Już mam Bezzera Unica PID

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: RAF77 » pt 03 paź 2014, 13:59

No, podziałaj trochę na tym ciśnieniu co masz, potem ustaw 8.5 zrób kawę i będziesz miał porównanie, bo teraz jeszcze za wcześnie na wszystkie zmiany na raz.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

w_waw
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 09 maja 2013, 21:35
Sprzęt: Bezzera Unica + Mazzer Mini, Jura F70

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: w_waw » wt 07 paź 2014, 20:16

Na Unice działam już kilka miesięcy i polecam zmianę sitka na pojedyncze IMS - według mnie duża różnica w stosunku do oryginalnego. Poza tym aby uzyskać prawie 100% powtarzalność zwiększyłem dawkę kawy i teraz przy dużym pojedynczym sitku IMS (7-9 gram) wsypuję 10,7-10,9 grama kawy - odchyłki po 0,2 grama od tej ilości powodują dość wyraźne zmiany efektów. Reszta to jak u wszystkich: młynek i ubijanie (tego uczyłem się na dźwigniowym La Pavoni - świetna szkoła).

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » czw 09 paź 2014, 9:03

W_waw

Hej, właśnie oglądam sitka i wszedłem na forum znaleźć coś o IMS :) póki co robie podwójne, ale to za duzo kofeiny w ciągu dnia. A czym się różni ims od sitka od la marzocco? Oba wyglądają podobnie, mają ten taki "cylinder" na kawę.
W zwykłym pojedynczym dobre efekty tylko uzyskałem kiedy ciastko dotykało prysznica.

A zmieniałeś opv czy cały czas masz fabryczne 12 bar?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

w_waw
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 09 maja 2013, 21:35
Sprzęt: Bezzera Unica + Mazzer Mini, Jura F70

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: w_waw » pn 13 paź 2014, 23:20

Cały czas na 12 bar. Marzocco nie używałem, ale w IMS jest podobnie, im ciastko bliżej prysznica tym lepiej. Znajomy miał podobny problem w Gaggi - dawał ok. 9-10 gram kawy, pod sam prysznic. Ostatnio wymienił prysznic na IMS i twierdzi, że teraz wychodzi mu dobra kawa nawet przy standardowej ilości 7 gram.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jtk » wt 14 paź 2014, 16:10

im ciastko bliżej prysznica tym lepiej.
Nie zgadzam się. Kawa potrzebuje trochę miejsca na zwiększenie objętości.

w_waw
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 09 maja 2013, 21:35
Sprzęt: Bezzera Unica + Mazzer Mini, Jura F70

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: w_waw » wt 14 paź 2014, 18:12

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie chodzi o to żeby "sucha" kawa w sitku dotykała prysznica, ale wychodzi mi na to że powinna być dość blisko; na tyle blisko, że po ekstrakcji na ciastku zdarza się zobaczyć lekki ślad prysznica. Przy zbyt małej ilości kawy dochodziło czasami do kanałowania i prawie zawsze było lekkie błoto na górze ciastka, no i trudno było uzyskać powtarzalność. Możliwe, że zmiana prysznica (jak u znajomego) i/lub zmniejszenie ciśnienia rozwiązałoby problem.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jtk » wt 14 paź 2014, 19:08

Teraz się zgadzam :)

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » wt 14 paź 2014, 19:41

Kupiłem w końcu sitko LaMa z dedykowanym tamperem 41mm. Kawę ubijam w tym "lejku", proste i logiczne, ustawiłem dozę i mielenie, obserwowalem na npf, wszystko bardzo ładnie a w filiżance smak taki jakbym kostkę gorzkiej czekolady miał na podniebieniu. Pierwszy taki mój singiel w życiu.

spienianie nadal nieopanowane w stopniu "rysunkowym", ale robię postępy.

Póki co nie mogę złego słowa powiedzieć, to świetny sprzęt za świetną cenę.

Kusi mnie ten opv, ale póki co temat odkładam na później.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » wt 14 paź 2014, 19:43

A tu fajny gadżet do sitka LaMa
Lamarzolla -Board Trichter for tamping La Marzocc…: http://youtu.be/GpiQhXTc8mw
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: piomic » wt 14 paź 2014, 22:03

Ten lejek do mielenia i tampingu?

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » wt 14 paź 2014, 22:10

Tak, bardzo zmyślne, przyspiesza i ułatwia.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jan_bar » śr 15 paź 2014, 20:42

"Kusi mnie ten opv, ale póki co temat odkładam na później."

Dopeman, nie daj się podpuścić z tym grzebaniem w OPV. Lepsze zawsze będzie wrogiem dobrego. Chyba że chcesz się tym pobawić? Ale mnie się wydaje, że twoim celem jest raczej dobra kawa. Spróbuj świeżo palonej kawy SO pod ciśnienie, nawet bez NPF zobaczysz co się wylewa do filiżanki. Jak w bajce o lokomotywie - tłusta oliwa. :) Ewentualnie, jak ktoś dobrze radził, pomyśl o młynku, bo niewykluczone, że u ciebie jest pewien rozdźwięk między jakością ekspresu a jakością żaren. A to głównie młynek robi espresso, ekspres mu w tym pomaga. W każdym razie przebyłeś długą i ciernistą drogę od Gaggii Classic (pomijam wcześniejsze etapy) do Bazzery z PID-em. Gratuluję.
קפה

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: daniels1 » śr 15 paź 2014, 22:19

Nigdy nie kusiło mnie gmeranie w ekspresie, zakładanie PID-ów itd., owszem użycie NPF-a było bardzo przydatne i to wszystko, wolę zdecydowanie dopracowywać każdą kawę do perfekcji na standardowych ustawieniach ekspresu i jeszcze nie spotkałem takiej kawy, która sprawiałaby mi problemy, wcześniej czy później każdą udaje się poprawnie wykonać.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

arni978
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: śr 30 paź 2013, 16:19
Sprzęt: Rancilio Silvia,Eureka Mignon,Moka Bialetti 1 cup
Lokalizacja: łódzkie

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: arni978 » śr 15 paź 2014, 22:42

Pewnie że tak.Takie cudowanie z ekspresami może wręcz przynieść odwrotny efekt.Ja wlaśnie tak robię,dopracowywuję do perfekcji espresso.Zakupiłem dobry tamper,odpowiednio mielę i ubijam.Piję kawę z żabki teraz i smakuję mi.Jest dobra,niewiele gorsza od Marfisy.A kiedyś robiona na gaggii-ochydny kwas,nie dało się wypić.Także sprzęt robi swoje,nie oszukujmy się.Masz ekstra maszynę Bezzera Unica PID.Jak ją rozpracujesz,to efekty będą znakomite.Bez żadnych przeróbek.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » czw 16 paź 2014, 9:57

Dziękuję za odpowiedzi. Używałem już maszyny nastawionej na 9 bar, mogę już nie pamiętać za dobrze, ale wydaje mi się że wypływ z prysznica był spokojniejszy a przez to i ekstrakcja..bo ja wiem..bardziej przewidywalna..? Nie miałem problemów z kanałowaniem. Ale pamięć jest zawodna, może sobie idealizuję pewene kwestie ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości