Już mam Bezzera Unica PID

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » ndz 21 gru 2014, 23:29

Chodzi mi oczywiście tylko o czas i ilość, więc inei powinienem wziąć w cudzysłów.
Zapytałem o to bo zauważyłem że robię doppio z 14g i wychodzi mi 30, rzadziej 40ml..i to już któraś kawa z rzędu od Antonio.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » ndz 21 gru 2014, 23:58

Ja sypię ok. 16g (zależy od kawy), "porządnie" ubijam, ciastko nie dotyka do prysznica i jest gładkie.
i to już któraś kawa z rzędu od Antonio.
Wolę mieszanki włoskie z domieszką robusty. Z rodzimych palarni ostatnio nie mogę nic sensownego wycisnąć,
do tego stopnia, że połowę paczki (KOFI BRAND - Sweet Espresso) zmieliłem na potrzeby firmowe do zalewajek a Ariadna
leży napoczęta od miesiąca i wietrzeje. A kiedyś nie miałem z nią żadnych problemów...
Niech moc będzie z kawą...

w_waw
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 09 maja 2013, 21:35
Sprzęt: Bezzera Unica + Mazzer Mini, Jura F70

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: w_waw » śr 24 gru 2014, 12:09

Ja zdecydowanie wolę sitko pojedyncze (większe IMS) gdzie sypie 10,6 grama. Siła ubicia zmienia czas w przedziale 25-55 sekund na ok. 30 ml. Dla mnie najlepsza jest robiona ok. 40 s - ma lepsze body. Niestety moja precyzja ubijania daje mi rozrzuty +/- 5-10 s.

w_waw
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 09 maja 2013, 21:35
Sprzęt: Bezzera Unica + Mazzer Mini, Jura F70

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: w_waw » sob 24 sty 2015, 21:27

Czy w Unice można zmienić ciśnienie, a jeśli tak to w jaki sposób. Cały czas mam 12 a chciałbym spróbować z mniejszym.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: piomic » sob 24 sty 2015, 22:34

Tam jest pompa wibracyjna? To na logikę ciśnienie zależy tylko od oporu (grubość przemiału, doza i tamping), można je ograniczyć regulacją OPV.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: antonio » sob 24 sty 2015, 23:38

Zyniek, a co tak naprawdę chcesz wycisnąć? ;) Preinfuzja, temperatura? Da się to jakoś regulować?

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » ndz 25 sty 2015, 23:32

Codzienne, poranne espresso na 5+ To chcę wyciskać... :szampan:

Co do preinfuzji to nie stosuję jej na tyle abym mógł wyciągnąć jakieś wnioski. Czasami coś mnie najdzie
i "pomoczę" ciastko kilka/kilkanascie sekund przed strzałem. Ale z tego co się oriętuję to nie jest taka preinfuzja
Jaka być powinna. Mam na mysli ciśnienie bez włączania pompy w ekspresie na wodę z pojemnika...

Co do temp. (i reszty "zmiennych") da się regulować i lubię poeksperymentować. Przynajmniej do momentu zadowalających efektów.
No tak ale co to są zadowalające efekty...? :wink:

Pozdrawiam
Niech moc będzie z kawą...

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » śr 28 sty 2015, 14:26

Mi już idzie lepiej. Zauważyłem że niezłe efekty daje też odpalenie ekstrakcji na wzrastającej temperaturze. Lub kiedy Twoim sposobem Zyniek pid pokazuje faktyczne 90.C to po zwolnieniu dźwigni ustawiam pid właśnie na 90, grzałka wtedy dogrzewa i mam wrażenie że jest stabilniej. Zauważyłem też że czasem bardzo swobodna ekstrakcja smakuje lepiej i ma lepsze body niż o dziwo powolna z mocno upakowanej kawy. Zaczynam szanować też stopień ubicia, nie zawsze musi być taki sam, czasem bardzo lekkie ubicie daje mi lepszy efekt. Wychodzę zawsze od dozy i tu trzymam się 14-15g. Zazwyczaj rozrzut młynka daje mi poprostu 14-14,5 i po zważeniu pierwszych porcji później zostawiam i cieszę się smakiem.

Z minusów niestety nie jest to hx z bojlerem 1,5 czy też 3 litrowym ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » śr 28 sty 2015, 23:03

Ale z tego co się oriętuję to nie jest taka preinfuzja
Jaka być powinna. Mam na mysli ciśnienie bez włączania pompy w ekspresie na wodę z pojemnika...
Możesz rozwinąć? Tzn. Mamy w tej bezzerze inną preinfuzje?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » czw 29 sty 2015, 20:44

Tzn. Mamy w tej bezzerze inną preinfuzje?
Z tego co się orientuję ekspresy podłączone do bezpośrednio do sieci mają/mogą mieć ciśnienie preinfuzji ok 2-3 barów.
Nasze sieci wodociągowe mają takie ciśnienie
Stosuje się wtedy, jeśli zajdzie potrzeba reduktory ciśnienia.

W naszych maszynach po zwolnieniu dźwigni jedynie ciśnienie z bojlera czyli ok. 1 bar.
Czytałem kiedyś dokładniejszy opis tego zagadnienia, kogoś lepiej obeznanego w temacie...
Z minusów niestety nie jest to hx z bojlerem 1,5 czy też 3 litrowym
Czy ja wiem, do espresso/dopio wystarczy a nawet zaryzykuję, że to właśnie Unica jest lepszym wyborem.
Porównując do HX w swojej klasie oczywiście.
Do kaw mlecznych/mieszanych lub np. 4xdopio, zgadzam się HX rządzi...
Niech moc będzie z kawą...

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » czw 29 sty 2015, 22:20

Ja dopiero wczoraj odkryłem że dźwignia po zwolnieniu i dociśnięciu jeszcze trochę w górę, tak aby nie uruchomić pompy, otwiera wypływ wody ;) przy dobrze ubitym ciastku sam ten wypływ bez pompy doprowadził do tego że na sitku zobaczyłem krople kawy. Nie zauważyłem żeby to wpływało na smak, zauważyłem natomiast że trudno o powtarzalność shotów i jeden na kilka oddaje pełnię smaków..doza ta sama (ważona), ubicie-dystrybucja ta sama, ustawienia pid takoż.. Stąd teza że jednak hx i bojler 1,5 daje większą stabilność.
Z Andreją Premium nie było żadnych różnic, chyba że wyjątkowo niedbale i w pośpiechu.. Mieliłem na oko, ubijałem za małym tamperem i wszystko się zgadzało. Ale to i czas włoskich mieszanek, więc kto wie jak by było z singlami..

Tak czy inaczej, bezzera unica to świetny sprzęt. I cały czas staram się myśleć że spośród 4M to ja nawalam i dlatego nie zawsze jest 100% smaku. ale już sam fakt że te smaki są i zaczynam je rozróżniać jest wielce budujący :)

Ps. Ciekawy jest też temat POSTinfuzji..tzn jak rozumiem zwolnienie dźwigni nie do końca, bez wywalania wody do kratki, tak aby ciśnienie spadało samo prze jakiś czas i eksprakcja trwała już bez pompy.

Próbował ktoś?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: antonio » pt 30 sty 2015, 11:06

Tak, zawsze tak robię z moim dźwigienkowcem... ;)

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: daniels1 » sob 31 sty 2015, 10:40

ciekawe popróbuję
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » pn 16 lut 2015, 11:38

Zauważyłem dziś po zdjęciu sitka prysznica że na głowicy prysznica wokół oraz wokół wylotu wody zbiera się kamień..czy to możliwe po niespełna 4 miesiącach? Używam tylko wody z brity... Czy zwykłe odkamienianie to usunie? Czy kupić jakiś specjalny, mocniejszy środek? Skoro tak jest na zewnątrz to jak musi wyglądać bojler...mam obawy czy nie jest za późno.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » pn 16 lut 2015, 12:44

Obrazek
doppio napoletano lungo?


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość