Ascaso Dream — pytania, problemy

BoyLer
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pt 01 lut 2008, 13:54

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: BoyLer » śr 13 sie 2014, 15:25

Witam. Jestem świeżym użytkownikiem ekspresu Ascaso Dream i młynka Ascaso i-mini 2. Do tej pory nie miałem do czynienia z żadnym ekspresem kolbowym, co za tym idzie jestem totalnym laikiem. Stąd mam trochę wątpliwości i pytań do bardziej doświadczonych użytkowników tego pięknego ekspresu :) Dzięki Panu Januszowi udało mi się zrobić pierwsze kroki w kierunku otrzymania wspaniałej kawy. Jeszcze niedawno w ogóle nie pijałem kawy bez mleka, wszelkie "czarne" wynalazki odrzucały mnie i wywracały mój żołądek na drugą stronę. Okazało się jednak, że w życiu nie piłem po prostu dobrej kawy. Teraz rozsmakowuję się w espresso i nie mogę się nadziwić, że kawa bez mleka może być tak dobra! A zapewne espresso w moim wykonaniu do ideału jeszcze wiele brakuje.
Głównym problemem dla mnie jest ustalenie grubości mielenia kawy. Po prostu nigdy nawet nie widziałem jak powinna wyglądać prawidłowo zmielona kawa na espresso, więc można powiedzieć, że błądzę po omacku. Stąd moja ogromna prośba. Czy był by wstanie ktoś wykonać zdjęcie prawidłowo zmielonej kawy? :) Najlepiej tak by można było ją do czegoś odnieść, np na palcu, ewentualnie też po lekkim roztarciu pomiędzy palcami. Miał bym dzięki temu jakiś punkt zaczepienia :)

Na obecnie ustawionym przemiale raczej źle nie ma, ale wydaje mi się, że to jeszcze nie jest to. Myślę, że dobrą ilość kawy dozuję (wg wagi kuchennej będzie to około 7-8gr w sitku pojedynczym, po ubiciu zostaje około 1cm pustej przestrzeni). Co do siły ubicia to tutaj też ciężko stwierdzić czy robię to prawidłowo, raczej ubijam dość mocno, nie wiem czy jednak nie za mocno. Używam podwójnej wylewki bo łatwiej mi się na niej ubija kawę ;) Kilka minut po włączeniu ekspresu (jak osiągnie temperaturę) przeprowadzam ekstrakcję. W teorii czas ekstrakcji i ilość kawy jest prawidłowa, czyli po 25 sekundach od uruchomienia pompy mam plus minus 35ml espresso (wraz z cremą). Jednak nie jestem przekonany co do samego przebiegu ekstrakcji, mianowicie kawa leci nierównomiernie z podwójnej wylewki (z jednej strony bardziej niż z drugiej) oraz nie leci jednostajnymi strumieniami, tylko trochę przerywanymi. I mam też wątpliwości co do cremy. O ile wygląda ładnie, rysuje się "tygrysek" to jest niestety cienka (używane kawy to na początku La Brasiliana Marfisa, a obecnie Lucaffe Classic). Czy robię w takim razie coś nie tak? Na co zwrócić uwagę? Co zmienić? Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.

kris75
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: wt 14 kwie 2009, 16:51
Kontaktowanie:

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: kris75 » śr 20 sie 2014, 19:44

kawa ma lecieć jednostajnym strumieniem, czas przepływu 25-30 sekund - napisał ci bardzo niedoświadczony użytkownik (chociaż ma 4 lata praktyki), zmniejsz siłę ubicia > zmniejsz grubość mielenia. Jeśli leci bardzo wolno to będzie lecieć nierówno nawet jak jest wypoziomowana - fizyka.
Jeśli kawa jest zwietrzała cremy nie będzie.
https://www.youtube.com/watch?v=fEIoC2bZKYo
macchina: Ascaso Basic < Delonghi eco 310 < Zelmer Supremo
macinatura: Demoka M-207
mano: początkująca

BoyLer
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pt 01 lut 2008, 13:54

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: BoyLer » czw 21 sie 2014, 19:15

Dzięki uprzejmości (chyba nie zdradzę tajemnicy) Rogera otrzymałem do zamówienia próbkę zmielonej kawy pod espresso i teraz już wiem, że za grubo mieliłem :) Trzeba będzie potestować z drobniejszym przemiałem. Boję się tylko sytuacji jaka mi się na samym początku przytrafiała, że przy bardzo drobnym mieleniu i być może za silnym ubiciu, kawa praktycznie nie wylatywała. W filiżance wręcz było widać olej i zmieloną kawę. Ale to były dosłownie pierwsze próby na nowym ekspresie, więc do złego przemiału, za mocnego ubicia, mogły dochodzić błędy spowodowane za dużą ilością kawy w sitku (aż ciężko było momentami wkręcić portafilter). Człowiek uczy się na błędach :)
A co do zwietrzałej kawy, to chyba nie używałem najstarszych (chociaż dokładnych dat już nie pamiętam), ale i z tym nie będzie problemu bo dotarła dostawa wypalonej dwa tygodnie temu kawy :)

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: piomic » czw 21 sie 2014, 20:56

Ojtam, olej w filiżance chyba każdy kiedyś widział...

north
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: pn 10 lut 2014, 0:41
Sprzęt: ECM barista & fracino tranquillo & gene

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: north » sob 18 paź 2014, 16:15

Czy ktos wie (pewnie Janusz powinien) jaka jest najbardziej aktualna wersja dreama, termoblok czy moze znowu bojler? Pytam bo zauwazylem ze np amazon UK znowu sprzedaje wersje z bojlerem. Wraca nowe w ascaso?
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: Janusz » sob 18 paź 2014, 16:34

Najbardziej aktualna wersja to DREAM z termoblokiem aluminium + INOX. Żadnych zmian do tyłu w ASCASO nie ma. A Amazon różne dziwne rzeczy sprzedawał i sprzedaje. Zdarzały się też ostatnio nowe, nieużywane ekspresy z roku 2011 :!:
Nie jest to wiarygodne źródło informacji.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

north
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: pn 10 lut 2014, 0:41
Sprzęt: ECM barista & fracino tranquillo & gene

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: north » sob 18 paź 2014, 17:17

Amazon nie jest dla mnie źródłem informacji tylko sprzedawcą. A skoro kiedyś sprzedawał wersję z bojlerem później z termoblokiem a teraz znowu z bojlerem to mnie to zaciekawiło í zapytałem tutaj bo to jest źródło informacji. Dzieki za odpowiedź Janusz a tak przy okazji pamiętasz może z czego był zrobiony bojler w poprzedniej wersji?

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » sob 18 paź 2014, 17:35

Mosiądz.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: Janusz » sob 18 paź 2014, 17:44

Jak mógłbym nie pamiętać. Przecież te ekspresy trafiają do nas na serwis. Do roku 2012 był to bojler mosiężny.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

north
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: pn 10 lut 2014, 0:41
Sprzęt: ECM barista & fracino tranquillo & gene

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: north » sob 18 paź 2014, 18:02

No tak przypominam sobe dyskusje jak wprowadzali w ascaso termobloki że niby ten mosiądz przeszkadzał komuś w unii europejskiej í nagle trzeba z tego rezygnować bo szkodzi. Oczywiscie wielu producentów dalej radośnie używa mosiądzu ale to już ososobna historia. Jeszcze raz dziękuję í pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: Janusz » ndz 19 paź 2014, 17:40

Bo jeszcze nie nadszedł rok 2015. Ale to już osobna historia...
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: jtk » ndz 19 paź 2014, 19:17

To nie mosiądz przeszkadza a ołów. Większość producentów dostosowała się do nowych przepisów i albo stosuje mosiądz bezołowiowy albo nikluje bojlery, ewentualnie usuwa ołów z powierzchni mającej kontakt z wodą. Niektórzy łączą nawet dwa ostatnie procesy.
Jedynie Ascaso postanowiło wykorzystać nowe regulacje do obniżenia kosztów produkcji zastępując stosunkowo drogi mosiądz tanim bloczkiem aluminium z kawałkiem stalowej rurki, próbując jednocześnie wmówić ludziom, że to lepsze niż bojler.

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: Janusz » ndz 19 paź 2014, 19:33

Coś Ci się jak zwykle pokićkało. Nie ołów a nikiel nie może być od 2015 stosowany w stopach mosiądzu. To czy lepsze czy nie to nie Tobie o tym decydować. Pozostawiam to ocenom klientów. Ty nim nie jesteś. Jak zwykle wyłączam się bo poziom dyskusji i dyskutanta jest porażający. :oops:
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: jtk » ndz 19 paź 2014, 21:45

Tiaa, za to z Ciebie taki specjalista, że :smiech:
Nikiel bywa dodatkiem stopowym, ale mosiądzu niklowego nie używa się do produkcji bojlerów i pozostałych elementów hydraulicznych, bo jest zbyt kruchy i trudno się go obrabia. W nowych regulacjach, zarówno amerykańskich jak i europejskich chodzi o ograniczenie zawartości ołowiu (nie tylko w mosiądzu), który dodaje się w celu ułatwienia obróbki i zwiększenia odporności na korozję.

north
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: pn 10 lut 2014, 0:41
Sprzęt: ECM barista & fracino tranquillo & gene

Re: Ascaso Dream — pytania, problemy

Postautor: north » pn 20 paź 2014, 1:05

OK jest to trochę śmieszne rzeczywiście ale ostatecznie klient wie że kiedyś był bojler taraz jest termoblok í ostatecznie może sobie kupić np Silivie jak mu nie pasuje Dream. Ale wracając do mojego tematu zainteresowałem się tym bo mój dream zachorował na dziwne pryszcze na lakierze w okolicach grupy , rzecz o tyle dziwna że niby nieśmiertelne aluminium nigdy się nie podda korozji. Ponieważ sprzęt był kupiony na amazonie więc zadzwoniłem í powiedziałem co I jak. Zaproponowali zwrot kosztów lub wymiane na nowy. Ale na stronce amazona był opis że dream nagle znowu jest z bojlerem więc siętrochę zdziwilem. Ponieważ Janusz wyjaśnił jak to wygląda zażyczylem sobie wymianę na nowy. Na drugi dzień kuier przywiózł paczkę w której był dream z termoblokiem I datą produkcji 2014. Czyli mają bałagan w papierach ale sprzedają nowe maszyny. Generalnie używałem dreama 9 miesięcy í mimo wady lakieru nie mogę narzekać bo można na tym sprzecie zrobić niezłe espresso. Gorzej z mlecznymi napojami bo spienianie trwa wieki całe ale jak to Janusz mówi w tej klasie jest OK. I ma rację. Generalnie powoli przesiadam się na hx z e61 więc cała ta awaria jest mi na rękę bo zamierzam sprzedać dreama nie wyciągając go z pudła ale gdybym chciał go używać dalej to miałbym zastrzeżenia do jakości wykonania. Ale na pewno nie można się przyczepić do możliwości tej maszynki. Jeśli precyzyjnie przypilnujesz przemiału, dozy , dystrybucji í tampera to zrobisz kawę.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości