Rancilio Silvia — pytania, problemy

Awatar użytkownika
meganert
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: sob 16 lip 2011, 18:39
Sprzęt: Rancilio Silvia PID Nemox Milki Compak K3 Touch Behmor 1600
Lokalizacja: Gdańsk-Castlebar

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: meganert » śr 11 kwie 2012, 17:35

Gratuluję udanego zakupu. Niestety z tą kawą do ustawiania młynka może być różnie, ja dostałem zmieloną :(
Jeśli chodzi o termin dostawy może też się żdżebko opóżnić. Myślę że jeśli chodzi o składanie obietnic, Marco niewiele różni się od znanych polityków z kampanii przedwyborczych :D

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: StaSZek » śr 11 kwie 2012, 17:51

Dziękuję :) Jeśli do jutra nie dostane nr listu przewozowego to do niego napisze żeby mi go przesłał i będę śledził gdzie jest moja Silvia ;)

Mam jeszcze pytanie: czy stosuje ktoś ten zmiękczacz wody: http://espresso-press.com/?p=215 ? Jak się sprawdza w praktyce? Sprzedaje go ktoś w Polsce? W jakiej cenie? Mam raczej twardą wodę, a nie uśmiecha mi się płacić 1zł za 1 litr wody butelkowej, niskozmineralizowanej.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Maciej1 » śr 11 kwie 2012, 20:57

Raczej przesadzasz z tą złotówką za litr wody. Najlepsza woda do ekspresów to Żywiecki Kryształ dostępna np. w Lidlu pod nazwą Saguaro ze źródła k-2 za bodajże 70 gr/1,5 litra. Na tydzień starcza mi zgrzewka za niecałe 5 zł a to chyba nie majątek.
_, w kolejce _

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: StaSZek » śr 11 kwie 2012, 21:12

No właśnie Żywiec sto-ileś mg/l kosztuje 5l 5zł. Nie wiedziałem, że to jest to samo co Saguaro. Dzięki za informacje, ale mimo wszystko wolałbym jakiś zmiękczacz/uzdatniacz wody.

Kaczmar
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 71
Rejestracja: sob 07 sty 2012, 14:44
Sprzęt: Promac Lollo + PID, Bialetti

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Kaczmar » śr 11 kwie 2012, 22:26

Co do nasadki do zmiękczania podanej przez Staszka, można jakoś wymienić - zregenerować wkład ??

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: StaSZek » śr 11 kwie 2012, 22:32

Tak, parę łyżek soli + ciepła woda. Tylko czy można go gdzieś w Polsce dostać?

Kaczmar
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 71
Rejestracja: sob 07 sty 2012, 14:44
Sprzęt: Promac Lollo + PID, Bialetti

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Kaczmar » śr 11 kwie 2012, 22:33

Teraz zobaczyłem że na dole strony jest opisany proces regeneracji :). Czy można dostać nie wiem, ja miałem w ekspresie jak kupowałem :)

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: piovit » śr 11 kwie 2012, 23:09

Z tego wątku możesz wyłowić co nieco informacji http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.p ... ltr#p67001 ale Janusz mówi że "bombki" do zmiękczania są lepsze :wink:

m&sz
Posty: 1
Rejestracja: czw 12 kwie 2012, 22:08
Sprzęt: ekspres rancilio silvia młynek rancilio rocky

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: m&sz » pt 13 kwie 2012, 18:10

Witam,

od wczoraj jesteśmy posiadaczami ekspresu rancilio silvia oraz młynka rocky. Po przeczytaniu instrukcji nie bardzo wiem o co chodzi z wytwarzaniem ciepłej wody i pary, czy to oznacza, że przed spienieniem mleka muszę wykonać jakieś dodatkowe czynności? Jeśli tak, czy ktoś mógłby mi to w jakiś prosty sposób wytłumaczyć?
Interesuje mnie też jak mocno wpływa jakość kaawy na pojawiające się błotko w kolbie po zakończeniu parzenia kawy.

Pozdrawiam! :)

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Maciej1 » pt 13 kwie 2012, 19:59

Przed spienieniem mleka musisz wcisnąć dolny przycisk - zapali się lampka obok wyłącznika głównego i grzałka będzie podgrzewać wodę aż do wytworzenia pary. Do gorącej wody służy zaś przycisk środkowy - wciskasz i odkręcasz jednocześnie zawór pary i leci z niego gorąca woda. Co do drugiego pytania - nie ma to znaczenia. Poczytaj, na forum jest kilka innych wątków o Silvii. Bardzo ważne jest aby po spienianiu uzupełnić boiler wodą, czyli odkręcasz zawór pary i włączasz środkowy przycisk, czekasz aż z dyszy pary zacznie lecieć woda i wyłączasz.
Ostatnio zmieniony sob 14 kwie 2012, 12:48 przez Maciej1, łącznie zmieniany 1 raz.
_, w kolejce _

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: StaSZek » sob 14 kwie 2012, 2:06

A żeby trafić z najlepszą temperaturą ekstrakcji obejrzyj to: http://www.youtube.com/watch?v=QhxvDusY3jk

Przeczytaj ten temat, co prawda przydługi, ale parę istotnych rzeczy można się dowiedzieć :)

Ala Zin
Posty: 2
Rejestracja: śr 18 kwie 2012, 11:35
Sprzęt: Rancilio Silvia

Re: Rancilio Silvia

Postautor: Ala Zin » śr 18 kwie 2012, 11:42

Witam,

od miesiąca z mężem jesteśmy nieszczęśliwymi posiadaczmi RS.
Naczytaliśmy się na forum już o przygotowaniu kawy, ale tak paskudnych kaw to dawno nie piliśmy.
Dlatego zwracam się do_posiadaczy tej maszyny, o kilka wskazówek jak można przygotować dobrą kawę.
Crema wychodząca jest mikroskopijnej wielkości i znika w przeciągu minuty.
Dodam, iż posiadamy młynek Grafee.

Zwątpieni,
Pozdrawiamy,

Wieprzuniu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 55
Rejestracja: pt 29 maja 2009, 16:02
Sprzęt: Bialetti Brikka, Solis Scala.
Lokalizacja: Opole, Kędzierzyn-Koźle

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Wieprzuniu » śr 18 kwie 2012, 12:40

Ala Zin, podstawą jest młynek, świeże ziarno, człowiek.
Ekspres wprawdzie nie jest aż tak ważny, ale to przecież Silvia. Zakładam, że jest sprawna.
Jakiej mieszanki używacie?

Pozdrawiam
Flush & Go.

Było: Gaggia Espresso Pure + PID, SanRemo MXA.

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: StaSZek » śr 18 kwie 2012, 18:21

I cóż to za młynek? Chyba, że chodziło o Graef ?

Świeża (i dobrej jakości) kawa i młynek to podstawa.

Kupcie coś od forumowych palaczy/dystrybutorów.

Ala Zin
Posty: 2
Rejestracja: śr 18 kwie 2012, 11:35
Sprzęt: Rancilio Silvia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Ala Zin » śr 18 kwie 2012, 19:57

witam,

oczywiście chodzi o młynek GRAEF CM 80.
Co do kawy, to mieliśmy jedną z kawiarni ekstra dokupioną w prezencie do ekspresu od znajomych.
Ponieważ i z niej nic nie wychodziło jesteśmy teraz przy Tchibo, ponieważ jeden z bloggerów również pisał aby kupić najtańszą i próbować.
Chodzi mi by ktoś opisał od początku do końca jak przygotowuje kawę w RS począwszy od rodzaju kawy.
Oglądając filmiki na You Tube filmiki z schootami z RS nie mogę uwierzyć, ze taka kawa może z tej maszyny wyjść.
Czy wam się udaje?

Pozdrawiamy właścicieli RS.

Ala Zin — przypominam o pisaniu po polsku! //cyrus


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości