Gaggia Classic — pytania, problemy

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: ded » czw 04 cze 2015, 22:21

No świat się kończy. Ja dla mojej mamy jakieś 3 lata temu kupiłem New Baby w zestawie z MDF za 555zł. Odkamienianie zrobiłem profilaktycznie, uszczelka nidługo później pociekła wiec wymieniłem. Na gotowo wyszło 600zł. Też miałem dylemat, czy nie polować na Classica ale ceny są wyraźnie wyższa. To dobry model ale nie dopłaciłbym więcej jak 100-150zł w stosunku do tańszych odpowiedników. U mnie przyciski są manualne i pewnie nie da rady zamontować jakiegoś uniwersalnego ale nie dajmy się zwariować- nie muszą paść od razu i raczej nie kosztują więcej jak 150zł (strzelam). Fakt, że mój zestaw był już trochę podmęczony wizualnie (pełno mikrorysek na plastiku ekspresu) ale sprawny technicznie i do dziś śmiga. Teraz już żarna proszą się o wymianę ale obawiam się, że w 10 letnim młynku lepsze nie będą. Mój zestaw był młodszy, dokładnie nie pamiętam ile miał lat. Co do podstawki to nie uważam aby była dużym udogodnieniem. Zawsze ciastko wyrzucam prosto do kosza, jak jest większa impreza to robię sobie odbijak z plastikowej miski ale na co dzień to IMO mało przydatna jest szuflada.
Jakiś czas temu ktoś na allegro wystawił Classicki z GB nówki bez gwarancji za 600 jak dobrze pamiętam. Graef CM70 do kupienia za 300zł i nie będzie miał 10 lat. Także IMO to nie jest jakaś super oferta. Na forum chyba ktoś Gaggię Classic jeszcze na gwarancji z wymienioną dyszą za 900 sprzedawał- to już lepszy interes.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: piomic » czw 04 cze 2015, 23:03

na co dzień to IMO mało przydatna jest szuflada
IMO też.
Mam, ładna i nie zajmuje miejsca ale jak się ją zamknie para skrapla się na "suficie", trzeba pamiętać o opróżnianiu bo ciemno-wilgotno lubi porosnąć zielonym futerkiem.

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: ded » pt 05 cze 2015, 0:03

Za tą kasę wolałbym kupić http://allegro.pl/ekspres-do-kawy-gaggi ... 54906.html + Graefa. W sumie za 1300 to by pewnie na dwie gaggie starczyło- druga na części... Także dopłacanie prawie 500zł za to aby mieć 10 letniego Classica to nie jest dobry pomysł. Podejrzewam, że te też nie są nowe, ale ten rok gwarancji pewnie dałoby się wyegzekwować.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » pt 05 cze 2015, 0:33

Ja bym wolał starego classica i mdf.
Zresztą nawet mam mdf do alternatyw i wiem jak solidnie jest zrobiony i to właśnie taki starszy, bo nowe mają obudowę z plastiku a mój ma metalową.
Graefa na żywo nie widziałem ale za bardzo plastikowy dla mnie.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: ded » pt 05 cze 2015, 17:11

Ja mam porównanie i wolę Graef. W mdf na plus ze zarna są dostępne i to wszystko.

Madziek
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: śr 29 lip 2015, 11:59
Sprzęt: Gaggia Classic 2015

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Madziek » śr 29 lip 2015, 23:56

Witajcie moi mili,

Czy użytkuje ktoś Gaggię Classic ale tą najnowszą wersję? Pytam ponieważ zastanawiam się nad możliwością jej modyfikacji, podobnie jak robiono z versją 1.

1. Chciałam wymienić na początek dyszę do spieniania mleka, ale słyszałam, że dysza od Silvii już nie pasuje w wersji Gaggia 2? Mógłby ktoś zweryfikować?

2. Co z PIDem w nowej Gaggi?

3. Wymienialiście może sitka ?

4. Temper 58mm będzie wystarczająćy, gdyż słyszałam, że

Może by tak odświeżyć albo założyć może nowy wątek dotyczący Gaggi Classic 2? Co wy na to?

Madziek
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: śr 29 lip 2015, 11:59
Sprzęt: Gaggia Classic 2015

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Madziek » pn 17 sie 2015, 0:31

Przepraszam, że piszę dwa posty pod rząd, ale powiedzcie, czy tak powinien puszczać wodę prysznic w ekspresie? CZy on nie cieknie przypadkiem ? Wydaje mi się, że woda zamiast środkiem płynąć to duża część wypływa
bokami,

U mnie:
https://youtu.be/WYT8eRih900

https://youtu.be/C1DyhqxZgcM

Znalazłam takie wideo, w którym woda dobrze przedostaje się przez prysznic, przez dziury. Mi zaś wylatuje wiele wody bokami... próbowałam dokręcać ale dalej...
https://www.youtube.com/watch?v=egeuQThBcG8

A popatrzcie na ciśnienie w nowej Gaggi, bardzo duże, chyba będzie z 15 barów...

https://www.youtube.com/watch?v=yp2bMsR ... e=youtu.be

a ja się dziwie dlaczego mi nie wychodzi espresso w IMS, wszystko leci naprawdę szybko mimo bardzo dobrnego przemialu i mocnego ucisku, aż kawa przedostaje się do kubka... poradzcie, to mogę zrobić? :(

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » pn 17 sie 2015, 19:26

Nie przykręciłeś przypadkiem sitka odwrotnie? Jest lekko wklęsłe i jak jest przykręcone to mocno przylega krawędzią więc na pewno nie może lecieć bokiem.
Ciśnienie wyreguluj na OPV - obowiązkowa czynność dla nowego ekspresu.

Madziek
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: śr 29 lip 2015, 11:59
Sprzęt: Gaggia Classic 2015

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Madziek » pn 17 sie 2015, 21:53

Nie sądzę Oskarze, wzorowałam się tym jak było pierwotnie. Niestety nowa Gagia nie ma zaworu OPV :(

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » wt 18 sie 2015, 20:58

OMG... Co oni zrobili z tym ekspresem... Może da się wstawić?

Tros
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: wt 04 sie 2015, 11:26
Sprzęt: w planach

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Tros » śr 28 paź 2015, 8:58

Witajcie,

Przymierzam się do zakupu używanego ekspresu Gaggia Classic. Proszę o poradę na co należy zwrócić uwagę i jak ocenić czy ekspres w sposób właściwy robi kawę ?

Tros
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: wt 04 sie 2015, 11:26
Sprzęt: w planach

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Tros » pt 30 paź 2015, 22:26

Czy ktoś z posiadaczy GC jeszcze tu zagląda i może poradzić ?

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » ndz 01 lis 2015, 16:35

Skoro kupujesz używany to i tak będziesz musiał go rozebrać do czyszczenia i odkamienienia "serwisowego". Wstępnie możesz sprawdzić czy grzeje, czy pompuje, czy przy wyłączeniu pompy zadziała zawór trójdrożny i wypluje trochę wody do tacki, czy działa para. No i obejrzyj uszczelkę i czy nic nie cieknie dookoła portafiltra - choć profilaktycznie i tak radziłbym wymienić. Względnie zajrzeć do środka czy nie ma śladów wycieków na dopływach i wyjściach z bojlera. W sumie nie bardzo ma się tam co zepsuć innego. Jeśli sprzedający nie ma zwykłych sitek tylko "crema" (z podwójnym dnem i jedną dziurką) to nie przetestujesz dobrze robienia kawy dopóki nie dokupisz normalnych sitek.

mrocznynapar
Posty: 3
Rejestracja: ndz 01 lis 2015, 18:31
Sprzęt: Gaggia Classic
Gaggia MDF

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: mrocznynapar » ndz 01 lis 2015, 19:42

Witam, jak każdego nowego posiadacza nie nowej już Gaggi C. interesuje mnie zakres najpilniejszych, podstawowych wymian. Wiele już zostało napisane o sitkach tych zwykłych i kosmicznych, prysznicach, ale wątek ten nie porusza prawie wcale zagadnienia wymiany fabrycznego dyfuzora (zwanego inaczej trzymaczem sita grupy, shower holder'em, krążkiem dyspresyjnym, water dispres itd.) na model z mosiądzu. Tu link do bloga gdzie opisywana jest operacja takiej wymiany wraz z linkiem do sklepu oferującym ten element:
http://gaggiaclassicmods.blogspot.com/2 ... k-kto.html
Czy jest ktoś na forum, kto dokonał takiej wymiany i czy dała ona coś pozytywnego do procesu wytwarzania czarnego płynu?
Pozdrawiam

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jareczek36 » ndz 01 lis 2015, 20:31

Wymiana prysznica nic nie da.Jedynie to,ze wykonany z innego materiału,nie będzie się utleniał-korodował.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości