ECM Giotto - wskazania manometru

bazant52
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: czw 13 paź 2011, 13:01
Sprzęt: ECM Giotto +Rocky
Deloghni 3000b

ECM Giotto - wskazania manometru

Postautor: bazant52 » pn 09 lut 2015, 14:31

Witam. Ostatnio zwróciłem uwagę na wskaźnik/manometr w moim ekspresie ECM Giotto. Wydaję mi się że odkąd go posiadam wskazania mieściły się w zakresie zielonego pola. Aktualnie oscyluje w granicach od końca zielonego pola do połowy odległości do czerwonego pola. W czasie robienia kawy wskaźnik przez większość czasu oscyluje w granicach "zielonego zakresu".

Podglądowy film znaleziony na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=eaZUERsLsA0


Według mnie smak kawy nie zmienił się, temperatury nie mierzyłem. Spieniacz działa poprawnie. Ekspres odkarmieniami kwaskiem co 3-4 miesiące, backflush raz w tygodniu, stosuję przefiltrowaną wodę.Ekspres pracuje(jest włączony) 6 dni w tygodniu po 8-10h.

Reasumując, wskazania powinny mnie zaniepokoić czy są poprawne?

Dziękuję za pomoc.
Jarek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: ECM Giotto - wskazania manometru

Postautor: antonio » pn 09 lut 2015, 15:40

Dziwne, bo ten manometr wskazuje ciśnienie pary w kotle, a nie ciśnienie pompy...

bazant52
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: czw 13 paź 2011, 13:01
Sprzęt: ECM Giotto +Rocky
Deloghni 3000b

Re: ECM Giotto - wskazania manometru

Postautor: bazant52 » pn 09 lut 2015, 15:46

Wiem, w bardziej wypasionych modelach montowany był drugi wskaźnik który wskazywał ciśnienie pompy. Giotto to klasyczna grupa E61, zobaczymy co powiedzą inni użytkownicy...

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: ECM Giotto - wskazania manometru

Postautor: antonio » pn 09 lut 2015, 15:48

A co mają odpowiedzieć? ;) Pressostat możesz sobie wyregulować, żeby ewentualnie zmniejszyć ciśnienie w kotle.

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: ECM Giotto - wskazania manometru

Postautor: jan_bar » wt 10 lut 2015, 20:23

A co mają odpowiedzieć? ;) Pressostat możesz sobie wyregulować, żeby ewentualnie zmniejszyć ciśnienie w kotle.
Jednak lepiej się nie wygłupiać i tego nie robić. Pozornie lepsze bywa wrogiem całkiem dobrego. Moim zdaniem jak coś działa - nie ruszać. Chyba że się dobrze wie co się robi. Skoro jednak ktoś pyta to znaczy, żeby lepiej tego nie ruszał.
קפה

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: ECM Giotto - wskazania manometru

Postautor: antonio » wt 10 lut 2015, 20:47

Pressostat jest prostym urządzeniem... ;)

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: ECM Giotto - wskazania manometru

Postautor: loock » pn 16 lut 2015, 1:04

Dziwne, bo ten manometr wskazuje ciśnienie pary w kotle, a nie ciśnienie pompy...
Ale co tam jest dziwnego, z ekstrackją czy bez będzie się zachowywał prawie tak samo, działa normalnie. Co najwyżej jak się ekspres po paru godzinach mocniej rozgrzeje to będzie wolniej tracił temperature tj. ciśnienie bedzie wolniej opadało. Jeżeli natomiast coś się zmieniło w stosunku do poprzednich wskazań, to co najwyżej histereza się rozlazła bo presostat stary i/albo zmieniła się w ogóle charakterystyka presostatu wraz z temperaturą wewnątrz ekspresu. To wina szajskiego i/albo starego presostatu i regulacja raczej nic tu nie da. Normalne. Tak poza tym, to czy tam jest na maksie 1,2 czy 1,4 bara i jakiekolwiek by nie było ciśnienie w bbaniaku przy ekstrakcji to przy takiej histerezie i pojemności baniaka to prawie wszytko jedno. Ważne żeby oscylowało jakoś tam wokół zielonego, nie przekraczało 1,5 i para do mleka była jaka taka :D Ekstrakcje i tak się załatwia flushem....

bazant52
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: czw 13 paź 2011, 13:01
Sprzęt: ECM Giotto +Rocky
Deloghni 3000b

Re: ECM Giotto - wskazania manometru

Postautor: bazant52 » pn 16 lut 2015, 14:42

Dziękuję za metoryczną odpowiedz. Zauważyłem że wyższe ciśnienie występuje gdy ekspres jest już włączony kilka h i filiżanki na nim są przykryte ściereczką więc prawdopodobnie ma Pan rację z tezą o mocnym rozgrzaniu. Pozdrawiam
Jarek.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: ECM Giotto - wskazania manometru

Postautor: antonio » pn 16 lut 2015, 14:49

Ale co tam jest dziwnego, z ekstrackją czy bez będzie się zachowywał prawie tak samo, działa normalnie.
Łączenie przez autora wątku wskazań manometru ciśnienia w bojlerze z zaparzaniem kawy...


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości