Gaggia Classic — pytania, problemy

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jareczek36 » sob 10 wrz 2016, 16:11

W sieci to teraz sobie mogą pisać,co chcą. Paręnaście lat temu pisali,materiał o symbolu numerycznym,teraz nie pamiętam jaki był.Ale dało się poszukać co to jest.Co potwierdziło się z moimi przypuszczeniami.Ze jest to stop Znalu.A przez to ze jest tani,to jest wykorzystywany na wielką skalę przemysłową,do dnia dzisiejszego.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Crom » sob 10 wrz 2016, 20:36

W 100 % jestem pewien ze nie jest z aluminium. Tylko z innego stopu.(...)jest to stop Znalu
"Znal - stop aluminium z cynkiem, niekiedy z niewielkim dodatkiem miedzi (zawierający od 30 do 95% aluminium). Nazwa jest skrótowcem utworzonym od symboli podstawowych składników: Zn (cynku) i Al (aluminium). Stosowany głównie do produkcji gaźników samochodowych i motocyklowych"

I co...dalej jesteś w 100% pewien ?
Skoro producent wyraźnie podaje na swojej stronie oficjalnej że GC ma bojler aluminiowy, to znak, że zastosowano właśnie stop którego aluminium jest głównym składnikiem.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Crom » sob 10 wrz 2016, 21:42

warto żebyście wiedzieli czym ryzykujecie używając aluminium w kontakcie z żywnością, bo niestety jest się czego obawiać:

"aluminium może spowodować problemy z jelitami, pęcherzykiem żółciowym, jak również gazy i skurcze, choroby układu nerwowego, alergię, a nawet chorobę Alzheimera, w której naukowcy dopatrują się dużej korelacji pomiędzy chorobą, a aluminium (...) wskazuje się także na związek z chorobą Parkinsona, z innymi zaburzeniami pamięci, równowagi, koncentracji, osłabianiem pracę trzustki, przyczynianiem się do powstawania osteoporozy. Osoby mające do czynienia z aluminium w pracy bardzo często zapadają na rozmaite choroby układu oddechowego, w tym na astmę, rozedmę płuc, pylicę. Często wskazuje się także na rakotwórcze działanie"

1. "Naukowo udowodniono, że z garnków aluminiowych podczas gotowania wymywa się szkodliwe dla nas aluminium." http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,1087633.html
2. "starajcie się unikać picia wody z kranu oraz napojów gazowanych, jakie znajdują się w aluminiowych pojemnikach" http://wolna-polska.pl/wiadomosci/nowe- ... ko-2014-07
3. "w niektórych wodociągach zawartość fluorków jest wyższa i tam może dochodzić do intensywniejszego wyługowywania glinu z naczyń aluminiowych" http://chemfan.pg.gda.pl/Publikacje/Aluminium.html
4. "eksperci oraz osoby wypowiadajcie się na powyższy temat zwykle były w 100% ze sobą zgodne (pochodziły z różnych krajów), a znajdywane przez mnie źródła, zawsze wskazywały na to samo, czyli szkodliwość naczyń aluminiowych i ich związek z chorobami." http://www.przyslijprzepis.pl/artykul/a ... m-w-kuchni
5. "Gotowanie w naczyniach aluminiowych to w efekcie rozlozone w czasie spozywanie tego swinstwa." http://chooselife.pl/2012/12/18/garnki- ... aluminium/
6. i jeszcze filmik: https://youtu.be/nVkwAzCnTHc?t=4m50s

...itp. ... itd. ... nie chce mi się więcej szukać, dużo takich doniesień w przeróżnych źródłach.

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jareczek36 » ndz 11 wrz 2016, 10:06

W 100 % jestem pewien ze nie jest z aluminium. Tylko z innego stopu.(...)jest to stop Znalu
"Znal - stop aluminium z cynkiem, niekiedy z niewielkim dodatkiem miedzi (zawierający od 30 do 95% aluminium). Nazwa jest skrótowcem utworzonym od symboli podstawowych składników: Zn (cynku) i Al (aluminium). Stosowany głównie do produkcji gaźników samochodowych i motocyklowych"

I co...dalej jesteś w 100% pewien ?
Skoro producent wyraźnie podaje na swojej stronie oficjalnej że GC ma bojler aluminiowy, to znak, że zastosowano właśnie stop którego aluminium jest głównym składnikiem.
A ty jesteś pewien,czy to jest jeszcze na pewno znal.Teraz to bym się zgodził,ze jest to aluminium.
Znal, stop cynku z aluminium (zawierający 3–30% aluminium) lub z aluminium i miedzią (zawierający do 5% miedzi i 0,05% magnezu.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: Crom » ndz 11 wrz 2016, 15:17

Teraz to bym się zgodził,ze jest to aluminium.
no to chyba ustaliliśmy, sam widzisz że aluminium tak czy tak jest jednym z głównych składników, a skoro tak to może być toksyczne. Zwróć uwagę, że ten Znal stosuje się do produkcji gaźników, zawiasów, łożysk a nie w przemyśle spożywczym do gotowania wody i potraw.

kejcam
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: pt 28 paź 2005, 0:28
Lokalizacja: śląsk

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: kejcam » pn 05 gru 2016, 15:59

Kłaniam się po "krótkiej" przerwie.
Mój classic po kilkuletniej wiernej służbie zaczyna niestety strajkować.
--
Wczoraj zamiast wody zaczął podawać na grupę parę, pompa się nie uruchamiała. Zostawiłem sprawę "na tzw jutro" bo było późńo, dziś pierwszą kawkę (o dziwo!) zrobił normalnie (choć pompa jakaś niemrawa się wydawała). Niestety próba zrobienia kolejnej zaskutkowała powrotem problemu - na grupie zamiast wody mam parę!
--
Grupa jest czysta - niedawno wymieniałem uszczelkę i przy okazji poczyściłem, zawór pary pracuje normalnie, odkamieniam rzadko ale teraz (przy braku przepływu) nie bardzo mam jak to zrobić.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym począć?

seba21
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: wt 24 gru 2013, 22:18
Sprzęt: Gaggia Classic + Ascaso i-Steel, Bialetti Moka Express 1 i 2, Bialetti Brikka 4, french press Bialetti, Hario V60/02, Hario Mizudashi, phin, Kalita Wave 185
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: seba21 » pn 05 gru 2016, 16:23

Skoro pompa nie działa prawidłowo, to zaczął bym od jej wymiany. Najlepiej od razu na Invensys - moim zdaniem zdecydowanie lepsza od ULKI, zarówno jeśli chodzi o jakość pracy jak i hałas... :)

kejcam
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: pt 28 paź 2005, 0:28
Lokalizacja: śląsk

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: kejcam » pn 05 gru 2016, 16:42

Nie jestem pewien czy to pompa. Po całkowitym ostygnięciu zaraz po włączeniu przez jakiś czas działa OK. Wraz ze wzrostem temperatury woda przestaje lecieć, charakterystyczny terkot Ulki przechodzi w coraz cichsze buczenie, woda leci coraz słabiej (jakby się zatykało coś) i zaczyna lecieć para.
Może ma ktoś pojęcie co się dzieje?

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: jareczek36 » pn 05 gru 2016, 21:16

Po tylu latach użytkowania i rzadkim odwapnianiu,pozostaje tylko rozbiórka ekspresu.Co z tego jak byś wymontował zawór trójdrożny i go wyczyścił.Jak osady w boilerze za chwile zatkają go.Wychodzi na to,ze zawór ovp jest tez przytkany.Objaw ciszej pracy pompy.

seba21
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: wt 24 gru 2013, 22:18
Sprzęt: Gaggia Classic + Ascaso i-Steel, Bialetti Moka Express 1 i 2, Bialetti Brikka 4, french press Bialetti, Hario V60/02, Hario Mizudashi, phin, Kalita Wave 185
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: seba21 » pn 05 gru 2016, 21:40

Zgadzam się z przedmówcą. W takiej sytuacji nic innego nie pozostaje jak rozebrać wszystko i wyczyścić. Poniżej link do filmu w którym pokazują co i jak... ;)

https://www.youtube.com/watch?v=N9i-EH7qXOc

Powodzenia! :)

kejcam
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: pt 28 paź 2005, 0:28
Lokalizacja: śląsk

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: kejcam » pn 05 gru 2016, 21:51

Tymczasem jest lepiej. Po udanym uruchomieniu pompy na "prawiezimno", poodkamieniałem intensywnie, przepuściłęm hektolitry wody i wydaje się chodzić normalnie.
Sytuacja zaistniała po trzytygodniowym postoju na sucho z powodu skuszenia się na wychwalaną mieszankę espresso od znanej krakowskiej palarni i musiałem ten kwas spożyć w kawiarce bo z ekspresu się nie dało tego wypić. Myślę więc że coś się tam pozatykało lub zapowietrzyło. Mam nadzieję, że jutro nadal będę się uśmiechał :).
Dzięki za linka, pewnie kiedyś przyjdzie go użyć.
Zastanawiam się czy zmieniając w tej chwili nawyki odwapniające na intensywniejsze nie zrobię sobie jeszcze większego kuku (w tym sensie, że poodrywam jakieś tam zleżałe zasoby i zatkam go kompletnie). Przez te ileś tam lat lałem wodę z Britty, przepuściłem jakiś odkamieniacz może ze trzy razy i wszystko hulało jak się patrzy.
Pozdrawiam

seba21
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: wt 24 gru 2013, 22:18
Sprzęt: Gaggia Classic + Ascaso i-Steel, Bialetti Moka Express 1 i 2, Bialetti Brikka 4, french press Bialetti, Hario V60/02, Hario Mizudashi, phin, Kalita Wave 185
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: seba21 » pn 05 gru 2016, 22:16

Przy filtrach typu Britta regularne odkamienianie nadal jest koniecznością. W końcu to nie woda destylowana... :) Rozebranie bojlera też raczej nieuniknione przy dłuższym użytkowaniu - choćby po to żeby go wymienić. Niestety jest to tylko aluminium. Sam planuję gruntowne czyszczenie i ew. wymianę bojlera w najbliższym czasie.

riki1953
Posty: 4
Rejestracja: ndz 04 gru 2011, 13:27
Sprzęt: nie mam

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: riki1953 » czw 08 gru 2016, 7:31

Witam! Od dawna obserwuję i podziwiam wiedzę uczestników forum więc ośmielę się prosić o radę. Przymierzam się do zakupu pierwszego w życiu "kolbowca", (od zawsze gdzieś po głowie chodziła mi Gaggia) i znalazłem takie coś : http://allegro.pl/okazja-pid-gaggia-cla ... 91303.html Czy możecie podpowiedzieć wszystkie za i przeciw takiemu egzemplarzowi?
Dzięki z góry za wszystkie opinie.

riki1953
Posty: 4
Rejestracja: ndz 04 gru 2011, 13:27
Sprzęt: nie mam

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: riki1953 » wt 13 gru 2016, 16:05

No nie wierzę, że nikt nie pomoże.

seba21
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: wt 24 gru 2013, 22:18
Sprzęt: Gaggia Classic + Ascaso i-Steel, Bialetti Moka Express 1 i 2, Bialetti Brikka 4, french press Bialetti, Hario V60/02, Hario Mizudashi, phin, Kalita Wave 185
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic — pytania, problemy

Postautor: seba21 » wt 13 gru 2016, 19:00

Wygląda nieźle, a stan ekspresu prezentowany na zdjęciach (ponumerowane przewody, PID...) świadczy o tym, że właściciel ma jakieś pojęcie o temacie i jest raczej nikła szansa np. na zasyfiony bojler (200 zł w plecy w przypadku konieczności jego wymiany) oraz inne problemy wynikające z niewłaściwej eksploatacji - ja bym brał. ;)


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości