Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

fanta
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 26 sty 2016, 23:52
Sprzęt: Bezzera Magica
MaCap M2D

Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

Postautor: fanta » wt 26 sty 2016, 23:59

Witam

to moj pierwszy post na forum wiec witam serdelecznie.

Od 2 tygodni jestem posiadaczem Bezzara Magica i mlynka Macap. Piekny sprzet ale kawa nie wychodzi tak jak na stacjach benzynowych we Wloszech. Jest strasznie kwasna.
Probowalem juz chyba 6 gatunkow: 1 dolaczyl sprzedawca, kilka z wypalarni obok, Lavazza a dzis nawet Pellini Top. Ta ostatnia jest juz troche mniej kwasna i ma idealna konsystencje ale to dalej nie to.
Czy ktos moze poradzic w czym problem? Puszczam max na 20 sek. Probowalem roznych granulacji.

pozdrawiam
arek

seba21
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: wt 24 gru 2013, 22:18
Sprzęt: Gaggia Classic + Ascaso i-Steel, Bialetti Moka Express 1 i 2, Bialetti Brikka 4, french press Bialetti, Hario V60/02, Hario Mizudashi, phin, Kalita Wave 185
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

Postautor: seba21 » śr 27 sty 2016, 12:20

Witaj,

po pierwsze zaopatrz się w dobrą kawę, najlepiej w jednej z Naszych PL palarni. Tam na pewno doradzą Ci coś dobrego na początek (ja zaczynałem od Ariadny od Antonia) Lavazza i inne tego typu wbrew pozorom nie należą do najlepszych. Zobaczysz jak ogromna jest różnica, gdy spróbujesz innych kupionych bezpośrednio w palarni. :)

Po drugie poczytaj sobie więcej o parzeniu espresso. To dość obszerny temat. Musisz mieć ustawiony odpowiedni przemiał na młynku, dobrać odpowiednią ilość kawy, którą wsypujesz do sitka, odpowiednio "ubić" kawę tamperem w sitku, ważny jest też czas ekstrakcji.... itd. Czasem - szczególnie na początku - trzeba zmarnować jednak dość sporo kawy zanim dojdzie się do wprawy i odpowiednio ustawi sprzęt. ;)

Mnie jak wychodził kwas, to mieliłem trochę drobniej i mocniej uciskałem tamperem. Staraj się też utrzymywać czas ekstrakcji w granicach 25-30 sekund - po tym czasie powinieneś uzyskiwać 1 espresso (albo dwa przy podwójnym sitku). Pomocna jest też "miarka" z podziałką i opisami (espresso, doppio itd), którą można kupić w sklepach z kawą. I tak metodą prób i błędów do uzyskania zadowalającego espresso. :)

w_waw
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: czw 09 maja 2013, 21:35
Sprzęt: Bezzera Unica + Mazzer Mini, Jura F70

Re: Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

Postautor: w_waw » pn 01 lut 2016, 19:54

Obawiam się, że zmiana kawy nie pomoże. Wprawdzie dawno nie miałem Pellini Top, ale nie pamiętam aby kiedykolwiek chociaż próbowała zahaczyć o kwaskowość (chyba że pamięć mnie myli). Polskie palarnie, dla osób które nie opanowały w znacznym stopniu sztuki robienia espresso to spore ryzyko - dobre włoskie mieszanki są dużo "łatwiejsze". Większość ziaren z krajowych palarni które miałem okazje próbować wykazywały mniejszą lub większą kwasowość. Według mnie problemem może być mielenie lub temperatura.

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

Postautor: ded » pn 01 lut 2016, 22:34

Pierwsza sprawa to dobra kawa. Poprę przedmówcę, mi też bardziej pasują włoskie mieszanki choć do krajowych kilka razy podchodziłem i jednak nie ujęły mnie. Kawę kup świeżą, max miesięczną. Zawartość robusty nie większa niż 10% i cena w okolicach 80-100zł za kg.

Korzystaj z podwójnego sitka, masz zrobić 50ml w ok 25 sek. Wydłużenie/skrócenie ekstrakcji robisz sugerując się smakiem ale staraj się na razie trzymać sztywno ram. Jak dobrze się wyrabiasz to zmiel drobniej i ubij lżej.

Twój ekspres powinien być odpowiednio ustawiony. Temp pewnie nie masz czym zmierzyć, ale powinieneś mieć 9 bar na ślepym sitku i to dasz radę wyregulować. Następna sprawa to temperatura. Jak kawa jest kwaśna to powinna być wyższa, więc wygrzej ekspres z 10 min z kolbą w grupie, potem spuść przez 2-3 sek trochę wody i dopiero rób kawę. Ja zwykle nie lubię czekać, więc sobie zwiększyłem trochę temp i od razu jak się wyłączy grzałka mogę robić kawę.

Powody kwaśnej kawy oprócz samych ziaren to: za grubo zmielone, za słabo ubite, za niska temperatura. Jak zrobisz 50ml/25s i dalej będzie kwas to podnieś temperaturę .

fanta
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 26 sty 2016, 23:52
Sprzęt: Bezzera Magica
MaCap M2D

Re: Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

Postautor: fanta » ndz 13 mar 2016, 23:04

witam
po pierwsze bardzo dziekuje za odpowiedzi.
juz bylem bliski sprzedania tej maszyny bo espresso nie wychodzilo tak jak we Wloszech. kwasne, bez cremy, no porazka za pare tysiecy. z mlekiem na pewno lepsze niz w 90% polskich barow ale przeciez nie bede rownac do dolu :)
I teraz najlepsze. Dwa dni temu jakims trafem nie ubilem tamperem przemialu (kawa Lavazza z biedronki). Po prostu wypelnilem kolbe po brzegi, wyrownalem tylko i wkrecilem w grupe. Z maszyny poplynela przepiekna ambrozja o orzechowym smaku i przepieknej i gestej cremie! Bylem w szoku bo przeciez wszedzie ubijaja az stol się ugina! Juz się nawet przestraszylem ze PiS cos w prawie termodynamiki zmienil ale sprawdzilem w dziennikach ustaw i nic nie znalazlem. Tylko TK i komisja wenecka. O co komon wiec??? Moja teoria jest taka. Przy mocnym ubijaniu woda szuka najmniejszego oporu i prawdopodobnie przeplywa gdzies po sciankach kolby. Przy mniejszym ubiciu przeplywa rownomiernie i dodatkowo się napowietrza wytwarzajac przepiekna creme przy czym nie przepalajac kawy.

pozdrawiam
arek

Piskoor
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 11 sie 2015, 12:52
Sprzęt: Bezzera BZ13 + Eureka Mignon

Re: Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

Postautor: Piskoor » śr 16 mar 2016, 14:18

Po jakim czasie od włączenia ekspresu robisz kawę ?

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

Postautor: Crom » śr 16 mar 2016, 16:00

ale żeby kupować Bezzerę i Macapa do parzenia kaw z biedronki.. :) Ja bym polecał single origin z suchej obróbki z rodzimych palarni, najlepiej tych renomowanych. Kupić kilka różnych odmian i samemu sobie mieszać dopasowując skład pod swoje gusta. Sprzęt sam z siebie nie wyczaruje dobrej kawy jak ziarno słabe.

W problemach z przepływem pomaga portafiltr z odciętym dnem, można obserwować od spodu jak przebiega ekstrakcja, kanałowanie i przecieki są widoczne. Niektóre ekspresy mają preinfuzję, możesz spróbować również parzenia w taki sposób - w teorii preinfuzja pomaga właśnie wyrównać przepływ wody przez ciastko kawowe. Mniej kwasków wychodzi przy dłuższej ekstrakcji, ustaw sobie przemiał tak aby było np. 30 sek od momentu wypłynięcia pierwszej kropli i porównaj czy lapiej ci pasuje taki napar niż z szybkiego parzenia.

fanta
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 26 sty 2016, 23:52
Sprzęt: Bezzera Magica
MaCap M2D

Re: Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

Postautor: fanta » śr 23 mar 2016, 18:33

witam

ta kawa z biedry to lavazza crema e aroma, wiec nie taka calkiem zla. niezle wychodzila ale troszke kwasna.
wczoraj kupilem Pellini Espresso Nr82. No i to jest chyba to. musze zrobic filmik zeby pokazac jaki gesty napar z tego wychodzi. bez kwasu i goryczy.
w tzw miedzyczasie mialem jeszcze Illy (te czerwone). nie wiem o co chodzi ale kompletna porazka a robilem wszystko identycznie. bez cremy i kwasne.
zamowilem jeszcze bazzare - podobno jest niezla.

arek

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

Postautor: piomic » czw 24 mar 2016, 10:44

lavazza crema e aroma, wiec nie taka calkiem zla
Taa... oczywiście.

hlary
Posty: 2
Rejestracja: śr 27 lip 2016, 13:14
Sprzęt: Bezzera Magica S PID + Macap M2D

Re: Bezzera Magica - wychodzi kwaśna kawa

Postautor: hlary » sob 22 paź 2016, 1:49

Ale uparłeś się widzę na kawy z marketu. No można, ale wielu Ci radzi spróbuj dobrej kawy z palarni. Te marketowe oczywiście, że będą podobne do tych ze stacji benzynowych. Ale nie będą miały tego czegoś. To możesz uzyskać tylko ze świeżej kawy. We Wrocławiu mam kilka palarni. Zamawiam jeszcze wysyłkowo w innych.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość