http://www.vitudurum.com/pdf/vitudurum_v1.pdf
Jak to zwykle przed świętami bywa coś się musi popsuć. Jako, że telewizji nie oglądam od dawna, no to popsuł się ekspres

CześćCześć.
1 Wyciągnij wtyczkę z sieci i zewrzyj na chwilę końcówki, żeby uniknąć niespodzianek...
2 Sporo uszkodzeń sprzętu to kabel sieciowy, zacznij więc od niego. Sprawdź omomierzem czy kabel sieciowy jest dobry: Zapnij omomierz na wtyczce sieciowej i zewrzyj końcówki kabla w ekspresie.
3 Trzeba sprawdzić wszystkie wyłączniki, połączenia konektorów (poruszaj nimi delikatnie, może któryś jest zaśniedziały. Brak połączenia na konektorze jest możliwy i trzeba to sprawdzić. A może masz jakieś bezpieczniki wewnątrz ekspresu o których nie wiesz?
No tak będę musiał zrobić tylko teraz nie mam trochę czasu. Maszyna wydaje się prosta a ja trochę się znam na elektryce i właśnie tak szukam i się dziwię co mi tu nie gra4 Zapnij omomierz na wtyczce sieciowej, Po kolei zwieraj termostaty, wyłączniki, kable. Zacznij od jednej strony kabla i po kolei posuwaj się aż do drugiego końca kabla sieciowego. W ten sposób MUSISZ znaleźć przerwę, nie ma siły
Wychodzi na to że termostat pary jest ok bo ma zimny 0,2 Ω. Tak jak sugerujesz poszukam krok po kroku gdzie jest przejście a gdzie nie ma, no bo innego wyjścia nie widzę5 Termostat zimny powinien mieć małą rezystancję inaczej jest uszkodzony i jak nie ma cycka do kasowania to nie ma możliwości trwałej "reanimacji". Czasem można go ożywić zamrażając go ale przy najbliższej sposobności odezwie się znowu.
Jeśli stwierdzisz uszkodzenie termostatu to zaglądnij np TU może coś dobierzesz. Albo zaglądnij do jakiegoś sklepu z częściami elektronicznymi choćby TU. Na E-baju można kupić oryginały ale są drogie. Jak masz jakieś pytania, pisz.
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości