Gaggia Classic — pytania, problemy

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: roger » czw 03 lip 2014, 14:49

Największe sitko jest w NPFie :)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

rutek
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: czw 17 cze 2010, 14:37
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM800
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: rutek » pt 04 lip 2014, 22:39

To fakt, kupiłem u Rogera NPF do GC i sitko jest mega wielkie! :)

kris75
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: wt 14 kwie 2009, 16:51
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: kris75 » pt 15 sie 2014, 16:14

Na amazon.de jest bardzo dobra cena na ten ekspres bo 216EU ale można kupić albo z wysyłką do punktu, albo oczywiście do kogoś w Niemczech. Do Polski nie da rady. A jak ktoś założył visę amazonu to ma ten ekspres za około 190EU. W Polsce widzę że w tej chwili tylko jeden sklep sprzedaje ten model. O cenie nawet nie wspomnę, bo znacznie taniej wychodzi kupno na ebay.de z przesyłką.
macchina: Ascaso Basic < Delonghi eco 310 < Zelmer Supremo
macinatura: Demoka M-207
mano: początkująca

Janisław
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pt 29 lis 2013, 22:04
Sprzęt: Gaggia Classic RI8161

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Janisław » śr 20 sie 2014, 12:08

Moja gaggia classic potrzebuje waszej pomocy. Ponieważ zaczęła wyciekać znad kolby woda podczas parzenia, chciałam sprawdzić uszczelkę. Skończyło się na pierwszej śrubie, tej na środku z krzyżykiem. Nie chciała w ogóle drgnąć, krzyżyk zamienił w nieregularną gwiazdkę, a śruby nie dało się ruszyć. Zrobiona jest z tak miękkiego metalu, że śrubokręt ją zmasakrował. jakieś rady co teraz???? :( Dodam, że gaggia jest młoda, ma ok roku, niedawno była odkamieniana.)
Witam,
mam podobny objaw - cieknie znad kolby podczas parzenia.
Czy wymiana uszczelki grupy rozwiąże problem? Maszynę właśnie odkamieniłem i przeczyściłem też prysznic (akurat nie miałem problemu z odkręceniem :)) Uszczelka niby wygląda OK, ma tylko delikatne wgłębienie od PF-a - czy to może mieć aż taki wpływ?

Dodatkowo po odkamienianiu Gaggia zaczęła mi pluć z dyszy pary (Silvia) - czy to może być problem z zaworem trójdrożnym? Bo z kolei jak jest przełączony na samą parę to bucha mi też z prysznica...

robii23
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: sob 31 sty 2009, 0:18

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: robii23 » ndz 31 sie 2014, 12:39

Proszę o pomoc

Moja GC zdechła na amen :shock:
W sumie nie było wcześniejszych objawów, wszystko działało do końca bardzo dobrze.
Jedynie chyba ze 3 dni wcześniej zauważyłem że po przełączeniu na spienianie i zagrzaniu wyrzuca wodę z powrotem do zbiornika. Oczywiście jeżeli wcześniej odkręcałem parę to wody nie zwracał.
Zbyt wysokie ciśnienie i zawór się otwierał?
Mniejsza z tym, 3 dni później normalnie zrobiłem kawę i piankę i wyłączyłem Gaggię, a następnego dnia się już nie załączyła. Nie świeci żadna kontrolka, nie reaguje, nie grzeje.
Nie było burzy.
Od czego zacząć?
np.
może podpiąć "na krótko" obwody z pominięciem panelu - tylko które?
hardware: Mazzer SJ, Gaggia Classic

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » ndz 31 sie 2014, 13:14

Gaggia classic jest prosta jak drut.
Weź miernik i zobacz gdzie dochodzi prąd a gdzie nie dochodzi.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » pn 01 wrz 2014, 10:20

Jak nic się nie dzieje to dobrze - znaczy że awaria jest gdzieś na wejściu bo obwody pompy i grzałki są niezależne. Sprawdź czy kabel jest ok, a potem ściągnij diagram elektryczny i po kolei sprawdzaj wszystko (zaczynając od głównego wyłącznika).

bery
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: wt 26 sie 2014, 19:41
Sprzęt: stara kawiarka 0,6l , ekspres GC, młynek KitchenAid Artisan
Lokalizacja: łódzkie

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: bery » pn 01 wrz 2014, 12:15

Dzień dobry.
Jako, iż jest to pierwszy mój post na Forum pozdrawiam wszystkich jego uczestników. Zgłębiając dosyć intensywnie jaki sprzęt budżetowy wybrać dziękuję wszystkim umieszczającym tu posty. Dzięki lekturze stałem się właśnie posiadaczem nowej Gaggi Clasic (jakaś wyprzedaż na allegro po 499, 30 szt zniknęło w 3 dni) oraz mało używanego młynka KitchenAid Artisan w b.rozsądnej cenie. Niestety ekspres wyposażony jest w standardowe sitka i czarny grzybek. Nie powiem udało mi się zrobić już nawet znośny napój z pojedynczego, a podwójnego ok 25-30 s na 100 ml naparu. Mam prośbę do forumowiczów czy gdzieś w Łodzi można kupić normalne sitko by pozbyć się tego czarnego grzybka oraz jakie to ma być sitko. Czytając forum trafiłem na stronę "http://www.coffeesite.pl/sitko-portafil ... p-549.html". Czy to sitko załatwia problem. Proszę o podpowiedź i potwierdzenie

Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Kasper.K » pn 01 wrz 2014, 16:15

Z podwójnego 100 ml naparu? Jesteś przekonany, że wytwarzasz espresso? Potrzebujesz takiego sitka: http://www.akcesoriabaristy.pl/pl/p/GAG ... o-14gr/178

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jtk » pn 01 wrz 2014, 16:40

Na sitku z podwójnym dnem taka objętość uzyskana w czasie pół minuty jest normalna.
Zresztą bery pisze o napoju, nie o espresso ;)
Ostatnio zmieniony pn 01 wrz 2014, 16:43 przez jtk, łącznie zmieniany 1 raz.

Kasper.K
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: wt 22 lip 2014, 12:04
Sprzęt: Gaggia Classic, Mazzer SJ
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Kasper.K » pn 01 wrz 2014, 16:43

Aaa to przepraszam ;).

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » pn 01 wrz 2014, 21:20

Bardzo dobry zakup, gaggia classic
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

bery
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: wt 26 sie 2014, 19:41
Sprzęt: stara kawiarka 0,6l , ekspres GC, młynek KitchenAid Artisan
Lokalizacja: łódzkie

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: bery » wt 02 wrz 2014, 18:46

Dziękuję za link do sitka. Trochę popracowałem i już w 25s idzie otrzymać ok. 50 ml. Duża zasługa dobrze mielącego młynka. A odnośnie GC na allegro jeśli ktoś jest zainteresowany ten sam sprzedawca wystawia je jeszcze ale o 200 zł drożej. Sprzęt, który otrzymałem jest OK na pewno nowy (ogólnie zajrzałem pod pokrywę) ma gwarancję producenta podstemplowaną i paragon.

Validol
Posty: 3
Rejestracja: pn 08 sie 2011, 11:48
Sprzęt: Gaggia Classic, Graef CM 800

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Validol » śr 03 wrz 2014, 18:49

witam

Kupiłem po okazyjnej cenie nową (rzekomo) Gaggię Classic. Opakowanie i ofoliowanie elementów nawet by to potwierdzało.
Zamówiłem dyszę od Rancilio silvia i sitka normalne.
Przy pierwszym użyciu zauważyłem że cieknie spod kołnierza wokół grupy.
Po oględzinach bebechów ze zgrozą odkryłem że radośnie sika z wężyka prowadzącego od pompy z góry do bojlera (na schemacie części 32-34), pod czerwonym gumowym kapturkiem tuż przy nakrętce mocującej wężyk. Na szczęście sikało na obudowę a nie elektrykę.
I tutaj moje pytanie do praktyków: czy wymiana wężyka (skrócenie odpada bo to ciśnieniowy integralny z końcówką) to robota dla średnio kumatego użytkownika czy też lecieć z tym do serwisu (Saeco?).
Gwarancję niby mam ale wystawiona jest na świstku sprzedawcy.

I drugie pytanie: w trakcie spieniania mleka (oczywiście bez nakładki panarello) ciśnienie dość szybko zdycha. Tak po 30 sekundach około. Wiem że bojler nie jest przeogromny ale czy to normalne? Obawiam się że nawet po wymianie dyszy uda mi się uzyskać jedynie jakieś rachityczne bąbelki. Wiem wiem, ale rozwiązanie w postaci zakupu Ascaso nie wchodzi w rachubę.

Uprzejmie proszę o pomoc szanownych Państwa :D

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » czw 04 wrz 2014, 8:54

Myślę, że sama wymiana to nic trudnego, na Twoim miejscu wykręciłbym ten wężyk i sprawdził jaki tam jest gwint. Albo najlepiej pochodził po sklepach wod-kan i poprosił sprzedawcę o dobranie podobnego węża. Mógłby w sumie być nawet w stalowym oplocie. O ile oczywiście nie chcesz się bawić w zostawianie w serwisie. Jeśli zostawisz to wymienią i po problemie. Co do pary to zgadza się, na moje oko to GC spienia mi porcję na jedno latte i spada ciśnienie. Po każdym spienianiu trzeba dopompowywać wodę do bojlera. Takie życie ;)


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości