Rancilio Silvia — pytania, problemy

StaSZek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 185
Rejestracja: pt 19 sie 2011, 1:34
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Compak K6 Pro-Barista
Behmor 1600
Clever Coffee Dripper
Ręczny Tiamo
Moka 2 cups
Lokalizacja: Kraków / Bochnia

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: StaSZek » czw 25 paź 2012, 17:52

Tutaj jest chyba wszystko co trzeba wiedzieć (łącznie z linkami) o PIDowaniu Silvi.

essewissa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: pt 28 lis 2008, 9:04
Lokalizacja: Nibycja

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: essewissa » pt 26 paź 2012, 10:13

essewissa pozwól jednak, że będę się zapędzał.
Nie można porównywać tych dwóch ekspresów, po GC jest półkę niżej niż RS, nie ujmując nic temu pierwszemu. Znam GC i wiem dokładnie co mówię, przytomnie.
To ja może wprowadzę trochę porządku i deko historii do wątku. Dawno, dawno temu, za siedmioma górami i siedmioma rzekami .... ceny Silvi i Klasika były podobne i stąd wzięło się słuszne uznanie, że Silvia to maszyna lepsza (chociaż różnica łba nie urywa). Cffany producent Rancilio, albo dystrybutorzy (łotewer) niecnie wykorzystał fakt detronizacj klasika jako best buy home barista espresso machine i niecnie podniósł cenę do poziomu dwa Klasiki. Lud pracujący (albo op.. siem - political correctness) z wiosków i miastów łyknął ten fakt i poszłooooo
Ad rem, lepiej kupić Klasika a róznicę drugiego Klasika dołożyć do lepsiejszego młyna. Zakładając, że debiutant ma założony słuszny budżet na młynek tj. około 1tyś zł lepiej dopłacić zaoszczędzony tyś do najtańszego Mazzera mini manual. Taki zestaw da lepsze rezultaty w filiżance niż Rancilio plus Vario, albo Rocky. Za słusznością takiej decyzji przemawia również to, że w przypadku gdybyśmy chcieli zrobić upgrade do eskpresu xh czy db zostaje nam młynek i przetrzebi nam sakwę jedynie koszt utraty wartości samego odsprzedanego ekspresu.
Hawk!

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Twolipan » pt 26 paź 2012, 14:59

No bajkopisarz z ciebie pierwsza klasa.
Budowa i materiały z jakich wykonany jest RS to inna bajka w porównaniu do GC. PF i bojler to samo, a już o stabilności nie ma co mówić.
Bezdyskusyjna pozostaje kwestia późniejszej korzystnej ceny odsprzedaży i legendarna bezawaryjność.
Zaś w testach na które niefortunnie się powołujesz na HB, cena jest tylko jednym z elementów oceny, wcale nie najważniejszym jej parametrem,. Dlatego GC jest półkę niżej do RS nie zaś przez bajkowe działania PR producenta. Skąd taka buta, że uważasz tysiące, jak nie dziesiątki tysięcy użytkowników na całym świecie dających RS pierwsze miejsce w średniej półce, za idiotów zmanipulowanych przez producenta?
Największe i najbardziej renomowane fora i magazyny branżowe się mylą, ale ty masz rację, bo takie jest twoje widzimisię?
Nie wiem skąd ta niechęć do RS, ale na pewno nie wynika z twojego własnego doświadczenia z tym ekspresem, bo nie pisałbyś takich bzdur.

I jeszcze jedno twój brak znajomości tematu cen aż boli. Otóż Gaggię Clasic można kupić bez problemów za 1200 zł w Polsce. Cena rzeczywiście w Polsce spadła kilka lat temu, ale to wynika tylko i wyłącznie z wprowadzenia tej marki do elektromarketów i obejścia dotychczasowego dystrybutora.
W przypadku Rancilio tak się nie stało i dlatego kosztuje on w Polsce 2 200 zł. Dlatego też jest kupowany np. w Niemczech gdzie kosztuje 1800 zł brutto (najlepiej na firmę, bo nie płacimy VAT-u co daje cenę końcową ok. 1400 zł) a taka różnica absolutnie nie jest argumentem do wyboru GC (nie ujmując jej zupełnie pozycji lidera w segmencie ekspresów na start).
RS ma tyle potwierdzonych i udokumentowanych zalet, że ma niekwestionowane miejsce lidera w swojej klasie. Można oczywiście kopać się z koniem i szukać innych pośrednich rozwiązań przed zakupem z najwyższej półki. Tyle, że nie ma na rynku niczego co dawałoby tak korzystny stosunek ceny/jakości/możliwości.

bojka
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: sob 03 lis 2012, 18:22
Sprzęt: Xp4000

Rancilio SILVIA

Postautor: bojka » pn 05 lis 2012, 19:42

Witam,

zastanawiam się obecnie nad zakupem ekspresu. Rozważam zakup automatu w cenie ok 2000zł.
Zaczynam się jednak poważnie zastanawiać czy nie zakupić dobrej kolby i porządnego młynka. Jak wygląda jakość kawy w takim rozwiązaniu ? Obecnie piję kawę z najtańszej kolby Krupsa, ekspres już się zużył i muszę wymienić na coś nowego.

Wpadł mi w oko ekspres Rancilio SILVIA, do tego np. młynek Rancilio ROCKY. Czy ktoś z Was posiada ten ekpres, jak smakuje kawa itd. Jakie inne ekpresy, młynki możecie polecić.

Pozdrawiam,.

Awatar użytkownika
Quell
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: pt 02 paź 2009, 21:21
Sprzęt: NS Musica Lux/Macap M4D
La Marzocco Linea Mini
Jura J9 Carbon
Saeco Inc.de lux
Lokalizacja: Cz-wa

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Quell » pn 05 lis 2012, 20:38

Ten wspaniały ekspres ma Twolipan, pisze że kawa dobra..... :)
Kopamatakava .......
Bazzara Top 12/Agust NE/ KONA Extra Fancy

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Twolipan » pn 05 lis 2012, 20:42

Różnice w smaku między automatem a kolbą były już omawiane w wielu wątkach.
W skrócie: automat jest dla leniwych, jakość naparu jest zdecydowanie słabsza, automaty tracą z czasem temp. i są awaryjne. Ich możliwości uzyskania pełnej skali smaku kawy ogranicza właśnie automatyka, która często pozwala wybrać tylko ilość (brak dokładnych ustawień młyna, temperatury, tampingu itd.).
Jednak często wymagają naciśnięcia tylko jednego guzika i to ich największy plus dla wielu użytkowników.
Oczywiście zapomina się o potrzebie ich regularnego czyszczenia.

Kolba domowa to młodszy i mniejszy brat ekspresów gastronomicznych. Często zapomina się, że producenci automatów właśnie z tych maszyn gastro czerpią wzór do którego produkcji chcą namówić bezskutecznie swoje automatyczne produkty. Kolba to najlepsza i najbardziej znana forma zaparzania idealnego espresso (nic nie ujmując dripom, AP i FP), zarazem jednak kosztowna i wymagająca posiadania choć podstawowej wiedzy z zakresy kultury kawowej. Jednocześnie to świetna zabawa i satysfakcjonujące doświadczenie.


Jeżeli chodzi o konkretny ekspres na start, to jak już napisałem w innym wątku:
W grupie cenowo-jakościowej, podzielonej na trzy części: budżetowe ekspresy, półka średnia i premium.
Rancilio Silvia jest najlepszym ekspresem z półki średniej w stosunku do cena/jakość. Nie ma ekspresu o takich możliwościach i parametrach, równie bezawaryjnego i dającego takie możliwości który można kupić poniżej 450 euro.
I piszę to całkowicie świadomie jako zadowolony posiadacz (jak celnie i doskonale trafiając jak zawsze w punkt Quell zauważył) 8)

Oczywiście jednocześnie 60% końcowego sukcesu to młyn.
Jaki z RS?
Warto tu zainwestować, bo Sylvia lubi doskonały przemiał i bardzo się za niego odwdzięcza.
W mojej skromnej opinii, masz trzy możliwości:
1. Zakup w zestawie za granicą. Najtańszy zestaw z młynem(chyba Nemox?) to wydatek 499 euro. Młyn będzie pewnie w dolnych granicach jakości, ale będzie spełniał swoje zadanie i da ci czas na zabranie się za wymianę. Biznes dobry, bo w kraju za tego Nemoxa zapłaciłbyś pewnie z 1000 zł.
2. Dołożenie do 699 euro i zakup za granicą RS w zestawie z Vario. To chyba najlepszy nowy młyn z tymi parametrami za 250 euro. Jeszcze przed chwilą można było ten zestaw kupić za 650 euro, lecz niestety się skończyło...
3.Trzecia opcja to zakup młyna gastro w Polsce, a RS za granicą za 449 e. W aledrogo masz co jakiś czas wystawiane młyny gastro z likwidacji, wyprzedaży, odsprzedaży itd. W przedziale 400-800 zł można kupić młynki które jako nowe przekraczają ceny 2-3 tys PLN.
Jakością przemiału przeskoczą o głowę oba młyny z pkt. 1 i 2. Jeżeli mają sprawne silniki i mechanizm na którym mocuje się żarna, to taki młyn będą jeszcze używać wnuki.

bojka
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: sob 03 lis 2012, 18:22
Sprzęt: Xp4000

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: bojka » pn 05 lis 2012, 20:58

Rancilio SILVIA + ROCKY u jednego z polskich dystrybutorów można dostać za niecałe 3200. Czy to dobra cena, czy lepiej kupić coś za granicą z innym młynkiem itd. Czekam na sugestie obeznanych w temacie.

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Twolipan » pn 05 lis 2012, 21:49

A czytasz posty powyżej?
Cena za granicą to 2600 zł
http://www.coffeeitalia.de/Rancilio_Sil ... cky_SD.htm

Trzy sugestie w kwestii młynków to za mało?
To może określ ich ilość i będzie wiadomo kiedy zakończyć... :lol:

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: >Petrus< » sob 10 lis 2012, 7:33

Witam,

właśnie miałem się dopisać do swojego wątku o R.Silvii.

Ekspres jest u mnie równo 3 lata. Zero awarii, zero problemów. A kawa??? Jest taka, jaką sobie zrobię, bo to w końcu full-manual. RS uczy pokory..... i uczy robić kawę.

Na moje potrzeby domowe: 1-2x dziennie 2 kawy - nie mam zastrzeżeń. Non-stop-banan.

Jak kiedyś będę starym dziadkiem - dokupię PID-a..... i będzie kawa z zamkniętymi oczami.

Tak jak pisze Twolipan - coś jest na rzeczy, że tyle osób z dobrze pisze o tym sprzęcie..... czasem wręcz z czułością.

Po 3 latach mam to samo.

Pozdrawiam,

P_1

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Wyspiarz » ndz 11 lis 2012, 11:10

Nie wiem czy było bo temat ma 38 stron i przeglądać ich nje mam zamiaru, ale znalazlem przypadkiem takie coś http://m.youtube.com/watch?feature=rela ... zZAhDA5O14

Pzdr.Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: >Petrus< » ndz 11 lis 2012, 17:31

Zawsze można napuścić pod obudowę piankę.... W Silvii czasem potrzebne jest szybkie schłodzenie bojlera i ta izolacja byłaby niepotrzebna.

I łapy precz od Twolipana - RS jest super i tyle ;-P

tomekb3
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 22:04
Sprzęt: DeLonghi EC 820.B
zaparzacz espresso

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: tomekb3 » ndz 11 lis 2012, 22:19

witam serdecznie
Nigdy bym nie pomyślał że zakup cisnieniowego expresu jest tak skomplikowany.
Po przeczytaniu kilkudziesięciu postów zdecydowałem się na zakup Rancilio Silvia V3, czy orientuje się ktoś czym róznią się te dwie wersje?
Rancilio Silvia New V3 2011
Rancilio Silvia New V3 2012

czytając wcześniejsze posty wnioskuje iż lepiej jest nie kupować młynka Rocky z dozownikiem a lepiej jest dołożyć na młynek Vario. Czy są jakieś konkretne modele na które należy zwrócić uwagę?

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Odp: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » pn 12 lis 2012, 1:21

Niczym się nie różnią. Ja bym brał roki bez dozownika.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

tomekb3
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: ndz 11 lis 2012, 22:04
Sprzęt: DeLonghi EC 820.B
zaparzacz espresso

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: tomekb3 » pn 12 lis 2012, 6:17

Chyba źle sformulowalem pytanie.
Wyciągając wnioski z poprzednich postów zakup odpowiedniego młynka do kawy jest równie ważny jak zakup ekspresu.
Myślę że lepiej jest dołożyć i kupić młynek vario (z dozownikiem- dla większej wygody)
Czy są jakieś modele w tym segmencie na które należny zwrócić uwagę?

A może faktycznie młynek rockyiego jest dobrym rozwiązaniem.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: kawcio » pn 12 lis 2012, 8:41

Eureka Mignon mogłaby pasować do niego.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości