Już mam Bezzera Unica PID

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » pn 17 lis 2014, 12:43

Trzy pytania:

Przy płukaniu proszkiem jeśli przerwę ekstrakcję ale nie zwolnię dźwigni do konca, zawór nie zrzuca wody i roztwór zostaje w środku..czy tak można robić? Pomyślałem że może to skuteczniej rozpuścić to co mi się tam zbierało przez jakieś dwa miesiące?

Przy rozpoczęciu ekstrakcji dźwignia wypychana jest w prawo jakies 3-4mm czy to prawidłowe zachowanie?

Dźwignia ekstrakcji i kulka przy dyszy pary ciężko chodzi i nieco skrzypi, czy to się czymś smaruje? Wd4 czy coś?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: antonio » pn 17 lis 2014, 13:03

Na pewno nie WD4. Jakiś "jadalny", specjalny smar...

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: daniels1 » pn 17 lis 2014, 13:06

Mi też bardzo szybko zaczęło skrzypieć przy dźwigience, smarowanie konieczne. Parę razy już mi nawet dźwigienka się zablokowała i musiałem wszystko rozbierać.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » pn 17 lis 2014, 18:57

Dzięki! Smarować po wierzchu czy jakoś to trzeba rozebrać i zaaplikować głębiej?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

w_waw
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 09 maja 2013, 21:35
Sprzęt: Bezzera Unica + Mazzer Mini, Jura F70

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: w_waw » pn 17 lis 2014, 19:00

U mnie do dziś nic nie skrzypiało, ale po przeczytaniu waszych postów już skrzypi - wielkie dzięki :( . Zamówiłem prysznic IMS i zobaczymy czy będą zmiany.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: daniels1 » wt 18 lis 2014, 9:56

Zależy gdzie skrzypi, u mnie sama dźwigienka ( nie mechanizm otwierania, zamykania, który jest w grupie )dostawała jakiegoś luzu, rozkręcałem, czyściłem i zabezpieczyłem, żeby nie było luzu i jest ok.
U mnie do dziś nic nie skrzypiało, ale po przeczytaniu waszych postów już skrzypi - wielkie dzięki :( . Zamówiłem prysznic IMS i zobaczymy czy będą zmiany.
Skrzypiało ci pewnie wcześniej ale po przeczytaniu pewnie to zauważyłeś, może lepiej nie czytaj bo jeszcze coś wyjdzie :D
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Metiu » czw 20 lis 2014, 19:58

W mojej maszynie czasem faktycznie skrzypi po backflushowaniu chemią, ale nie masz też co przesadzać z nadmiernym smarowaniem.
A jeśli już smarujemy wnętrze grupy E61 to należy używać smaru wodoodpornego, temperaturo odpornego i dopuszczonego do kontaktu z żywnością - te wszystkie trzy cechy spełnia Molykote 111. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

colo2000
Posty: 3
Rejestracja: pn 16 cze 2014, 19:54
Sprzęt: nie mam

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: colo2000 » czw 20 lis 2014, 20:27

Witam
Proszę o pomoc doświadczonych użytkowników, jest w dziale używany sprzęt kawowy Bezzera Unica PID za około 2790 na gwarancji do kwietnia,z tego udało mi się dowiedzieć jest z poza polskiej dystrybucji, aktualnie używam Dream'a i młynek Graef .
Proszę o pomoc czy dobrze myślę żeby zamienić dream'a na unicę, czy może młynek zmienić i jeszcze działać na dreamie .

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: RAF77 » czw 20 lis 2014, 21:47

A jest jakiś smar nie odporny na wodę :-)
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Metiu » czw 20 lis 2014, 22:07

Może źle to ująłem - nie chodzi o "odporność na wodę" ale na wypłukiwanie - są smary bardziej odporne na wypłukiwanie i mniej. Mlykote należy do tych odpornych. A to ma duże znaczenie w przypadku ekspresu. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » czw 20 lis 2014, 22:17

I na wysoką temperaturę...

Ja używam CASSIDA GREASE RLS 2.
Smaruję jak zajdzie potrzeba (raz na 2-3 m-ce).
Niech moc będzie z kawą...

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: ded » czw 20 lis 2014, 22:19

@colo Sprzęt ma swoje plusy i minusy. Bojler 0,5l to nie za dużo. Ja mam 2l i na domowe warunki to wcale nie jest za dużo. Grupa e61 czyli standardzik- to dobrze, pid fajna sprawa jak nabierzesz wprawy, lepiej mieć niż nie mieć. Nie ma HX, trochę szkoda bo nie można spieniać i robić kawy jednocześnie a to szalenie wygodne. Przy HX jest też pod dostatkiem wrzątku- przydatna sprawa nawet w domu. Pompa wibracyjna, rotacyjna jest fajniejsza. Z drugiej strony masz sprzęt typowo domowy, używany też w domu. Gwarancja za granicą to trochę kłopotliwa sprawa w razie usterki- może się nie kalkulować wysyłka.

Sprzęt np podobny do mojego jest jednak o klasę lepszy ale będzie albo droższy albo starszy (w razie usterki kosztuje). Temat jest do przemyślenia.

colo2000
Posty: 3
Rejestracja: pn 16 cze 2014, 19:54
Sprzęt: nie mam

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: colo2000 » sob 22 lis 2014, 10:22

ded
Dzięki za podpowiedź.Póki co zastanawiam się.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » ndz 21 gru 2014, 17:51

Jakie macie rozpiętości w czasie i ilości naparu? Czy zdarza się Wam mieć kawy które lepsze są gdy ekstrakcja trwa powyżej 30-35s? Czy też takie które lepsze są dając w doppio jedynie 30-40ml? Czy dopuszczacie takie wahania czy też pilnujecie by nie oddalać się zanadto od standardu inei?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » ndz 21 gru 2014, 19:37

U mnie waha się pomiędzy 20-30 sekund (napar 20-30ml). Jak strużki zaczynają być "nerwowe" wyłączam, jak leci zbyt wolno albo kapie na początku nie przerywam i dociągam do ok. 20-kilku ml.
Czasami bywa tak, że warunki nijak się mają do standardu INEI a kawka super. Niekiedy przy eksperymentach (z temp., mieleniem) kawa wygląda ok. a ryja nieźle wykręci...
czy też pilnujecie by nie oddalać się zanadto od standardu inei?
W moim przypadku z tym sprzętem będzie ciężko. Mam na myśli: Ekspres, filtr/uzdaczniacz czyli woda użyta do espresso i w końcu umiejętności "baristy".
U mnie młynek jedynie spełnia wymagania INEI i świeża kawa oczywiście.

No chyba, że mamy na myśli tylko ilość w określonym czasie. To ja staram się tego trzymać...
Niech moc będzie z kawą...


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości