Po drugim jest już prawie węgiel

Ps
Ładna dziś pogoda, to idę coś popalić, bo w młynku pusto się robi.
zgodzę się z tym (i przy okazji przeproszę grzecznie) jeśli przekonasz mnie, że większość lub chociażby znaczna część domowych maszyn typu HX za rozsądną cenę ( a coś takiego rozważa autor wątku) jest zbudowana tak jak Twoja tznNo i co z tego? Dyskusja jest o maszynach HX . Maszyny HX są różnorodne, ale chyba podobne?
Nie potrzebuję żadnych flushy, gdy mam małą średnicę ogranicznika w termosyfonie.
Zgadza się -- prawie."na logikę" to większa średnica= większy przepływ=więcej ciepła na grupie=mniej przegrzanej wody w wymienniku=mniejszy flush.
do tego, żeDo czego Cię przekonywałem?
a więcwiększość lub chociażby znaczna część domowych maszyn typu HX za rozsądną cenę ( a coś takiego rozważa autor wątku) jest zbudowana tak jak Twoja tzn
antonio napisał(a):
Nie potrzebuję żadnych flushy, gdy mam małą średnicę ogranicznika w termosyfonie.
ale jednocześnie więcej przegrzanej wody w wymiennikuMniejszy przepływ w obwodzie HX-grupa oznacza niższą temperaturę grupy.
to akurat wiem ale cellini/giotto z PIDem to właśnie HX. I chodzi mi o tę niekonsekwencję - Rocket twierdzi że większa średnica rur w termosyfonie ma skutkować mniejszym flushem czyli odwrotnie niż ograniczniki przepływu tak jak u Ciebie. Więc mamy tutaj jakby sprzeczne informacje.Układ bojler-grupa-PID różni się znacząco od HX-grupa.
coś w tym chyba jest, w kawiarniach mają 10x droższy sprzęt niż domowy, a jednak często kawa wcale nie jest tam lepsza, nierzadko wręcz przeciwnie.Problem w tym, że wielu z nas marzy o tych błyszczących metalowych pudełkach z legendarną e61 bo to takie ładne, masywne i imponujące. Osobiście też miałem niedawno dylemat czy pozostać przy ascaso dream czy wydać kasę na HX. Kupiłem ostatecznie ECMa (...) jest łatwiej, ale nic więcej moim zdaniem. Jeśli już na dreamie kawa wyszła OK to była tak samo dobra jak na ECM. Kluczem do sukcesu jest dobre ziarno.
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości