Ascaso Dream — pytania, problemy
-
- zagląda śmielej
- Posty: 38
- Rejestracja: pn 10 lut 2014, 0:41
- Sprzęt: ECM barista & fracino tranquillo & gene
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
Oczywiscie! Pobawię się jeszcze trochę í opiszę wrażenia w innym miejscu.
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
Chciałem podziękować Panu Januszowi za miły kontakt i perfekcyjną , rzeczową obsługę. Zakupiłem dreama z młynkiem na prezent dla bliskiej osoby ,
w związku z tym mnie cieszył mnie tylko 2 dni. Sądzę,że niebawem zakupię dla siebie, z utęsknieniem czekam aż padnie mój elektrolux.
Polecam, dawno już nie prowadziłem tak konkretnej rozmowy no sprzęt wart swojej ceny
pozdrawiam
piotr
w związku z tym mnie cieszył mnie tylko 2 dni. Sądzę,że niebawem zakupię dla siebie, z utęsknieniem czekam aż padnie mój elektrolux.
Polecam, dawno już nie prowadziłem tak konkretnej rozmowy no sprzęt wart swojej ceny
pozdrawiam
piotr
pozdrowienia piotr
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 96
- Rejestracja: pn 27 cze 2011, 15:08
- Sprzęt: Bezzera Unica ; Mazzer SJ ; Aeropress
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
W/w post to pytanie/problem czy kontynuacja tematu???
Może warto założyć nowy wątek i tam opisywać pokłony dla dystrybutorów i nie zaśmiecać wątku...
Może warto założyć nowy wątek i tam opisywać pokłony dla dystrybutorów i nie zaśmiecać wątku...
Niech moc będzie z kawą...
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
Dzień dobry.
używam ascaso dreama od ok 3 lat. uszczelki zmienione ok 8 mc temu. od kilku tygodni z grupy zaczęła się lać woda…
żeby nie mylić was opisami zamieszczam filmik na YT - ostrość będzie złapana pod koniec.
http://youtu.be/sTUahQwnVv8
Dodatkowo wystąpił problem opisywany w postach powyżej - tzn. z dyszy do spieniania również wydobywa się woda…
jakieś pomysły od czego zacząć? czy spakować sprzęt i wysłać do Łodzi?
za wszystkie sugestie będę wdzięczny.
używam ascaso dreama od ok 3 lat. uszczelki zmienione ok 8 mc temu. od kilku tygodni z grupy zaczęła się lać woda…
żeby nie mylić was opisami zamieszczam filmik na YT - ostrość będzie złapana pod koniec.
http://youtu.be/sTUahQwnVv8
Dodatkowo wystąpił problem opisywany w postach powyżej - tzn. z dyszy do spieniania również wydobywa się woda…
jakieś pomysły od czego zacząć? czy spakować sprzęt i wysłać do Łodzi?

za wszystkie sugestie będę wdzięczny.
My Ascaso DREAM came true... + i-2 mini
- piomic
- Consigliere
- Posty: 1272
- Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
- Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
Dysza - zawór do wymiany.
Grupa - sprawdzałeś uszczelkę?
Grupa - sprawdzałeś uszczelkę?
- anca
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 298
- Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
- Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
- Lokalizacja: Zamość
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
A może ładujesz za dużo kawy...stąd woda wycieka z grupy.....
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 89
- Rejestracja: wt 28 sie 2007, 15:29
- Lokalizacja: Tarnów
- Kontaktowanie:
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
U mnie tez dysza padła. Da się wymienić w domu czy trzeba slać do serwisu? Trudna to operacja?
Ascaso Dream :: Ascaso I-mini I-2 black, alu :: Demoka M-781 :: Bialetti Susy
- Blondas
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 272
- Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
- Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
Uszczelkę zaworu bez problemu wymienisz sam. Prawdopodobnie nie tyle wymienisz co wkleisz nową. Zrób to na odpornym na wysoką temperaturę silikonie, bo bez silikonu znowu wypadnie. Taka to konstrukcja.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Janusz
- Consigliere
- Posty: 1404
- Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
- Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
- Lokalizacja: centro - Łódź
- Kontaktowanie:
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
Konstrukcja zmieniona - wystarczy wcisnąć nową uszczelkę. Uwaga - dotyczy to tylko ekspresów produkowanych od 06.2012 r. Wcześniejsze mają inną konstrukcję zaworu - ze sworzniem zakończonym stożkiem. W takim przypadku należy albo oczyścić wnętrze bloku zaworu i końcówkę stożkową drobnym papierem ściernym albo wymienić sworzeń zakończony stożkiem z oringami na nowy.
A propos dokręcania na siłę nowych zaworów pary z uszczelką z Vitonu w miseczce...
Po co dokręcać do oporu ? Nie wystarczy dokręcić do momentu kiedy para przestaje się wydobywać ? Opór a uszczelnienie są to jednak dwie różne sytuacje.
A propos dokręcania na siłę nowych zaworów pary z uszczelką z Vitonu w miseczce...
Po co dokręcać do oporu ? Nie wystarczy dokręcić do momentu kiedy para przestaje się wydobywać ? Opór a uszczelnienie są to jednak dwie różne sytuacje.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 89
- Rejestracja: wt 28 sie 2007, 15:29
- Lokalizacja: Tarnów
- Kontaktowanie:
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
Mój ekspres został kupiony na początku 2011 roku. Możesz dokładniej opisać jak oczyścić wnętrze bloku zaworu?
Ascaso Dream :: Ascaso I-mini I-2 black, alu :: Demoka M-781 :: Bialetti Susy
- Blondas
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 272
- Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
- Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
Czołem Jakoś tak pechowo, akurat kończy się 2 lata od zakupu ekspresu, choć jeszcze nie minęły 2 lata od jego otrzymania i mam wątpliwości. Zauważyłem, że na termometrze jest bardzo mała temperatura po rozgrzaniu ekspresu, widać może ze 65 stopni. Wiem, że termometr w Dream jest tylko orientacyjnie, dlatego zmierzyłem temperaturę na wylocie, niestety termometrem kuchennym. Woda wlewająca się do dobrze rozgrzanego naczynia (wąska filiżanka, wlewane tuż poniżej prysznica) miała co najwyżej 75 stopni. Pomiar temperatury wody gotującej się w czajniku bezpośrednio po wyłączeniu czajnika wykazał 98,5 stopnia (dla skontrolowania termometra). Czy ktoś miał możliwość sprawdzania w ten sposób temperatury? Czy nie powinna być jednak kilka stopni wyższa?
Przy spienianiu mleka maksymalna temperatura na termometrze wynosi 100° i 2 kreski, gdy zwykle sięgało końca skali. Napisałem do Janusza mejla, ale dzisiaj pewnie nie odpowie.
Przy spienianiu mleka maksymalna temperatura na termometrze wynosi 100° i 2 kreski, gdy zwykle sięgało końca skali. Napisałem do Janusza mejla, ale dzisiaj pewnie nie odpowie.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Janusz
- Consigliere
- Posty: 1404
- Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
- Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
- Lokalizacja: centro - Łódź
- Kontaktowanie:
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
A właśnie że odpowiedziałem. 

Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?
- Blondas
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 272
- Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
- Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
A bo pora była barbarzyńska. Po jakiego montują termometr, który źle działa. Tylko wkurza i wzbudza wątpliwości.
Pozdrawiam
Piotrek
Piotrek
- Janusz
- Consigliere
- Posty: 1404
- Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
- Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
- Lokalizacja: centro - Łódź
- Kontaktowanie:
Re: Ascaso Dream — pytania, problemy
Działa dobrze. Ale jest to termometr analogowy. Jak wszystko co mechaniczne ma prawo po pewnym czasie się popsuć. U jednych wcześniej, u innych później a jeszcze u innych wcale się nie popsuje. Takie Życie...
Montowany jest bo przynajmniej jak działa to niektórzy się na niego patrzą. Mimo, że ja zawsze radzę kierować się momentem zapalenia się i zgaśnięcia kontrolki a nie wskazaniami termometru. Przykładowo jak załączasz zimny ekspres to kontrolka Ci gaśnie gdy termostat wyłączy grzanie przy 100 st. C a na termometrze masz wówczas ledwie ok. 70 st. C. Dopiero po pewnym czasie wskazówka na termometrze dojdzie do 100 st. C. Ma on więc sporą bezwładność. Montowany jest także dlatego aby ekspres ładnie wyglądał. Taki design...
Montowany jest bo przynajmniej jak działa to niektórzy się na niego patrzą. Mimo, że ja zawsze radzę kierować się momentem zapalenia się i zgaśnięcia kontrolki a nie wskazaniami termometru. Przykładowo jak załączasz zimny ekspres to kontrolka Ci gaśnie gdy termostat wyłączy grzanie przy 100 st. C a na termometrze masz wówczas ledwie ok. 70 st. C. Dopiero po pewnym czasie wskazówka na termometrze dojdzie do 100 st. C. Ma on więc sporą bezwładność. Montowany jest także dlatego aby ekspres ładnie wyglądał. Taki design...
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość