Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

batory
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 21 lip 2013, 18:39
Sprzęt: Gaggia Classic

Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: batory » śr 03 gru 2014, 9:37

Mógłby ktoś w kilku żołnierskich słowach napisać co warto przerobić, dokupić, zmienić w oryginalnej Gaggi Classic? Bez szczegółowego rozpisywania się, po prostu zasygnalizować co i jak.
Wiem że jest temat poświęcony GC, ale ma ponad 50 stron z licznymi offtopami i przebrnięcie przez niego to kilka godzin czytania. Gdyby była krótka instrukcja, można by do odpowiednich punktów dopisać, które strony długiego wątku omawiają zagadnienie i byłby świetny przewodnik na przyszłość.

Mumi
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: ndz 01 gru 2013, 21:26
Sprzęt: Był Torrido. Obecnie Gaggia Classic, GAT Carmen, V60, Wega 5.8 Instant.
Lokalizacja: Kraków

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: Mumi » śr 03 gru 2014, 22:09

Tamten wątek to swego rodzaju biblia i chcąc nie chcąc, jeżeli chcesz dobrze poznać ekspres trzeba go przeczytać, w nim prawie wszystko jest opisane, Sam czytałem go kilka dni, aby wszystko zrozumieć i przynajmniej teraz z Gaggią nie mam problemu.
Pozdrawiam
M.
Testament... wszystkie marzenia - to wszystko, co miałem... oddaj je tym, którzy je kochali...
mówisz, że nie masz komu? nie przepraszaj... spal...

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: Zyniek » czw 04 gru 2014, 11:21

Wiem że jest temat poświęcony GC, ale ma ponad 50 stron z licznymi offtopami i przebrnięcie przez niego to kilka godzin czytania.
sugerujesz aby ktoś odwalił robotę za Ciebie, poświęcił kilka godzin (bądź co bądź przyjemnej lektury) i wywalił Ci kawę na ławę.
co warto przerobić, dokupić, zmienić w oryginalnej Gaggi Classic?
na pewno warto zmienić podejście do tematu. Chcesz pić dobre espresso w domu, musisz parę godzin na lekturę/testy poświęcić...
Nie zapomnij, że ekspres to tylko jeden z wielu etapów na drodze do espresso/cappu.

Pozdrawiam i życzę miłej lektury... :szampan:
Niech moc będzie z kawą...

batory
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 21 lip 2013, 18:39
Sprzęt: Gaggia Classic

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: batory » czw 04 gru 2014, 11:55

Wręcz przeciwnie. Gdyby ktoś hasłowo, w punktach zasygnalizował co warto zmienić przeszedłbym przez cały długi wątek, ale już wiedząc czego szukać. I wypisałbym numery stron, gdzie co jest, aby następni mogli skorzystać.

Btw taka sytuacja zdarza się na wielu forach - informacje są ukryte w wielotomowych wątkach i wiele osób rezygnuje z przedzierania się przez to. Nie chcą być aktywnymi uczestnikami forum, przyszli po informację.

Nie zakładaj z góry czyjejś złej woli, jest dokładnie odwrotnie. Zamierzałem zrobić coś nie tylko dla siebie ale i dla potomnych :wink:

nowicjusz
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: pt 17 paź 2014, 13:09
Sprzęt: nie mam

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: nowicjusz » czw 04 gru 2014, 13:33

batory, ja na całe szczęście to wszystko przeczytałem (i nie tylko to), przez co ostatecznie zrezygnowałem z zakupu takiej namiastki ekspresu kolbowego :). To jest doskonałe urządzenie żeby się przyuczyć, ale w praktyce szybko staje się niewystarczające, bo po prostu wychodzą jego braki. Najpoważniejsza wada to śmiesznie mały bojler z aluminium i tego nijak nie poprawisz, ani nie wymienisz, dlatego każdy posiadacz GC szybko wymienia CAŁY ten ekspres na inny. Ale zanim to zrobisz, w pierwszej kolejności wymień sitka na "non-pressure" czyli po prostu zwyczajne, takie jakie są w gastronomicznych maszynach - jest sporo zamienników, a wydatek niewielki (20-80 zł), tylko upewnij się, że pasują. Zakładam, że wywaliłeś już forsę na jakiś drogi młynek, bo bez niego wymiana sitek nie ma sensu!!! Kup też solidny tamper. Jeżeli chcesz się uczyć spieniać mleko powinieneś wymienić dyszę parę - pasuje z Rancilio Silvia (ok. 90 zł).

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 457
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: daniels1 » czw 04 gru 2014, 14:01

no coment :shock:
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: RAF77 » czw 04 gru 2014, 14:09

:-)
Ja już przestałem zwracać uwagę, szkoda nerwów.
Ale w sumie forum traci, na takim trolowaniu.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: lomax » czw 04 gru 2014, 17:58

batory
trzeba zmienić dyszę pary i dokupić sitka oraz tamper. Do tego dobry młynek i przeczytać wątek z 50 stronami o GC. Tyle krótko i w żołnierskich słowach.

nowicjusz jeszcze się w życiu tak nie uśmiałem na tym forum, dzięki :mrgreen:

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: Oskar1 » czw 04 gru 2014, 18:39

Wg mnie kolejność powinna być taka (o ile masz już dobry młynek):
- sitka - obowiązkowo i natychmiast - ja nawet nie odpalałem ekspresu do czasu aż przyszły nowe
- regulacja OPV na mniejsze ciśnienie, przynajmniej regulując "na czas" - wbrew pozorom to prosta operacja
- tamper - jak tylko będziesz miał wolną kasę, bo ten dołączony to jakaś parodia tampera
- dysza - można ale nic pilnego, można spieniać na zwykłej do cappu po zdjęciu zewnętrznej części, tyle że wtedy trochę krótka jest...
- PID - w sumie taki bajer, na początek wystarczy poczytać o temperature surfing czy jak to się tam nazywało...

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 457
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: daniels1 » pt 05 gru 2014, 10:15

batory, ja na całe szczęście to wszystko przeczytałem (i nie tylko to), przez co ostatecznie zrezygnowałem z zakupu takiej namiastki ekspresu kolbowego :). To jest doskonałe urządzenie żeby się przyuczyć, ale w praktyce szybko staje się niewystarczające, bo po prostu wychodzą jego braki. Najpoważniejsza wada to śmiesznie mały bojler z aluminium i tego nijak nie poprawisz, ani nie wymienisz, dlatego każdy posiadacz GC szybko wymienia CAŁY ten ekspres na inny. Ale zanim to zrobisz, w pierwszej kolejności wymień sitka na "non-pressure" czyli po prostu zwyczajne, takie jakie są w gastronomicznych maszynach - jest sporo zamienników, a wydatek niewielki (20-80 zł), tylko upewnij się, że pasują. Zakładam, że wywaliłeś już forsę na jakiś drogi młynek, bo bez niego wymiana sitek nie ma sensu!!! Kup też solidny tamper. Jeżeli chcesz się uczyć spieniać mleko powinieneś wymienić dyszę parę - pasuje z Rancilio Silvia (ok. 90 zł).
Czysta poezja dla moich uszu i :shock: , chyba nawet Mickiewicz ładniej by tego w słowa nie ubrał, ale medal za odwagę :lol:
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

batory
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 21 lip 2013, 18:39
Sprzęt: Gaggia Classic

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: batory » pt 05 gru 2014, 17:06

Dzięki za wskazówki, wiem czego szukać.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 457
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: daniels1 » sob 06 gru 2014, 10:17

no i już wiesz kogo nie słuchać również :lol:
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

batory
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 21 lip 2013, 18:39
Sprzęt: Gaggia Classic

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: batory » sob 06 gru 2014, 20:00

Dla mnie cenne jest to, ze nowicjusz CHCIAŁ pomoc. Tyle, na ile umiał. Dzięki takim ludziom dobrej woli chce się wejść na forum i zapytać. A w nagrodę za to został nazwany trollem (albo ja zostałem, sam już nie wiem :)) Zupełnie inna sprawą jest czy nowicjusz miał rację.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: RAF77 » sob 06 gru 2014, 20:28

Mój komentarz nie odnosił się do twojego pytania, tylko do trolowania nowicjusza, który nie może przeżyć, że młynki są drogie i że trzeba troszkę wysiłku, żeby osiągnąć cel.
Kupił automat i teraz rospisuje się wszędzie, jakie to manualne ekspresy są złe i stare itd itd.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Classic - podstawowe przeróbki nowego sprzętu

Postautor: Zyniek » sob 06 gru 2014, 21:10

A prawda jest taka, że ta "stara namiastka ekspresu kolbowego" wraz ze średniej klasy młynkiem produkuje niezłe espresso.
Jego automat produkuje co najwyżej "małą czarną", potocznie ekspreso...

No ale jaka to różnica... :smiech:
Niech moc będzie z kawą...


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości