Już mam Bezzera Unica PID

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » śr 01 paź 2014, 19:40

Dojechał dziś,już mi pikawa szaleje od degustacji ilości kaw powstałych w wyniku kręcenia w te i wew te młynkiem, pidem, dozą i czym tam jeszcze.

Mam kawę lucaffe exqusit i nic specjalnego z niej nie udało mi się wycisnąć.

Pozwolę sobie w tym temacie wpisywać pytania i wnioski dla własnej nauki i dla potomnych.

Pierwsze jakie mi się nasuwa to czy zmieniać ustawienie fabryczne opv z 12 bar na 8-10, pamiętam że tak miałem w andreji premium ustawione przez szanownego kolegę DSC. I wydaje mi się że miało to wpływ na efekt w filiżance znaczny..ale pamięć bywa zawodna. Czy ktoś ma zdanie i doświadczenie w tej kwestii?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: mmorka » śr 01 paź 2014, 19:51

Zacznij od 10, ewentualnie później skosztuj efektów na 9.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: piomic » śr 01 paź 2014, 20:44

Ja jeszcze nie mam opv ale z tego co czytam 12 to ZUO...

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: ded » śr 01 paź 2014, 20:59

Mi radzono ustawić 9 bar na ślepym sitku. Generalnie polecam manewrować jednym parametrem i obserwować co się dzieje. Jak będziesz "kręcił wszystkimi gałkami" to się nie połapiesz. Zacznij od tego, żeby wychodziło 50ml w 25s z podwójnego sitka. Nie spinaj się żeby zrobić od razu 20 kaw. Ja mimo ekscytacji przy każdej wymianie sprzętu doświadczenie zdobywam powoli (2-3 kawy dziennie).

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » śr 01 paź 2014, 22:38

Gratuluję wyboru :szampan:

Na wstępie polecam ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=E4y4-E2 ... Gg&index=9

Nie sugerując się w/w filmem mi kawa bardziej smakuje z OPV ustawionym na 11-12 barów. 9-10 b. miałem ustawione kilka miesięcy temu
i nie pamiętam jakiś super wyników. OPV nie kręcę z dnia na dzień lub po kilku kawach. Próbuję kilka tygodni/miesięcy na kilku sitkach/mieszankach i wtedy
wyciągam wnioski.

Unica to nie jest półka profi (8,5-9barór) , nie wymagajmy od niej "espresso INEI".

Do "9 barów" pewnie kiedyś znowu wrócę ale z czystej ciekawości...

Dodam od siebie, że z kawą lubię eksperymentować i jestem bardzo surowy w ocenach.

Pozdrawiam...
Niech moc będzie z kawą...

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: mmorka » czw 02 paź 2014, 6:50

Dlatego właśnie ja proponowałem 10 na początek. Przy 12 (u mnie). Zaczynają się kanały, trudniej wybić ciastko.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: RAF77 » czw 02 paź 2014, 7:44

Stanowczo 8-9
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
hawlik
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 150
Rejestracja: wt 07 paź 2008, 14:09
Sprzęt: Bezzera BZ07 + Macap M4D
Chemex, Tiamo V02 + KitchenAid
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: hawlik » czw 02 paź 2014, 9:30

można na YouTube znaleźć film, na którym panowie z bezzery opowiadają o ciśnieniu, i przekonują że przy małej pompie wibracyjnej ciśnienie musi być wyższe niż w przypadku prof. pompy rotacyjnej... z tego co pamiętam było to wg nich 11bar.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Maciej1 » czw 02 paź 2014, 10:06

Bo przy 11 na manometrze jest 9 na ciastku. Sprawdźcie sobie w charakterystyce pompy. Możesz delikatnie zjechać na 11 bar, ja tak miałem przy Julce i było ok.
Unica to nie jest półka profi (8,5-9barór) , nie wymagajmy od niej "espresso INEI".
A dlaczego nie? Ma takie same predyspozycje, żeby zrobić właściwe espresso jak każda inna maszyna lepsza od plastikowych zabawek.
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Odp: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » czw 02 paź 2014, 10:19

Andreja Premium też miała pompę wibracyjną i opv 9.

Tyle lat, tyle ekspresów i nabitych postów, myślałem że to jak z jazdą na rowerze a tu nici, zaczynam od zera jak żółtodziób :) póki co jestem poniżej poziomu moich dokonań na gaggii classic.

Po większym bojlerze i e61 unici oczekiwania mam co najmniej takie jak przy Quickmill Andreji.

Może parę słów w ogóle o ekspresie.
Piękny i mały tylko 38 cm wzrostu i w talii wąziutka, jedynie 25, gdyby jeszcze nie była tak głęboka, była by idealna.

Obsługa banalnie prosta i intuicyjna, mówię tu o PID.

Ma osobny przełącznik do pompy napełniającej bojler, nie rozgryzłem jeszcze czy po kilku espresso trzeba ręcznie napełniać czy nie..

Zbiornik na wodę na plecach, wsuniety pod szafkami niestety wymaga wysunięcia całego ekspresu aby napełnić.

Poza tym wszystko super.

Niech no tylko zacznie ze mną współpracować w końcu ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Maciej1 » czw 02 paź 2014, 11:02

Może będzie tak, ze Twój młyn będzie tez do wymiany.
_, w kolejce _

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jtk » czw 02 paź 2014, 17:37

Zmieniać zawsze można, ale na początek próbowałbym uzyskać zadowalające rezultaty na fabrycznym ustawieniu.
La Nuova Era ma bardzo fajny lejek do napełniania zbiornika. Może można go kupić w PL?
Po espresso napełniać bojlera nie musisz, tylko po spienianiu.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » czw 02 paź 2014, 21:42

Dzięki, pomyślę z tym lejkiem. Dzisiaj już znacznie lepiej, jest body, tylko kawa chyba nie mój typ. Jutro będzie lepiej, zmieliłem grubiej, zwiększyłem nieco dozę i nie przeciągałem za bardzo ekstrakcji.

Spienianie też lepiej, obstawiam że jutro pierwsze latte art się pojawi.

Póki co opv nie ruszam, nawet nie wiem gdzie to się ustawia.

Obsługa jeszcze prostsza niż wydawało się wczoraj.

Trochę brakuje mi npf żeby obejrzeć sam proces z bliska.

Używam tampera alu który stosowałem w gaggii classic, nie jestem pewiem czy to jest ten sam rozmiar sitek co w e61 i czy tamper powinien być większy?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Maciej1 » pt 03 paź 2014, 8:26

Nie wiem jaki ma Gaggia ale tu na pewno sprawdzi się 58 mm. Jeżeli tu są takie same sitka jak w Julce to wchodzi do nich spokojnie 18 g a nawet więcej.
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: ded » pt 03 paź 2014, 9:07

Gaggia ma takie same łychy jak mój e61. Ostatnio dwa identyczne tampery wytaczałem do New Baby i Alexa.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość