Gaggia Classic — pytania, problemy

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Woda sika z sitka

Postautor: jan_bar » wt 15 paź 2013, 0:05

Mam problem - gdy puszczam wodę przez sitko, wówczas często "sika" cienkimi strumyczkami pod dużym ciśnieniem. Czyszczenie sitka nie pomaga. O co może chodzić? Kamień?
Prawie na pewno. 95 proc. awarii ekspresów to kamień.

Użyj dobrego odkamieniacza w płynie, ale od razu w większej ilości. Jedną całą buteleczkę 250 ml np. Saeco (etc.) wlej do zbiornika w 3/4 wypełnionego wodą. Nie sugeruj się co jest napisane na butelce (dlaczego? - o tym za chwilę). Przepuść 25 proc. tego roztworu przez ekspres i zaczekaj 20-30 minut, później przepuść resztę. I oczywiście wypłukaj ekspres przepuszczając cały zbiornik czystej wody. Użycie zbyt małej ilości odkamieniacza może spowodować, że trochę kamieni tylko oderwie się, ale nie rozpuści, powodując zatkanie ekspresu. Miałem tak kiedyś z Gaggią Classic. Serwisant poinformował mnie, że wlałem za mało odkamieniacza. - Tyle co przewiduje instrukcja na opakowaniu, mówię. OK. ale Polska to nie Włochy, woda jest tu twarda i nie należy sugerować się instrukcją na butelce. Poza tym jak wiadomo Włosi nie są mistrzami w pisaniu instrukcji.
קפה

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » wt 15 paź 2013, 9:49

Muzzy pisał o sitku, a te można odkręcić i odkamienić osobno.
U mnie zazwyczaj sitko zatyka się fusami z kawy i jej osadami - szorowanie szczoteczką zawsze pomaga. Ale czyszczę sitko przynajmniej dwa razy w tygodniu bo zatyka się bardzo łatwo.

muzzy
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 30
Rejestracja: sob 15 paź 2011, 11:13
Sprzęt: Gaggia Classic + Eureka Mignon

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: muzzy » wt 15 paź 2013, 15:03

Dzięki!
Odkamienię bojler w tym tygodniu, może to rozwiąże problem.
Oskar1 - sitko odkręcasz do czyszczenia? Sądziłem, że detergent Puly Caff na ślepym sitku załatwia sprawę wszelkich mechanicznych resztek.

Pytanie nie w temacie - po ekstrakcji spuszczam trochę wody przez sitko i wycieram suchym ręcznikiem papierowym. Zawsze na papierze zostaje czarny ślad, pewnie od uszczelki. Też tak macie? Zastanawiam się, czy ta guma nie przedostaje się do kawy w czasie jeżeli można to tak łatwo zetrzeć.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » wt 15 paź 2013, 21:18

Ślepe sitko pomaga oczyścić grupę i zawór trójdrożny, więc stosować trzeba (ja robię to raz na tydzień - przy dwóch kawach dziennie nie opłaca mi się częściej). Ale samo sitko prysznica łatwo się odkręca więc warto je wyczyścić osobno. Poza tym warto je wyczyścić przed backflushem żeby drobinki kawy które w nim utknęły nie szły przez zawór trójdrożny.

Jak wycieram to mam tylko na ręczniku osady z kawy - nie zauważyłem żeby było coś od gumy.

muzzy
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 30
Rejestracja: sob 15 paź 2011, 11:13
Sprzęt: Gaggia Classic + Eureka Mignon

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: muzzy » czw 17 paź 2013, 9:47

Wyczyszczenie sitka i grupy pomogło - dzięki!

Jak często radzicie czyścić grupę?

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » czw 17 paź 2013, 13:14

Przy każdym odkamienianiu, u mnie raz w miesiącu przy czym wlewam do ekspresu tylko wodę z Brity. Gdybym lał kranówę to odkamieniałbym raz w tygodniu :wink:

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: thesiu » sob 19 paź 2013, 13:59

Pytanie z innej beczki: co robicie z GC jeśli musicie wyjechać na kilka dni bądź tygodni? Instrukcja mówi tylko, że jeśli ekspres nie będzie używany przez dłuższy czas, należy spuścić wodę z bojlera (przy czym pompa nie powinna być włączana gdy nie ma wody w bojlerze :? )

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » sob 19 paź 2013, 17:06

Jesteś pewien że w instrukcji jest o spuszczaniu wody z bojlera? Przecież się nie da - chyba że ją wygotujesz w trybie pary i zostanie tylko trochę na dnie.
Jedyne co można zrobić to opróżnić zbiornik na wodę, a po powrocie z wakacji włączyć pompę żeby wymienić starą wodę w bojlerze.

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: thesiu » sob 19 paź 2013, 18:59

Oskar1, dokładnie robię tak jak napisałeś :D . Dodatkowo zauważyłem, że dobrze jest zrobić backflush przed wyjazdem, dzięki czemu po powrocie mam ładny strumień wody z prysznica. Czytając instrukcję wpadł mi w oko właśnie poniższy zapis.

Pkt. 7 rozdziału "Czyszczenie ekpresu":
"Jeżeli ekspres nie będzie wykorzystywany przez dłuższy okres czasu, wówczas musi być spuszczona woda z bojlera. W tym celu przełącznik gorącej wody/kawy (2) ustawić w położenie „I” (po uprzednim napełnieniu zbiornika wodą).
Gdy w bojlerze nie ma wody, pompa nie powinna być włączana."

Link do instrukcji: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 4254,d.Yms

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » pn 21 paź 2013, 16:33

Już się bałem że mnie Alzheimer dopadł, ale jednak nie - a angielskiej instrukcji jest tak jak to ja zapamiętałem:
"7. After long periods of non-use, drain stale water from machine by turning hot water/coffee switch to 1..."
Konstrukcja bojlera jest przecież z wypływem u góry, więc nie da się spuścić z niego wody wypływem. Albo się walnęli przy tłumaczeniu albo przepisali z instrukcji jakiegoś innego ekspresu.

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: thesiu » pn 21 paź 2013, 18:00

Dzięki, teraz mi się wyjaśniło :) . Przerzucam się zatem na angielską instrukcję. A tak przy okazji, czy ma ktoś i mógłby udostępnić dodatkową instrukcję do GC od WholeLatteLove? Na CoffeeGeek wyczytałem, że jest to obowiązkowa lektura dla posiadaczy GC lecz nie mogę jej jakoś znaleźć w sieci :/

jatohalo
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: pt 05 lip 2013, 7:25
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 800

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jatohalo » śr 23 paź 2013, 9:47

Mija właśnie 4 miesiąc użytkowania ekspresu, czas na odkamienianie. Pytanie do doświadczonych, kupić jakąś chemię, czy wystarczy kwasek cytrynowy?

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: cyrus » śr 23 paź 2013, 10:11

Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
malkovich
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 32
Rejestracja: wt 17 cze 2008, 19:07
Sprzęt: KRUPS > Gaggia Baby Dose RED > Rancilio Silvia, Ascaso i-1 steel
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: malkovich » sob 26 paź 2013, 13:11

Możecie dać namiar, gdzie dokupię końcówkę do spieniania mleka? Niestety ta oryginalna rozsypała się w rękach :(
He said "Mr Motherfucker, you know who I am"
The barkeeper said, "No, and I don't give a good goddamn"

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: cyrus » sob 26 paź 2013, 14:28

Poszukaj w używanych. Często padają tam pytania o kupno dyszy, padają i rozwiązania :kwiat:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości