Rancilio Silvia — pytania, problemy

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: piomic » wt 18 sie 2015, 21:44

Boiler 3min? To ile on ma pojemności? 8ml? Ewentualnie moc grzałki 8MW.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » śr 19 sie 2015, 0:14

:-)
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

vujson
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: śr 27 sie 2014, 14:43
Sprzęt: Moka inox Italy ;)

Silvia ....Rocky.... ziarno CoffeeSite
Lokalizacja: Strzeniówka...za rzeką

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: vujson » pt 21 sie 2015, 15:17

...i trzeba przyznać, że to pół godziny czekania... to rzeczywiście optimum, jak będzie np 15" to już strzał niedorobiony wychodzi, a na pewno crema słabsza, kwach się zdarzy, kanały i takie tam...kapryśna silvia jest. Gaggia - ten starszy classic już po 5 min dawał radę zrobić niezłe espresso.

arni978
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: śr 30 paź 2013, 16:19
Sprzęt: Rancilio Silvia,Eureka Mignon,Moka Bialetti 1 cup
Lokalizacja: łódzkie

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: arni978 » wt 29 wrz 2015, 17:29

Nie wiem czy w dobrym dziale piszę,ale mam ten ekspres.Zauważyłem że smak espresso bardzo się zmienia w zależności od dozy.Do tej pory dawałem dozę 13,5 g na podwójne espresso.Ale popsuła się waga i sypałem na oko i było tego sporo więcej,może coś ok 15 gram.I kawka pycha,teraz wróciłem do dozy 13,5 i smak sporo gorszy.W końcu jaka powinna być ta doza,wg INEI to 14 g.Ale chyba wychodzi na to że to za mało?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: piomic » wt 29 wrz 2015, 18:18

Doza ma być taka, żeby smakowało. Reszta się nie liczy.

cherrios
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: sob 27 cze 2015, 22:34
Sprzęt: saeco incanto DeLux

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: cherrios » sob 31 paź 2015, 20:00

Witam
Kupilem RS i mam problem a mianowicie kiedy nasypie za duzo kawy pompa zostaje przytkana a woada nie wraca spowrotem do zbiornika. Czy to prawidlowa reakcja bo wydaje mi się ze nie. Czy moze cos z pompa? Prosze niech ktos się wypowie ew jakis nr telefonu do speca z tego gatunku zeby porozmawiac. Przepraszam ale brak na chwile pisania polskich znakow problem z Win...
Pozdrawiam
Pieniądze szczęścia nie dają tylko luxus:)

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: jareczek36 » sob 31 paź 2015, 22:54

Sprubuj odwapmić-odkamienić.mozesz użyc kwasku cytrynowego.Przy braku ślepego sitka,uzyj przycisk od podawania wrzatku,wtedy woda nie jest kierowana przez grupę.A tagże możesz sprawdzić pompę jak odkręcisz zawór od wrzątku-pary,czy woda jest podawana pod cisnieniem.

Awatar użytkownika
Crunchlee
Posty: 3
Rejestracja: ndz 13 paź 2013, 23:27
Sprzęt: Rancilio Silvia V3 + Rocky (no doser)
Lokalizacja: Leeds/Starachowice

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Crunchlee » pt 13 lis 2015, 19:39

DSC_0287.JPG
Witam
Dziś podczas "przeglądu" Silvi zauważyłem dziwny osad (na zdjęciu). Przypominał gęstą maź jakby olej. Wcześniej tego nie widziałem i w związku z tym mam pytanie czy to jest jakaś nie szczelność?
Zdolny...ale leniwy.

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Kekacz » pn 16 lis 2015, 17:48

Mógłby mi ktoś z użytkowników jednoznacznie określić jaką ten ekspres ma szerokość?
Gdzie nie spojrzę to podają albo 290 mm albo 235 mm. Niby sam producent skłania się ku 235 mm ale to Włosi i ja im nie ufam :) (Dimensions (W×D×H) - (235×290×340 mm))

Pytanie nr dwa, wysokość nóżek, ile od podłoża zaczyna się obudowa ekspresu?
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

Bacek
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: wt 01 wrz 2015, 10:22
Sprzęt: Gran Gaggia

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Bacek » ndz 22 lis 2015, 17:21

Zdecydowanie 235mm

cherrios
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: sob 27 cze 2015, 22:34
Sprzęt: saeco incanto DeLux

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: cherrios » śr 09 gru 2015, 12:29

Witam Serdecznie
Zakupiłem swoją Silvię i chciałem ją zapidować jestem zdecydowany wydać około 200 zł
PID - 120
Sonda - 30 zł
Przekażnik - 40 zł
Pytanie mam takie dlaczego PID musi mieć niskonapięciowe wyjście przekaźnikowe (tak czytałem)?
Znalazłem PIDA ale wyjście przekaźnika ma 230 V dlaczego taki być nie może?
Dziękuję pozdrawiam
Tomasz
Pieniądze szczęścia nie dają tylko luxus:)

natruszka
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pt 31 sty 2014, 8:24
Sprzęt: Bialetti Venus, Bialetti Mukka, Hario Slim

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: natruszka » śr 09 gru 2015, 15:51

posiada ktoś z Was instrukcje obsługi do Silvii w języku polskim?

Bacek
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: wt 01 wrz 2015, 10:22
Sprzęt: Gran Gaggia

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Bacek » śr 09 gru 2015, 16:01

Witam Serdecznie
Zakupiłem swoją Silvię i chciałem ją zapidować jestem zdecydowany wydać około 200 zł
PID - 120
Sonda - 30 zł
Przekażnik - 40 zł
Pytanie mam takie dlaczego PID musi mieć niskonapięciowe wyjście przekaźnikowe (tak czytałem)?
Znalazłem PIDA ale wyjście przekaźnika ma 230 V dlaczego taki być nie może?
Dziękuję pozdrawiam
Tomasz
Wyjscie to najlepiej jak by mial na ssr. I przekaznik oczywiscie tez ssr. A pid musi miec napiecie dostosowane do przekaznika jaki kupisz. Jest tego masa tylko troche moze mylic ze dany pid moze wystepowac w kilku wersjach. Czyli nawe jezeli mamy np. Pid Rex c100 to mozna go kupic w roznych wersjach.

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: Kekacz » śr 09 gru 2015, 16:25

Ja właśnie siadam dzisiaj do PIDowania, powinienem zamknąć się w kosztach 150 zł o ile nic nie wybuchnie ;)
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

arni978
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: śr 30 paź 2013, 16:19
Sprzęt: Rancilio Silvia,Eureka Mignon,Moka Bialetti 1 cup
Lokalizacja: łódzkie

Re: Rancilio Silvia — pytania, problemy

Postautor: arni978 » pn 18 sty 2016, 17:31

I jak Kekacz ma się PID?Już zmontowałeś?Ja doszedłem również do wniosku że ma on sens,bo można pobawić się temperaturą i więcej wycisnąć z kawy.Przez przypadek inaczej dziś zaparzyłem kawę z palarni good coffee.Jest to Etiopia Gelana Abaya.Do tej pory cały czas zaparzałem tą Etiopię czekając około 30 sekund po zgaśnieciu lampki.Dziś nie czekałem te 30 sekund i od razu zaczałem robić espresso po zgaśnieciu.I efekt taki że ta kawa wyszła boska.Do tej pory była dobra,ale czegoś mi brakowało.Gdybym miał PID to dałbym niższą temperaturę i efekt powinien być dobry przy tej kawie.Bo wychodzi na to że potrzebuje ona niższej temp.Jest raczej ciemno palona.Wniosek też taki że ten surfing temperatury przy niektórych kawach przynosi odwrotny efekt.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości