. Po eksperymentach z Gaggia kawę całkiem niezłą zacząłem produkować na Unice dość szybko. Powtarzalność i przewidywalność wyników świetna.
Niestety, jak na złość dzisiaj, kiedy miałem gości, ekspres padł.
Kolba zapięta, odpalam ekstrakcję, pompa pracuje, czekam na wzrost ciśnienia i nic. Za to pod ekspresem kałuża. Po zdjęciu obudowy okazało się, że "wyskoczył" wężyk z tłoczenia pompy na złączce przed, zdaje się, zaworem 3-drożnym.
Wężyk z tworzywa, szybkozłączka, 12 barów ciśnienia, nie budzi to specjalnie mojego zaufania. Ale cóż wężykologia już skręcona czas na próby ogniowe...
PS
Co do zabezpieczenia przed brakiem wody w zbiorniku. Otóż zbiornik stoi na wyłączniku elektrycznym, kiedy zbiornik jest pusty (lekki) wyłącznik "pstryka" i pewnie wyłącza ekspres. Nie sprawdzałem w działaniu.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość