Rancilio Silvia — pytania, problemy

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: StaSZek » śr 18 kwie 2012, 20:26

To widzę, że dużo czytania przed Wami.... Zacznij od tego: http://www.home-barista.com/espresso-guide.html

Najtańsza kawa to wcale nie jest dobry pomysł. Najtańsza = nieświeża/niskiej jakości = zwietrzała = bez (porządanego) smaku. Czy ze starego, "zalatującego" mięsa zrobisz smacznego kotleta? Marna jakość surowca skutkuje marnym produktem. Na początek wyklucz kawe. Nie kupuj singli, które są trudniejsze. Kup mieszanke z robustą może być np Ariadna od Antonia.

Poza temperature surfing (patrz mój link na poprzedniej stronie) espresso przygotowuje się tak samo na każdej maszynie, podstawy są takie same.

Czytaj i ewentualne pytania zadawaj w innym wątku. Nie Silvia stanowi problem ;)

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: ignacy » śr 18 kwie 2012, 20:31

Tchibo to kiepski pomysł. Jestem przeciwnikiem kupowania ziaren do "ćwiczeń" o marnej jakości, bo zachowują się one zupełnie inaczej niż kawa, którą będziemy chcieli na ogół pić docelowo, ciężko o jakąkolwiek cremę, a wypić tego i tak się nie da. Łatwiej pracuje się na początku z kawami z robustą moim zdaniem, wybaczają trochę więcej błędów - kup jakieś świeżynki od Antonia/Apro Trade/Cafe Studio i próbuj dalej, chociaż młynkom klasy Graefa trochę brakuje, powinnaś osiągnąć co najmniej zadowalające efekty.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: StaSZek » śr 18 kwie 2012, 22:38

Jak w końcu jest z ciśnieniem w Silvi? Teoretycznie powinno być ok 9 bar tj. ~260ml/min z wężyka zwrotnego, ale natrafiłem na coś takiego:
The overpressure valve is now adjustable on our latest batch of Silvias. The overpressure valve is normally set to 11 bar. However, if your grind is just right, the grind should only create 8-9 bar of resistance so the overpressure valve will never open.
Źródło

Nie sprawdzałem jeszcze ile Silvia zwraca wody, pytanie ile powinna? Jakie powinno być ustalone ciśnienie na opv?

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: cyrus » śr 18 kwie 2012, 22:47

Do tego można dorzucić jeszcze >tę pozycję<.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
Darek Szubiński
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: śr 07 paź 2009, 14:08
Lokalizacja: Garwolin
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia

Postautor: Darek Szubiński » czw 19 kwie 2012, 11:20

Witam,

od miesiąca z mężem jesteśmy nieszczęśliwymi posiadaczmi RS.
Naczytaliśmy się na forum już o przygotowaniu kawy, ale tak paskudnych kaw to dawno nie piliśmy.
Dlatego zwracam się do_posiadaczy tej maszyny, o kilka wskazówek jak można przygotować dobrą kawę.
Crema wychodząca jest mikroskopijnej wielkości i znika w przeciągu minuty.
Dodam, iż posiadamy młynek Grafee.

Zwątpieni,
Pozdrawiamy,
Ech ... nie ma szans być nie zadowolonym ;) ale praca na początku łatwa nie jest .. do tego porządny młynek - nie znam Waszego i nie chcę wypowiadać się co do jego możliwości.
A czy można ... to szczerze nie wiem jak może nie wyjść .. no ale u mnie RS jest już od grubo ponad 2 lat ;)
http://www.facebook.com/video/video.php ... 3007073056
http://www.facebook.com/photo.php?v=155 ... permPage=1
http://www.facebook.com/photo.php?v=153 ... permPage=1
Pierwszy filmik w lepszej jakości: www.fotoszubi.pl/pliki/ariadna.avi

No i powodzenia ;)
Rancillo Silvia + PID, Macap M4

webs
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 13:46
Sprzęt: Rancilio Silvia + MACAP M4
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia

Postautor: webs » wt 24 kwie 2012, 21:29

Witam,
Crema wychodząca jest mikroskopijnej wielkości i znika w przeciągu minuty.
Mnie zawsze pomaga poznawanie nowego sprzętu przy pomocy kawy Meseta CREMA d'ORO. Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze łatwo nauczyć się ją robić. Po wypiciu kilograma będziesz już widział co nieco o nowym sprzęcie
W młynie Brazylia Santa Ines

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Twolipan » ndz 29 kwie 2012, 1:42

.... Bardzo ważne jest aby po spienianiu uzupełnić boiler wodą, czyli odkręcasz zawór pary i włączasz środkowy przycisk, czekasz aż z dyszy pary zacznie lecieć woda i wyłączasz.
No i jak tu nie mieć zagwozdki?:)
Maciej1 pisze: puszczaj wodę po spienianiu, a producent nic o tym nie mówi. Zaleca za to odczekanie po spienianiu na przestygnięcie ekspresu (Zapewne więc należy po każdym latte robić z pół godziny przerwy :lol: ). O uzupełnianiu wody ani słowa.

Pamiętam podobną dyskusję o backflushingu w Rancilio.
Z tym, że producent Sylvi nie zabraniał tylko nie zalecał, z informacją, że niewłaściwie wykonany backflushing może uszkodzić ekspres (Ale z kontekstu jasno wynikało, że eksperci w tej czynności mogą ją robić::).


Rancilio umieścił na swojej stronie jasny i jednoznaczny poglądowy materiał filmowy: http://www.rancilio.it/popup/popup_video.html
(Po angielsku, ale translator daje radę dla niewładających).
Filmiki nie pozostawiają wątpliwości i chyba odpowiadają jednoznacznie na wiele pytań (Uruchomienie, parzenie, czyszczenie itd.).

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Felini » ndz 29 kwie 2012, 7:07

Maciej1 pisze: puszczaj wodę po spienianiu, a producent nic o tym nie mówi.
Owszem, mówi:
Restore the water level in the boiler (see relative paragraph 8.6).
i dalej:
8.6. Refilling water in the boiler
Check that switches (4) and (5) are off and that the portafilter (13) is disconnected;
Press coffee delivery switch (3) and wait for the water to come out of group head (12)
Turn off coffee delivery switch (3).
Instrukcja do Silvii opisuje jedynie inny sposób uzupełniania wody w bojlerze, niż zaproponowany przez Maciej1.
Nie ma znaczenia, czy uruchomimy pompę włącznikiem zaparzania i przepuścimy trochę wody przez grupę, czy też wciśniemy włącznik wrzątku i upuścimy wodę przez dyszę pary, efekt będzie zawsze ten sam — uzupełnienie wody w bojlerze.

Instrukcja obsługi
Rancilio umieścił na swojej stronie jasny i jednoznaczny poglądowy materiał filmowy: http://www.rancilio.it/popup/popup_video.html
Filmiki nie pozostawiają wątpliwości i chyba odpowiadają jednoznacznie na wiele pytań
Szczególnie, jak prawidłowo przyrządzić cappuccino:

http://www.rancilio.it/popup/achieving_ ... _capp.html

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Twolipan » ndz 29 kwie 2012, 13:59

Być może dla włochów to właśnie jest prawidłowy sposób przyrządzania cappuccino:)

Nie wiem jak z aktualnością tej instrukcji dla wersji 2012, ale masz rację Felini.
Załączona przez ciebie instrukcja to jasno potwierdza.
Włączamy przycisk pary, czekamy na lampkę, spuszczamy wodę z dyszy pary, spieniamy, przedmuchujemy i na koniec PRZEPUSZCZAMY WODĘ PRZEZ ZAPIĘTĄ GRUPĘ w celu jej uzupełnienia w bojlerze.
Jakoś bardziej mi się to wydaje " naturalne" niż alternatywne puszczanie extra wody przez samą dyszę, ale tak rzeczywiście jest napisane.

Na Filmikach instruktażowych pomineli tą "zbędną" czynność.
Założyli zapewne, że każdy naturalnie spuszcza wodę na koniec parzenia:)

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Felini » ndz 29 kwie 2012, 15:34

PRZEPUSZCZAMY WODĘ PRZEZ ZAPIĘTĄ GRUPĘ w celu jej uzupełnienia w bojlerze.
Nie ma większego znaczenia czy przepuszczamy wodę przez zapiętą czy otwartą grupę, instrukcja podaje jednak:
Check that switches (4) and (5) are off and that the portafilter is disconnected

Gdy kolba nie jest zapięta, pompa nie musi tłoczyć wody przez ew. pozostające w sitku ciastko kawowe.

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: Remogiusz » pn 30 kwie 2012, 23:26

A ja sam zablokowałem zawór auto- uzupełniania bojlera w mojej Gaggii i czuję się jakbym miał Silvię :smiech:
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

webs
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 13:46
Sprzęt: Rancilio Silvia + MACAP M4
Kontaktowanie:

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: webs » wt 01 maja 2012, 18:04

Być może dla włochów to właśnie jest prawidłowy sposób przyrządzania cappuccino:) Włączamy przycisk pary, czekamy na lampkę, spuszczamy wodę z dyszy pary
Zgodnie z przdstawionym filmikiem masz oczywiście rację, ale osobiście wychodzi mi lepsze spienianie jak stosuję się do mojego sposobu - odkręcam pokrętło, aby spuścić wodę, zakręcam, naciskam przycisk do pary i ponownie spuszczam resztki wody. Nie czekam aż lampka zgaśnie tylko od razu spieniam mleko jak tylko pozbędę się resztek wody. Spienione mleko przypomina wtedy jogurt i jest OK. Spieniam poprzez zasysanie mleka, ledwo dotykam końcówką powierzchni mleka lub nieznacznie ją zanurzam. Wtedy spienione mleko wychodzi rewelacyjnie. Filmik przedstawia raczej przykład, jak nie należy spieniać mleka. Nigdy nie używam łyżki :smiech: Moim zdanim czekanie aż zgaśnie lampka powoduje stratę nerwów, bo trwa to w nieskończoność oraz zbyt duże ciśnienie pary, co owocuje zbąblonym mlekiem. Spróbujcie mojego sposobu i porównajcie. Moim zdanim mój sposób zapewnia jogurtową konsystencję spienionego mleka i łyżka jest zbędna :D
W młynie Brazylia Santa Ines

slamos
Posty: 4
Rejestracja: pn 02 maja 2011, 15:25
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + i-mini
Lokalizacja: Wrocław

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: slamos » pn 21 maja 2012, 11:19

Witam,

Ostatnio zauważyłem że podczas nagrzewania ekspresu z dyszy mojej silvi lekko kapie i muszę tak o milimetr, dwa dokręcić zawór żeby to wyeliminować. Dodatkowo, jak odkręce zawór podczas nagrzewania ekspresu to z dyszy wylewa się woda. Czy to normalne czy mam uszkodzony zawór trójdrożny ? Dodam że kawa wychodzi dobra a i mleko ciągle ładnie się spienia.

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: StaSZek » pn 21 maja 2012, 11:38

Może po prostu nie dokręcasz dyszy po spienianiu mleka? To, że troche wody wyleci z dyszy po odkręceniu zworu to jest w zupełności normalne. Nawet w instrukcji o tym pisze. Dzieję się tak ponieważ:
1. Para wodna kondensuje się w rurkach
2. W bojlerze panuje wyższe ciśnienie i wypycha wode kiedy na to pozwolisz odkręcając zawór pary
Co więcej, w momencie kiedy maszyna jest nagrzana i odkręcisz zawór pary niedługo po zgaśnięciu lampki bojlera możesz zobaczyć parę wydobywającą się z dyszy.

Zawrór trójdrożny raczej nie ma nic wspólnego z parą. Odkręć pokrywę i obejrzyj sobie jak to wygląda :) Pomaga w zrozumieniu zjawisk opisanych powyżej. Zwróć uwagę gdzie znajduje się rurka dostarczająca parę.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: RANCILIO SILVIA - pytania, problemy

Postautor: RAF77 » pn 21 maja 2012, 14:13

slamos
Takie zachowanie ekspresu jest w normie.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości