Rancilio Silvia — pytania, problemy

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Kekacz » wt 19 sty 2016, 7:47

Kontroler REX C100 padł po 28 dniach. W zeszłym tygodniu go odesłałem, czekam na reakcję diolut.pl
Kiedy zyska się już możliwość sterowania temperaturą to szczerze mówiąc można się pogubić, tyle możliwości a tak mało kawy, czasu na sen ;)
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

paganus
Posty: 1
Rejestracja: wt 19 sty 2016, 10:45
Sprzęt: Rocket V3 PID
MaCap M2D

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: paganus » wt 19 sty 2016, 10:49

Witam!

mam pytanie do wszystkich mocno zorientowanych w nowościach :D
znalazłem info że pojawiła się nowa wersja Rancilio Silvia na rok 2016, z tego co przeczytałem na stronie przedstawiciela (coffeesite.pl) to jest kilka nowych elementów jak chociażby dodatkowo zaizolowany bojler czy funkcja umożliwiająca wyłączenie ekspresu po 30 minutach. Czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę na temat tej wersji, czy faktycznie te "nowinki" powodują że ekspres jest zdecydowanie lepszy niż poprzednia wersja? Zastanawiam się nad kupnem tego ekspresu dla moich rodziców i mogę wybrać nówkę sztukę lub lekko używany ale starszy model (oczywiście trochę tańszy)

z góry dzięki za wszelkie info! :)

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Crom » wt 19 sty 2016, 13:57

z tego co czytałem to jest mniejszy pobór prądu, nowy bojler który ma zredukowaną ilość substancji reagujących z wodą ("In addition, the internal parts of the New Rancilio Silvia E 2016 in contact with water do not release toxic substances and do not compromise the quality of the beverage in the cup.") i nową pompę ciśnieniową zamocowaną w jakiś inny sposób ("New Rancilio Silvia V.E 2016 EDITION, completely redisegned the structure where the pump is located. In the older version there was a major issue on the stirrup which was often breaking down.").
Tu jest trochę więcej to sobie poczytaj: http://www.coffeeitalia.co.uk/proddetai ... K%C3%96NIG

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Kekacz » śr 20 sty 2016, 21:41

Diolut sprawił się wzorowo i dzisiaj odebrałem paczkę z naprawionym PIDem. Problemem okazał się opornik na wejściu zasilania czyli część za kilka groszy.
W końcu mogę się zmierzyć z Caffen Top Quality, która jak to ziarna pochodzące z neapolitańskich palarni, jest czarna i wymaga niższych temperatur.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

outofbody
Posty: 3
Rejestracja: sob 02 kwie 2016, 17:06
Sprzęt: Gaggia B Twin + Demoka M-203

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: outofbody » wt 05 kwie 2016, 13:15

Witam,

Chyba się zdecydowałem. Wszystko (no dobrze prawie wszystko) co przeczytałem o RS skłania mnie do wyboru właśnie tego ekspresu. Jeszcze będę się zastanawiał nad ASCASO.
Największą moją wątpliwością jest to czy jeśli nie chcę grzebać w expresie (mówię o PID-owaniu) to nadal będę mógł się cieszyć odpowiednim espresso i latte. Za punkt odniesienia przyjmuję moją Gaggię BT, która wyzionęła ducha po 8 latach.
Przyznaję, że w GBT po tylu latach miałem wszystko już tak obcykane, że przygotowanie dobrego espresso nie stanowiło problemu. Zakładam, że z RS czeka mnie też sporo testów i organoleptycznego podejścia, ale jestem na to gotowy.
Tylko czy na pewno przeskakuję jakościowo na inny poziom (no chociaż trochę)?
I jednak jeszcze jedna sprawa - żona jest trochę mniej cierpliwa ode mnie i też sobie kawę z GBT robiła bez problemu. Czy z RS nie będzie psioczyć, że pół ranka musi czekać na kawę. Może inaczej. Załóżmy, że normalnie znajduje się czas na porządne przygotowanie kawy, ale są sytuacje, kiedy to np. budzik nie dzwonił, albo jakaś awaryjna sytuacja jest i trzeba zamiast 1 godzinę to w 30 minut wstać, umyć się, ubrać i jeszcze kawę wypić. Czy z RS będzie to możliwe? Ja jeszcze przeżyję jak nie zdążę i wypijam kawę później, ale żona musi. I dla swojego własnego dobra (taki już jestem samolubny) chcę wiedzieć, że nie będę miał później utrudnionej egzystencji przez taki "drobiazg".
Podsumowując:
1. Czy bez PIDa będę miał potencjał na uzyskanie lepszej kawy (espresso + latte) niż w GBT?
2. Czy da się przygotować przyzwoitą kawę pod presją czasu?

dzięki
Marcin

P.S. Widzę na razie najtańszą ofertę za 2150 na necie na model 2016 (caffeesite.pl) - nie znam sklepu, czy warto u nich? Idealnie by było jakbym do tego i tamper dostał, ale zobaczymy. Ascaso dream z kilkoma gratisami (tamper + uno wlewka) za tę samą cenę znalazłem.

cinnamon_girl
Posty: 4
Rejestracja: pn 17 lut 2014, 18:46
Sprzęt: RS + Robur

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: cinnamon_girl » pn 30 maja 2016, 18:37

Witam, posiadam RS już od ponad roku.

Na pierwsze z Twych pytań nie znam odpowiedzi.

Drugie jest dość nieprecyzyjnie zadane. Ogólnie, da się zrobić espresso w około 15 minut. Z czego większość tego czasu czekasz na rozgrzanie RS. Dodatkowo, ja korzystam z bardzo nieporęcznego młynka i robię latte, więc samo espresso można pewnie zrobić w mniej niż 15 minut.
Aczkolwiek najczęściej spotykam się z radą by dać RS około 30 minut na pełne rozgrzanie, co oznacza wyższą stabilność temperaturową podczas ekstrakcji.

Dodam od siebie, że dwie moje najlepsze kawy wyszły podczas mojej krótkiej przerwy śniadaniowej, przy właśnie około 15 minutowym robieniu latte.

Ja swoje RS kupiłem w "caffesite.pl", nie mam z nim żadnych problemów, z powodu których musiałbym się ze sprzedawcą kontaktować. Ot typowe dla bojlerowców problemy eksploatacyjne.

Pozdro.

tomuniek
Posty: 4
Rejestracja: śr 10 wrz 2008, 12:56
Sprzęt: Melitta Caffeo Solo & Perfect Milk E957-103
Lokalizacja: Barlinek

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: tomuniek » wt 12 lip 2016, 18:08

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję pracować na modelu 2016? Chciałbym wiedzieć czy zmieniła się głośność pracy pompy?
--
gg. 1408918

omega7
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pt 05 wrz 2014, 0:42
Sprzęt: codziennie: Rancilio Silvia + Macap M2D
w pracy: Saeco Royal Professional
czasami: AEG Cafamosa CF100
jak również: Saeco Intelia HD8751/19

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: omega7 » śr 05 paź 2016, 21:32

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję pracować na modelu 2016? Chciałbym wiedzieć czy zmieniła się głośność pracy pompy?
Ja mam wersję 2016 ale z kolei nie słyszałem wcześniejszych, więc ciężko mi porównać. Brzęczy jak większość ekpresów z pompą wibracyjną, nic specjalnego :D
Przy okazji pytanie do właścicieli RS, jak często czyścicie chemicznie swoje maszyny?
1) Blok zaparzacza? Czym?
2) Backflush? Czym?
Wstępnie planuję kupić Urnex Cafiza do backflushu i jakiś dowolny środek do ekspresów do zwalczania kamienia. Nie wiem tylko jak często dokonywać samego procesu.

kotyla
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: pt 20 maja 2011, 18:40
Sprzęt: Rancilio Silvia + Graef CM800

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: kotyla » czw 06 paź 2016, 7:42

Ja robię BF średnio raz w miesiącu/co 1,5 miesiąca i to co wraca do tacki na dole jest raczej czyste więc osadów chyba dużo nie ma - URNEX CAFIZA2

Raz na pół roku odkamieniam - PULY CLEANER DESCALER, ale leję do niego wodę przepuszczoną przez filtr mechaniczny, węglowy oraz zmiękczacz.

RS robi średnio 1 kawę dziennie.

ostrowm
Posty: 1
Rejestracja: wt 02 sie 2016, 23:43
Sprzęt: Rancilio Silvia
Rocky

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: ostrowm » czw 06 paź 2016, 12:22

Witam wszystkich,

Mój pierwszy post, mam nadzieję, że nie ostatni na tym forum. Od niedawna jestem dumnym posiadaczem Rancilio Silvia + Rocky SD. Zacząłem od mieszanki La Brasiliana Marfisa.

I tu moje pytanie do posiadaczy takiego samego zestawu, bądź przynajmniej młynka. Czy używaliście tej mieszanki w tym zestawieniu i jaki stopień mielenia Wam najbardziej odpowiadał?

Jak każdy szukam ideału, niestety w związku z tym, że moje espresso nie jest jeszcze powtarzalne (zbyt dużo zmiennych: niedokładne porcjowanie kawy, brak wprawy w powtarzalnym ubiajniu itd.), jestem ciekawy Waszych opinii.

P.S. Ten ekspres jest pod pewnymi względami niesamowity - zajmuje mi niesamowicie dużo czasu (a nie mam go dużo ;D), wymaga dopieszczenia w każdym względzie, uwagi na każdym etapie, ALE daje tyle satysfakcji jak mało co. Musiałem to napisać, mam nadzieję, że macie podobne spostrzeżenia ;]

cinnamon_girl
Posty: 4
Rejestracja: pn 17 lut 2014, 18:46
Sprzęt: RS + Robur

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: cinnamon_girl » pt 07 paź 2016, 15:14

Też robiłem Backflusha tabletkami: Pully Caff (plus). Dość przypadkowo kupiłem proszek Wega w sklepie jednego z forumowiczów i okazał się zdecydowanie lepszym detergentem. Po prostu podczas namaczania w naczyniu elementów grupy, także do białości wyczyścił z kilkluletnich osadów naczynie w którym się namaczanie odbywało. Wcześniej Puly nie dało rady.

Do odkamienienia używałem saszetek Puly. Chyba troche za rzadko je robiłem, pierwsze odkamienianie robiłem po pół roku użytkowania RS. Mam go od lutego 2015 i odkamieniłem w sumie może ze 4 czy 5 razy. Obecnie słychac halasy podczas pracy grzałki, jak sądze zakamieniona grzałka tak właśnie pracuje. Następne odkamienienie będę robił Urnexem.

Pozdro.

omega7
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: pt 05 wrz 2014, 0:42
Sprzęt: codziennie: Rancilio Silvia + Macap M2D
w pracy: Saeco Royal Professional
czasami: AEG Cafamosa CF100
jak również: Saeco Intelia HD8751/19

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: omega7 » ndz 06 lis 2016, 13:01

Ok. Backflush zrobiłem cafiza. Zastanawiam się natomiast czy można zrobić czyszczenie kamienia kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie? jakie dobrac stężenie? Podobno RS w odroznieniu od automatow nie zawiera metali wchodzących w reakcję z kwaskiem i jest to akceptowalne. z resztą firmowe środki do czyszczenia kwasek tez zawierają. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Mariuszf
Posty: 3
Rejestracja: sob 14 sty 2017, 20:43
Sprzęt: Rancilio Silvia.

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Mariuszf » sob 14 sty 2017, 21:00

Dzień dobry. Jestem początkujący w domowej zabawie kawą. Jakiś czas temu zaopatrzylem się w Rancilio Silvia i jestem bardzo zadowolony. Mam jednak dwa pytania, być może głupie. Pierwsze: czy dyszą w tym ekspresję da się spienić mleko w sposób prawidłowy (kawiarniany). Drugie: Czy to normalne że z wylewki podwójnej kawa z reguły leci "na jedną strone". Szczególnie na początku ekstrakcji. Pytania może są głupie. Nie zjedzcie mnie :) Pozdrawiam

Mariuszf
Posty: 3
Rejestracja: sob 14 sty 2017, 20:43
Sprzęt: Rancilio Silvia.

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Mariuszf » ndz 15 sty 2017, 13:22

Dzień dobry. Chciałbym zaś pytanie dotyczące tego ekspresu. Może mi ktoś doradzi jak tym ekspress em prawidłowo spienić mleko. Mam z tym problemy :( Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Kekacz » czw 09 lut 2017, 10:39

Wylewki oryginalne są takie sobie. Mi zawsze nierówno napełniało dwie filiżanki więc wymieniłem ją na regulowaną.
Ze spienianiem nie mam żadnego problemu, już nawet się nie zastanawiam jak to robię. Można trenować na czystej wodzie z kroplą płynu do naczyń. Taniej a poprawnie przeprowadzone spienienie daje mikropiankę, podobną do tej mlecznej.

Uzupełniając temat PID - wrzucam filmik przedstawiający jak to u mnie działa plus ustawienia parametrów:

https://www.youtube.com/watch?v=AWMwbBAaXco
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości