Już mam Bezzera Unica PID
Już mam Bezzera Unica PID
Trzy pytania:
Przy płukaniu proszkiem jeśli przerwę ekstrakcję ale nie zwolnię dźwigni do konca, zawór nie zrzuca wody i roztwór zostaje w środku..czy tak można robić? Pomyślałem że może to skuteczniej rozpuścić to co mi się tam zbierało przez jakieś dwa miesiące?
Przy rozpoczęciu ekstrakcji dźwignia wypychana jest w prawo jakies 3-4mm czy to prawidłowe zachowanie?
Dźwignia ekstrakcji i kulka przy dyszy pary ciężko chodzi i nieco skrzypi, czy to się czymś smaruje? Wd4 czy coś?
Przy płukaniu proszkiem jeśli przerwę ekstrakcję ale nie zwolnię dźwigni do konca, zawór nie zrzuca wody i roztwór zostaje w środku..czy tak można robić? Pomyślałem że może to skuteczniej rozpuścić to co mi się tam zbierało przez jakieś dwa miesiące?
Przy rozpoczęciu ekstrakcji dźwignia wypychana jest w prawo jakies 3-4mm czy to prawidłowe zachowanie?
Dźwignia ekstrakcji i kulka przy dyszy pary ciężko chodzi i nieco skrzypi, czy to się czymś smaruje? Wd4 czy coś?

doppio napoletano lungo?
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Na pewno nie WD4. Jakiś "jadalny", specjalny smar...
- daniels1
- kawa w żyłach
- Posty: 458
- Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
- Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Mi też bardzo szybko zaczęło skrzypieć przy dźwigience, smarowanie konieczne. Parę razy już mi nawet dźwigienka się zablokowała i musiałem wszystko rozbierać.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Dzięki! Smarować po wierzchu czy jakoś to trzeba rozebrać i zaaplikować głębiej?

doppio napoletano lungo?
-
- zagląda od święta
- Posty: 11
- Rejestracja: czw 09 maja 2013, 21:35
- Sprzęt: Bezzera Unica + Mazzer Mini, Jura F70
Re: Już mam Bezzera Unica PID
U mnie do dziś nic nie skrzypiało, ale po przeczytaniu waszych postów już skrzypi - wielkie dzięki
. Zamówiłem prysznic IMS i zobaczymy czy będą zmiany.

- daniels1
- kawa w żyłach
- Posty: 458
- Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
- Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Zależy gdzie skrzypi, u mnie sama dźwigienka ( nie mechanizm otwierania, zamykania, który jest w grupie )dostawała jakiegoś luzu, rozkręcałem, czyściłem i zabezpieczyłem, żeby nie było luzu i jest ok.

Skrzypiało ci pewnie wcześniej ale po przeczytaniu pewnie to zauważyłeś, może lepiej nie czytaj bo jeszcze coś wyjdzieU mnie do dziś nic nie skrzypiało, ale po przeczytaniu waszych postów już skrzypi - wielkie dzięki. Zamówiłem prysznic IMS i zobaczymy czy będą zmiany.

Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy
- Metiu
- kawa w żyłach
- Posty: 718
- Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
- Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Już mam Bezzera Unica PID
W mojej maszynie czasem faktycznie skrzypi po backflushowaniu chemią, ale nie masz też co przesadzać z nadmiernym smarowaniem.
A jeśli już smarujemy wnętrze grupy E61 to należy używać smaru wodoodpornego, temperaturo odpornego i dopuszczonego do kontaktu z żywnością - te wszystkie trzy cechy spełnia Molykote 111.
A jeśli już smarujemy wnętrze grupy E61 to należy używać smaru wodoodpornego, temperaturo odpornego i dopuszczonego do kontaktu z żywnością - te wszystkie trzy cechy spełnia Molykote 111.

Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Witam
Proszę o pomoc doświadczonych użytkowników, jest w dziale używany sprzęt kawowy Bezzera Unica PID za około 2790 na gwarancji do kwietnia,z tego udało mi się dowiedzieć jest z poza polskiej dystrybucji, aktualnie używam Dream'a i młynek Graef .
Proszę o pomoc czy dobrze myślę żeby zamienić dream'a na unicę, czy może młynek zmienić i jeszcze działać na dreamie .
Proszę o pomoc doświadczonych użytkowników, jest w dziale używany sprzęt kawowy Bezzera Unica PID za około 2790 na gwarancji do kwietnia,z tego udało mi się dowiedzieć jest z poza polskiej dystrybucji, aktualnie używam Dream'a i młynek Graef .
Proszę o pomoc czy dobrze myślę żeby zamienić dream'a na unicę, czy może młynek zmienić i jeszcze działać na dreamie .
- RAF77
- kawa w żyłach
- Posty: 776
- Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
- Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
Re: Już mam Bezzera Unica PID
A jest jakiś smar nie odporny na wodę 

rancilio epoca + fiorenzato f64 evo
- Metiu
- kawa w żyłach
- Posty: 718
- Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
- Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Może źle to ująłem - nie chodzi o "odporność na wodę" ale na wypłukiwanie - są smary bardziej odporne na wypłukiwanie i mniej. Mlykote należy do tych odpornych. A to ma duże znaczenie w przypadku ekspresu. 

Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 96
- Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
- Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Już mam Bezzera Unica PID
I na wysoką temperaturę...
Ja używam CASSIDA GREASE RLS 2.
Smaruję jak zajdzie potrzeba (raz na 2-3 m-ce).
Ja używam CASSIDA GREASE RLS 2.
Smaruję jak zajdzie potrzeba (raz na 2-3 m-ce).
Niech moc będzie z kawą...
- ded
- @mod
- Posty: 708
- Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
- Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P - Lokalizacja: Ciechanów
Re: Już mam Bezzera Unica PID
@colo Sprzęt ma swoje plusy i minusy. Bojler 0,5l to nie za dużo. Ja mam 2l i na domowe warunki to wcale nie jest za dużo. Grupa e61 czyli standardzik- to dobrze, pid fajna sprawa jak nabierzesz wprawy, lepiej mieć niż nie mieć. Nie ma HX, trochę szkoda bo nie można spieniać i robić kawy jednocześnie a to szalenie wygodne. Przy HX jest też pod dostatkiem wrzątku- przydatna sprawa nawet w domu. Pompa wibracyjna, rotacyjna jest fajniejsza. Z drugiej strony masz sprzęt typowo domowy, używany też w domu. Gwarancja za granicą to trochę kłopotliwa sprawa w razie usterki- może się nie kalkulować wysyłka.
Sprzęt np podobny do mojego jest jednak o klasę lepszy ale będzie albo droższy albo starszy (w razie usterki kosztuje). Temat jest do przemyślenia.
Sprzęt np podobny do mojego jest jednak o klasę lepszy ale będzie albo droższy albo starszy (w razie usterki kosztuje). Temat jest do przemyślenia.
Re: Już mam Bezzera Unica PID
ded
Dzięki za podpowiedź.Póki co zastanawiam się.
Dzięki za podpowiedź.Póki co zastanawiam się.
Re: Już mam Bezzera Unica PID
Jakie macie rozpiętości w czasie i ilości naparu? Czy zdarza się Wam mieć kawy które lepsze są gdy ekstrakcja trwa powyżej 30-35s? Czy też takie które lepsze są dając w doppio jedynie 30-40ml? Czy dopuszczacie takie wahania czy też pilnujecie by nie oddalać się zanadto od standardu inei?

doppio napoletano lungo?
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 96
- Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
- Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Już mam Bezzera Unica PID
U mnie waha się pomiędzy 20-30 sekund (napar 20-30ml). Jak strużki zaczynają być "nerwowe" wyłączam, jak leci zbyt wolno albo kapie na początku nie przerywam i dociągam do ok. 20-kilku ml.
Czasami bywa tak, że warunki nijak się mają do standardu INEI a kawka super. Niekiedy przy eksperymentach (z temp., mieleniem) kawa wygląda ok. a ryja nieźle wykręci...
U mnie młynek jedynie spełnia wymagania INEI i świeża kawa oczywiście.
No chyba, że mamy na myśli tylko ilość w określonym czasie. To ja staram się tego trzymać...
Czasami bywa tak, że warunki nijak się mają do standardu INEI a kawka super. Niekiedy przy eksperymentach (z temp., mieleniem) kawa wygląda ok. a ryja nieźle wykręci...
W moim przypadku z tym sprzętem będzie ciężko. Mam na myśli: Ekspres, filtr/uzdaczniacz czyli woda użyta do espresso i w końcu umiejętności "baristy".czy też pilnujecie by nie oddalać się zanadto od standardu inei?
U mnie młynek jedynie spełnia wymagania INEI i świeża kawa oczywiście.
No chyba, że mamy na myśli tylko ilość w określonym czasie. To ja staram się tego trzymać...
Niech moc będzie z kawą...
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości