Witam

dziękuję Wszystkim za poświęcenie dla mnie czasu.
Odpowiadam :Kawę zakupiłam w jednej z firm z polecenia tegoż forum,zamówiłam 3 rodzaje na próbę -świeżutka pachnąca mniam mniam.
Oprócz tego to dwie kawy do ekspresso (uznane marki) ze sklepu (zmielone).
Młynek standartowy żarnowy do 200 zł.
Ekspres to produkt rodzimy.
Kolba nie ma żadnych zaworków,są dwa wyrażne otwory.
Ubicie też jest odpowiednie jak w książce.
Odnośnie historii forum,to czytałam wiele wpisów m.in. kol. Jogi.
Wybaczcie ale celowo nie podaję producentów,nie chciałabym aby na razie nasza dyskusja wpłyneła na opinię sprzętu dopóki nie wyjaśni się "KTO" tu jest winny.
Na kawie sklepowej jest to samo
Próbowałam na podwójnej porcji od momentu włączenia przy 50 ml/16 sek to już trochę lepiej,ale mimo wszystko poniżej normy.
Ale podwójna to dla mnie za mocna.
Dzisiaj rozmawiałam ze znajomym ma ekspres za ponad 1000 zł używa kawy lavazza sklepowej mielonej,i czas ekstrakcji ma ok 30 sek,więc śmiem przypuszczać że to nie wina kawy,czy zmielenia.
Zadzwoniłam do serwisu producenta,powiedzieli że jeśli sobie życzę wymienią mi ekspres na nowy.
Ale za nim to zrobię prosiłabym kolegów z forum co mają takie proste tanie ekspresy jak u nich praktycznie to wygląda,pooglądałam też na youtube to czasy mają w normie .
Dziękuję i pozdrawiam

))