Rancilio Silvia — pytania, problemy

Awatar użytkownika
Crunchlee
Posty: 3
Rejestracja: ndz 13 paź 2013, 23:27
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Rocky (no doser)
Lokalizacja: Leeds/Starachowice

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Crunchlee » wt 03 gru 2013, 0:51

Witam wszystkich Forumowiczów.
Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu. Jest to mój pierwszy ekspres, dlatego wciąż jestem na etapie nauki parzenia kawy. Moje pytanie:
1. Do czego służy, jak używać środkowego przycisku?
2. Za kilka dni wyjeżdżam na urlop świąteczny na okres około miesiąca. Czy w jakiś sposób trzeba zabezpieczyć ekspres na tak długi okres nieużywania?
Pozdrawiam Grzegorz.
Zdolny...ale leniwy.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Maciej1 » wt 03 gru 2013, 11:08

Rzeczywiście zdolny ale leniwy - przycisk środkowy do gorącej wody ( wciskasz i odkręcasz zawór dyszy pary i leci woda ). Masz wszystko w instrukcji. Jeżeli nie będziesz używał przez miesiąc opróżnij wodę ze zbiornika na wodę i opróżnij boiler.
_, w kolejce _

webs
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 13:46
Sprzęt: Rancilio Silvia + MACAP M4
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: webs » wt 03 gru 2013, 13:04

Dobrze jest też użyć tego przycisku po każdym spienianiu mleka. Wtedy ewentualne resztki mleka zostaną wyrzucone ciśnieniem wody. Oczywiście nie zapomnij podstawić pustą filiżankę lub szklankę, aby nie zalać sobie mebli :)
W młynie Brazylia Santa Ines

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: kawcio » wt 03 gru 2013, 14:17

Rzeczywiście zdolny ale leniwy - przycisk środkowy do gorącej wody ( wciskasz i odkręcasz zawór dyszy pary i leci woda ). Masz wszystko w instrukcji. Jeżeli nie będziesz używał przez miesiąc opróżnij wodę ze zbiornika na wodę i opróżnij boiler.
I detergentem grupę potraktuj na backflushu.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

adamek35
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: wt 07 sty 2014, 18:10
Sprzęt: Rancilo Silvia

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: adamek35 » wt 07 sty 2014, 18:33

Cześć,
mógłby ktoś podzielić się linkiem do pida albo zestawu w przyzwoitym cenie? Wszystkie linki co sa na forum sa nieaktywne.

Musze sobie zamontować PIDA bo zaczyna mnie ten ekspress lekko męczyć, szczególnie jak trzeba zrobić kilka kaw. To ciągłe spuszczanie wody jest lekko irytujące.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » czw 09 sty 2014, 9:37

Kup hx.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Odp: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: mmorka » czw 09 sty 2014, 9:40

A co z cooling flushami ;)

adamek35
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: wt 07 sty 2014, 18:10
Sprzęt: Rancilo Silvia

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: adamek35 » czw 09 sty 2014, 10:01

Poza zasięgiem finansowym, dlatego na razie PID.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » pt 10 sty 2014, 10:54

Jeśli chcesz jak najtaniej to kup najtańszy pid i już.
Ja tak zrobiłem jak pidowałem sylwie.
Przekaźnik kupiłem trochę większy 40, zamiast 20.
Termopara k też najtańsza zamontowana pod blaszkę która trzyma termostat od parzenia. Termostat był zdjęty.
Termostat od pary nadal pełnił swoją funkcję, tzn pid był tylko do parzenia.
Wszystko ładnie hulało.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

wiesieque
Posty: 4
Rejestracja: czw 31 gru 2009, 11:42
Sprzęt: Miss Silvia + Mazzer Mini, GBT w odwecie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: wiesieque » pt 10 sty 2014, 14:55

Używam Silvii od dwóch tygodni. Mam problem z szybkim blondingiem. Nie posiadam NPF więc nie znam szczegółów, mogę porównywać się tylko z GBT, na której ta sama kawa przy tym samym i zbliżonych stopniach zmielenia wychodzi idealnie.

Na GBT jestem w stanie zrobić 30ml/25s przy czym kawa zaczyna lecieć z PF po ok. 6 sekundach. Kawa blednie dopiero pod sam koniec ekstrakcji.

Na Silvii kawa zaczyna lecieć po 3, maks. 4 sekundach a zmiana stopnia zmielenia wpływa faktycznie na ogólny czas ekstrakcji, ale kawa i tak i tak zaczyna lecieć po jakichś 3-4 sekundach i blednie po 10-15 (choć czas ekstrakcji całościowy wynosi np. 40 sekund).

Podejrzewam, że mam problem z dozowaniem / tampingiem w Silviowym sitku z obręczą (ten znacznik ilości kawy). Porównując ciastko z GBT i Silvii, ciastko z GBT jest równe jak stół - Silviowe jest zawsze mocno postrzępione na krawędzi obręczy. Tak jakby tam gdzie jest obręcz występowało kanałowanie. Czy ktoś mógłby mi doradzić ile kawy sypie do podwójnego sitka (ja 15-16 gramów)? Czy po ubiciu ta obręcz jest nad kawą, czy w kawie?

Na razie jestem trochę skołowany tym ekspresem. Pomimo ogromnej różnicy na plus w spienianiu, poprawność i powtarzalność ekstrakcji espresso jest na razie lepsza na Gaggi.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » sob 11 sty 2014, 18:25

Kup sobie sitko bez rantu i w miarę prostokątne w przekroju (oryginalne jest bardziej jak odwrócony trapez).
Powinno być lepiej.
Ostatnio zmieniony ndz 12 sty 2014, 16:57 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

sinus3121
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 28
Rejestracja: pn 24 paź 2011, 22:02
Sprzęt: Rancilio Silvia + PID, Macap MC4
Lokalizacja: Wieliczka

Re: Odp: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: sinus3121 » ndz 12 sty 2014, 7:12

Sylvia nie lubi jak ciastko kawowe dotyka sitka, między kawa a sitkiem musi być przerwa.

Sposobem może być mniej kawy, ale wtedy jest problem z ubiciem, bo oryginalne sitko ma rany, na którym zatrzymuje się tamper. Albo tyle kawy ile sypiesz ale sitko musi być głębsze.

W obu wypadkach sitko zalecam wymienić. Koszt niewielki, a zaoszczędzi wielu frustracjom.

webs
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 13:46
Sprzęt: Rancilio Silvia + MACAP M4
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: webs » wt 21 sty 2014, 15:00

W każdej zmianie sprzętu zawsze miałem wrażenie, że przecież miało być tak pięknie, a nie jest ..... Przy tym ekspresie uczyłem się dłużej. Jest w swojej pracy "surowy". Ale im dłużej go mam, tym mam lepsze zdanie o nim. W sumie uczyłem się na nim około 3 miesięcy zanim uzyskałem powtarzalność. Jest na pewno bardzo wrażliwy na stopień zmielenia i ilość kawy. Czasami wystarczy przesunięcie ustawień młynka o ledwo centymetr, a kawa wychodzi o niebo lepsza. Mam ten ekspres już 2 lata i wiem ,że na długo zostaniemy przyjaciółmi. Jak raz załapiesz to potem będzie OK. I najważniejsze, to kieruj się smakiem, a nie trzymaj kurczowo matematycznych zgodności, czy masz jedną sekundę mniej lub więcej.
W młynie Brazylia Santa Ines

Awatar użytkownika
Yoalbert
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: wt 08 paź 2013, 11:16
Sprzęt: Dom:
Rancilio SILVIA
Eureka Mignon

Praca:
Aeropress
Hario MSS-1

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Yoalbert » pn 27 sty 2014, 11:45

Witam

Czy ktoś z Was izolował samodzielnie bojler w Sylvii?
Mam już materiał izolacyjny, czas zatem na wycinanki. :) A pytam dlatego, że może ktoś z szanownego grona użytkowników posiada szablony elementów izolacji, miałbym dzięki temu mniej "rzeźbienia".

Z góry dziękuję za pomoc.
.
Życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską kawę.

webs
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 13:46
Sprzęt: Rancilio Silvia + MACAP M4
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: webs » pn 24 lut 2014, 13:01

Nie wiem, czy Ci to coś pomoże, ale gdzieś w sieci widziałem instrukcję lub zdjęcia o wyciszeniu RS. Może poszukasz...
W młynie Brazylia Santa Ines


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości