Rancilio Silvia — pytania, problemy

webs
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 13:46
Sprzęt: Rancilio Silvia + MACAP M4
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: webs » czw 18 paź 2012, 14:08

Tu rozwiązanie tkwi w nastawieniu młynka oraz fakcie, że lepszy efekt uzyskasz, jeżeli potraktujesz kawę delikatnie tamperem. Daj jej w sitku oddychać :) Nasza panienka lubi delikatniejsze traktowanie.
W młynie Brazylia Santa Ines

strybol
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 01 gru 2009, 20:08

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: strybol » ndz 21 paź 2012, 0:28

To i ja dodam że nie jest lekko na początku
Od wczoraj jestem "szczęśliwym-nieszęśliwym" posiadaczem RS+Rocky - kupiony "niestety" w coffeitalia.de - bez żadnych problemów,
wcześniej Gaggia Baby i MDF było super w porównaniu z tym co mi wypływa teraz.
Próby różne:
te same kawy co w cześniej w Gaggi (Hausbrand Gourmet, Bristot Sublime, Agust Natura Equa),
sitko na 1 na 2, NPF, mielenie, tamperowanie, od kapania do cieczki, a crema biedna!!!,
nie liczę już dziesiątek kaw wylanych do zlewu, godzin na czytaniu forum - dzięki wszystkim za rady i otuchę, rozmów z wtajemniczonymi kolegami.
Jaki zakres regulacji stosujecie w Rocky - cyferki? Może jeszcze bardziej szczegółowo: jaka kawa i stopień mielenia?
Jeszcze pytanie co do NPF - sitko dostarczane razem jest baardzo głebokie i żeby nasypać kawy "do krawędzi" to ze 4 porcje x7gr się mieszczą!
Czy ktoś ma doświadczenie z NPF?
No, ale zestaw piękny i baardzo solidny, a wady jak to wady każdy je ma i trzeba je pokochać!
Ostatnio zmieniony ndz 21 paź 2012, 13:02 przez strybol, łącznie zmieniany 1 raz.

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: StaSZek » ndz 21 paź 2012, 9:12

Sitko z NPF'em jest beznadziejne, popatrz na samo wykonanie. To jest potrójne sitko, ale czy ktoś Ci broni założyć tam sitko podwójne? Wyciąg to z normalnej kolby i włóż do NPF'a. I zmień sitka (niedawno była tu o tym rozmowa).

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Maciej1 » ndz 21 paź 2012, 18:38

Jaki zakres regulacji stosujecie w Rocky - cyferki? Może jeszcze bardziej szczegółowo: jaka kawa i stopień mielenia?
Z tego co pamiętam, to stosowałem zakres od 2 do 5. Twoje niepowodzenia mają może związek z tym, że młynek musi się trochę dotrzeć, drugi kilogram powinien już lepiej się zaparzać.
_, w kolejce _

strybol
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 01 gru 2009, 20:08

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: strybol » ndz 21 paź 2012, 20:45

U mnie w Rocky'm jak zrobię na 5 i wygładzę tylko tamperem to kapie czarna smoła i to dopiero po kilkunastu sekundach od włączenia.
Reguluje w zakresie 8-12 i tamperuje raz mocniej raz słabiej.
Po ekstrakcji "ciastko" zwarte powiedzałbym katalogowe.
Smak już jest lepszy, a crema nadal biedna.
Co to znaczy, że nowy młynek musi się dotrzeć? Może kupić 1kg slabej kawy tylko dla dotarcia?

Awatar użytkownika
Darek Szubiński
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: śr 07 paź 2009, 14:08
Lokalizacja: Garwolin
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Darek Szubiński » pn 22 paź 2012, 14:34

Ja bym zapewne odradził taki zakup w komplecie .. sam go kiedyś uczyniłem i Rockiego wymieniłem na MP4 ze śrubą mikrometryczna. Silwie lubi włoskie przygotowywanie .. najlepiej drobniejsze mielenie i można by pewnie tylko mocno uderzyć kolbą dla wyrównania kawy .. ja jednak lekko wygładzam tamperem i do grupy .. leje się.. no wycieka to co najlepsze .. ;)
Rancillo Silvia + PID, Macap M4

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Twolipan » wt 23 paź 2012, 8:19

U mnie w Rocky'm jak zrobię na 5 i wygładzę tylko tamperem to kapie czarna smoła i to dopiero po kilkunastu sekundach od włączenia.
Reguluje w zakresie 8-12 i tamperuje raz mocniej raz słabiej.
Po ekstrakcji "ciastko" zwarte powiedzałbym katalogowe.
Smak już jest lepszy, a crema nadal biedna.
Co to znaczy, że nowy młynek musi się dotrzeć? Może kupić 1kg slabej kawy tylko dla dotarcia?
Strybol jak ci wyskakuje czarna smoła. powodów może być kilka, ale najpewniejszy to za drobny przemiał i przytykanie sitka.

Teraz tak:
1. Rozgrzej porządnie RS min. 30 min
2. Spuszczasz wodę (średni 3x), aż zapali się lampka
3. Czekasz dokładnie 30 sek po jej zgaśnieciu
4. Spuszczasz gorącą wodę ok. 2-3 sek.
5. Zakładasz NPF z kawą i włączasz wodę na 25 sek. Jeżeli po maksymalnie 8 sek nie masz pierwszych kropel, to albo zatkane sitko, albo za drobny przemiał

Jak było napisane: tamperem lekko, nie za mocno. Ile miesięcy ma kawa którą używasz, jest świeża? Bo brak cremy wskazuje, że to staroć, albo czysta arabica.
Na początek min. 20% robusty musi być.
Wymiana sitek na LaMa obowiązkowa.
Orginalny NPF Rancilio to potrójna porcja fakt, ale ja lubię szatana czasem :lol: Najważniejsze jest w nim jednak to ŻE WIDZISZ CAŁY PROCES EKSTRAKCJI.
Zobacz na Youtube jak to ma wyglądać. Żadnego pryskania na boki i kilku strumieni. Ma być jeden, na środku dość solidny, jasny i w miarę szybki. W NPF natychmiast widzisz, że coś nie gra.

I najważniejsze: Zanim zaczniesz oceniać i narzekać, zrób jedno perfekcyjne espresso.
Smak i radość z efektów twojej pracy i nauki będzie o wiele większy niż najlepsza Gaggia da :D

PS.
Czy ty nie miałeś kupić Vario?

strybol
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 01 gru 2009, 20:08

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: strybol » wt 23 paź 2012, 9:33

Dzięki Twolipan.
Ekspres rozgrzany wiadomo,
zabawa z temperaturą wiadomo - oglądałem już chyba wszystkie filmiki,
cały wątek RS przeczytany i inne związane z sitkami, mieleniem, temp surf, idt też.
Żeby nie było, nie jest tragicznie tylko na początku było słabo, teraz jest już lepiej, ale jeszcze nie idealnie.
Zdaję sobie sprawę, że to jest kwestia mojej pracy/warsztatu, ale po Gaggi Baby wydawało mi się, że szybciej sobie poradzę. Nie napisałem nic złego na RS!
Zamówiłem już inną kawe z 20% robusty (NYC XXXX), te kawy co mam są świeże (kupujemy ze znajomymi i dzielimy się po 0,5kg żeby się nie "starzały"), na Gaggi Baby przećwiczone i crema wychodziła.
Jestem w trakcie zamawiania sitek. Troche martwi mnie fakt różnych tamperów, ale patent do ubijania pojedynczego sitka LaMa z użyciem odwrotnie orginalnego plastikowego tampera od RS będzie ok.
Śrube do mocowania prysznica w grupie już zmieniłem, na taką ze stożkowym łbem, efekt - prawie cała główka się chowa.
cyt. "PS. Czy ty nie miałeś kupić Vario?" nie to nie ja

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Twolipan » wt 23 paź 2012, 9:40

No ale chyba mi nie powiesz, że wziąłeś z niemiec RS + RR za 660 euro + przesyłka, jak miałeś ten komplet z Vario za 660 z przesyłką w http://www.coffeeitalia.es/RANCILIO_SILVIA_SET.htm ?

strybol
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 01 gru 2009, 20:08

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: strybol » wt 23 paź 2012, 9:47

No ale chyba mi nie powiesz, że wziąłeś z niemiec RS + RR za 660 euro + przesyłka, jak miałeś ten komplet z Vario za 660 z przesyłką w http://www.coffeeitalia.es/RANCILIO_SILVIA_SET.htm ?
UPS! Fakt tego nie widziałem, ale za mój kpl zapłaciłem 604Euro z przesyłką i NPF

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Twolipan » wt 23 paź 2012, 9:59

No to żałuj, bo Vario jakby nie patrzeć półka wyżej niż RR. A już najlepiej bys zrobił jakbyś używane gastro kupił, takie np. Cunilla za 500-700 zł :wink: na głowę biją oba, a RS lubi mieć dobry przemiał. W końcu ma dać napar jak z maszyny 4x droższej 8)

Ale spox, z tym co masz przeskoczyłeś polską średnią kilkanaście razy :kwiat:
Nie zniechęcaj się, poćwicz cierpliwie i za miesiąc pogadamy. W końcu jakby to było takie proste to by każdy Kowalski sobie w domu parzył znakomite espresso :lol: :wink:

essewissa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: pt 28 lis 2008, 9:04
Lokalizacja: Nibycja

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: essewissa » wt 23 paź 2012, 12:02

"Smak i radość z efektów twojej pracy i nauki będzie o wiele większy niż najlepsza Gaggia da :D"

ja bym się tak nie rozpędzał z tą skalą w tym porównaniu, tutaj trochę przytomniejsze porówanie obu ekspresów:
Gaggia Classic Vs. Rancilio Silvia v3
http://coffeegeek.com/forums/espresso/m ... 664&Page=3

webs
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 13:46
Sprzęt: Rancilio Silvia + MACAP M4
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: webs » wt 23 paź 2012, 12:51

U mnie jak kawa wychodziła gorzka i bez cremy, wystarczał najczęściej jeden obrót śrubą w młynku MC4, odrobinę grubszy przemiał, a życie stało się piękniejsze. Miałem też ten sam problem do momentu aż załapałem, że tajemnica tkwi w młynku oraz jak ugniatasz to tamperem. Zauważ, że na stronie producenta jest to bardziej wygładzanie kawy ruchem okrężnym niż uciskanie tampera. Jak raz załapiesz to potem już będzie OK.
W młynie Brazylia Santa Ines

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Twolipan » czw 25 paź 2012, 14:08

essewissa pozwól jednak, że będę się zapędzał.
Nie można porównywać tych dwóch ekspresów, po GC jest półkę niżej niż RS, nie ujmując nic temu pierwszemu. Znam GC i wiem dokładnie co mówię, przytomnie.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: cyrus » czw 25 paź 2012, 17:08

>Tu<, czy >tu<...
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość