Zmiana sprzętu na Gaggia/Ascaso — czy warto?

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Zmiana sprzętu na Gaggia/Ascaso — czy warto?

Postautor: Oskar1 » wt 19 lut 2013, 8:37

Test stabilności termobloku w ASCASO można podejrzeć tu
Ale maszyna nie była modyfikowana żeby osiągnąć w teście wynik jaki był zaplanowany ;-)

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Zmiana sprzętu na Gaggia/Ascaso — czy warto?

Postautor: cyrus » wt 19 lut 2013, 8:55

Test stabilności termobloku w ASCASO można podejrzeć tu
Janusz, to nagranie zupełnie niczego nie udowadnia :shock: Pokazuje jedynie, że temperatura kawy w filiżance mieści się w danym przedziale. Na początku ekstrakcji temperatura może być niższa, potem wyższa, w filiżance wszystko się wymiesza i masz 81°C. Poza tym, czy ta sonda nie ma zbyt dużej bezwładności? Na filmie widać, jak temperatura na wyświetlaczu powoli dochodzi do owych 80°C. Nie mamy zatem wcale sensownej informacji o wartości temperatury wody podawanej na kawę w czasie :roll:
Aby cokolwiek móc powiedzieć o stabilności musiałbyś mierzyć temperaturę wody/kawy wypływającej wprost z prysznica, od 0 do 25 sekundy parzenia.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

maxwell
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)

Re: Zmiana sprzętu na Gaggia/Ascaso — czy warto?

Postautor: maxwell » śr 20 lut 2013, 22:50

Cyrusie,
Skorzystam z okazji rozważań o temperaturze w Ascaso i zapytam - jaki zakres temperatur stosujesz w swoim ekspresie? PID'nąłem sobie mojego basica i błądzę póki co pomiędzy 94 a 105 :lol:

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Zmiana sprzętu na Gaggia/Ascaso — czy warto?

Postautor: cyrus » czw 21 lut 2013, 16:16

Uzupełniłem swój wpis na temat PIDowania swojego ekspresu (link) o wykres temperatury na PIDzie vs temperatura wody na sitku. Test ten zrobiłem dawno temu (wychodzi na to, że rok temu), teraz tylko dołączyłem wykres, którego wtedy nie zamieściłem, bo nie byłem jego pewien.
Rozrzut niestety nie jest mały, chociaż dramatu nie ma*. Niemniej wydaje mi się, że to jak ja mierzyłem temperaturę (moim skromnym zdaniem), ma nieco więcej sensu, niż pomiary, które pokazał Janusz. Mierzyłem temperaturę wody wypływającej prosto przez prysznic, a nie kawy w filiżance :roll:

* Wykres ten na pewno nie jest ścisły i ogólny. Temperatura wody wypływającej z prysznica, gdy używamy PIDa, jest zależna od ekspresu, umiejscowienia czujnika, etc.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

sfra
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: sob 13 kwie 2013, 14:54
Sprzęt: DeLonghi ECO 310 Icona / Hario Slim / Graef CM 800 (w drodze)

Re: Zmiana sprzętu na Gaggia/Ascaso — czy warto?

Postautor: sfra » pn 28 gru 2015, 21:49

Wracając do głównego wątku tego tematu - Crom, czy przesiadając się z Delonghi 820 na Ascaso Arc (bo chyba taki ruch wykonałeś w końcu), zauważyłeś znaczną zmianę?

Pytam w kontekście dylematu, przed którym sam stoję i o którym mieliśmy okazję pobieżnie porozmawiać. Po zamianie młynka z Hario na CM 800 zastanawiam się czy nie zmienić również ekspresu. Szukam następcy Eco 310 do ~700 zł (używany). Wstępne typy to Ascaso Basic, Arc; Gaggia Baby, Classic. Póki co, jedyne co jest dostępne, to Gaggia Baby Dose na forumowej giełdzie. Warto zrobić przesiadkę z Eco 310?
Na początku kawowej drogi.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Zmiana sprzętu na Gaggia/Ascaso — czy warto?

Postautor: Crom » wt 29 gru 2015, 11:07

czy przesiadając się z Delonghi 820 na Ascaso Arc zauważyłeś znaczną zmianę?
zmiana jest i na pewno na plus, ale nie jest tak że z tańszego sprzętu kawa jest okropna a z droższego wyłącznie super. Jeśli by porównywać ekspres który ma wyłącznie sitka ciśnieniowe do takiego który ma sita zwykłe (np. ascaso, lelit, rancilio) to wtedy różnica faktycznie będzie ogromna. Ja akurat używałem DeLonga 820 na przerobionych sitach z pojedynczym dnem, więc efekty były lepsze niż na standardowym wyposażeniu tego modelu.

Ascaso Arc/Dream też ma termoblok ale znacznie większy, sam ekspres i wszystkie elementy zaparzające są z metalu. Dzięki temu grupa jest lepiej rozgrzana, można się poparzyć, wyższa jest też temperatura wody i mocniejsza pompa, za to np. spieniacz jest mniej wygodny i trudniej się go używa. W ascaso mam dodatkowo akcesoryjny NPF więc mogę obserwować ekstrakcję od spodu i widać ewentualne kanałowanie, w poprzednim nie miałem takiego podglądu. Trochę trudno mi bezpośrednio porównać oba sprzęty bo Delonga używałem na pojedynczym sitku a Ascaso używam na podwójnym, ciastka kawowe mają więc inny kształt i używa się drobniejszego przemiału. Generalnie ten drugi jest nieco trudniejszy w obsłudze, za to jak się uda się ekstrakcja to daje lepsze efekty. DL był prostszy w użytkowaniu, ale nawet po przeróbce sitek to nie gwarantował takich efektów (co nie znaczy że kawa tam parzona była zła).

Jeśli ktoś lubi dobre espresso to warto kupić coś z półki cenowej ascaso/gaggia (to chyba takie porządniejsze minimum do espresso) i do tego jakiś lepszy młynek eureka/macap m2m/i-1/vario czy podobny. Ale jak się nie jest pewnym to ja bym najpierw popróbował z tym co się już ma, zwłaszcza jak da się to bezkosztowo przerobić.
Kawa na tańszym sprzęcie nie wyjdzie taka sama jak na droższym, wiele tanich ekspresów np. nie dogrzewa odpowiednio wody, pompy wytwarzają mniejsze ciśnienie, więc ziarna zaparzą się w trochę inny sposób. Ale mając świeże ziarna, dobry młynek i tani, przerobiony ekspresik jeśli się wie jak tego używać też da się sporo wycisnąć z kawy.

izol
Posty: 1
Rejestracja: śr 30 gru 2015, 14:24
Sprzęt: nie mam

Re: Zmiana sprzętu na Gaggia/Ascaso — czy warto?

Postautor: izol » śr 30 gru 2015, 14:31

Ja bym na twoim miejscu zmienił różnice zobaczysz od razu.
fotografia architektury to coś co mnie kręci!


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość