Dzień dobry wszystkim.
Jestem posiadaczką ekspresu kolbowego Philips Saeco Poemia i mam pewien problem z parzeniem kawy. Otóż nie mam młynka i używam kawy mielonej, np. Lavazzy, która ma oznaczenie, że nadaje się do ekspresów. Kawę zaparzam według instrukcji obsługi, czyli najpierw przelewam trochę gorącej wody przez pustą kolbę, a dopiero potem sypię kawę za pomocą miarki do kolby i parzę kawę. Problem jest taki, że ta kawa nie zawsze wychodzi taka jak powinna. Widać to od razu podczas parzenia kawy. Strumień dobrze zaparzonej kawy jest nieprzezroczysty i sprawia wrażenie "puszystego" i wtedy kawa wychodzi smaczna i z pianką. Niestety czasami strumień kawy jest przezroczysty o lekko brązowym zabarwieniu i wygląda jak zwykła woda o brzydkim kolorze. Kawa wtedy nie ma pianki i nie jest smaczna.
Prosiłabym o jakąś poradę odnośnie parzenia kawy, aby ta wychodziła zawsze dobra. W sposobie przygotowania kawy nie ma u mnie żadnej różnicy, zawsze robię ją dokładnie tak samo. Gdy parzę np. dwie kawy, jedna po drugiej, to czasami pierwsza wychodzi dobra, a druga nie, a czasami to ta druga wychodzi lepsza. Testowałam różne marki kaw i tutaj też nie ma żadnej konsekwencji - z jednej paczki kawy wychodzą zawsze te złe i te dobre.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Problem z parzeniem kawy - Philips Saeco Poemia
- piomic
- Consigliere
- Posty: 1272
- Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
- Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...
Re: Problem z parzeniem kawy - Philips Saeco Poemia
Używasz śmieciowej kawy ale ten "ekspres" jest do takiej przeznaczony. Jak z dystrybucją? Jaki masz tamper? Z jaką siłą ubijasz?
-
- zagląda śmielej
- Posty: 21
- Rejestracja: pn 19 lis 2012, 20:58
- Sprzęt: Krups GVX2
Silvercrest Cafe Retro
Re: Problem z parzeniem kawy - Philips Saeco Poemia
Czy to oznacza, że sypiesz kawę do mokrej kolby?najpierw przelewam trochę gorącej wody przez pustą kolbę, a dopiero potem sypię kawę za pomocą miarki do kolby i parzę kawę
Należy raczej rozgrzać samą kolbę, a sitko zostawić suche i do suchego sitka nasypać kawy (chyba że w tym ekspresie sitko jest zintegrowane z kolbą, to po prostu trzeba wytrzeć do sucha wnętrze gorącej kolby).
Pozdrowienia,
m.ki
- piomic
- Consigliere
- Posty: 1272
- Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
- Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...
Re: Problem z parzeniem kawy - Philips Saeco Poemia
Co ty wypisujesz? Wodę puszcza się przez kolbę z sitkiem, po to wymyślili ścierki żeby wytrzeć przed mieleniem.
-
- zagląda śmielej
- Posty: 21
- Rejestracja: pn 19 lis 2012, 20:58
- Sprzęt: Krups GVX2
Silvercrest Cafe Retro
Re: Problem z parzeniem kawy - Philips Saeco Poemia
Czy mógłbyś napisać dlaczego?Co ty wypisujesz? Wodę puszcza się przez kolbę z sitkiem, po to wymyślili ścierki żeby wytrzeć przed mieleniem.
Pojemność cieplna sitka jest żadna, jeśliby miało chodzić o nagrzanie sitka też.
Kolbę bez sitka trzeba zacisnąć nieco bardziej w prawo, ale to niczemu nie przeszkadza.
W każdym razie ja sitko wyjmuję, w trakcie nagrzewania ekspresu i przepuszczania wody przez kolbę przygotowuję kawę w sitku - oszczędzam ładne parę sekund

Pozdrowienia,
m.ki
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość