Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: majri » czw 25 sty 2018, 11:09

Witam,

Od kilku lat użytkuje Gaggia Classic (PID) i chciałbym kupić coś półkę wyżej (w sensie lepszy wiecie o co chodzi :))

Coś do espresso, dwie/trzy kawy dziennie.

Co moglibyście polecić, żeby była wyraźna różnica w jakości zaparzonego espresso w porównaniu do Classica?

Używany sprzęt może być.

Dzięki!

Awatar użytkownika
romisio
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 44
Rejestracja: czw 21 cze 2007, 15:37

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: romisio » czw 25 sty 2018, 12:12

U mnie padło na Bezzera BZ10 (https://www.coffeesite.pl/bezzera/10-be ... -s-pm.html). Nie żałuję przesiadki. Ekspres sprawdza się bardzo fajnie.
Mógłbym mieć zastrzeżenia do wskaźnika poziomu wody bo się przyzwyczaiłem, że widzę ile jest ale to takie bardziej "czepialstwo".
Bezzera BZ10 & Demoka M-207
Mukka i ręczny kręcioł

W młynie... ZIARENKA

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: roger » ndz 28 sty 2018, 21:03

zerknij na Rocket Appartamento :)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: majri » ndz 04 lut 2018, 19:31

Dzięki:)
Może jeszcze Bezzera Magica pid

Pewnie czeka mnie wertowanie neta przed podjęciem decyzji.
Czy nie może być jednego dobrego wyboru :)

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » wt 06 lut 2018, 9:15

Wiem, że proponowane ekspresy są stosunkowo drogie. Mimo to pompa rotacyjna przydałaby się.
Miałbyś wtedy płynniejszą ekstrakcję, co jest ważne.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: roger » wt 06 lut 2018, 13:12

Tedi, serio?
Rozróżnisz w filiżance espresso zaparzone na pompie wibracyjnej i na rota?
W warunkach domowych dla kilka kaw pompa wibracyjna jest w pełni wystarczająca.
Oczywiście Rota jest lepsza ale ....
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » wt 06 lut 2018, 15:59

Serio Roger, dopłaciłbym 1000 zł, żeby ją mieć. :D Co do smaku, tego nie sprawdzałem. Myślę, że mógłbym pokusić się o pewne "wariactwo", żeby do gastro zamontować Ulkę.
W tym przypadku różnice zakładając, że będą one w smaku, :roll: będzie łatwiej wychwycić. :D

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: roger » wt 06 lut 2018, 17:17

No właśnie ... dlatego zapytałem jaki ta płynniejsza ekstrakcja ma wpływ na smak kawy ☺️
Ale oczywiste jest że Rota pompa jest lepsza, trwalsza i cichsza.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » wt 06 lut 2018, 20:32

Roger, zakładam, mamy tą samą temperaturę wody, te same ziarno z tego samego i koniecznie z dobrego młynka przemiał, obstawiam: różnice miedzy rota a wibracyjną powinny wyjść w intensywności naparu. :roll:
Mimo to na intensywność i tak mamy wpływ. :D Zawsze dodając więcej g kawy w sitko, nie zawsze się da przez podnoszenie temperatury wody.

Można do tematu podejść ekonomicznie.
1/
Płacisz 1000 zł więcej. Masz w tej cenie silnik za 500, pompę rota za 350 = 850 zł - 50 zł Ulka co nam da 800 zł. 200 zł straty nie jest to dużo, mając na uwadze ekspres który bez pompy rota kosztuje ok. 5 tys. zł.
2/
Zostać przy Ulce nie dopłacając ani 1 zł.

Pozycja nr. 1 jak i nr. 2 co lepsze dla Ciebie przyszły nabywco, sam podejmij tą decyzję. Masz wątpliwości jeszcze, pytaj się śmiało. :D

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: roger » śr 07 lut 2018, 0:31

Widzisz, nie jesteś w stanie zagwarantować że będzie różnica w smaku, tylko "zakładam, powinna ...." w takim razie zapraszam do mnie, zrobimy test na obu pompach - jak rozróżnisz efekt w filiżance stawiam paczkę dobrej kawy.

ps. to ekonomiczne uzasadnienie nie ma większego sensu :) bo jeśli ktoś potrzebuje świetne espresso w domu i ma określony budżet to w 100% wystarczy mu sprzęt z pompą wibracyjną.
Bo jak już mieć rota .... to dwa bojlery ..... itp. itp. ....
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » śr 07 lut 2018, 8:52

Byłoby to infantylne gdybym mówił w sposób twierdzący, o czymś co nie sprawdziłem własnoręcznie.
Co do testów, masz rację. One są najważniejsze. Dzięki za zaproszenie. Będę pamiętał. :D



ps. to ekonomiczne uzasadnienie nie ma większego sensu :) bo jeśli ktoś potrzebuje świetne espresso w domu i ma określony budżet to w 100% wystarczy mu sprzęt z pompą wibracyjną.
Bo jak już mieć rota .... to dwa bojlery ..... itp. itp. ....
Jak się postawi na miejscu drugiej osoby co jest podstawą, do tego jeszcze wysłucha ją z zrozumieniem, oceni preferencje, może okazać się, że dodatkowy wydatek 1000 zł na zakup pompy był błędem. Co nie znaczy, masz ochotę wydać dodatkowe 1 tys., że to jest złe.
W ekspresie półprofesjonalnym podstawą jest pompa wibracyjna. Dokładając do niego pompę rotacyjną, ten ekspres i tak nie będzie maszyną gastronomiczną.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: majri » pt 09 lut 2018, 10:37

Dobrze Panowie a co powiecie na Profitec pro 500? :)

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » pt 09 lut 2018, 11:15

Ten ma znów bojler z kwasówki. Miedz lepiej przewodzi ciepło. Szukałbym na Twoim miejscu informacji o pojemności wymiennika. Bo ten z tego co widzę na fotach w necie jest stosunkowo mały. :roll:

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: majri » pt 09 lut 2018, 12:08

Pytanie czy kwasówka to zaleta czy wada w stosunku do miedzi.

Jedni twierdzą, że taki boiler (Stainless steel) jest mniej podatny na osadzanie kamienia,
Albo może być bardziej stabilny bo jeżeli się trudniej nagrzewa to też trzyma lepiej - a to już moje dywagacje :)

A osprzęt zastosowany w nim jak się ma do innych propozycji?

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Jaki następny ekspres po Gaggia Classic

Postautor: Tedi » pt 09 lut 2018, 12:51

Pytanie czy kwasówka to zaleta czy wada w stosunku do miedzi.
Moim zdaniem, wada.


Jedni twierdzą, że taki boiler (Stainless steel) jest mniej podatny na osadzanie kamienia,
Tego nie wiem.

Albo może być bardziej stabilny bo jeżeli się trudniej nagrzewa to też trzyma lepiej - a to już moje dywagacje :)
Wymiennik jest ogrzewany przez bojler. Podczas ekstrakcji kawy następuje dostarczenie do niego świeżej schłodzonej wody, przez to wymiennik ochładza wnętrze bojlera co ma bezpośredni wpływ na reakcję włącznika ciśnieniowego.
W tym przypadku im lepsze jest przewodnictwo cieplne tym jest stabilniej dla temperatury.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości