Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: Jogi » wt 18 paź 2011, 8:26

Ale ja pytam czy to faktycznie ma znaczenie w którym momencie cyklu bojlera robimy flusha?
Trzeba by zmierzyć jaka jest rzeczywista temperatura wody w bojlerze tuż po wyłączeniu grzałki i w momencie jej ponownego włączenia. Prawdopodobnie pod koniec cyklu postojowego grzałki flush powinien być krótszy. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że to są zwykle 2 litry wody (lub więcej) i jeszcze pół litra w wymienniku. Schładzanie takiej masy następuje powoli i pewnie nie więcej niż o 4-5°C, co w samym HX-ie da 2-3°C różnicy. Nie jestem pewien, tak tylko teoretyzuję. Dla mnie akurat nie ma to znaczenia, bo mam temperaturę ustawioną dość nisko (ciśnienie 1-1,1) i rzadko muszę robić flusha. Fakt, że w momencie postoju pomiędzy włączaniem grzałki ciśnienie spada do 0,9 czy nawet 0,8. Ale zwłaszcza w przypadku zaizolowanego bojlera może to nie mieć wielkiego znaczenia temperaturowego.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
pytlakos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 03 mar 2007, 1:00
Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: pytlakos » wt 18 paź 2011, 10:51

Wychodzi na to, ze trzeba po prostu kupić ekspres i pomierzyć go w różnych warunkach. Będzie wtedy wiadomo jak regulować temperaturę długością flusha, jaki wpływ ma moment cyklu bojlera oraz o ile skracać flusha, gdy niedawno robiliśmy shota.
Może okaże się, że to wszystko nie ma większego znaczenia i dosyć uproszczone podejście Jogiego jest w sam raz.

Wniosek drugi na podstawie waszych odpowiedzi jest taki, że te maszyny potrafią zapewnić powtarzalność, przynajmniej jeśli działania użytkownika są też takie same.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: Jogi » wt 18 paź 2011, 11:19

Zapewne znajdą się i tacy, którzy z dokładnością laboranta będą chcieli kontrolować cały proces zaparzania. Nie można im tego zabronić. Ale warto się zastanowić nad tym, że konstrukcję HX-a wymyślono właśnie po to, żeby bez nafaszerowania ekspresu po brzegi skomplikowaną elektroniką pomiarowo-kontrolną móc ustabilizować ekstrakcję do tego stopnia, żeby uczynić ją powtarzalną na miarę potrzeb każdego użytkownika. A 100-procentowej powtarzalności nie gwarantują nawet PID-y i wszędzie popodłączane termometry. Zawsze dochodzi tu czynnik ludzki, jak krzywo postawiony tamper, nieprzestawiony młynek, inna wilgotność powietrza, ciśnienie atmosferyczne itp. itd.
Ale wciąż HX to duża powtarzalność i niesamowita wygoda dla tolerujących spienione mleko. :wink: W porównaniu z małym domowym jednobojlerowcem to zawsze przeskok na wyższą półkę, jakościowo i smakowo też.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
pytlakos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 116
Rejestracja: sob 03 mar 2007, 1:00
Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: pytlakos » wt 18 paź 2011, 12:59

Słusznie mówisz Jogi. Mi wbrew pozorom nie zależy na jakiejś super dokładnej kontroli co do stopnia. Zanim wydam kasę chciałem się tylko dowiedzieć na ile trudne i wrażliwe na błędy jest to spłukiwanie grupy.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: zbignes » wt 18 paź 2011, 13:32

Każda maszyna jest inna, każda ma swój swoisty charakter i specyfikę termiczną. Uogólnienia powinny być traktowane z rezerwą, dystansem. Porównania na podstawie opisów parametrów są powierzchowne i raczej ogólne. Bywają modele bardziej i mniej udane. Dodając do tego czynnik ludzki(obsługa), który jest przecież też na zróżnicowanym poziomie(posiadamy różne, nie koniecznie takie same uzdolnienia) stoimy na rozdrożu i który z ekspresów jest dla nas właściwym? Chyba ten z którego wykorzystujemy maksimum(jego) możliwości.

nix_on
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 02 sty 2009, 13:00
Lokalizacja: Warszawa, coraz rzadziej Kraków

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: nix_on » pt 11 sty 2013, 22:59

Przeszedłem przez cały wątek. Moja konkluzja z postów w tym wątku jest następująca. W sumie dwie:
1. Jeżeli celem jest uzyskanie powtarzalnych shot-ów espresso (ew. doopio) bez przywiązywania uwagi do spieniania e61 bez HX to optymalny wybór biorąc pod uwagę wskaźnik efekt/cena.
2. Można kupić e61 z HX i ustawić ciśnienie w bojlerze na około 1,1 bar, co spowoduje "niewielkie" przegrzewanie się ekspresu, które może być zniwelowane przez "niewielki flush" przed ekstrakcją. Przy czym mam tu wątpiwość, ponieważ flush powinien być na tyle dobrze dobrany, żeby schłodzić przegrzaną wodę w bojlerze do optymalnej temperatury - mostrzem jest ten kto trafi.

PS
Jestem fanem espresso doppio.
nix_on

pzdr

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: kawcio » sob 12 sty 2013, 12:12

Nie jest to jakieś wielkie mistrzostwo świata, by zostać tym mostrzem ;)
Wystarczy w zasadzie upewnić się, że nie jest zbyt ciepło.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: Maciej1 » sob 12 sty 2013, 14:33

No i nie przegrzaną wodę w bojlerze tylko w wymienniku ciepła
_, w kolejce _

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: antonio » sob 12 paź 2013, 17:25

Po latach różnych doświadczeń i codziennej pracy z 2-grupowymi maszynami, mam nareszcie własny mini-ekspres z dźwigienką E61/HX i z dwiema pompami :). To takie novum chyba: pompa rotacyjna do zaparzania kawy, a wibracyjna do napełniania bojlera.

Obrazek

Oczywiście, pierwsza rzecz jaka przyszła mi do głowy, to sprawdzenie temperatury zaparzania. Jak widać na fotografii, termometr połączony z czujnikiem Scace zanotował maksymalną temperaturę 92,45 stopnia — po kilku swobodnych shotach. Nie spłukiwałem, nie wylewałem litrów wody z grupy. Maszyna jest świetnie przez producenta ustawiona. Producent zresztą, razem z maszyną dostarczył kolekcję paru kryz o różnej średnicy po to, by można było ustalić dowolny przedział temperatur zaparzania.

Obrazek

Bez kłopotów podłączyłem ją do sieci i w zasadzie za każdym razem korzystam z preinfuzji, czyli z pośredniego położenia dźwigni: woda pod ciśnieniem sieci już płynie, ale nie pracuje jeszcze pompa. Podoba mi się to. Kawy są za każdym razem fajne i smaczne :).

Obrazek

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: zbignes » sob 12 paź 2013, 18:08

Przydałby się jakiś zapis przebiegu (zmian)temperatury podczas ekstrakcji, a te kryzy to gdzie się wymienia(presso zbyteczny?)...

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciep

Postautor: antonio » sob 12 paź 2013, 18:43

Kryzy ograniczają cyrkulację wody w obwodzie HX i grupy. Im mniejsza średnica, tym mniejszy przepływ i niższa temperatura zaparzania. Umieszcza się taką kryzę w górnej rurce wchodzącej do grupy.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: zbignes » ndz 13 paź 2013, 13:51

Ciekawe byłoby porównanie zmian temperatury w czasie ekstrakcji z różnymi kryzami, maksymalna temperatura to w której fazie ekstrakcji? Co z regulacją ciśnienia w bojlerze bo to ono ustala wyjściową temperaturę wody...
Twoja informacja przypomina folder reklamowy producenta(uwzględnia tylko "wybrane" parametry...) :wink:
Gdy ekspres jest podpięty do sieci wodnej to sens osobnej pompy zasilającej bojler jest trochę problematyczny, raczej potrzebna jest dla ekspresów zasilanych z zbiornika(sterowana preinfuzja itp). Podaj więcej parametrów oraz cenę.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciep

Postautor: antonio » ndz 13 paź 2013, 14:07

Kiedyś się podzielę takimi przebiegami z rejestratora: gdy uda mi się połączyć termometr z komputerem. Na razie wystarczy mi przyzwoita i stabilna temperatura zaparzania. Pompka wibracyjna moim zdaniem służy tu do rozdzielenia obwodów bojlera i kawy, co pewnie w przypadku zasilania z wewnętrznego zbiornika ma jakieś znaczenie.

A co ma być z regulacją ciśnienia w kotle? ;) Jest to standard przecież.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Odp: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciep

Postautor: zbignes » ndz 13 paź 2013, 14:46

...A co ma być z regulacją ciśnienia w kotle? ;) Jest to standard przecież.
Dotychczasowy standard to regulacja temperatury ustawieniem ciśnienia w kotle i flush a regulacja wyłącznie kryzą to nowość. Ciekawy jest wpływ zmiany ciśnienia na działanie/sprawność kryz i finalnie regulacje temperatury ekstrakcji...
... Pompka wibracyjna moim zdaniem służy tu do rozdzielenia obwodów bojlera i kawy,.
Tańszym/prostszym rozwiązaniem jest manualnie uruchamianie uzupełniania wody lub blokada uzupełniania podczas ekstrakcji ...

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Ekspres z grupą zaparzającą E61 i wymiennikiem ciepła HX

Postautor: antonio » ndz 13 paź 2013, 14:57

Regulacja przepływu, cyrkulacji wody w obwodzie HX-E61 jest starą techniką. Odkąd pamiętam, np. maszyny FAEMA mają płynny regulator przepływu tuż obok grupy. Dzięki temu w kotle może być 1.3 bar i jednocześnie kawa może być zaparzana w temperaturze np. 88 stopni. Inni producenci stosują natomiast kryzy o różnych przekrojach, inni jeszcze kulowe zawory z czterema pozycjami o różnych średnicach. Ogranicznik przepływu albo kryza zmienia obieg wody w układzie HX-E61. Szeroki, otwarty przepływ oznacza gorącą wodę w grupie, nawet wrzątek. Jeśli w obwodzie pojawi się ogranicznik o średnicy paru mm, temperatura zaparzania zmniejszy się bardzo. Regulacja ciśnieniem kotła natomiast służy wtedy drobnym zmianom w niewielkim zakresie.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość