Już mam Bezzera Unica PID

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: jan_bar » pn 16 lut 2015, 23:45

A robiłeś backflush regularnie (codziennie) i z użyciem detergentu (raz w tygodniu)?
קפה

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: daniels1 » wt 17 lut 2015, 12:41

Ja na swoim Giotto nigdy takiego nalotu nie miałem, czyszczę ekspres codziennie i również z Britty używam wody i oznak kamienia na prysznicu nie mam.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » wt 17 lut 2015, 16:28

Jan_bar: zazwyczaj codziennie na koniec dnia, choć czasem noca już nie robiłem hałasu, więc nie do końca regularnie.
Z chemią robilem tak co 3 tygodnie.
No ale osad kawowy to nie jest. Wygląda na kamień.

Co robić? :(
Obrazek
doppio napoletano lungo?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: antonio » wt 17 lut 2015, 18:32

Wziąć kwasu cytrynowego sporą paczkę, rozpuścić w zimnej wodzie, nalać roztworu do zbiornika na wodę, uruchomić maszynkę itd.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: dopeman » sob 12 wrz 2015, 10:11

U wylotu dyszy spieniania zbiera się cały czas kropla wody, po wytarciu znów. Być może coś tam się skrapla, ale wydaje mi się że wcześniej tak nie było, no i wydaje mi się że wydajność pary spadła.

Co to może być? Kamień?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

w_waw
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 09 maja 2013, 21:35
Sprzęt: Bezzera Unica + Mazzer Mini, Jura F70

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: w_waw » sob 12 wrz 2015, 11:44

Ja nie używam dyszy do spieniania, a też mam ten efekt. Może nie codziennie, ale co 2-3 dni pojawi się kilka kropli (kiedyś działo się to rzadziej). Może taki urok Bezzery. Możliwe, że jak automat dobiera wodę do bojlera to czasem "popuści".

luk222
Posty: 1
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 11:24
Sprzęt: bezzera unica pid mazzer SJ

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: luk222 » ndz 27 gru 2015, 19:29

Witam po świętach. Pozdrawiam tutejszych bywalców .
Śledzę to forum od dłuższego czasu i na podstawie opinii itd. kupiłem owo cudo parę dni temu. Wygląda w kuchni pięknie. Robi wrażenie . Oswoiłem się z obsługą , zrobiłem kilka powiedzmy espresso i mam pytanie do użytkowników , jak ubijacie przemiał w poj. sitku, chodzi mi o rozmiar tampera , bo w zestawie jest taka plastikowa zabawka do ubijania o różnych średnicach . Widziałem na filmie stosowanie tampera o mniejszej średnicy, dosypanie kawy i większa średnica tampera. Przyznam , że ogarnięcie tej bezzery jest wyjątkowo proste .... :smiech:

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Już mam Bezzera Unica PID

Postautor: Zyniek » wt 29 gru 2015, 21:21

Witaj,

Temat sitek, średnic, technik ubijania itp. to inny dział, Unica nie ma nic do tego...

Szybciej uzyskasz info...

Pozdrawiam
Niech moc będzie z kawą...


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości