Ascaso Dream — pytania, problemy

Awatar użytkownika
mavic
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: śr 29 lis 2006, 23:18
Lokalizacja: Gdańsk

Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: mavic » śr 30 maja 2007, 23:55

Witam. Zmienilem paskudnego Krupsa na Dream :) Jednak mam 2 pytanka do kolezanek i kolegow:
-czasem gdy wlacze pompe z grypy wyleci bokiem woda (miedzy grupa a kolba)
-nie moge opanowac latte art, mleko nie jest takie jak byc powinno a trenowalem zaciecie przez ostatnie kilka tygodni, zdejmowalem rurke z dyszy, uzywalem zmrozonych garnuszkow 0,4 i 06l i bez rewelacji, czy ktos ma jakies porady ?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 31 maja 2007, 0:20

1. nie powinno się nic lać - albo coś źle dokręcone (prysznic), albo coś z uszczelką
2. latte art też mi nigdy nie wyszło na dreamie...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
mavic
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: śr 29 lis 2006, 23:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: mavic » czw 31 maja 2007, 22:57

Wyciek juz opanowalem ale nadal drazni mnie to spienianie mleka :( Jak zdejme rurke to mleko robi się gorace w kilkanascie sekund i nic z tego nie wychodz, natomiast z rurka nagrzewa się wolno i mam duze babelki.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » pt 01 cze 2007, 20:13

Witam,

buki: może napisz, coś więcej, co tam nie gra, że trudno spieniać mleko?

mavic: opisz mniej więcej w jakiej pozycji i pod jakim kątem trzymasz dyszę. Dużo zależy od kąta nachylenia i też od samej końcówki. No i oczywiście wpływ ma umieszczenie końcówki w mleku, głębokość i odległość od ścianek.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
mavic
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: śr 29 lis 2006, 23:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: mavic » wt 05 cze 2007, 0:20

dysze z nalozona rurka trzymam tak zanurzona w mleku, ze widze jak do dziurki wplywa mleko czyli poziom mleka jest w polowie dziurki. dysze trzymam dokladnie w srodku kubka w rownej odleglosci od wszystkich scianek. Kubek trzymam pod lekkim katem, naprawde bardzo lekko pochylony. Testowalem tez inne rozwiazania ale nijak mi to wychodzi.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » wt 05 cze 2007, 12:36

Witam,

a to tam jest jakaś nasadka plastikowa? spróbuj ją zdjąć i pienić samą metalową rurką.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
Mac'Qudy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: wt 06 mar 2007, 10:56
Lokalizacja: Szczecin

Re: re

Postautor: Mac'Qudy » wt 05 cze 2007, 12:42

...spróbuj ją zdjąć i pienić samą metalową rurką.
Również polecam - na początku będzie trudno (inaczej) ale po kilku próbach powinny być widoczne efekty.
Obrazek La Marzocco GS/3 parzy, Mazzer Mini miele: Arcaffè Roma ▪ w spiżarni: Jolly ▪

Awatar użytkownika
mavic
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: śr 29 lis 2006, 23:18
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: mavic » wt 05 cze 2007, 15:23

Nie ma nasadki plastikowej, mogę zdjac jedynie rurke i pienic bezposrednio dysza.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » wt 05 cze 2007, 17:09

Witam,

to zdejmij wszelkie dodatki, nieważne czy plastikowe czy metalowe, i pień gołą rurą, tzn tym co wystaje z ekspresu.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » wt 05 cze 2007, 17:23

To nie jest, dsc, takie proste. Po zdjęciu "dyszy" w Dreamie, rurka, która pozostaje, jest zbyt krótka, żeby można było cokolwiek nią robić. "Dysza" w cudzysłowiu, bo to nie jest dysza, tylko kawał rury, z umieszczonym w górnej części małym otworem. Da się tym czymś spienić mleko, ale opanowanie tego wymaga trochę czasu. Mi zajęło to kilka tygodni...
____________________

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » wt 05 cze 2007, 17:33

Witam,

tak myślałem:| no cóż pozostaje ćwiczyć na tym, co jest, albo zrobić własną dyszę:)

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » sob 16 cze 2007, 20:14

Mavic,
Czy nadal masz problem z tym spienianiem?
Kombinowanie z inną, własną dyszą nie ma sensu. Ten wynalazek sprawdza się znakomicie. Spienianie jest łatwe i szybkie. I nie spotkałem się jeszcze z ekspresem ASCASO z którego by to nie wychodziło. Pewnie że nie jest to HX ale jak na ekspres domowego użytku spienia zwykle bardzo dobrze. Może rzecz polega na tym co nalezy zrobić po spienieniu?
Jeśli będę w tamtej okolicy to się zaproszę a jeśli Ty będziesz w pobliżu to wpadnij do nas. Wszystko jedno z ekspresem czy też bez. Pokażemy jak się to robi.
Pozdrowienia
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » sob 16 cze 2007, 22:35

Janusz!
Zgodzę się, że mleko spienia się dobrze... ładnie... ale nie dobrze do latteart. Chciałbym zobaczyć jak na nim uzyskujesz mleczno-kremową konsystencję... Kłóciłbym się też czy jest to prawidłowo spienione mleko do prawdziwego cappuccino (patrząc na mleka przygotowywane na mistrzostwach czy spotkaniach Forumowiczów).
Niemniej jednak przyznaję, że na warunki domowe jest ok.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » sob 16 cze 2007, 23:01

Buki,
Zdaję mi się że wymagasz zbyt dużo. Mówisz o latteart ale w odniesieniu do ekspresu domowego użytku. Wiadomo, że do latteart mleko musi być rzadszej konsystencji. No i trzeba innej techniki. Mimo to udaje nam się zrobić rozetkę z DREAM'a.
A co do prawidłowo spienionego mleka na cappuccino to ja nie oceniam tego po tym jak wygląda na mistrzostwach czy na spotkaniach Forumowiczów tylko po tym na ile jest zbliżone do tego co pijam we Włoszech. I zapewniam Cię, że jest to zupełnie inna bajka. I osobiście wolę dobry włoski oryginał niż wytwór niektórych naszych mistrzów - baristów.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » sob 16 cze 2007, 23:29

Trzeba posłuchać opowieści baristów, gdyż zdarza się, iż polscy bariści są wysyłani do Włoch aby szkolić Włochów... tak tak... nie zawsze to co podają we Włoszech to wzór i "biblia" kawy.
Ale nie ważne, temat dot. spieniania mleka. W pracy miałem Rowente - spienianie mleka to było masakra w chińskiej dzielnicy, teraz mam Ascaso Arc i spienianie to przyjemność, ale w domu mam jeszcze lepsze spienianie na Rancilio :)
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości