Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

mark_49
Posty: 5
Rejestracja: czw 02 kwie 2009, 19:16
Sprzęt: Bezzera Magica S + Democa 207 wcześniej Zelmer 13 013 + Democa 207
Lokalizacja: znana wieś nad wisłą koło Oświęcima

Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: mark_49 » śr 20 lis 2013, 9:32

Sprawdzacie jakość wody w zbiorniku? czy tylko dolewacie ? Dwa miesiące po zakupie ekspresu przy okazji jego większego przeglądu wyciągam plastykowy zbiornik z maszynki - na pierwszy rzut okiem do wnętrza zbiornika wsio ok - ale wkładam rękę do środka gdzie było ok. 1 litra wody - połowę max. pojemności i szok ! Woda "śliska" jak w zaniedbanym basenie podczas upałów przy zakwicie glonów. Przystąpiłem do czyszczenia bez wylewania tej "starej"wody która początkowo wyglądała na klarowną, po kilku przetarciach ścianek zbiornika zrobiła się mętna - wskazuje to chyba na obecność glonów ? Przed czyszczeniem nie było sygnałów by coś odbiegało od normy, smak kawy zawsze ok. dolewki wody co drugi - trzeci dzień bo zbiornik duży a ekspres produkuje od 4 do 6 kaw na dobę. Od tamtego czasu czyszczę zbiornik nie rzadziej jak raz na tydzień bo po 8-10 dniach znów pojawia się "śliskość" na ściankach. Czy są metody na ten problem? Nie chcę stosować żadnych wynalazków
typ chemicznego - zaznaczam że woda z sieci jest znakomitej jakości - z ujęć pod górską rzeką Sołą i uzdatniana lampami UV oraz ozonowana - używają przez to b. mało chloru - być może to jest przyczyną ?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Woda w zbiorniku - wymieniać ? jak często ?

Postautor: antonio » śr 20 lis 2013, 9:41

Do czyszczenia takich rzeczy świetna jest soda oczyszczona.

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Odp: Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: thesiu » czw 21 lis 2013, 15:07

Woda z płynem do mycia naczyń i miękka gąbeczka żeby nie porysować zbiornika, myję normalnie w zlewie ;)

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: Oskar1 » sob 23 lis 2013, 18:52

Też myję zbiornik co tydzień i staram się nie dolewać wody co chwilę, tylko jak już jest mało, żeby zwiększyć wymianę i osuszać ścianki.

Awatar użytkownika
h2o
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: czw 22 paź 2009, 18:16
Sprzęt: ASCASO Dream + i2 mini
Lokalizacja: Poznań

Re: Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: h2o » ndz 24 lis 2013, 21:24

zaznaczam że woda z sieci jest znakomitej jakości - z ujęć pod górską rzeką Sołą i uzdatniana lampami UV oraz ozonowana - używają przez to b. mało chloru - być może to jest przyczyną ?
Taka woda jest czysta i jest OK ale masz dobę na jej spożycie. Zbyt mało chloru powoduje, że woda zbiera z rur florę bakteryjną i rozwija się ona w twoim zbiorniku ;-) Ja używam Brity. Leję do dzbanka kranówę i przefiltrowaną do kawy, herbaty, zup, a nawet gotowania ziemniaków i do samego
picia. Zbiornik myję raz na 2-3 miesiące jak czyszczę cały ekspres. Nie mam nic, żadnej śliskości, glonów etc. Na dobę robimy od 4 do 8 kaw.
Pozdrawiam, Krzysiek

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Odp: Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: jan_bar » wt 26 lis 2013, 23:37

Woda z płynem do mycia naczyń i miękka gąbeczka żeby nie porysować zbiornika, myję normalnie w zlewie ;)
Posłuchaj Antonia, on wie co mówi. W przeciwieństwie płynów do zmywania naczyń soda czyści nie zostawiając zapachu. Kawa pachnąca płynem Ludwik moim zdaniem średnio nadaje się do picia,
chyba że jest to Extra-Select, Super lub Orient. :)

Natomiast wnętrze portafiltra czyścimy sokiem z cytryny i ostrą gąbką, koniecznie świeżo wyjętą z opakowania. Po takim nieskomplikowanym zabiegu portafilter lśni jak nowy. To tańszy wariant od stosowania specjalnych detergentów usuwających tłuste osady kawowe z ekspresów.
קפה

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: thesiu » śr 27 lis 2013, 17:54

Teoretycznie, aby wszystko było w porządku i bez niechcianych zapachów, należałoby czyścić sodą także filiżanki :dymek: Ja nie zanotowałem żadnych obcych smaków w swojej kawie :wink:

michalt001
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 69
Rejestracja: czw 23 sie 2012, 2:16
Sprzęt: nie mam bo zepsułem

Re: Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: michalt001 » wt 25 mar 2014, 1:17

Ja też używam wody przepuszczonej przez Britę.
2 dni temu po raz pierwszy od zakupu tego ekspresu wymyłem pojemnik na wodę - wstyd się przyznać, ale po 8 miesiącach...
Nie było "śliskości", umyłem tak żeby umyć, nie z powodu jakiegoś widocznego wołania o mycie ze strony zbiornika.

W poprzednim ekspresie używałem przegotowanej wody. Efekt podobny.

Co do czystości wody pamiętaj o 2 faktach:

1. Najczystsza woda nie jest sterylna ani przegotowana i z czasem w temperaturze pokojowej (=dość wysokiej) mnożą się w niej żyjątka, które wcześniej pływały w niej w niewielkiej ilości.

2. Ujęcie wody to jedno, a to co Ci leci z kranu, to 2gie...po drodze są rury...z których ta początkowo czysta woda zbiera różnego rodzaju niechciane dodatki i zanosi do twojego kranu.

artme
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 22:00
Sprzęt: nie mam

Re: Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: artme » śr 26 mar 2014, 11:57

Ja myję zbiornik normalnym płynem i gąbką mniej więcej raz na tydzień. Jak nie uzywam, to wylewam całą wodę a jak chce się napić, to wylewam starą i napełniam od początku świeżą.

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: jan_bar » śr 26 mar 2014, 20:32

Teoretycznie, aby wszystko było w porządku i bez niechcianych zapachów, należałoby czyścić sodą także filiżanki

Kostki do zmywarki (świetne urządzenie do mycia filiżanek) zawierają dużo sody.
Pan Jourdain też nie wiedział, że mówił prozą. :o
קפה

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: thesiu » pt 28 mar 2014, 0:28

jan_bar, sprawdź co taka kostka ma jeszcze w składzie... można się uczepić tak samo jak płynu.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Woda w zbiorniku - wymieniać? Jak często ?

Postautor: piomic » pt 28 mar 2014, 10:33

Ja tam jakoś szczególnie o zbiornik nie dbam — ot, staram się umyć raz w tygodniu jak czyszczę ekspres a wodę leję z kranu, póki co w domu nie mam nikogo z AIDS czy immunosupresją żeby używać wyjaławiaczy do wody.
Ale może to ja jestem jakiś dziwny, samochodu też nie dopieszczam a jeździ.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości