Bezzera Unica PID - potrzebna pilna pomoc

Awatar użytkownika
bu2
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pt 17 paź 2008, 20:11
Sprzęt: ekspres: Bezzera Unica PID, młynek: Demoka M-203
Lokalizacja: Poznań

Bezzera Unica PID - potrzebna pilna pomoc

Postautor: bu2 » śr 07 gru 2016, 9:58

Witam po latach...

Wracam, gdyż mam problem - wczoraj po 8 latach wymieniłem w końcu ekspres na Bezzera Unica PID i...zaczęły się schody. :(
Ustawienia mam fabryczne (PID 92C, ciśnienie podobno 12 bar).
Problem polega na tym, że kawa "leci" jak z kranu.- mimo iż sypie dużo kawy i solidnie ubijam (kawa zmielona najdrobniejjak się da).
Martwi mnie też fakt, że po starcie parzenia kawy, wskaźnik ciśnienia dochodzi do 3-4 barów i nie czekając na dobicie do 12 bar, kawa zaczyna lecieć.
Obejrzałem sporo filmików i przestudiowałem instrukcję więc nie wydaje mi się, bym popełniał jakiś błąd.
Sporo się pisało na forum o ustawieniu ciśnienia między 8 a 12 barów - niestety nigdzie nie ma informacji jak to zrobić.

Czekam na pomoc specjalistów - w szczególności właścicieli tego lub podobnego ekspresu, bo szlag mnie trafia, że w domu stoi tali sprzęt a kawy nie da się pić.

Pozdr,
Tomek z Poznania.
Is there anybody out there...

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bezzera Unica PID - potrzebna pilna pomoc

Postautor: jareczek36 » śr 07 gru 2016, 17:02

Jak nie masz starej kawy,choćby nawet,to nie ma takiej opcji jak jest dobry młynek,aby nie zatkać ekspresu.Pisałeś o najdrobniejszym przemiale jaki się da,u mnie jak jest pył jak do tygielka,to uważam ze młynek dobrze mieli. Zaczął bym od sprawdzenia młynka,czy ogranicznik- blokada nie pozwala na drobniejsze mielenie,a jak to nie pomoże,to nowe żarna.Ja wpiszesz Bezzera Unica OPV,to na pewno coś znajdziesz o ustawieniu ciśnienia,raczej bez zdjęcia obudowy się nie odbędzie.Nie wiem co na to gwarancja.

Awatar użytkownika
bu2
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pt 17 paź 2008, 20:11
Sprzęt: ekspres: Bezzera Unica PID, młynek: Demoka M-203
Lokalizacja: Poznań

Re: Bezzera Unica PID - potrzebna pilna pomoc

Postautor: bu2 » śr 07 gru 2016, 17:31

Dzięki za odpowiedź.

Kawę mam Pellini espresso bar n82 VIVACE z sierpnia tego roku - wiem, że szału nie ma ale ciężko ją zakwalifikować jako starą i byle jaką,

Już bardziej podejrzewam młynek - służył mi przez 8 lat i namielił ze 150 kg kawy więc może już jego czas nadszedł.

Niestety nie mam porównania bo to był mój pierwszy młynek i ciężko mi ocenić, czy mieli dobrze.

Może ktoś z okolic Poznania od strony Kórnika (mieszkam w Borówcu) miałby trochę dobrze zmielonej kawy do testów :).

Pozdr
Ostatnio zmieniony śr 07 gru 2016, 19:08 przez bu2, łącznie zmieniany 1 raz.
Is there anybody out there...

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Bezzera Unica PID - potrzebna pilna pomoc

Postautor: Kekacz » śr 07 gru 2016, 18:06

Jeśli leci jak z kranu już przy 3-4 BARach to wskazywałoby jednak na zbyt gruby przemiał i/lub małą dozę. Zwietrzałe ziarna też nie pomagają, ale tutaj ciężko mi korespondencyjnie odnieść się do tych, które masz.
Zaparzanie w okolicach idealnego odbywa się w okolicach 9 BAR. Nie trzeba koniecznie grzebać przy OPV aby takie uzyskać. To kwestia stopnia zmielenia i dozy.
Poziomem 12 BAR nie zaprzątaj sobie głowy. Zakładam, że przy tym poziomie zawór OPV puszcza wszystko w tackę ociekową by chronić pompę i instalację.

Najłatwiej byłoby sprawdzić na jakichś bardzo świeżych ziarnach, palonych ciemniej niż średnia. Po prostu takie młynkowi łatwiej zmielić drobno, bo się łatwiej rozpadają.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

Awatar użytkownika
bu2
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pt 17 paź 2008, 20:11
Sprzęt: ekspres: Bezzera Unica PID, młynek: Demoka M-203
Lokalizacja: Poznań

Re: Bezzera Unica PID - potrzebna pilna pomoc

Postautor: bu2 » śr 07 gru 2016, 18:22

Jest w mojej miejscowości kawiarenka, w której mój dostawca kawy instalował sprzęt - spróbuje się do niej wbić by zmieliła mi trochę kawy. :)

Muszę wykluczyć wadliwe działanie ekspresu....Zaraz wracam. :)
Is there anybody out there...

Awatar użytkownika
bu2
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pt 17 paź 2008, 20:11
Sprzęt: ekspres: Bezzera Unica PID, młynek: Demoka M-203
Lokalizacja: Poznań

Re: Bezzera Unica PID - potrzebna pilna pomoc

Postautor: bu2 » czw 08 gru 2016, 7:54

Niestety nie udało mi się dotrzeć do kawiarenki ale wpadliśmy z żoną na pomysł i zmieliliśmy "na pył" kawę w naszym blenderze.
No i stało się - problemem ewidentnie jest młynek, gdyż kawa leciała cienką stróżką ( nawet za cienką - blender ma 38 tys. obr/min :) ).
Dziękuję dobrym ludziom za pomoc i w dziale z młynkami poszukam następcy mojej demoki,
Is there anybody out there...

Awatar użytkownika
bu2
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pt 17 paź 2008, 20:11
Sprzęt: ekspres: Bezzera Unica PID, młynek: Demoka M-203
Lokalizacja: Poznań

Re: Bezzera Unica PID - potrzebna pilna pomoc

Postautor: bu2 » pt 09 gru 2016, 11:39

Pojechałem po bandzie i zakupiłem młynek Eureka Zenith 65E (biały) - jutro dostawa! Nie mogę się doczekać...
Mam nadzieję, że zgrają się z moim ekspresem..
Is there anybody out there...

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Bezzera Unica PID - potrzebna pilna pomoc

Postautor: Kekacz » pt 09 gru 2016, 12:27

Zgra się jak złoto. Gratsy.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

Awatar użytkownika
bu2
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pt 17 paź 2008, 20:11
Sprzęt: ekspres: Bezzera Unica PID, młynek: Demoka M-203
Lokalizacja: Poznań

Re: Bezzera Unica PID - potrzebna pilna pomoc

Postautor: bu2 » pn 12 gru 2016, 13:19

Walczę o uzyskanie 25s/50ml przy podwójnym sitku i jestem coraz bliżej - martwi mnie natomiast ciasteczko, bo nawet gdy zmielę i ubiję za mocno ( 25s/35ml) to i tak "nie wyskakuje" z sitka tylko ma konsystencję błotnistą. Czy to wina kawy, czy ja coś źle robię?

Kupiłem co prawda lepszą kawę, ale póki nie ogarnę tematu zgrania młynka z ekspresem i moich umiejętności w posługiwaniu się nimi, nie zamierzam jej marnować?
W sumie zastanawiam się, czy praktykowane są u forumowiczów spotkania w domu, by podpatrzeć lub pomóc komuś ogarnąć temat?

Może jakieś "niedrogie szkolenia". Bo mam np. niepewność, czy używam właściwej siły przy ubijaniu kawy tamperem - mam się bawić w wagę i sprawdzać czy "wyciskam 20kg", bo chyba taki powinien być nacisk. To samo dotyczy zmielenia kawy - nie mam pojęcia jak "w palcach" sprawdzić czy jest ok.

Okazuje się, ze do tej pory tylko otarłem się o temat robienia kawy, a chciałbym bardziej zgłębić temat.
Is there anybody out there...


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości