Rancilio Silvia — pytania, problemy

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » wt 04 lis 2014, 21:31

Jak Ci trochę kapało na poczatku nagrzewania to normalne ale nie żeby się lało cały czas z dyszy.
Myślę że można odkamienić i zmienić uszczelkę którą można kupić gdziekolwiek. To jest standardowy rozmiar.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: jtk » pt 07 lis 2014, 22:24

Kup ten zestaw i powymieniaj uszczelki. Tu masz instrukcję ze zdjęciami.

tomazo1974
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: czw 19 cze 2014, 11:44
Sprzęt: Kolba Rancilio Silvia, moka Bialetti Venus. Młynki Wega 5.8 instant, Porlex mini

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: tomazo1974 » wt 18 lis 2014, 15:48

Cześć.
Czy ktoś z Was zmieniał sitko prysznica z oryginalnego na inne, np. IMS? Zastanawiam się czy warto...

coffeelover
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: sob 08 wrz 2012, 0:46
Sprzęt: Mazzer Super Jolly i Rancilio Silvia PID, Chemex
Lokalizacja: Poznań

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: coffeelover » wt 27 sty 2015, 22:39

Witam,

Za parę dni będę PIDował moją Silvie i teoretycznie, dzięki forum i innym źródłom, wiem co i jak, ale mam 3 pytania do bardziej doświadczonych w tym temacie:

1. Kupiłem termoparę K, która na końcu ma 2 ciasno splecione przewody (bez wtyków, wkrętów itp) - czy powinienem je poprostu przycisnąć pod podkładką trzymającą termostat, tak aby dotykały bojlera? Dodatkowo posmarować pastą termoprzewodzącą? A może rozpleść przewody i owinąć wkoło śruby?

2. Skąd powinienem pociągnąć prąd do zasilania PIDa? Na https://sites.google.com/a/murphyslawon ... www/silvia stosowane jest zasilanie z zewnątrz, ale jakoś mi to nie pasuje. Widziałem gdzieś metodę z podpięciem pod włącznik ekspresu, ale bez szczegółów a ja niestety nie jestem zbyt oblatany w temacie i potrzebowałbym DOKŁADNEGO opisu, jeśli ktoś z Was byłby łaskaw... :-)

3. Czy uziemialiście swoje PIDy, lub montowaliście bezpieczniki gdziekolwiek w układzie PID/SSR?

Obiecuję wypić pierwsze, zaparzone w idealnej PIDowej temperaturze, espresso za zdrowie każdego, kto posłuży mi radą...
Mazzer Super Jolly, Rancilio Silvia PID, Chemex

Awatar użytkownika
Darek Szubiński
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: śr 07 paź 2009, 14:08
Lokalizacja: Garwolin
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Darek Szubiński » czw 05 lut 2015, 11:20

coffeelover - nie lepiej kupić KIT z Aubera ? bez zbędnych kombinacji wszystko masz przygotowane do niemal natychmiastowego wpięcia !
Rancillo Silvia + PID, Macap M4

tomazo1974
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: czw 19 cze 2014, 11:44
Sprzęt: Kolba Rancilio Silvia, moka Bialetti Venus. Młynki Wega 5.8 instant, Porlex mini

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: tomazo1974 » czw 05 lut 2015, 11:37

Auber jest pod tym względem super tylko ta cena....

coffeelover
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: sob 08 wrz 2012, 0:46
Sprzęt: Mazzer Super Jolly i Rancilio Silvia PID, Chemex
Lokalizacja: Poznań

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: coffeelover » czw 05 lut 2015, 18:44

Czy lepiej? Na pewno łatwiej, tu się zgadzam, ale też dużo drożej - absolutnie wszystkie części, nawet konektory i termopastę, kupiłem z jednego źródła i zapłaciłem, z przesyłką, niecałe 150pln (plus 30pln za 10cm rury z nierdzewki, która posłużyła za fajną obudowę). Najtańszy kit z Aubera to chyba 150usd plus przesyłka. Różnica jest :-)

Oczywiście Auber dałby pewnie łopatologiczną instrukcję i zaoszczędził mi czasu na research, ale od czego są fora no i nie miałbym takiej satysfakcji z poradzenia sobie (nie jestem biegły w majsterkowaniu) a że od weekendu PID śmiga wzorcowo, to duma mnie rozpiera :-)

Teraz kombinuję, żeby termoizolację zrobić, więc pewnie będę miał niedługo następne pytania ;-)
Mazzer Super Jolly, Rancilio Silvia PID, Chemex

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: antonio » czw 05 lut 2015, 20:26

:ok2:
Jeśli nie jesteś bardzo przywiązany do swego patentu, opisz go może, pochwal się, zostaw coś dla potomnych ;).

kubaa.j
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: ndz 20 wrz 2009, 14:27

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: kubaa.j » czw 05 lut 2015, 20:33

Najlepiej jakiś schemacik podpięcia ;)
Gaggia Baby Twin, Graef CM 70

coffeelover
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: sob 08 wrz 2012, 0:46
Sprzęt: Mazzer Super Jolly i Rancilio Silvia PID, Chemex
Lokalizacja: Poznań

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: coffeelover » pt 06 lut 2015, 22:45

antonio - pewnie, że mogę się pochwalić - jak już pisałem, duma mnie rozpiera choć niczego nie odkryłem - korzystałem z sieci i tyle :-)
P.S. - od tygodnia parzę Twoje kawy w różnych temperaturach i różnice w smaku są OGROMNE.
Do tego powtarzalność strzałów jest rewelacyjna, oszczędzam masę wody i czasu (brak surfowania) - aż dziw, że Rancilio nie montuje PIDów standardowo.

Ale do rzeczy:

Lista zakupów:
1. PID RKT REX C100 230V - pewnie może być prawie każdy inny (oby miał niskonapięciowe wyjście na SSR, bez tego konieczna przeróbka), ale ja wybrałem ten. Od razu uwaga - to co dostałem, prawie na pewno nie jest oryginalnym japońskim RKT, tylko chińską podróbką - świadczy o tym choćby instrukcja, która na angielski tłumaczona była chyba Google Translatorem - jest tak fatalna, że praktycznie bezużyteczna. Na szczęście w sieci można znaleźć oryginalną. Dodatkowo, mimo opisu sprzedawcy, mój PID jest chyba przeznaczony tylko pod termopary typu K, chyba, że można to zmienić w advanced menu, ale nie próbowałem. W sumie, za tą cenę, nie spodziewałem się czegoś nie chińskiego, więc OK - na razie działa i to nieźle.
2. Przekaźnik SSR - wybrałem 40A, niektórzy wybierają 25A - są trochę tańsze
3. Termopara K - moja nie miała na końcu żadnych wkrętów, bolców itp. tylko 2 splecione, niezaizolowane przewody, dzięki czemu nie musiałem jej rozbierać. Są też takie, które mają na końcu miedziane oczko, które można założyć pod śrubkę jak podkładkę - taka byłaby pewnie najlepsza, ale jej nie znalazłem
4. 2m przewodu w silikonowej izolacji (odporne na wysokie temperatury) - użyłem żyły aż 2,5 mm, podobno 1,5mm spokojnie wystarczy, ale akurat nie mieli
5. Pasta termoprzewodząca - wystarczyła saszetka 0,5g
6. Konektory, 3 rodzaje: płaskie (do podłączenia SSR do przewodów odłączonych od termostatu Silvi), w kształcie litery U (do wszystkich połączeń z PIDem i SSRem) oraz specjalne, "rozgałęźniki" (do połączenia PIDa z zasilaniem włącznika ekspresu). Konektory były nieizolowane (akurat tylko takie mieli) więc kupiłem też termokurczliwą izolację i trochę się tego naizolowałem... Pewnie wszystko możnaby podłączyć "na skrętkę" i/lub taśmę izolacyjną ale konektory są bardziej eleganckie :-)
7. 10cm rury o przekroju kwadratu 50mm (wewnątrz 46mm) ze stali nierdzewnej na obudowę - pasowała idealnie, wystarczyło owinąć PID tuż za ekranem kilkoma warstwami taśmy izolacyjnej, aby się "zablokował". Dla wentylacji tył zostawiłem otwarty a od spodu wywierciłem kilka otworów. Całość przykleiłem pomiędzy grupą a dyszą pary silikonem - wygląda fajnie :-)

Montaż:
1. Prąd do PIDa pociągnąłem spod przycisku głównego włącznika, odłączając oryginalne konektory i wpinając w ich miejsce "rozgałęźniki". Dopiero do tych drugich podpiąłem spowrotem te oryginalne. Zdjęcia, na których widać które to są piny ekspresu, są np. tutaj: http://www.terrystockdale.com/coffee/pid_silvia2.php
Do PIDa prąd wchodzi pod PINy opisane "source"
2. końcówkę termopary, nasmarowaną pastą termoprzewodzącą, zamocowałem pod blaszką trzymającą oryginalne termostaty (środkową, pomiędzy termostatami). Do PIDa podpina się ją pod piny 9 (kabel czarny) i 10 (kabel czerwony)
3. Odłączyłem konektory od lewego termostatu (patrząc na ekspres od przodu) i połączyłem je z wyjściem wysokonapięciowym SSRa (obojętnie który do + a który do -)
4. Niskonapięciowe wejście SSRa połączyłem z wyjściem na PIDzie (opisane "SSR")
5. SSRa posmarowałem od spodu resztą pasty i zamocowałem pod przednią płytą ochronną ekspresu (tą za tacką ociekową i grupą - jest tam wychodząca ze środka ekspresu śruba, na której można go powiesić dociskając nakrętką). Dzięki temu nagrzewający się SSR oddaje ciepło na obudowę ekspresu
6. Wszystkie kable idące do PIDa ze środka ekspresu (zasilanie i termopara) oraz z SSRa wyprowadziłem szparą nad przednią płytą (jest wystarczająco szeroka nawet na grube kable)
7. Jeszcze kosmetyka typu spięcie kabli w środku ekspresu w ładne wiązki i poprowadzone ich tak aby nie dotykały bojlera itp. Kable zostawiłem trochę za długie, aby w razie konieczności, móc wysunąć PIDa z podłączonymi kablami z przyklejonej do ekspresu "obudowy", bo za nią zostawiłem za mało miejsca aby inaczej odkręcić śrubki trzymające kable.

Co do parametrów ustawionych na PIDzie, to ustawiłem T=1 a podstawowe (P I oraz D) dobrała funkcja autotuning i zrobiła to rewelacyjnie - rozgrzana maszyna (30-40min) nigdy nie przestrzeliwuje zadanej temperatury a osiągnąwszy ją, trzyma ją bez wahań nawet o 1 stopień, sterując grzałką w krótkich, szybkich impulsach. Do tego po strzale wraca do niej szybciej, niż jestem w stanie przygotować kolejny strzał :-)

Korzystałem ze stron poniżej (są na nich super dokładne zdjęcia i opisy) oraz oczywiście kilku wątków na tym forum
http://www.terrystockdale.com/coffee/pid_silvia.php
http://www.schneordesign.com/Avi/Silvia ... Silvia.htm
http://www.murphyslawonline.com/silvia/

To chyba tyle - w razie pytań służę pomocą :-)
Mazzer Super Jolly, Rancilio Silvia PID, Chemex

jendas
Posty: 2
Rejestracja: śr 25 lut 2015, 14:37
Sprzęt: Zelmer supremo

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: jendas » sob 04 kwie 2015, 14:17

Witam wszystkich, mój Zelmer supremo padł:( przeczytałem parę tematów na forum (niniejszy wnikliwie) i wybór padł na RS,
pytania - jaki jest prześwit między kolbą a kratką ociekową?
- czy młynek RR jest rzeczywiście taki nieudany? ( pytanie do posiadaczy tego młynka)
za odpowiedź z góry dziękuję :)

Awatar użytkownika
Mariusz1
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: czw 20 kwie 2006, 14:28
Sprzęt: Rancilio Silivia
Lokalizacja: Świdnik

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Mariusz1 » pn 06 kwie 2015, 8:31

witam
można wstawić filiżankę wys ok 85 mm (mierzone centymetrem krawieckim)
mam pytanie, dlaczego elektroniczne termostaty montujecie na zewnątrz, skoro w środku jest dużo miejsca? Kiepsko to wygląda. Otwór można wyciąć szlifierką w miarę równo, i na pewno lepiej będzie wyglądał. Nawet jeśli się nie uda to można chyba dokupić oryginalny front.Czy ktoś tak zrobił i może wrzucić zdjęcie?
gg 5636455

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: piomic » pn 06 kwie 2015, 10:43

PID lubi mieć chłód.

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Felini » pn 06 kwie 2015, 17:39

Jeśli dobrze pamiętam, forumowicz Darek Szubiński montował PID wewnątrz obudowy Silvii.

Awatar użytkownika
Mariusz1
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: czw 20 kwie 2006, 14:28
Sprzęt: Rancilio Silivia
Lokalizacja: Świdnik

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Mariusz1 » wt 07 kwie 2015, 6:05

PID lubi mieć chłód.
ok, wrzuce jakiegos pida do srodka, bez wycinania dziury. Zobaczę jak długo wytrzyma.
gg 5636455


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości