Gaggia Classic — pytania, problemy

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Odp: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: thesiu » pt 24 paź 2014, 14:51

Dokładnie taki - 58 mm - ma być :) Pomiędzy krawędzią sitka a tamperem musi być odrobinę luzu.

rutek
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: czw 17 cze 2010, 14:37
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM800
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: rutek » pt 24 paź 2014, 16:05

Ja mam dokładnie taki o który pytasz: Motta 58mm - sprawdza się doskonale :)

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: piomic » pt 24 paź 2014, 21:22

Pisz do Metiu, zrobi Ci na zamówienie lepszy.

Awatar użytkownika
artoist
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: sob 20 lut 2010, 20:00

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: artoist » sob 01 lis 2014, 19:45

Dobry Wieczór

Gdzie ( w europejskiej dystrybucji internetowej ) na dzień dzisiejszy można kupić bezproblemowo classic_a w najniższej cenie?

Pozdrawiam
A.

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Odp: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Metiu » pt 14 lis 2014, 17:41

Dokładnie taki - 58 mm - ma być :) Pomiędzy krawędzią sitka a tamperem musi być odrobinę luzu.
Z mojego doświadczenia, a także z lektury tego forum wynika, że 58 mm do sitek Gaggia to za mało. Najczęściej pasujący tamper ma średnicę 58,5 - 58,6 mm.
Mówię "najczęściej", bo zawsze należy mierzyć sitka suwmiarką przed doborem tampera - deklaracje producentów co do średnicy, a rzeczywistość są niestety rozbieżne. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

heliogabal
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: ndz 17 maja 2009, 22:53

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: heliogabal » śr 19 lis 2014, 22:21

Najmocniej przepraszam jeśli to pytanie już było, ale wątek ma 50 stron...

W każdym razie mam problem taki: kupiłem gaggię "powystawową", mniejsza z tym na ile to prawda. Woda z grupy ledwo leci, w zasadzie takimi większymi kroplami, więc nie da się zrobić z tego sensownego espresso... Pompa zalana wodą, trick z przepuszczeniem wody przez końcówkę pary daje ładny strumień, więc pompa chyba działa? Rozebrałem solenoid do tego miejsca gdzie po zdjęciu nakładki trzymanej przez dwa imbusy można wyczyścić otwór w tejże, był zawalony pyłem kawowym, ale czyszczenie nic nie pomogło. Odkręciłem jeden zawór ("dolotowy") żeby sprawdzić uszczelki, ale nie ma kamienia nigdzie. Skończyły mi się koncepcje :(

Konstrukcja nie jest jakaś skomplikowana, więc myślałem że to rozgryzę bez problemu...

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jareczek36 » czw 20 lis 2014, 0:49

Zawór należy rozkręcić,od środka jest mały otwór,przez który przepływa woda na grupę.Ale najpierw sprawdź cewkę czy działa.Odłącz dwa przewody i podaj prąd z inneg oźródła .Włączaj prąd impulsowo co parę sekund,powinno być słychać metaliczny trzask.

heliogabal
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: ndz 17 maja 2009, 22:53

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: heliogabal » czw 20 lis 2014, 9:24

Dzięki za szybką odpowiedź. Ja w międzyczasie wczoraj wieczorem rozkręciłem całość na części pierwsze, odkamieniłem bojler i tą rurkę co prowadzi do zaworka wylotowego, pokręciłem zaworkiem OPV, przetkałem odrobinę sitko. Nie wiem co było czynnikiem decydującym, ale dzisiaj wydatek wody jest rzędu 600+ ml na minutę, więc akceptowalnie. Kamień z serca :wink:

Chociaż po pierwszych parzeniach nadal mam wrażenie że lepszą kawę otrzymuję z ekspresu który już dawno wywiozłem na wieś, jakieś najtańsze badziewie 8 bar. WTF? Muszę ślepą próbę zrobić...

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » czw 20 lis 2014, 10:34

A młynek masz?
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » czw 20 lis 2014, 11:23

Niepotrzebnie kombinowałeś z OPV. Jeśli odkręciłeś nakładkę z dwoma imbusami i wyczyściłeś to po przykręceniu sitka woda powinna przepływać przez grupę wolno, tworząc tak jakby prysznic, duże krople i wolny przepływ. Jeśli tak było to wszystko było ok. Teraz podkręciłeś ciśnienie, woda się szybko przelewa ale może być zbyt duże ciśnienie na sitku z kawą i wykończysz pompę ekspresu. RAF77 dobrze pyta - masz młynek? Może kawa była za drobno zmielona? Przepływ kawy reguluje się grubością mielenia kawy a nie kombinacjami z ekspresem:/ Na mój gust to ustaw OPV tak jak było wcześniej sprawdź bez podpiętego sitka z kawą czy woda przelatuje tak jak napisałem i potem kombinuj z grubością mielenia kawy. Jeśli nie masz młynka to nic nie zdziałasz, bez niego się nie obejdzie.

PS. W przypadki Gaggii Cassic dużo osób poleca zmniejszenie ciśnienia na sitku - podobno kawa wychodzi lepsza a Ty jeszcze bardziej zwiększyłeś ciśnienie pewnie dlatego kawa jest niesmaczna:) Ale pal sześć kawę, bylebyś nie wykończył ekspresu.

heliogabal
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: ndz 17 maja 2009, 22:53

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: heliogabal » czw 20 lis 2014, 13:24

Trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem.

po pierwsze - pomiar wydatku wody przeprowadzałem BEZ kawy. Przed i po wykonanych przeze mnie operacjach różnica jest jak dzień do nocy. Przed pewnie było z 50 ml/min, po jest ponad 600, czyli ok.

po drugie - OPV kręciłem, ale nie przestawiałem. Nie znam konstrukcji tego zaworka, ale założyłem że jest tam pewnie jakaś sprężyna która mogła się "zawiescić" na kawałku kamienia kotłowego. To tylko po to, nie żeby ciśnienie zmieniać.

Młynek mam, krups gvx242. Pewnie ma jakiś nieprawilny kształt przemiału, czy coś, bo kosztował tylko 250, ale na mój gust robi to co ma robić a na najdrobniejszym ustawieniu jestem w stanie ekspres tym zatkać.

Co do "stary badziew vs gaggia" to jest temat na dłuższą pogadankę, chociaż pewnie w różnych wersjach podobne tematy były tu już wałkowane wielokrotnie. Ogólnie historia wygląda tak: miałem najpierw ekspres 'elesko' (czy jakoś podobnie), 8 bar i w ogóle low end. Zmieniłem na jakiś z lidla, rebrandowany saeco, czy coś w tym stylu. Elesko wywiozłem na wieś. Po zakupie młynka zacząłem testować co się da wyciągnąć z jednego i drugiego. Mam 3 mieszanki obecnie: august natura equa, pellini top i tchibo espresso napoli <grin>. Wziąłem tą najtańszą tchibo, zaparzyłem tu i tu i elesko mnie zachwyciło, bo napar aromatyczny, jedwabisty i w ogóle. Stwierdziłem że pora na zmianę ekspresu w takim razie, kupiłem gaggię i... i nadal mam wrażenie że jest słabo w porównaniu z elesko.

Podstawowy zarzut mam taki: wiadomo jak pachnie świeżo zmielona kawa, prawda? Aromat łeb urywa i w ogóle. A w espresso niewiele mi z tego zostaje. Co prawda nie jest to typowy napar z sadzy, ale jednak. Mam wrażenie jakby temperatura była za wysoka, bo mój stary badziewny ekspres ma raczej problem z osiągnięciem jakiejś mega wysokiej temperatury i ta kawa jakby wychodziła bardziej aromatyczna.

Ale póki nie przeprowadzę testów 'side by side' to w sumie takie gdybanie trochę. Grunt że gaggia mi działa ;]

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: piomic » czw 20 lis 2014, 23:34

Ekspres zatkasz z krupsa bo ma nierówny przemiał i pył go zamuli.

heliogabal
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: ndz 17 maja 2009, 22:53

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: heliogabal » pt 21 lis 2014, 13:18

Warto inwestowac w to jakies mega kosmiczne sitko: http://www.akcesoriabaristy.pl/pl/p/IMS ... AGGIA/1108 ? Mam sitko z dziurką i chcę nabyć normalne...

Awatar użytkownika
lomax
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 136
Rejestracja: sob 19 maja 2012, 20:35
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Bialetti Venus 2cup + Hario Slim
Lokalizacja: Tarnów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: lomax » pt 21 lis 2014, 14:14

Warto!

Zyniek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 96
Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Zyniek » pt 21 lis 2014, 22:09

Warto inwestowac w to jakies mega kosmiczne sitko: http://www.akcesoriabaristy.pl/pl/p/IMS ... AGGIA/1108 ? Mam sitko z dziurką i chcę nabyć normalne...
Jeśli masz sitko z dziurką tzn. "Crema perfecta" (czy jakoś tak) to zakup normalnego to konieczność a nie czy warto.
O ile posiadasz sensowny młynek.

Zakup "kosmicznego" niewiele (albo nic) Ci da względem takiego za naście złociszy. Przynajmniej jeśli chodzi o efekty w filiżance...
Jest super wykonane, to jego cały "kosmos"...
Niech moc będzie z kawą...


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości