Gaggia Classic — pytania, problemy

Dar01
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 65
Rejestracja: sob 30 sty 2010, 18:37
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Dar01 » pt 01 lis 2013, 11:59

Witajcie, była właścicielka Demoki stała się nową właścicielką Gaggi. Democe poszła grzałka, żaden serwis nie mógł naprawić, więc kupiłam Gaggię classic i na razie wzdycham do poprzedniczki. Po wielu próbach, przeczytaniu waszych wypowiedzi, nic a nic nie jestem bieglejsza w sprawie. Normalne sitka zamówione ( a propos, czy pojedyncze, mąż się na nie uparł, potrzebuje jakiejś podkładki, w Democe chyba coś było, czy wkłada się samo?) Na razie robimy na nowych sitkach i mimo mielenia coraz drobniej i drobniej, espresso przelatuje w 7- 8 sekund i jest mało "pitne". Czy jeszcze drobniej zmielić, czy coś jest nie tak? Bo mimo drobniejszego mielenia czas się nie wydłuża, choć jest nieco lepsza :( . Zobaczymy, co będzie z normalnymi sitkami, ale może już teraz coś poradzicie?
Druga sprawa to spienianie mleka. Mleko (jedna porcja) robi się gorące w ciągu kilku sekund i nie ma mowy o dalszym spienianiu. Dzbanek jest bardzo gorący, a mleko ledwo "ruszone". Przy większej ilości mleka trwa to oczywiście trochę dłużej, ale zdecydowanie za krótko, mleko nie ma szansy choć trochę przypominać jogurt. W Democe nigdy mi się tak szybko nie nagrzewało, czasem musiałam jeszcze wytworzyć dodatkową parę... Co zrobić z tym fantem? Bo na razie z ładnego capuccino nici :?
trudne początki znajomości z Demoką

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » pt 01 lis 2013, 15:58

Cześć,
czy pojedyncze, mąż się na nie uparł, potrzebuje jakiejś podkładki, w Democe chyba coś było, czy wkłada się samo?)
wkłada się samo.
Czy jeszcze drobniej zmielić, czy coś jest nie tak? Bo mimo drobniejszego mielenia czas się nie wydłuża, choć jest nieco lepsza :( . Zobaczymy, co będzie z normalnymi sitkami, ale może już teraz coś poradzicie?
Śmiało miel drobniej. Mi na początku wydawało się, że młynek to co najmniej aparatura kosmiczna i kręciłem śrubą dosłownie o kilka stopni. Jak się wkurzyłem to przekręciłem o kilka pełnych obrotów i eureka, zadziałało - czas ekstrakcji był ok :) Kręć śmiało śrubą, najwyżej zatkasz całkiem sitko ale przecież to widać więc wyłączysz pompę i zmielisz bardziej grubo.
Druga sprawa to spienianie mleka. Mleko (jedna porcja) robi się gorące w ciągu kilku sekund i nie ma mowy o dalszym spienianiu.
Nie wiem jak to jest z tą fabryczną dyszą, wszyscy na nią narzekają... Ja mam dyszę od RANCILIO Silvia ale i tak zauważyłem że mleko schłodzone dużo lepiej się spienia. Może spróbuj je mocniej schłodzić? No i do tego spieniając trzymaj dyszę na granicy powierzchni mleka i powietrza od czasu do czasu opuszczając dzbanek - wtedy tak jakby zasysa się trochę powietrza i "wstrzykuje do mleka".

Dar01
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 65
Rejestracja: sob 30 sty 2010, 18:37
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Dar01 » pt 01 lis 2013, 18:19

Dzięki. Jak długo leci wam dobre espresso czyli ok 25 ml z sitka crema i z sitka normalnego? Pytam, bo może Gaggia ma inaczej :shock: ? Kiedy przed zrobieniem kawy przepuszczam wodę bez kolby, rozlega się dramatyczny hałas - bulgotanie,głośne sapanie ( :oops: ), jak lokomotywa.. Na filmiku you tube wydaje sympatyczny szum. Jak jest u was?
trudne początki znajomości z Demoką

Trebor
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 04 lut 2011, 20:35
Sprzęt: Gaggia MDF + Gaggia Classic

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Trebor » pt 01 lis 2013, 20:01

Z sitka crema w ogóle nie leci mi dobre espresso, tylko kawa z pianką jak z automatu.
Jeśli chodzi o odgłosy to jest to raczej "sympatyczny szum" niż "dramatyczny hałas".

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » pt 01 lis 2013, 21:06

Pojedynczego espresso nigdy nie robiłem, zawsze doppio i wychodzi w +/- 30 sek. Espresso ma wyjść w tyle samo. I nigdy nie robiłem kawy na sitkach "oryginalnych" od GC. Zawsze na normalnych, dokupionych osobno. A co do odgłosów to pewnie tak ma być, bo te które wydaje moja GC raczej nie przypominają miłego szumu tylko tabor PKP :mrgreen:

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: WojSob » pt 01 lis 2013, 21:14

Democe poszła grzałka, żaden serwis nie mógł naprawić
Grzałkę można dorobić w specjalistycznym zakładzie.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » sob 02 lis 2013, 14:44

Kiedy przed zrobieniem kawy przepuszczam wodę bez kolby, rozlega się dramatyczny hałas - bulgotanie,głośne sapanie ( :oops: ), jak lokomotywa.. Na filmiku you tube wydaje sympatyczny szum. Jak jest u was?
A uzupełniasz wodę w bojlerze po spienianiu mleka włączając pompę aż zacznie wypływać woda? Jak włączasz ekspres do nagrzania od razu włącz na chwilę pompę upewniając się że leci woda, dopiero wtedy zostaw 6-10 minut żeby się nagrzał. Przed samym robieniem kawy też włącz na chwilę pompę żeby zeszła para i zaczęła lecieć woda - dopiero wtedy zapnij portafiltr i zacznij robić kawę.
I tak jak radzi lomax zmiel bardzo drobno i zacznij regulować w stronę grubszego mielenia - niech się zawór opv pomeczy - od tego jest.

espoo
Posty: 5
Rejestracja: ndz 15 wrz 2013, 10:28
Sprzęt: brak

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: espoo » śr 20 lis 2013, 21:42

Jakkolwiek długo bym nie rozgrzewał mojej Classic - 8 minut, pół godziny, 2 godziny - w pewnym momencie ekstrakcji (czasem po 5 sekundach, czasem po 15) lampka gotowości gaśnie. Temperatura musi być za niska, bo pomimo 25/25 i pięknej cremy, kawa jest bardzo kwaśna. Ma ktoś pomysł, co jest nie tak?

Trebor
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 04 lut 2011, 20:35
Sprzęt: Gaggia MDF + Gaggia Classic

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Trebor » śr 20 lis 2013, 22:53

U mnie też lampka w czasie ekstrakcji gaśnie.
Ale temperatura jest chyba OK, bo jak wymieniali mi w serwisie w ramach gwarancji pękniętą rurkę to (jak twierdzą) sprawdzili przy okazji temperaturę i ciśnienie.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: ignacy » czw 21 lis 2013, 13:19

Jakkolwiek długo bym nie rozgrzewał mojej Classic - 8 minut, pół godziny, 2 godziny - w pewnym momencie ekstrakcji (czasem po 5 sekundach, czasem po 15) lampka gotowości gaśnie. Temperatura musi być za niska, bo pomimo 25/25 i pięknej cremy, kawa jest bardzo kwaśna. Ma ktoś pomysł, co jest nie tak?
Bo ekspres w trakcie ekstrakcji zaczyna dolewać do bojlera świeżej wody, a moc grzałki nie jest wystarczająca, żeby utrzymać temperaturę, a i sam bojler ma bardzo małą pojemność termiczną i małą objętość. . W trakcie ekstrakcji w ekspresach tych gabarytów temperatura potrafi spaść nawet o kilkanaście stopni - nic z tym nie zrobisz, chociaż PID podobno trochę pomaga. Sprzęt, który zapewni w miarę stałą temperaturę ekstrakcji przez te 20-30 sekund jednak trochę kosztuje :wink:
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

kuczi74
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 25
Rejestracja: pt 02 lis 2007, 20:13
Sprzęt: Gaggia Classic + Quick Mill Apollo
Lokalizacja: rybnik

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: kuczi74 » czw 21 lis 2013, 17:36

Pewnie o tym wiesz i tak robisz ale jak nie...
Odpuść 5-6 sekund wody, lapmka gotowości zgaśnie od razu, albo po krotkiej chwili.Następnie czekasz aż zaświeci i alboo od razu, albo po kilku sekundach odpalasz pompe.

pi
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 07 sty 2007, 23:31

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: pi » czw 28 lis 2013, 14:04

Witajcie.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem ekspresu Gaggia Classic.
Poczytałem tutaj trochę Waszych wypowiedzi na temat sitek i zdecydowałem się napisać, żeby mieć pewność czy te moje sitka też "kwalifikują się do wymiany" na lepsze.
Takie sitka mam obecnie:
* podwójne
Obrazek
Obrazek
* pojedyncze
Obrazek
Obrazek

Rozumiem, że skoro mają tylko jeden otworek to się nie nadają i powinienem kupić coś takiego:
http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/GAGGIA- ... o-14gr/178
http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/GAGGIA- ... ko-7gr/144
Proszę o odpowiedź, bo "świeży" jestem w tym temacie i nie chciałbym kupić czegoś nie potrzebnie.
Pozdrawiam.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jtk » czw 28 lis 2013, 16:02

Zgadza się, choć zakup pojedynczego bym sobie odpuścił.

pi
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 07 sty 2007, 23:31

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: pi » czw 28 lis 2013, 17:17

Ok pewnie w zamian wezmę to "ślepe".
Dzięki za odpowiedź.

A tak z ciekawości opłaca się inwestować w ten NPF (http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/NPF-do- ... GAGGIA/152) czy jest to tylko gadżet.
Chodzi mi o to czy wpływa to jakoś na sam sposób parzenia i smak czy różnica jest tylko wizualna?

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » czw 28 lis 2013, 17:59

opłaca się inwestować w ten NPF (http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/NPF-do- ... GAGGIA/152) czy jest to tylko gadżet.
Chodzi mi o to czy wpływa to jakoś na sam sposób parzenia i smak czy różnica jest tylko wizualna?
NPF nie wpływa bezpośrednio na smak kawy, ale widzisz czy w trakcie ekstrakcji są kanały (kawa sika na boki), czy nie przebiega ona zbyt szybko itd. Więc nie tylko się opłaca ale nawet koniecznie go trzeba kupić, bo dzięki niemu nauczysz się poprawnie przygotowywać kawę. Wylewki (PF fabryczny) są dobre w momencie kiedy już potrafisz się dobrze posługiwać ekspresem, młynkiem i znasz daną kawę. Ale zanim to nastąpi to spokojnie zmielisz parę kg kawy i przepuścisz przez NPFa, żeby to wszystko ogarnąć.
PS. Sitko pojedyncze sobie daruj a ślepe kup jak najbardziej, przyda się do backflush`a.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości