Gaggia Classic — pytania, problemy

darezone
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: czw 17 sty 2013, 13:15
Sprzęt: Eureka Mignon, Gaggia Classic, Bezzera bz10, Aeropress
Lokalizacja: Pruszków

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: darezone » wt 18 lut 2014, 22:33

Z okazji kupna timera i czujnika temperatury ( termopara typ K) przeprowadziłem kilka testów, żeby zobaczyć jak czas nagrzewania ekspresu wpływa na temperature wody podawanej w czasie ekstrakcji oraz czy ekspres podaje stałą temperature wody przez czas ekstrakcji. Wyniki niestety nie są fajne. Na początku przypomnie wzorzec espresso wg włoskiego instytutu jeśli chodzi o wode:
- woda do zaparzania 88 st. +- 2 st.
- temperatura naparu 68 st.

U mnie wygląda to tak - podaje temperatury wody wg schematu: początek / koniec ekstrakcji (mierzone tuż pod sitkiem)/ woda w filiżance
1) 6 minut nagrzewania ( zalecenie producenta) - 87 st./81 st./69 st - I próba , 89 st./83 st./70 st.- II próba
2) 8 minut nagrzewania- 93 st./87 st./ 73 st.
3) 10 minut nagrzewania - 93 st./ 86 st./75 - I próba, 95 st./87 st./76 -II próba.
4) 15 minut nagrzewania- 97 st./ 86 st./ 75 st.

Wnioski.
Jak widać ekspres nie podaje wody o stałej temperaturze, a zatem nie można stworzyć na Gaggii idealnych warunków do zaparzania kawy. Smutna prawda jest taka, że na początku podaje za gorącą wode ( chyba, ze grzejmy 6 minut jak zaleca producent), a potem za zimną. Niestety pompa dolewa zimnej wody do zbiornika w trakcie ekstrakcji, ale ona nie zdąży się nagrzać w te kilka sekund i pod koniec ekstarakcji leci za zimna ( spadek jest dramatyczny). Przez 28 sekund ekstrakcji zmienność temperatury jest bardzo duża: startuje od ok. 89 st. idzie do tych 93-97 w maksimum ( zależy od czasu grzania) i potem spada do 82-87 st.( zależy od jakiej startujemy). To jest efekt małego bojlera. Na podstawie powyższych danych chce opracować optymalną procedure startu :) Zmierzyłem też temperatury przy pre-infuzji. Grzałem 8 minut, spuściłem ok. 20 ml wody ( miała 89-90 st.) i potem po ok. 2 minutach wykonałem strzał. Wynik : 94 st./87 st./77 st. Jak widać przy pre-infuzji temperatura wody na starcie ( po 8 minutach grzania +- ok. 2 dodatkowe do strzału) dała podobny wynik jak strzał "na raz" po 10 minutach grzania (95 st./87/75 st.).Jednak woda w filiżance była o 2-3 st. cieplejsza. To znak, że przebieg temperatury był inny przy pre-infuzji niż przy prostym strzale. Różnica między temperaturą maksymalną wody a tą w kubku wychodzi ok. 17 stopni ( przy pre-infuzji) i 20 stopni ( przy prostym strzale). Zatem pre-infuzja ma sens.

Problem ten może złagodzić zamontowanie PID-a, który sprawniej będzie sterował grzałką i skoki temperatury wody będą mniejsze. Powyższe testy pokazują, że jego zakup i montaż ma sens bo fabryczny termostat działa zbyt wolno. Ma refleks pijanego szachisty :)

Teraz pozostaje odpowiedzieć na dwa pytania :
1) jaki jest optymalny czas grzania ekspresu ( tak żeby w trakcie ekstrakcji nie startować ze zbyt gorąca wodą na początku ale też nie kończyć ze zbyt zimną)
2) jaki jest optymalny czas przerwy między pre-infuzją a zasadniczym zaparzaniem ?

A może... najlepszy efekt osiągniemy pre-infuzją ale z kawą w sitku ? :) Np. start po 6 minutach grzania, infuzja 10 sekund, pauza - ....? sekund, dokończenie infuzji. Masakra... bez PID-a :) Tak czy inaczej trzeba się chyba kierować temperaturą naparu jako najlepszą wskazówką, czy "trafiliśmy" z czasami grzania.
Sugestia producenta co do grzania ekspresu 6 minut jest prawidłowa tylko jeśli chodzi o temperature wody na początku zaparzania. Potem niestety jest za zimna a producent nie napisał co z tym fantem zrobić więc trzeba kombinować, jeśli chcemy dobrej kawy. Dopiero teraz zdałem sobie sprawe z narażania życia wkładając drut czujnika do kolby ( bez wylewki) i trzymając podczas pracy urządzenia pod napięciem 230 V do tego z wodą :)

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: loock » czw 20 lut 2014, 19:57

Mylisz preinfuzje z flushem. Ciekawi mnie jak mierzyłeś tą temperature? na normalnym, nie zdlawionym wypływie wody z grupy w powietrze czyli ca. 50ml/5sek czy w warunkach ekstrakcji ca 50ml/25s bo to jest zasadnicza róznica... A na termoparze to raczej 230v ni ma :D

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Zyniek » czw 20 lut 2014, 23:16

Darezone, popraw przy okazji sprzęt w stopce:)
Niech moc będzie z kawą...

darezone
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: czw 17 sty 2013, 13:15
Sprzęt: Eureka Mignon, Gaggia Classic, Bezzera bz10, Aeropress
Lokalizacja: Pruszków

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: darezone » pt 21 lut 2014, 1:00

>lock
Mierzyłem jak to ująłeś " na niezdławionym wypływie wody". Zapiąłem kolbe bez sitka i wylewki i w otwór "spustowy" wsuwałem końcówke termopary czujnika. Woda wprost z sitka leciała na końcówke termopary. Nie mam pomysłu jak zmierzyć temperature na "zdławionym wypływie " ? Chyba nie da się bez mega kombinacji :) Ale słuszna uwaga, że to jest różnica i przy zdławionym wypływie spadek temperatury jest na pewno mniejszy.Tylko pytanie jaką różnice robi te 20 sek. ??

cinkow
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 78
Rejestracja: pn 04 sty 2010, 22:14
Sprzęt: Gaggia Classic
Iberital Challenge
moki różne
Lokalizacja: Gdansk

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: cinkow » pt 21 lut 2014, 14:02

podczas robienia kawy na początku kapie a potem wręcz leci woda z dyszy. O co kaman?

darezone
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: czw 17 sty 2013, 13:15
Sprzęt: Eureka Mignon, Gaggia Classic, Bezzera bz10, Aeropress
Lokalizacja: Pruszków

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: darezone » pt 21 lut 2014, 23:27

To zakręć ją podczas robienia kawy. Ale potem i tak trzeba spuścić. Ten typ tak ma :) Właśnie zmierzyłem ciśnienie i okazało się że jest 12 bar. Skręciłem na 9.

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Zyniek » sob 22 lut 2014, 10:56

Pompy wibracyjne nie są przystosowane do 9 barów. Zresztą podczas ekstrakcji ciśnienie na ciastku będzie wtedy jeszcze mniejsze, a nie o to chodzi. Zakładam, że OPV regulowałeś na ślepym sitku. Przed Unicą też miałem GC i wyregulowałem na 11 barów, Unicę zresztą też. Pompa się nie wtedy nie "męczy" a kawka bardzo dobra.
Temat wiele razy wałkowany na forum.

Pozdrawiam...
Niech moc będzie z kawą...

cinkow
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 78
Rejestracja: pn 04 sty 2010, 22:14
Sprzęt: Gaggia Classic
Iberital Challenge
moki różne
Lokalizacja: Gdansk

Re: Odp: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: cinkow » ndz 23 lut 2014, 13:15

To zakręć ją podczas robienia kawy. Ale potem i tak trzeba spuścić. Ten typ tak ma :) .
Toć przecież mam zakręconą na maxa, a mimo to leci...

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Odp: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: mmorka » ndz 23 lut 2014, 17:02

Zyniek - jeśli możesz omów szerzej temat ciśnienia zaparzania na wibratorku. Prośba również do innych forumowiczów aby napisali o rezultatach regulacji ciśnienia na wibrapompach. Temat niezwykle mnie ostatnio interesuje.

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Zyniek » ndz 23 lut 2014, 19:38

Jeszcze na GC (std. 12-12,5 bar) sugerowałem się zaleceniami szefa Bezzery co do pomp wibracyjnych. Później jak przesiadłem się na Unicę (standardowo 12 bar) też ustawiłem 11bar.
ULKA EX5 u mnie na GC ustawiona na 9,5 bara nie dawała w filiżance jakiś super rezultatów, natomiast jej praca/dźwięk zmusiła mnie do powrotu na 11 bar.

FILMIK: http://www.youtube.com/watch?v=E4y4-E2a ... Gg&index=7

Wydaje mi się, że "gościu" wie co mówi, jedyne co mnie dziwi dlaczego nowe Bezzery opuszczają fabrykę z OPV ustawionym na 12 bar...

W sumie to też z chęcią poczytam co mają do powiedzenia na ten temat bardziej doświadczeni forumowicze...
Pozdrawiam...
Niech moc będzie z kawą...

Awatar użytkownika
Domes
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 345
Rejestracja: ndz 21 gru 2008, 14:40
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Lokalizacja: R-sko / Wrocław

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Domes » pn 24 lut 2014, 10:56

Hej,

Ja mam ustawione 9 bar i nie słyszę żadnych niepokojących/zmienionych dźwięków ulki. Dokładnie mówiąc, to ustawiałem chyba 9,5, na gaggia group robili jakieś pomiary i te wartości ciśnienia były odnoszone do statycznego i dynamicznego, gdzie im wyszło, że dla statycznego (manomentr, ślepe sitko) te 9,5 bar'a będzie odpowiadać 9 przy sitku z kawą. Na efekty nie narzekam.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: thesiu » pn 24 lut 2014, 13:02

U mnie po zmianie na GC z 11.7 na 10.0 bar też nie słychać nic dziwnego. Różnica w dźwięku z przed i po regulacji OPV jest praktycznie niezauważalna. Jeśli chodzi o efekty to tylko na plus :)

darezone
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: czw 17 sty 2013, 13:15
Sprzęt: Eureka Mignon, Gaggia Classic, Bezzera bz10, Aeropress
Lokalizacja: Pruszków

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: darezone » sob 01 mar 2014, 19:16

Ja też nie słysze jakiejś niepokojącej różnicy w dźwięku pracy pompy. Ja mierzyłem w ten sposób, że zapiąłem kolbe bez sitka z przykręconym manometrem. Ciśnienie statyczne pokazuje mi ok. 9,8 bara, natomiast jak minimalnie odkręciłem pokrętło pary żeby woda zlatywała mniej więcej z prędkością kawy to ciśnienie spadło do ok. 9 bara. Co do efektów to na razie się nie wypowiadam bo akurat zmieniłem kawe na gorszą po regulacji więc musze poczekać na lepszy zasyp :)

Natomiast kontroluje cały czas temperature kawy w kubku. Mam 69-71 st.. Nagrzewam 6 min., spuszczam troche wody, dogrzewam 2 min. ( w tym czasie miele, sypie i ubijam kawe w sitku) i potem strzał w sumie po 8 minutach grzania. Także uważam, że dłuższe grzanie nie ma sensu bo już po 8 minutach mamy wrzątek w bolerze. Grzanie po 15-20 minut to tylko marnowanie prądu.

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Odp: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: mmorka » pn 03 mar 2014, 20:35

Kolba i grupa się musi zagrzać (kolba musi parzyć). Nie wiem czy 8 min da radę.

darezone
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: czw 17 sty 2013, 13:15
Sprzęt: Eureka Mignon, Gaggia Classic, Bezzera bz10, Aeropress
Lokalizacja: Pruszków

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: darezone » pt 07 mar 2014, 0:34

Da rade być ciepła. A po co kolba ma parzyć ? Parzyć kawe to ma woda o odpowiedniej temperaturze i ciśnieniu :)


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość