Gaggia Classic — pytania, problemy

forget-me-not
Posty: 5
Rejestracja: pt 04 paź 2013, 21:49
Sprzęt: Zepter Torrido

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: forget-me-not » śr 09 paź 2013, 13:40

Wystarczy wyszukać np na all.....o Gaggię i przeczytać opis....
Cytuję: "Dwa sitka Crema Perfetta (na jedną i na dwie kawy)"
Dzięki za odpowiedź i za uświadomienie mi, jaki jestem nierozgarnięty.
Mimo to, pozwolę sobie jeszcze spytać, czy aby otrzymać "normalną cremę" powinienem zaopatrzyć się w jakieś inne sitka, a jeśli tak, to jakie?

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » śr 09 paź 2013, 15:34


forget-me-not
Posty: 5
Rejestracja: pt 04 paź 2013, 21:49
Sprzęt: Zepter Torrido

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: forget-me-not » śr 09 paź 2013, 18:35

Raz jeszcze dzięki Iomax.
Akurat dzisiaj Amazon potwierdził, że mają w sprzedaży tylko sitka pressurised.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » czw 10 paź 2013, 11:06

Takie czasy. Jeśli to Twój pierwszy ekspres to i tak będziesz musiał zamówić tamper, więc sitko (polecam tylko podwójne, bo pojedyncze ciężko opanować) możesz dorzucić do zamówienia przy okazji.

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » czw 10 paź 2013, 14:12

No i jeszcze NPFa :szampan:

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » pt 11 paź 2013, 9:48

Skoro NPF'a to od razu zapas szmatek do wycierania blatu ;-)

pali112
Posty: 5
Rejestracja: pt 31 sie 2012, 14:48
Sprzęt: Gaggia Classic, młynek i·steel1

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: pali112 » pt 11 paź 2013, 11:47

Witam

Skoro padł termin NPF oraz szmatki do blatu pozwolę sobie zadać tutaj pytanie. Od kilku dni mam NPF do mojej Gaggia Classic, kiedy przygotowywuję kawę podczas ekstrakcji kawy dzieje się dziwna rzecz. Pod ciśnieniem tak jakby kawa tryska na boki, cały blat i ściany mam pochlapane kawą, :evil: Proszę powiedzieć, co jest nie tak? może źle ubijam? Robię to na desce od krojenia chleba. Dziękuję za ewentualne porady.

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » pt 11 paź 2013, 15:11

To o czym piszesz to tzw. kanałowanie czyli sytuacja, w której woda znajduje sobie "przejście" przez kawę w sitku. Kawa w sitku jest albo źle ubita albo gdzieś indziej jest jakiś czynnik, który powoduje, że woda nie przeciska się równomiernie przez kawę, ale jak znajdzie swój "kanał" to wtedy w większości przez niego przechodzi. Skutek jest taki, że kawę można krótko mówiąc zaliczyć do nieudanych bo albo będzie za słaba, albo nie wyjdzie w danych parametrach (60 ml w 30 sek.) a nawet jeśli wyjdzie to będzie miała nie ten smak, który powinna mieć. Z kanałowaniem jest tak, że czasem jakaś mała głupota może to spowodować. Skoro masz NPFa to popatrz i w którym miejscu sitka kanały się pojawiają: czy losowo, czy na krawędziach sitka, w jednym miejscu czy w kilku?

PS. Oczywiście masz normalne sitka a nie "Crema Perfetta"?

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » pt 11 paź 2013, 16:51

No i kontrolne pytanie - używasz normalnego stalowego tampera? Bo ten plastikowy to do niczego się nie nadaje. Stalowym ubija się o wiele równomierniej - trzeba to robić jednym ruchem bo poprawki i kolejne dociskanie może spowodować pęknięcie warstw kawy.
No i mi z kanałowaniem pomogło lekkie podregulowanie OPV - fabrycznie ciśnienie było za wysokie, jego obniżenie dało stabilniejszy wypływ.

pali112
Posty: 5
Rejestracja: pt 31 sie 2012, 14:48
Sprzęt: Gaggia Classic, młynek i·steel1

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: pali112 » pt 11 paź 2013, 18:40

Mam oryginalne sitka które dostałem łącznie z ekspresem Gaggia rok temu. Przez ten długi czas używałem tych sitek łącznie z takim małym filterkiem który wkłada się do kolby przed założeniem sitka. Używałem tamper plastikowy dodatkowo ten filterek chyba sztucznie blokował to tryskanie na boki (kanałowanie) a ja chyba zawsze źle ubijałem. Kupiłem tamper metalowy, właśnie dzisiaj mi przyszedł do domu, zaraz będę robił testy. Ku nauce, ku lepszej kawie :) ! mam nadzieje że już będzie lepiej.

PS.
Razem z NPF dostałem sitko, z tego co wyczytałem ten rodzaj sitka jest dużo lepszy niż te oryginalne od Gaggia Classic

Myślałem jeszcze o zakupieniu dwóch sitek 14g i 7 g

coś takiego: http://www.akcesoriabaristy.pl/pl/p/LA- ... o-14gr/150

Proszę o opinię czy będą dobre do Gaggia Classic

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » pt 11 paź 2013, 21:04

Kup sobie takie sitko: http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/GAGGIA- ... o-14gr/178 i będziesz miał spokój. Pasuje na 100%. Potem zacznij zabawę od nowa czyli 14 g kawy do NPFa + ubicie normalnym tamperem. Kanały pewnie na początku będą ale już kilka przyczyn będzie wyeliminowane. Przy sitkach od Gaggii (podwójne dno) w ogóle nie ma możliwości obserwacji kanałów bo mają na zewnątrz jeden otwór i kawa zawsze będzie tryskać pod ciśnieniem. Jak będziesz miał sitko to wtedy napisz jak jest z kanałami, gdzie się pojawiają o ile w ogóle będą :wink:

bartoromero

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: bartoromero » sob 12 paź 2013, 15:50

jak sika na boki, to zły stopień zmielenia... pewnie troszkę za grubo jest. u mnie w każdym razie tak było. Kiedy wstrzelisz się ze stopniem zmielenia, zaczyna się piękne tłuste widowisko! :)

pali112
Posty: 5
Rejestracja: pt 31 sie 2012, 14:48
Sprzęt: Gaggia Classic, młynek i·steel1

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: pali112 » ndz 13 paź 2013, 12:03

To sikanie na boki było spowodowane złymi sitkami ( Crema Perfetta) - jedna mała dziurka, wyjęcie filterka a duże ciśnienie robiło swoje. Od kilku dni kiedy mam tamper stalowy kawa wychodzi lepiej. Już nie sika na boki bo mam normalne sitko 20g od NPF-a, ale zamówiłem też 14 g Gaggia.

Muszę jeszcze popracować nad dozowaniem, i regulacją stopnia zmielenia kawy (tutaj dużo zabawy z tym jest) jakoś strasznie dużo kawy na to idzie, zakładając że regulacje przeprowadza się przy włączonym mieleniu. O ile obrotów regulować? staram się co dwa np: dwa grubiej dwa cieniej itd. Nie jest to zbyt duży przeskok? Wstępną regulację przeprowadziłem na podstawie postu Yogiego
Teraz przy 20g kawy wyszło jakieś 50 ml naparu trochę mało.
Kolejna rzecz to nierówna dystrybucja do filiżanek - jak usunąć ten problem?

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » ndz 13 paź 2013, 12:46

Zobacz czy ekspres stoi wypoziomowany, aczkolwiek i to może niewiele pomóc, bo u mnie po wypoziomowaniu i tak czasem leje więcej do jednej z miarek. Przy czym dzieje się to rzadziej więc zacznij od wypoziomowania. Co do regulacji młynka to moim zdaniem droga jest jedna: zawsze 14 g kawy (sitko 14 g.), docisk 16 kg i ma wyjść 60 ml w 30 sek. bez kanałów. Wtedy będzie 100% dobrze. Czyli masz kręcić w tą, czy tamtą i ile chcesz, byle wyszło tak jak ma wyjść. Przy tych stałych warunkach jeśli kawa leci za szybko - kręcisz żeby było mielenie drobniejsze. Jeśli leci za wolno - dajesz grubsze.
Jeszcze jedna rzecz co do kanałowania. Jak zrobiłem pierwsze kilka kaw na NPFie to miałem masakryczne kanałowanie ale po zewnętrznej linii sitka (po okręgu). Kawa się lała jak wodospad a w centralnej części sitko było suche przez połowę czasu ekstrakcji. Ubijałem tamperem stalowym normalnie, tak jak wszyscy mówią. Nie wiem czy inni forumowicze na tym sitku też mają takie obserwacje czy nie, piszę o swoich: pomyślałem, że widocznie sitko ma taką budowę, że tamper na obrzeżach nie dociska kawy. Poszukałem na YT i znalazłem filmik z podpowiedzią:
http://www.youtube.com/watch?v=hEslvOwEXr8 (ubija od 1:36 sek)
Oczywiście abstrahuję od tego, że gość ubija plastikowym tamperem itd ale chodzi mi o metodę. Nie robię tego też tak długo jak on, kilka razy ruch okrężny dociskający i potem centralny docisk z pełną siłą. Jakież było moje zdziwienie, kiedy na tym samym mieleniu wyszła mi gęściutka kawa, prawie że 60/30 :)
Także GDYBY się pojawiły tego typu problemy na tym sitku to weź pod uwagę taką metodę ubijania.
Pzdr!!

muzzy
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 30
Rejestracja: sob 15 paź 2011, 11:13
Sprzęt: Gaggia Classic + Eureka Mignon

Woda sika z sitka

Postautor: muzzy » pn 14 paź 2013, 14:12

Mam problem - gdy puszczam wodę przez sitko, wówczas często "sika" cienkimi strumyczkami pod dużym ciśnieniem. Czyszczenie sitka nie pomaga. O co może chodzić? Kamień?


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości